Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom
Ahojte,
mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.
@keysi A este taky dodatok-mozno by bolo lepsie, keby si ten svoj prispevok o tom, ako to na Slovensku funguje, bola adresovala tym kockam, ktore tu pisali, ze u nich je to len o protekcii-pretoze oni na Slovensku ziju, maju s tym problemy-tipujem, ze pre nich je to isto cennejsia informacia, ako pre mna, co na Slovensku ani nezijem 🙂 ... takto si to mozno ani neprecitaju, lebo nie kazdy ma cas citat vsetky prispevky-myslim to fakt v dobrom 🙂
@keysi v akom regione je vasa skolka...my sme sa tu bavili o konkretnych regionoch ... jedna pani myslim ze to bolo rutie pisala koho a ako neprijali ... a pisali sme o tom istom meste ako som pochopila ... ja som starousadlicka a viem ako to tam funguje a to je po znamosti ... lebo inak neni mozne aby sa brali deti ktore tam ani nemaju TP, alebo maju maminy na RD s mladsim dietatom ale na druhej strane nezoberu stvorrocaka matke s TP samozivitelke pracujucej a pod ...
je to o znamostiach a sponzorskom ... tu sa neprijate deti rataju na stovky deti... a detto BA a okolie ... mesto ako zriadovatel na to kasle .. doslovne povedane oni su povinny najst miesto len pre predskolakov s TP ostatni nech si poradia ako vedia..
my sme sa prestahovali o 16 km dalej ale iny okres mala dedina a sla som do MS koncom augusta a v septembri maly nastupil ... dceru som do skolky este v tom spominanom meste dostala do skolky kde som ju nahlasila riaditelke dva a pol roka pred nastupom a po znamosti ... a to uz je peknych par rokov dozadu teraz je to o dost horsie...
ano mozno v hornej dolnej je to inak su radi ze sa skolka zaplni ale tu u nas nie ... 😉 a to je vsetko brana pre korupciu a najma znamosti ... typicke pre male mesto..
Ja som na materskej a pre starsieho si mam chodit do skolky o 12tej (z dovodu, ze nie je pre neho volna postel na odpocinok) a takto nas tam chodi na 12tu asi 5 😨
@kajkasamko a je prijaty na celodennu dochadzku? 😕
@keysi len tie kriteria su niekedy zvlastne a zavisia od toho,ci je clovek ochotny nieco primastit. Alebo sa asi deti zrebuju. Inak si neviem vysvetlit neprijatie mojho marcovehi syna,do skolky,ktoru mame par metrov a prijatie dietata,ktore ma spadovu skolku inde,ktoreho matka je tiez na materskej,dieta je len,o 5 dni starsie,pricom poprijimali o deti augustove a podla poctu prichadzajucicj aut tych deti,ktore patira do inych skolok je podla,vsetkeho viac. A hlavne,mamicky sa netajili podla,ze zamastili pani riaditelke. Bohuzial,mam to od kamosky,ktorej dieta tam chodi,ziadny,priamy dokaz.
a to my tu mame trvaly pobyt od narodenia tak,ako aj nasi rodicia,dokonca moj muz v tej skolke i brigadoval.
lenze take veci sa neberu do uvahy.
dufam,ze na,rok bude uz prijaty automaticky.
@zuzkaanicka ano je, len pre nedostato miesta na odpocinok starosta rozhodol, ze nezamestnani a rodicia na materskej budu chodit pre deti na obed. Skolne platime rovnake ako deti, co su cely den, len za stravu platime myslim o 0,40 menej, kedze nemame olovrant 🙂 Mne osobne nevadi, ze maly moze byt v skolke len do 12tej, ale myslm ze v skolke by mu bolo omnoho lepsie medzi kamaratmi a ma tam urcite viac zabavy ako ked sa doma pomotkava ☹
@kajkasamko dostala si nejake oficialne pisomne rozhodnutie s nejakym odovodnenim?
@sorciera24 podľa mňa ho nedostala.... len boli " požiadaní"
@sorciera24
@maruska123 nie nedostala, boli sme len "poziadani" a keby som sa ja teraz rozhodla, ze od zajtra nastupim do prace, su povinni zariadit to tak aby tam moj syn mohol byt
@kajkasamko To je tiez pekne ... zoberu deti a nemaju pre ne miesto na spanok? ... tipujem, ze starosta potom dal aj nejake pisomne vyrozumenie, ale ak nie, tak potom by som sa ohradila voci takymto praktikam.
@kajkasamko aha, takze ziadne pisomne vyrozumenie ... no, by ma zaujimalo, co by tak asi robili, keby sa do toho obul nejaky pravnik ... no, ale kto si to uz chce rozhadzat tam, kde zveri male dieta 😖
@sorciera24 Ahoj 😉 ... sice som pisala, ze to tu balim, ale nejako sa to vyvrbilo inak 😅
@kajkasamko no, kym nemas nic pisomne, ani si nic nepodpisala, tak to vlastne neexistuje a ty nie si povinna chodit po dieta o 12tej (ked bolo prijate na celodennu prevadzku) a este aj paltis rovnako....wtf?....akoze princip ma stve....a ako vidis prikazat na paier ti to endaju, lebo nemaju na to pravo.....a aj by som im to povedala!
kurna, tento protekcionalisticky stat ma uz stve....
@zuzkaanicka cau a hawk...idem spat 😉
@sorciera24 a ja sa ani necudujem, ze to takto (ne)funguje ... vsak samotne maminky si idu po krku a tie, ktorych sa to netyka, tak este tymto viacdetnym nalozia 😝
@sorciera24
@zuzkaanicka
@kajkasamko - akoze teraz trosku nechapem..ja to beriem ako pomoc starostu, ktory aj napriek tomu, ze nemaju dostatok miesta na spanie, dovolil, aby deti chodili do skolky aspon na 4 hodiny, a vy by ste to uz hned riesili pravnikom???
nepozerate sa na to tak, ze on, alebo teda skolka by ich vobec nemusela zobrat do skolky?? lebo nemaju prenho miesto??
toto by som presne nazvala..pre dobrotu na zobrotu....on im vyjde v ustrety, aby deti aspon pol dna mohli stravit v skolke, socializovat sa medzi detmi..
@mima595 ale oni ho zobrali na celodennu dochadzku a potom to takto obmedzili 😖
@zuzkaanicka - a nezobrali ho iba preto do skolky, ze matka je ochotna ho vyberat o 12???
lebo ako som si pozrela, tak pochadzaju z malej dediny, kde si to asi starosta vie odsledovat...toto by sa v meste urcite nestalo...nema miesto na spanie, teda nema miesto, tak ho nevezme a bodka....
@mima595 Tak, ale o tom ona nic nepise a ja reagujem len na take informacie, ktore tu boli podane. Ak to bolo inak, ze teda bol prijaty s tou podmienkou, tak sa veci maju inak-ale @kajkasamko pise nieco ine.
podla mna je jednoznacne spravne aby boli uprednostnovane deti pracujucich matiek a matiek samoziviteliek🙂si predstav taka pracujuca matka maka aj na to aby boli davky pre zeny ako ty na dlhyyyych retazovych materskych, rodicovskych...je to absolutne logicke, ked je zena doma tak ma asi viacero moznosti kde mat dieta ako matka co je v praci....
@amouramour 😕 😝
@yyyyanula myslím,že je jasné,že nemáš doma školáka ,,nemožeš doma nechať 6 ročné,7 ročné dieťa rovnako ako to dvojročné nenecháš doma
ja babičky po ruke teda nemám a moje dieťa 7ročné by som nikdy nenechala doma samé a myslím,že nie som jediná 😝
píšeš že naši rodičia nás tak nechávali..no nás teda nie a neviem či si uvedomuješ ,že je kapánek iná doba a stačí si zapnuť také správy ..dievča 10 ročné rodičia nechali doma samé,išli iba na nákup-znásilnil ju uchylák ,ktorý iba čakal na takuto šancu..vieš kto bude s ním stíhaný? aj rodičia,pretože dieťa nemá byť čo samé doma
tu na mk je mamina ,ktorá nechala doma 10ročnu dcéru a malého syna,išla k lekárke..tie deti zažili zlodeja,strach,stres,ona našťastie stihla prísť skorej než polícia...a milion takýchto príkladov zo života ,z našich slovenských rodín,
to nie je žiadné sci -fi,Amerika,ale bežná realita
volakedy sme ako deti chodili do školy a zo školy samé,stretla som iba deti a susedov,učiteľov,prešli dve autá..
do tej istej školy nosím mojho syna ,tak ako všetci rodičia ,až od 5 ročníka maju povolené chodiť samé..pretože kým ja som stretávala po ceste deti,moj syn stretáva feťákov,bezdomovcov ,desiatky aut ,bezohľadných vodičov ..taká je slovenská realita ,všade na deti číha riziko ,v roznej podobe a spoliehať sa na to,čo bolo volakedy je dosť trufale,no myslím,že to je tým,že máš ešte malé dieťa ,tak to ešte nevnímaš
@yyyyanula - existuju letne tabory pre deti...tebe sa zda, ze 6-7 rocne dieta je velke...ale nie je...to mi ver, ale to o chvilu pochopis...
ja mam dve 7 rocne deti a su teda dost samostatni, uz chodia aj sami do skoly..dnes isli 2x 😉 😉 /dufam, ze aj v pohode dojdu/..ale doma ich samych necham tak max. pol hodinky-3/4..ked potrebujem ist pr emladsieho do skolky, alebo na rychly nakup..na cely den v ziadnom pripade...
@zuzkat1
@barcelona94901
@mima595 Nepochopili sme sa, ale nevadí. Ja by som moje dieťa takisto nenechala NIKDY samé doma, ale verte mi, že existujú mamy, ktoré tak robiť musia. Nemám ešte školáka, to je pravda, moje dieťa má 2 roky. Pre mňa však vždy ostane malým dieťaťom, vždy ho budem chrániť, neviem presne kedy si mama dokáže uvedomiť, že dieťa už nie je dieťa. Ale to sme už veľmi odbočili od témy. Nič to nemení na tom, že učiteľky v škôlke si nemôžu dovoliť nadiktovať, kedy si má prísť rodič pre dieťa, keď je raz škôlka otvorená do 17:00. Ja som si dnes syna nechala doma, pretože z 2 učiteliek je jedna PN a druhá má dovolenku. Sama som to navrhla a očividne sa potešili. Nemám s tým problém, keď mi je to slušne povedané a je na to aj dôvod. Ale aby mi niekto nakázal, len preto, že som ešte nepracujúca, to sa mi zdá príliš.
@zuzkat1 Od akeho veku je podla Teba mozne nechat dieta hodinu doma same? 😉
@zuzkaanicka neviem.. ale 6 je malo... Ja som mala tiez viac ked ma mama nechala. Tak 10rocne by Som uz asi nechala chvilu.

@zuzkat1 Ani mne, ale niektorí rodičia inú možnosť nemajú! Naši rodičia nás takto nechávali v pohode, keď museli ísť do práce a nemal nás kto strážiť a sme tu a žijeme. Čo by si robila, keby si žila v cudzom meste, kde nikoho nepoznáš, dieťa má prázdniny a Ty musíš ísť do práce, kde si dieťa vziať nemôžeš?