icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

siska53
5. nov 2013

@limoncino tak to je jasne,ja tie dve- 2,5 hodky malej spanku vyuzivam na,domace prace a,kratky relax,potom ponho makam,ale su take panicky. Ale,aj tak nikto nemoze nutit matky na MD chodit po deti uz na 15.

erina098
5. nov 2013

@oktobermimi prepačte celkom nerozumim....riaditelka škôlky zoberie deti do mekača....a to čo je

ejuska79
5. nov 2013

@maruska123 ja to ako diskriminaciu neberiem, sice nemusim prist pre malu o 3-tej, aj ked chodim, lebo maly moc nenaspi a teraz cez prazdniny sa ma slusne spytali, ci moze byt doma od stredy, ale to sa pytali kazdej mamicky, lebo potom sa presuvali do inej skolky, tak kto mohol nechal si dieta doma... ninka bola stastna, ze ma prazdniny, svoje prve, kazdemu to vravela.. a ja nemam dovod preco by som si ju nenechala doma v takychto situaciach...ja ich mam po 1,5 roku...takza viem, ze clovek sa nalieta, o oddychu nemoze byt ani reci (mne o 9tej zaspali a teraz varim a pozeram pri tom kona).. nastastie som nespavec, takze drvivu vacsinu domacich prac robim ked zaspia...potom ked pojdeme do prace, nam aj luto bude, ze sme spolu tak malo, ze ich vyberieme takpovediec pred zaverecnou.... takze mne to vobec neprekaza...

siska53
5. nov 2013

@oktobermimi boze,to fakt? No to nemam slov,som v nemom uzase! Neda sa to nejak napadnut,dat podnet na jej odvolanie? Ved vas je viac takych..

oktobermimi
5. nov 2013

@erina098 to je normálne úplne a nik neprotestuje ...
@siska53 napadnúť neviem odvolať o to bol pokus ešte dávnejšie :/

limoncino
5. nov 2013

@siska53 súhlasím, nútiť matky nemá právo nikto, nakoniec veď je to na svedomí každej matky, ja by som nemala to srdce ho tam nechávať neviem dokedy, keď som pracovala, chodievala som poňho až na fajront a bolo mi do plaču, keď som ho tam videla sedieť na lavičke, so zajačikom v ruke ☹ ☹ ☹ tak som ho radšej vyzdvihla skôr a nosila som ho do práce, kde som musela by do 16.30, tiež to nebolo ideálne riešenie, bezdetné kolegyne to nejako nevedeli prekúsnuť (pracovala som na recepcii, nie hotela), pritom tú poslednú hodinu tam človek fakt len presedel, najviac práce bolo doobeda 🙂 ale pre mňa bolo podstatné, že je so mnou a nemusí čakať v škôlke. A veľakrát už o štvrtej boli všetky deti preč a ja som ho naháňala po všetkých budovách a našla som ho s upratovačkou 😕 😕 😠 😠 😠

mima595
5. nov 2013

ale btw. je to nezodpovedne ziadat, aby sa chodilo pre dieta o 15. hod..ved prave preto, ze je mama doma s malym dietatom, ktore tiez spi, ked vstane, tiez sa potrebuje najest, obliect...nejake ten "reakcny" cas na prebudenie...to by teda ucitelky mali chapat, ze to sa neda chodit presne o 15....

skor by som chapala nariadenie, take deti nedavat do zbernej triedy..o prazdninach nehovorim..tam je podla mna samozrejme, ze ked sa triedy spajaju, tak deti mam, co su doma, maju zostat doma....

erina098
5. nov 2013

@oktobermimi skvelý program pre malé detičky,tak tá je dobre vymletá,treba to asi anonymne ohlasiť vyššie a ešte by ma zaujmalo ako to zvlada s vreckovým a škôlkarmi v nákupnom centre

fidka79
Odpoveď bola odstránená
erina098
5. nov 2013

@erina098 bože to je hrozné ked už aj pri tak malých detoch sa robia rozdiely

siska53
5. nov 2013

@limoncino asponze si mohla po neho zbehnut..ja uvidim,ja by som rafsej chodila hoc i na,6 do roboty,aby som mohla koncit tak,ze budem aj s detmi. No,tak do 15:30 praca,potom po deti..len,my tiez robime,do 16:30,no casto,I dlhsie,co ja viem. Deti sice mozu vyzdvihnut aj stari rodicia.ale..rodic som ja.

oktobermimi
5. nov 2013

@erina098 to vačšinou idú rodičia ktorí si to môžu dovoliť takže výletu som sa zúčastnila len raz ale pamätám si že deti z ktorými nik nebol kúpila dáku zmrzlinu vodu a niečo na jedlo a inak nič teda dáky gýč v stánku u hradu, v zoo a viacej neriešila

arasidka11
5. nov 2013

@maruska123 bože, bože, čo si vlastne napísala, že MUSÍŠ BYŤ so svojim dieťaťom, so svojim vlastným dieťaťom,,,,a čo je na tom, keď si ho necháš sem tam doma? veĎ je to tvoje dieťa, ja sa naháňam z roboty do roboty, a niekedy si idem pre malú aj skôr, len aby som s ňou bola čo najviac času, prečo ti to dieťa tak doma vadí, veď nech sa zahrá s mladším súrodencom, alebo sama, čo ťa na tom nebaví??? zobrať si vlastné dieťa o niečo skôr? ja keď som bola na MD, tak som veru do škôlky chodila aj o pol tretej, a to som ešte čakala, aby sa napapala....
prepáčte, ale ja takéto matky nechápem.....

arasidka11
5. nov 2013

@anuska74 tak to je môj názor, to nie je matka, čo jej vadí vlastné dieťa

arasidka11
5. nov 2013

@maruska123 možno plačú práve preto, že ste nervozna, veď taký škôlkár, keď ho nič nebolí, nie je hladné, prečo by plakal?

limoncino
5. nov 2013

@siska53 áno, dalo sa no.... Tak dva krát týždenne mi to vychádzalo, inak poň chodil manžel, o pomoci starých rodičov sa nám mohlo iba snívať. Chodila som na poštu, tak cestou som sa stavila 🙂 🙂

erina098
5. nov 2013

@oktobermimi tak ja vam napíšem moju skusenosť,bývam v obci a mame dve škôlky jedna štatna a druhá súkromná,dobré su obe,moja dcera chodí do sukromnej,no nie preto,že je sukromná,ale preto,lebo tam chodila staršia dcera.Platíme menej ako niektore štatne škôlky.Teraz v oktobri boli s detmi v Pieštanoch v divadle na gašparkovi vstupné stálo tušim 50 centov išli prenajatým autobusom.neplatili sme nič.A v tej škôlke je jedno či máte značkové tenisky,alebo obyčajné.

siska53
5. nov 2013

@arasidka11 mne osobne malu doma nevadi,tiez to nechapem,ale zas..moji sa,este napr.nevedia zahrat spolu a tie deticky by sa aj sami zahrali,nejaku dobu(ale sama,viem,ze maly este stoji o hranie so mnou),len to,by im,ten,mladsi surodenec nesmel "robit zle" - brat hracky,burat postavene.viem,ze,ci sa hram s jednym,ci s druhym,alebo sa hrame nejak spolocne,su z toho aj konflikty.
a priznam,sa,ze sa aj tesim,ze chodi len na 3 dni. Viem,vsak,ze potrebuje deti vo svojom veku a i nove skusenosti.

oktobermimi
5. nov 2013

@erina098 joj kiežby to bolo aj u nás tak ☹ to vám závidím a veľmi my mame len jednu a potom až 7km vzdialenom meste :/

erina098
5. nov 2013

tá staršia chodila aj do mesta no to bol otras,potom sme sa prestahovali a začala chodit do sukromnej a to bolo iné kafé a platili sme rovnako.Ale to je jedno aká je škôlka ale ten prístup
@oktobermimi

oktobermimi
5. nov 2013

@erina098 já ked som bola malá chodila som do mesta a super nerobili sa takéto veci , ale potom sme sa prestahovali kvôli sestre na dedinu a už vtedy taka bola pred 14rokmy...
no a teraz tam chodí moja 6ročná sestra a je to ešte horšie ako vtedy :( našťastie posledný rok 🙂

erina098
5. nov 2013

@oktobermimi medzi detmi netreba robiť rozdiely a tie pochybné výlety su skôr asi pre tú učitelku.

oktobermimi
5. nov 2013

@erina098 veď aj sú ona dá deti čo sú bez rodičov do detského kútika a ide si po obchodoch sama...a tie čo sú z rodičmi spravia svoj program a hotovo...
takže od tej doby sestra ani nechodí lebo dať 40eur za to že je decko v detskom kútiku ??

erina098
5. nov 2013

@oktobermimi tosú pochybné výlety,nemôžete to niekde nahlasiť?

oktobermimi
5. nov 2013

@erina098 tím rodičom je to fuk totálne im to vyhovuje a to že z 20 sa to nepáči 4 nikoho netrápi ☹

erina098
5. nov 2013

@oktobermimi nuž žijeme v konzumnej spoločnosti...

ritusuk
5. nov 2013

ja iba jednu vec. necudujme sa, kam tento svet speje, ked sa z neho vytraca vsetka empatia a ochota si pomoct, sa prisposobit. ja sama mam 2r.dvojcata a rocnu dcerku a nie jeden clovek sa ma opytal, preco dvojcata nesupnem do skolky...ja sa pytam,naco? som pravdepodobne posledny (alebo predposledny) rok na materskej dovolenke, konecne to nie su babatka, ale vyvijajuce sa osobnosti a lubim travit cas s nimi. ako je mozne, ze som schopna navarit, oprat, starat sa o 3 deti??? na kavicku mozem ist vo svojom volnom case (ked je doma muz). na margo toho, ze ak by malo to mladsie dieta praaave vtedy nejaky kruzok atd...zapamatajte si, vzdy sa ma prisposobit mladsi clen rodiny tomu starsiemu a nie naopak. moje dvojcata tahaju Zojku dopredu, uz len tym, ze sme ju nikdy neobskakovali ako babatko, bol to hned plnohodnotny clen rodiny, ktory velmi rychlo nabehol na rezim dvojciat. takze ja ako mama troch deti do 2r. sa mozem nad takym komentarom, ze 'potrebujem si doma porobit atd' akurat tak usmiat. vasa robota je materska dovolenka, ak potrebujete oddych, poziadajte o pomoc muza a myslite aj na to, ze su mamicky, ktore fakt pracuju od rana do neskoreho popoludnia a puka im srdce, ked si beru svoje dieta domov medzi poslednymi...moja mamka tak robila a dodnes si na to spomeniem, na tie pocity...takze trocha porozumenia, pochopenia a hlavne pokory damy...

rosienka
5. nov 2013

podla mna je to chora realita na SK vyzadovat, aby matky na MD chodili o tretej pre starsie dieta do skolky a cez prazdniny, nech ho ani nenosia a podobne nehorazne pozostatky autoritativnych praktik. Co ich vôbec do toho, ci zena pracuje, ci je na MD, ked vsetky deti platia rovnako? Okrem toho, zeny na MD nesedia s nohami na stole, ale staraju sa o dieta! Ved aj to je praca, preboha! Zeny, ved si to konecne aj sami priznajme, inak budeme donekonecna stigmatizovane tym, ze MD je vlastne druh dovolenky a med lizat. Ja nechapem, ako mozte byt niektore take povysenecke a pod zem udupavajuce voci tym, co sa snazia si zastat svojich prav. Okrem toho ako aj prispievatelka, si vela z nich na MD privyraba, cize su ciastocne zamestnane, i ked nemaju zmluvu s nejakym zamestnavatelom.

dejnas
5. nov 2013

tu nejde o to, či ženy na MD sedia s nohami na stole, ale o to, že vo väčšine prípadov si vedia a MôŽU nejak zorganizovať čas, aby sa pre staršie dieťa dostavili na približnú hodinu do škôlky...
opakujem sa - v našej škôlke podobné praktiky nefungujú (chvalabohu!), napriek tomu, som sa vždy snažila dcérku vyzdvihnúť v čase medzi 15,15h - 15,30h... (do 15tej im aj tak trvalo, kým sa napapali a ako-tak dali do poriadku 😉 )
po nástupe do práce, som ale často doslova utekala do škôlky, aby som stihla po malú prísť do 16,30 (do kedy je naša škôlka otvorená)... malá tam bývala takmer posledná, vždy mi to bolo neskutočne ľúto.... manžel chodí z práce ešte neskôr, takže sa to nedalo inak zariadiť.... takisto - v škôlke mávajú rôzne podujatia, napr. "tvorivé dielne", spoločné pre deti a rodičov... neraz sa mi pred uzávierkou nedalo absolvovať ich, bolo mi do plaču, keď som si predstavila, že všetky (resp, väčšina detičiek tam bude mať rodičov).... našťastie v týchto výnimočných prípadoch odišiel z práce skôr manžel.... no mne bolo aj tak veľmi ľúto, že o tieto okamihy prichádzam, kvôli práci 😒
človek niekdy začne všetko vnímať úplne inak až v situácii, keď nie je v jeho moci jednať inak, NEMôŽE určité činnosti alebo veci vykonať, či absolvovať z objektívnych príčin, nielen z dôvodu, že mu to NEVYHOVUJE 😉

rosienka
5. nov 2013

aj tak mi pripada chore, ze si vsetky zeny idu nohy dolamat aby deti brali cim skôr domov, aby tam nebodaj neboli posledne. Keby praveze aj tiez deti, co maju mamy na MD tak zostali dlhsie s detmi, co im rodicia pracuju, tak by nedochadzalo k takym situaciam, ze o 16h tam nie je skoro ani nohy, az na ucitelku s jednym neborakom. U nas musia byt VSETKY deti minimalne do 17h, ale skolka je otvorena do 18:30 pre tych, co dlhsie pracuju. A to tam teda zostava dost deti, zlucenych do jednej triedy. Tak naco to predbniehanie sa vo vyzdvihovani deti a chvalenkarsto, ktora je aka dobra matky, ze ONA uz berie dieta pred 15h a pritom samym im je luto, ze ine deti tam potom o 16, ci 16:30 musia same cakat. Preco ich tam teda vsetci nenechate dlhsie? Pride mi to ujete...