Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom
Ahojte,
mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.
@dai mas moj velky obdiv, videla som predcastniatka a aj ich maminky (pocas prveho tehu som bola dost dlho v nemocnici) a teda klobuk dolu 😉
@keysi hm... a u nas v praci skoncis najskr o 17tej , ked realne aj odides tak na teba hladia ako na vraha a cestado skoly mi trva asi 15 minut😉 predpokladam ze podobny rexim ma 99% matiek pracujucich v sukromnej sfere.
ja uz po miliontykrat mozem len napisat ze napriek tomu ze platime palku za skolku a skolu som vdacne za tie motivovane a profesionalne ucitelky ktore tam robia, neriesia sukromie matiek a ked si pre dieta matka ci pracujuca ci na md pride o 17.30 - kefy sa skolka zatvara, stale si najdu cas na mily rozhovor a vymojkanie deti pred odchodom domov... asi preto ich aj deti tak miluju a radi tam chodia...
@keysi krasne napisane 🙂 ... velmi si vazim ucitelky v MS, viem co a kolko robia a viem aj za ake peniaze ... moje dieta kazde rano prvy tyzden viselo na ucitelke, kym som odisla, mala ho na rukach, upokojil sa, nemala problem 12-kilove dieta drzat na rukach ... uspavala ho hladkanim po hlave a chrbte, dodnes, ked idu spat uz drzi natrcenu ruku moje dieta, kym ho ona nechyti a v momente zaspi ... nemala problem tisit ho, ked ho zacali boliet usi v skolke a kym som ja dobehla - mala ho na chodbe v naruci a nenechala ho len tak sameho plakat ... takze ja chodim do skolky vzdy s usmevom, kazdu jednu zdravim a vychadzam v ustrety vo vsetkom ... ked mali ucitelky naplanovane nejake skolenie a boli sme poziadani najmensich nechat doma, kedze sa deti spajali a prvacikovia to nie vzdy dobre znasali, tak som ani pol slova nepovedala - a som zamestnana, cize som si musela zabezpecit dozor nad dietatom
@zuzkaanicka ja to tak nevnimam... to v takej situacii spravi kazda matka pokial si to moze dovolit. ja mam nastastie muza ktory je tiez rodic a napriek tomu ze normalne maka deno/ noc tak v tomto obdobi pochopil ze ho rodina potrebuje...
ty len reagujes na situaciu a veris a dufas a modlis sa a places🙂 tak nejak sa to da potom prezit... ale ziaden klobuk dole si nezasluzim - to spravanie je v tej situacii jedine normalne☹
@dai jasne, keby sa mi take nieco prihodilo (a nebolo to u mna nerealne), tak by som konala rovnako, nastastie som to riesit nemusela 🙂 ... proste viem si aspon trosicku predstavit, ake tazke si to mala ... a tiez mam manzela, ktory je rodic a kym som bola v porodnici s malou dcerou, tak som bola uplne kludna, lebo som vedela, ze o starsiu je vyborne postarane 😉
@zuzanockamt aj moju kym tam spavala,skrabkala po chrbte kym nezaspala🙂
@keysi CHcem Vam povedať velke dakujem, pretože som aj ja jedna z tych pani učitelie v školke,a tuto diskusiu sledujem o začiatku. Byt učitelkou v Mš je velmi naročne fyzicky aj psychicky, tym detičkam ktore na vas hladia či už modrymi,zelenymi alebo hnedymi očkami nedokažete povedať- nie, vždy musi byť riešenie aj ked je situacia neriešitelna musia byť detičky spokojne..... každy den padaju otazky-NAZABUDNE MAMKA PRE MNA PRISť a to už malo byť dieťatko doma, a odpoved??? ZLATINKO MAMINKA NA TEBA NIKDY NEZABUDNE LEN SA TROCHU ZDRžALA V ZAPCHE, ALEBO V POTRAVINACH,ALEBO MEšKA AUTOBUS, aby tie detičky boli spokojne, ale my nevieme kde sa ta mamka skutočne zdržala...
@zuzkaanicka mali by sa hlavne zamyslieť tie ženy, ktoré majú chalanov, pretože mnohé matky vychovávajú svojich synov tak, že sa nevedia od pupočnej šnúry odpojiť ani v 50 tke🙂)))) potom máme super mužov a ich matky super svokry, ktorí a ktoré nevedia kde je ich miesto, či pri manželke či pri mamičke, majú v tom chaos, a potom sa čudujeme, že sa chlapi správajú ako malé deti a kto zato môže????? správna výchova ich matiek, stáť im za riťou do 30 tky, tak len tak ďalej🙂))))))
@keysi o tom, ze su nedocenene, o tom potom.
ale ziadna ucitelka si nemoze dovolit bezat do obchodu cez pracovnu dobu, ked ma na starosti deti. zato matka na MD moze a musi.
@sissy27, @masinka, @keysi moja dcéra je automaticky vyčiarknutá cez všetky prázdniny zo zoznamov na nahlásenie záujmu o dochádzku cez prázdniny, na názor sa ma nikto nepýta....som na MD, takže čo...ja chápem, že organizačne to majú ťažšie, pracujúci do práce chodia, aj si malú nechávam. okrem toho je často chorá, minulý rok bola dokopy v škôlke a teraz sa podržte 7týždňov, rátala som to, 35dní. ocenila by som však iný prístup, keby aspoň požiadali, ako vo vašich škôlkach.
okrem toho prvý rok som chodila po malú 2 mesiace po 2ch hodinách, t.znamená v škôlke bola od 8.00 do 10.00. adaptačný proces. u pracujúcich mamín bol adaptačný proces týždeň. keď som sa ozvala, boli mi povedané, že načo sa ponáhľať, urýchľovať...no proste po ustavičnom žiadaní vysvetlenia nakoniec mohla od novembra chodiť na pol dňa. aj to bola stále chorá. škôlku sme potom prerušili do apríla, ako sa malý narodil. zvyšok školského roka - 3mesiace zas len pol dňa. s riaditeľkou sme sa dohodli, že od nového školského roka už pôjde na celý deň. 2.9. mi oznámili, že ak chcem, môžem ju dávať na celý deň od októbra, lebo pani riaditeľka zabudla....takže toto je diskriminácia. ani nebudem písať story ďalších mamín, čo poznám s touto škôlkou. malú zobrali, len preto, že som bola v čase prihlasovania zamestnaná, ešte som nevedela, že som tehu druhý x....ja rozumiem, že deti zamestnaných rodičov majú prednosť, v pohode, ale ak má škôlka miesto a dieťa bolo raz prijaté, tak prečo rozdielny prístup? ja si tiež nemôžem vyberať v práci, že toto neurobím, lebo ma to nebaví a basta....
a sťažovať sa môžem samozrejme, ale v konečnom dôsledku rozhoduje riaditeľka....
@buffinko akože ozaj nechápem, teda nie teba, ale riaditeľku... trošku mi to pripadá, ako keby vás chcela zo škôlky vyštvať a prijať iné dieťa, za ktoré by mohla dostať obáločku alebo čo... ale zase - aj riaditeľka škôlky má nadriadených a ja by som asi išla tam a poprosila by som ich o nejaký predpis alebo nariadenie, podľa ktorých pani riaditeľka koná, lebo ty ako obyčajná žena si to nemáš kde inde zistiť a nerada by si pani riaditeľke ublížila, lebo je to predsa len dobrá žena a sama by si nikdy takéto postupy nevymyslela 😅 😎 čo sa týka tej adaptačnej doby, možno som to aj predtým spomínala, môže byť doporučená ale nie nariadená, aspoň svojho času to mne tak naša riaditeľka povedala...
u nás baby na MD môžu mať dieťatko len od 8h do 12 00h a dosť. Samozrejme platia menj za škôlku. Ja som zamestnaná aj manžel syn chodí do šôlky do 16h a niekedy to stíham s odretími ušami. Cez prázdniny máme zatvorené 2 mesiace a nikto sa nás ani nespýta, či máme záujem o škôlku cez prázdniny. Teraz chodíme do škôlky tak, že týzden je chorí 😝 a týžden v skôlke od septembra. Nemôže mať žiadne soplíky ani kašel. Po každej chorobe musíme priniesť potvrdenie od dokt. že sme ok. Kakže dovolenky mi moc neostalo. Máme to dosť prísne, ale čo už máme robiť. Keby nemám mamu tak môžem rovno zosťať na ritke doma sedieť. Na pracujúcich neberie nikto ohlad nie ešte na mamičky na MD. Taká je asi realita na slovensku somozrejme je to môj názor. 😵
@sissy27, áno, má nadriadených...a...osobne poznám zákulisie....bohužiaľ. momentálne je to už ok, neriešim.
to už tu pani učiteľky nepíšu, aké často pomaly "politické" hry sa odohrávajú pri príjmaní detí v mnohých škôlkach (sú určite výnimky). ako je možné, že riaditeľka upredností matku na MD z vedľajšej obce ako matku na MD zo spádovej oblasti s približne rovnako starými deťmi (ani jedna sa do práce nechystá mimochodom), do našej škôlky sa príjmajú prednostne deti potencionálnych sponzorov, žiadne tajomstvo...
a pochopenie? kto má pochopenia u mňa v práci....mne pracovná doba nekončí nikdy (teda, keď opäť nastúpim), som nonstop na telefóne, celý deň zhon a stres. nielen v škôlkach je to náročné...
@mecenga, platila som plné školné či za 2 alebo 4 hodiny, rovnaké ako bolo na celý deň...
@warholette Veď práve, a kto tu tvrdil, že je to cez pracovnú dobu? To je buď po, alebo ešte pred, aby mali detičky full service. Ak si čítala celý môj príspevok, písala som aj o ochote učiteliek potiahnuť víkendy, keď je to potrebné. A viem, čo hovorím, pretože ak si nepochopila, som z praxe, robím to už 16 rokov a zažila som už naozaj všeličo..., aj zabudnuté deti v škôlke, keď sa rodičia zle dohodli, alebo nestíhali z práce, bez jediného telefonátu do MŠ alebo slovka ospravedlnenia. Čo myslíš? Čo môže v tejto situácii učiteľka urobiť? Musí čakať, pokým po dieťa neprídu. To, že ju možno čaká jej dieťa v škôlke alebo doma? Nuž...Ale to už je téma o inom, ak by sa také niečo opakovalo, sú na to páky. Jóóój, to ešte asi mnohým tu budem vysvetľovať, malá rada, čítať celé príspevky, ak sa chcete vyjadrovať. 😉
ked sa tu začínate baviť o diskriminácii , tak aj to je diskriminácia že niektoré pracujuce matky dávaju do škôlky deti čo nedosiahli 3 roky veku (myslim tie ktorých deti chodia do škôllky pravidelne denne a ešte nemaju 3 roky ni etie ktoré dieťa zapisali a su snim doma a ked bude mať 3 roky nastupi počas školského roku ) deti ktoré nemaju 3 roky sa počitaju za 2 deti ale rodičia platia iba jeden poplatok škôlke. pritom vyžaduju od učitelky maximum venovania takémuto diťaťu, pričom vkovo by malo diťa navštevovať jasle kde sa primrane veku staraju sestričky. pritom zabraju jedno miesto v škôlke navyše ale platia iba za jedno miesto jeden poplatok. u maminy v škôlke má mamina 10 deti 2 ročných - uplne su ako jasličkári nevedia často ani lyžicu držať v ruke, "zaberaju" miesto vlastne 10 detičkám .
@andrii, pretože má rada kolektív, deti...imunitu si musí budovať, je to aj odporúčanie našej imunologičky. mali sme prvý rok aj prerušenie niekoľko mesiacov, práve pre choroby. teraz chodí tretí rok, je to lepšie. keby pracujúce maminy nechávali svoje choré deti doma vyliečiť, nemusela by byť tak často chorá. opäť rozumiem, že dovolenky je málo, nie vždy starí rodičia môžu...aj ja som to riešila a zas budem.
chorobnosť mojej dcéry nesúvisí s tým ako sa správajú niektoré škôlky k maminám na MD? či áno? 😅
chápem, že nie všetkým sa páči môj názor, písala som moje skúsenosti, realitu, toť vsjo 🙂
@elise zalezi od skolky, nasa skolka berie normalne 2-6-rocne deti, na dvojrocne dostavaju vyssi prispevok 🙂 ... syn vedel pit z pohara, vedel sa najest, zapadol medzi trojrocne ... len ho museli prebalovat, ale skolka plienky akceptuje, tazke nie je o com a v tomto mala s nim ucitelka menej starosti ako s trojrocnym, ktory sa im pokakal a pocikal vonku a musela s nim jedna letiet dnu prezliekat ... ak skolka berie oficialne 3-6 rocne deti, tak ano, mladsie miesto zaberaju
@zuzanockamt na 2 ročné nemaju vyšší prispevok závisi od zriadovatela a oni su štátna škôlka
@elise ja mam info, ze dostanu viac penazi, tak neviem
@zuzanockamt ja tiež priamo od maminy - ona je učitelka v škôlke a aj od ich riaditelky a nedostanu vyšší príspevok
@buffinko ... myslím si,že tá otázka s tým súvisí,lebo ty si sa ohradzovala práve tým,že malá je často chorá,a kedže si na MD,tak ju nechávaš doma,že škôlku nenavštevuje často. tak z toho logicky vyplynulo,že v podstate načo ju dávať do škôlky,ked je tam len 35 dní z celého šk.roka a ty si na MD.ved ti ešte na to mladšie dieťa nanosí choroby zo škôlky.a teda je to trošku aj luxus platiť školné celý rok,ked je tam v podstate dokopy len cca 1,5 mesiaca...ale zase je to tvoja vec,za čo platíš,mne je to fuk 😉
@elise a ked vezmu dieta, ktore dva roky dosiahne az v septembri - oktobri? ... cize nastupuje mladsie ako 2 roky na zaciatku skol. roka? ... tam je to ako, nevies?
@andrii, asi si vôbec nepochopila môj príspevok. som písala, že si ju nechávam cez všetky prázdniny, OKREM toho, že je často chorá a škôlka ju vyčiarkne automaticky, bez požiadania....pretože chápem, že prednosť majú deti pracujúcich mamín, len by som ocenila iný prístup.
a jasné, za čo platím, je len a len moja vec...
@zuzanockamt na dvojrocne dieta nedostanu vyssi prispevok ale zabera dve miesta v skolke preto vo vela mestach plati dvojrocne dieta vyssi mesacny prispevok ... napr. 50 EUr bavime sa o statnej skolke ... ale tu pri BA deti do troch rokov neberu ...
@zuzanockamt do dovršnaia 3 rokov je stanovený adaptačný proces. dostanu len klasický prispevok čo na každé ostatné diEťa ale v počte im pišu ako keby mali 2 deti (do dovršenia 3 rokov veku) potomn sa im akož uvolni jdno miesto a môžu prijať dalšie dieťa ktoré je v poradi. niektorí rodičia to riešia tak že 2 ročné zapišu ale chodiť nezačne od septembra ale od napriklad novembra ked bude mať 3 roky - dovtedy sa môže dohodnuť pre adaptáciu a dohodnuť čas kedy bude chodiť do škôlky cca 2-3 hodiny (ak matka pracuje a má kto pre dieťa po 2-3 hodinách prísť)

Táto neplodná 16 stranová diskusia sa fakt zvrtla na niečo neskutočné. To asi ani zakladateľka témy maruska123 netušila, čo rozpúta. 🙂 A popri tom, keď sa vrátime k jej pôvodnej téme, treba si len ujasniť pojmy a dojmy. Z môjho pohľadu trošku nepochopila postoj zo strany MŠ a bola viac-menej vzťahovačná, veď prečo inak by sa utekala vysťažovať Modrému koníkovi 😀 Ani jedna pani riaditeľka v škôlke by si nedovolila jej "prikázať", aby si chodila pre dieťa v čase, keď je ešte prevádzka. Skôr bola poprosená zo strany vedenia MŠ o ústretový krok, pretože bežná prax, najmä cez letné prázdniny je taká, že v MŠ prebiehajú rekonštrukcie (aspoň u nás je to vďaka Bohu a p. starostovi tak), a okrem toho je zo zákona povinne nariadené prerušenie prevádzky z hygienických dôvodov min. na 3 týždne. MŠ preto predbežne zisťujú záujem zo strany rodičov, keďže leto je čas prázdnin, dovoleniek a pod. Mnoho rodičov preto odhlasuje svoje deti a tým celkový počet detí klesá niekedy o celú jednu tretinu. Vtedy je riaditeľka povinná upraviť - obmedziť prevádzku na jednu triedu (napr, v prípade trojtriedky) a to jedine z ekonomických dôvodov (zodpovedá sa zriaďovateľovi), vtedy určí učiteľky, ktoré majú najmenej dní dovolenky, ktoré potom robia a ostatné čerpajú dovolenky. O tom, že je to len pohodlnosť MŠ a učiteľky už majú free, o tom je zbytočné hovoriť. Nie je tomu tak. Podotýkam, že keď nastane podobná situácia počas roka napr. pri chrípkových epidémiách, koná podobne a učiteľky sú viac-menej nútené si čerpať dovolenku, ktorú inak mimochodom ani nepotrebujú a radšej by si ju ušetrili na leto. Tak im nezáviďme. Na margo začatej diskusie chcem povedať, že tu išlo o niečo ľudské v nás, čo zrejme zakladateľka tejto témy nepochopila, že v takýchto situáciách si pracujúci rodičia, ktorí majú deti v škôlke vždy zabezpečia dozor, príp. si pre deti utekajú, ako sa najrýchlejšie dá a rodičia detí, ktorí sú na MD/RD alebo evidovaní na ÚP, si nechávajú deti často do záverečnej. Alebo prídu za 2 min. pred záverečnou a ešte sa pýtajú, či papalo, kakalo, čo nakreslilo.... Neviem teda, čím to je? Prečo sú mamičky na MD také vzťahovačné a popudlivé? Okrem toho, p. učiteľky sú tiež častokrát mamičky a majú rodinu, cesta z práce im možno trvá 45 min. a domov prídu o 18-tej...Už ma skutočne nebaví tento hon na učiteľky, áno, viem, sme na Modrom koníkovi, tak čo môžem čakať, však? S deťmi sú spojené škôlky, tak prečo si nezanadávať... Ja som napr. minule vbehla do potravín 20 min. pred záverečnou a už ma predavačky prepichávali pohľadom a mopom mi prechádzali po topánkach, v banke vás 10 min. pred záverečnou zamknú a vypúšťajú už iba von, na polícii vás v daždi nechajú presne do 07.00 stáť a dnu vpustia až odbitím celej. Všade to tak funguje, ale len učiteľky majú byť nadľudia a za každých okolností sa usmievať. Čo je podotýkam čím ďalej ťažšie. Pretože aj keď deti sú z roka na rok živšie, ale stále sú to deti. Na to sme školené..., ale na drzých rodičov vás nevyškolí nikto. Buďme trochu ľudskejší, veď sú to osoby- druhé mamy, ktoré sú s vašimi deťmi často dlhšie, ako vy, pofúkajú im kolená, keď spadnú a vy tam nie ste, privinú sa k nim, keď sa potrebujú postískať a prídu ku nim a povedia, že ich ľúbia, to je veľmi pekné, vzácne a dojemné počuť...a potom príde 15-ta hodina a začnú chodiť zduté mamičky, ktoré možno vytočilo niečo úplne iné. A ešte jedna vec na záver, inak názor odborníka: Preto niekto vymyslel 3 ročnú rodičovskú dovolenku, lebo dieťa do 3 rokov potrebuje predovšetkým matku. Takže všetky tie, ktoré si to viete zariadiť a môžete dovoliť, robíte dobre, ak s nimi ostanete. A mamičky, ktoré si to žiaľ nemôžu dovoliť, lebo sa musia vrátiť do práce, vám česť a nebojte sa, o vaše deti je aj v MŠ dobre postarané. Fúúú, to bol román, zdravím vás a prajem pekný deň.