icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

sorciera24
9. nov 2013

@zuzkat1 nie , mala som dieta az vtedy, kedy som mala fin. situaciu taku, aby som sa on patricne postarala.....ja jej to nevycitam (myslim, ze ona s tym nie je stotoznena)...ja som taky problem nemala, ani nemam...len prave preto, ze kazdy ma nejake tie svoje problemy, by si mal riesit patricne tie svoje a nie tie cudzie 😠

zuzanockamt
9. nov 2013

@sorciera24 dakujem za nazor, koncim tu s vami, primitivizmus neskutocny ... nikdy som nenapisala, ze nemali mat viac deti, ale ze mali mat iny vekovy odstup, ked nestihaju

sorciera24
9. nov 2013

@zuzanockamt hlavne, ze ty si lietadlo, ako pisem, priznat omyl je neskutocne tazke.....dufam, ze k tomuto neucis svojich ziakov....( a este nazvat ine nazory primitivizmom...ufff).......to si nedovolim ani ja, aj ked sa nazory nezhoduju.....a ano, kto diskutovat nevie, tak by asi nemal.....

zuzkat1
9. nov 2013

@demo robis v skolstve? Lebo ja hej tak mam prehlad. Taka ktora konci skor aj zacina skor. A take dlhe sluzby su raz za tyzden vacsinou a doplnaju uvazok.

zuzkaanicka
9. nov 2013

@zuzanockamt ano, my so @sorciera24 sme neuveritelne primitivne a Ty si adept na Nobelovu cenu 😉 ... sme primitivne, lebo sme Ta neobdivovali, aka si scitana a starostliva, ale sme Ti napisali vlastny nazor ... ktore to storocie je teraz na Slovensku? ... v CR mame rok 2013 😉

zuzkat1
9. nov 2013

@sorciera24 ja som tiez mala dieta az ked som vedela ze s nim mozem ostat,ale nie kazdy si to moze dovolit... Mam kamosku kt.je ucitelka a jej muz zarobi asi 400e. To nemali mat deti?

sorciera24
9. nov 2013

@zuzkat1 ja som tiez ucitelka a moj muz zarobi tak ako ja...cize nei viac ako 500E....a dieta sme mali a wau, dokazali sme sa aj z toho mala zabezpecit financne.....to nie je len o prijmoch, ale o dobrom hospodareni......(ale to uz je mimo temu)

zuzkaanicka
9. nov 2013

@sorciera24 nedrazdi 😀

zuzkat1
9. nov 2013

@sorciera24 tak my by sme z toho nevyzili. Cca 600e mame len ucty. Takze tak.

sorciera24
9. nov 2013

@zuzkaanicka 😀 to vydrazdi len zavislivcom, normalnych ludi nie (kazdy sme si strojcom svojho stastia 😎 ) ....a ekd sa tak divam na tuto diskusiu,....vseky sme tu ucitelky 😀 aspon vsetky zuzky a ja 😀

sorciera24
9. nov 2013

@zuzkat1 no vidis, my vyzijeme a este aj usetrime....mam dobry ekon. zaklad.....a moznosti vzdy su......(uz chapem preco mi vsetci zavidia, elbo z mala dokazem nasetrit.....to ma naucila moja stara amma, kt. sa este kedysi davno smiali, ze zo 700korunovej vyplaty, dokaze usetrit 1000 😀 )......chvalabohu, mi toto dala do vienka....ale uz sme fakt mimo temu

zuzkat1
9. nov 2013

@sorciera24 tak neviem mozno si carodejnica,ale seky treba zaplatit a z 500e 600nezaplatim ani keby setrim ako chcem. Ale nevadi.

sorciera24
9. nov 2013

@zuzkat1 ale ekd su 2 prijmy tak sa to da...aj ked k cislu 600 len za seky by som nikdy nechcela dospiet.....(ak chces mozes IP)

zuzkaanicka
9. nov 2013

@sorciera24 ja nezavidim, ale to Ti bolo asi jasne, ze mna nedrazdis 😀 ... ano, vsetky sme ucitelky a vidis, ake sme rozne ... ja si neviem predstavit, ze by som nevedela prijat nazor studenta, ak by bol iny ako moj 😉 ... ale bezne to tak asi v skolach je, bohuzial 😨

zuzkat1
9. nov 2013

@sorciera24 este dodam ze to je len najom,rezia a hypoteka.nic ine.

sorciera24
9. nov 2013

@zuzkaanicka ja som to pochopila, nemyslela som teba...preto smajlik 😉 a uplne suhlasim.....tak mensie deti sa lepsie ovladaju....a mnohi to vyuzivaju... 😖

zuzkat1
9. nov 2013

@sorciera24 ked su 2 tak ano ale my sa bavime o md a rd...

sorciera24
9. nov 2013

@zuzkat1 ja som skor myslela, ze kym robia obaja sa zabezpecia tak, aby potom vysli 1 platu a RD......500+200 je pre mna dost slusna suma, to bude asi tym, ze som vzdy disponoala s takymto, ci mensim prijmom, preto ked uz mame prijmy 2....mame zrazu vlea 😀 hoci niekto ma 1 prijem taky ako my 2 spolu 😀 ...ale to je uz na kazdom...

heni79
9. nov 2013

@zuzkat1
Fúha, tak si radšej rýchlo zmaž odkiaľ si, lebo ak uvidia pracujúce maminky detí z tvojho okolia, ktorým deti nevzali, že čo máš v pláne, tak ťa zožerú. Lebo ver tomu, že školné by tiež zaplatili rady.
😉
Reálne totiž budeš blokovať miesto dieťaťu, ktorého matka napr. pracuje a to miesto by pre dieťa potrebovala ako soľ! Takže by som sa s týmto plánom asi tak verejne nechválila. 😉

A leto je predsa úplne iná vec. Sú škôlky, ktoré fungujú aj v lete, sú také, čo fungujú dokonca ako zberné a sú také, ktoré sú zavreté 2 mesiace. A to bez ohľadu na to, či matky pracujú, alebo sú na MD. Poznám x pracujúcich maminiek, ktoré látajú leto ako sa dá, lebo škôlka nefunguje vôbec. 😉 Takže v tomto prípade je MD dokonca výhodou. 😉

svano
9. nov 2013

@maruska123 u nás bolo jedno obdobie,keď vôbec nebrali deti (mimo predškolákov) matkám na MD,nakoľko bolo veľa detí a miest v škôlke málo. To,že deti mamičiek na MD zostávajú cez prázdniny doma by som za diskrimináciu nepovažovala. Je to obdobie,kedy funguje menej učiteľov,majú zredukované triedy a naozaj je potrebné vyjsť v ústrety v prvom rade pracujúcim rodičom. Som presvedčená, že túto skutočnosť aj ty sama po nástupe do zamestnania oceníš. A čo sa týka vyzdvihnutia do 15.00 hod.,tak na to len toľko. Neviem si predstaviť byť doma na MD s jedným dieťaťom a druhé nechať trčať do 17.00hod. v škôlke.

zuzkat1
9. nov 2013

@heni79 dieta nemam v mieste bydliska lebo tu mi ju nevzali🙂 a to som nebola doma ale robila som.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
anniera
9. nov 2013

U nás v škôlke som tiež riešila špecifický problém. Starší syn chodil do škôlky štýlom - 3 dni v škôlke, 3 týždne doma. Tak sa to striedalo 3,5 roka, za celý čas čo chodil do škôlky, nevychodil jediný mesiac celý, bez toho aby minimálne 2 týždne v mesiaci nechýbal. Po narodení druhého syna som bola nútená začať pracovať, nakoľko manželovi klesol plat a mne sa zvýšili výdaje (druhé dieťa), takže som si spravila živnosť a využívala som čas kedy mladšie dieťa spalo a vtedy som pracovala z domu. Nemala som pomoc starých rodičov, kamarátok, nikoho, neustále som bola s deťmi sama, pretože manžel bol niekedy aj 4 dni preč (deň aj noc vkuse). Starší syn mal zázračnú schopnosť vždy byť zdravý práve v čase prázdnin. Takže som ho chcela zapísať cez jarné prázdniny do škôlky na jeden týždeň, mladšiemu išli zúbky, manžel bol na týždňovke a ja som mala strašne veľa nevybavenej práce, lebo som nestíhala. Tak bol oheň na streche. Vraj som doma na materskej, nič nerobím a neviem sa o dieťa postarať. Vtedy som sa nehnevala a odniesla som riaditeľke škôlky kópiu môjho živnostenského listu a narovinu do očí som jej povedala, že nech si nemyslia že nič nerobím, ja som pracovala odkedy sa mi narodilo druhé dieťa. Tak nakoniec veľmi sa im to nepáčilo, ale dieťa mi cez prázdniny vzali. U nás v škôlke ešte vládne hlboký komunizmus a tak skoro sa tam nič nezmení. Teraz zažívam trampoty s druhým synom. Tiež robia ceremónie okolo všetkého, pretože zistili, že síce pracujem, ale pracujem z domu takže sa môžem popritom o dieťa starať a tiež vymýšľajú keď mi majú dieťa vziať do škôlky napríklad cez prázdniny. Nechcem sa vyhovárať, ale každá matka vie, že ak má dieťa doma, varením a nákupom strávi celé dopoludnie, popri tom si dieťa vyžaduje kopec inej pozornosti, čiže sústrediť sa na prácu je absolútne nemožné.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
heni79
9. nov 2013

@fidka79 Pokiaľ som dobre čítala, zakladateľka témy písala, že tiež pracuje z domu. Popri rodičovskej. 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
9. nov 2013

@heni79 v uvodnom prispevku nic o jej praci nie je

keysi
9. nov 2013

@warholette A predstav si, že robia..., bežia do obchodu, keď dôjde čaj a cukor na pitný režim pre deti, posplachujú, pozmývajú wc-ka aj podlahy, keď náhodou ochorie, vypadne pani upratovačka, aj okná a zrekonštruované kúpelne vyumývajú v nedeľu posledný deň pred otvorením nového školského roku, aby detičky mohli ráno nastúpiť do MŠ a to všetko len preto, lebo stavebná firma nestíhala časovo. Vlastná prax..., milé však? Ale urobíme to rady, lebo samé sa tešíme z toho, keď sa 30-40 rokov staré budovy obnovujú. Akurát, že za to nič nemáme a ani nič nečakáme, možno len pochvalu z úst rodičov, ktorí si to všimli..., žiaľ, takých bolo menej, ako prstov na jednej ruke.

dai
9. nov 2013

@zuzkat1 tak ja som sa v obdobi kedy bol maly v bemocnici plne podriadovala rezimu maleho v nemocnici - rano som tam bola hned po odberoch a hygiene, poobede detto az do vecernej hygieny, potom na konci som opaet nastupila do nemocnice a ucila som sa maleho sondovat a narabat s nim, stimulovat mu saci reflex, zobudit ho - trvalo mi to aj 30 minut ho roznymi stimulaciami prebrat tak aby bol schopny nejaku stravu prijat... v tomto obdobi slo o jeho zivot a cela nasa rodina sa podridovala jeho potrebam - muz ma plne zastupoval v starostlivosti o malu - ja som toho nebola vtefy schopna...