Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom
Ahojte,
mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.
u nas sa spi od 11.45 - 13.45....cize 2 hodky....ja tiez nepounam skolku, kde sa spi 3 hodiny... 😕
@sorciera24 vidite mne sa to tiez zdalo vela ale aj kamoskin v inej skolke tak spava. Ked dojdem 12:05 uz lezia a ucitelka im cita a max o pol 1nej vsetci spia a budia ich najskor 14:45 o 3tej maju olovrant.
@zuzkat1 to je strasne enskoro, aj na olovrant, aj ten spanok.....malo deti dokaze spat tak dlho a v tom veku to ani nie je dobre (potom vecer nemozu zaspat)......sa mi zda, ze ucitelky si predlzili chvilky oddychu 😎
@sorciera24 ja neviem ja co som pocula je to standard... Aj na tej skolke kde ju nevzali aj tam tak spia.
Ale moja zaspi doma o 13:30.spi do 4tej a vecer o pol 9 max 9 spi.
@sorciera24 mne sa prave zda malo to co pisete vy.dalsia kamoska uz ma velkeho syna v inom meste byvaju a tiez tak spaval.
Suhlasim ja som tiez na md s dcerou a syn je v skolke a co tam chodi zadarmo? Platim skolne aj stravu aj zrpš ja ozdaj nesedim doma s vylozenymi nohami moj syn strasne rad chodi do skolky teraz je doma lebo kaslal ale je to tazke dcera aj bez neho doma zle spi nudi sa on chce byt s kamaratmi. Ja pre neho chodim okolo 15 lebo chcem a nie preto ze to skolka nariadila v nasej skolke nikto nikdy nevravel ze mamicky na md si musia vtedy a vtedy chodit pre deti, ked ich je malo spoja ich do triedy a basta neviem preco sa tu obuva do mamiciek na md ze sa nechcu venovat starsim detom a pod. Ved synovi som sa intenzivne venovala 3roky a venujem ak nie je v skolke ja sa tiez mozem obut do pracujucich mamiciek ze nosia do skolky soplave kaslajuce deti lebo ich nemaju kam dat a mozem povedat to nie je moj problem ale nie som taka
@janamama Ja suhlasim s tvojim nazorom, len nie s tym, ze skolka nie je pre nezamestnane mamicky. Ked si ta mamicka najde pracu, tak co, kam da dieta? Pocas zapisu bude skolka argumentovat, ze mamicka je nezamestnana, je doma (a ona si pritom zhana pracu) a tak dieta nevezmu. Ked si mamicka o dva mesiace pracu najde, tak nema skolku. To sa mi zda voci zenam, ktore skutocne chcu, hladaju pracu, velmi nespravodlive. Nepovazujme vsetky nezamestnane matky za asocialky, vyzieracky systemu a pod. Ved kazdej z nas sa to moze stat.
u nas v skolke je to tiez tak matka ktora je doma s druhym dietatom tak moze mat dieta v skolke len do 12tej ale samozrejme 30eur plnu sumu zaplatit musis to je jedna skolka, nastastie ja som sa s tým nestretla tam kde chodi moje dieta. a ked su prazdniny tak ho nechavam doma a ale z vlastnej vole a som na nich sama celý týzden kedze manzel je prec a od rodicov byvam daleko.. a pokial ty za dieta v skolke platis tak ho davaj a spytaj sa do kedy si mozes pre dieta prist lebo u nas si pre dieta mozes prist do pol 5tej ale to uz o pol 4tej nieto v skolke ani nohy
@maruska123 lenze zien v praci, ktore POTREBUJU nutne mat deti v skolke je vela a tie, das urcite za pravdu aj Ty, potrebuju skolku viac pre svoje deti ako Ty, ktora si na MD. To, co opisujes, su bezne starosti zien s dvomi detmi, ktore su s detmi doma a dokazu to zvladnut. A kolko je este takych, ktore maju doma aj viac, nez dve deti. Ano, je fajn mat dieta v skolke a doma jedno, ale to tak nehori ako tym, ktore musia pracovat.
@janamama s týmto ani ja nesuhlasim ze akoze my na RD neplatime? platime!!! a nie male peniaze a platime tak isto ako pracujuci rodicia, ktorí maju ovela viac financných prostriedkov ako zeny na materskej. kedze rodicovsky prispevok je ubohych 200 eur ani to nie. Ale zase by aj mna nastvalo keby zobrali dieta do skolky nejakej mamicky ktora je doma s druhym dietatom (aj ked viem ze to nieje med lizat s dvoma detmi ) a ja co som zamestnana si nemam kde dietata dat lebo maju plno. A pokial si ja za skolku platim a aj ked som na materskej je na mne ci si dietata pocas prazdnin necham alebo nenecham doma... mne nikto zaplatene peniaze nevrati a v dnesnej dobe sa tie hlupe eura rozkotulaju raz dva
@lydia22 ja si myslim, ze to nie je o tom, ze Tvoje dieta by malo byt doma, ked si Ty doma, je to skor o tom, ze deti je vela a kto to potrebuje viac, zena na MD alebo pracujuca zena? Keby bolo vela miest v skolke, nikto by to , predsa, neriesil. Ale dako sa to riesit musi. A s tymi soplami...nuz, sople su tak trochu stalica u deti. A nemusia znamenat este nic zle, u malych deti dokonca fyziologicke. Mozu, ano, byt aj chorobou. Ale ak by si vedela, ze ked ostanes na OCR a neuzivis rodinu, asi by si sa rozhodla pre prezitie, pokial vidis, ze dieta nema teplotu a ani nic vazne...hm? Proste, zeny to maju velmi tazke.
Ano je to tazke aj ked u nas som sa nestretla s tym aby dieta nejako nevzali do skolky lebo ja matka na md zavisi aj kde zijete v meste je viac skolok teraz tiez mojej kamoske nevzali syna do nasej ale do druhej a caka druhe a vobec neriesia a ja si stojim za tym ze ked dieta dovrsi 3roky ma ist do skolky je to pre neho len prospesne da mu to podla mna viac ako byt doma s mamou ktora ma na neho menej casu ked ma este druhe dieta ja budem mat tazke si zohnat robotu po skonceni md co bude o 2roky neviem ci ma niekde vezmu tu na vychode je to tazke a manzel chodi domov okolo 17tej nemame kde nechat velmi deti a pritom so starsim sa uz bude treba ucit. Hlavne je chyba ze stat nemysli na matky velmi ci uz pracujucu na md ci nezamestnane
@maruska123 vieš, to asi ty nepochopíš,to je len láska k svojmu dieťaťu, a byť s ním čo najskôr a čo najdlhšie.....ja keby som mohla bola by som s malým aj do 7 rokov na MD, keby to bolo platené ....ale to pochopíš až keď nastúpiš do práce, ako ten čas letí, a potom možno by si bola rada cez prázdniny s deťmi, ale už to jednoducho nejde....ak nie si učiteľka
@simcika11 nedá mi toto nekomentovať, moja staršia dcéra chodila skoro od roka do jasličiek a ja do práce, takže myslím si, že mám aj také niečo zažité, nebolo to ľahké obdobie,
neprislúcha mi Ťa hodnotiť ako matku, avšak je potrebné sa zamyslieť, či MD do 7 veku dieťaťa nie je len o realizácii Tvojich potrieb, či by to bolo pre zdravý vývoj ( citový emocionálny sociálny atď ) dieťaťa vhodné, pretože dieťa jednoznačne potrebuje od 3 rokov kolektív nehovoriac o staršom veku, a nebudem sa tu rozpisovať, ako by fungovalo toto dieťa v neskoršom veku v spoločnosti ak by bolo do 7 rokov s matkou doma,
nie som odborník na tieto záležitosti ale sú aj matky, ktoré si často môžu zamieňať lásku k deťom s nejakými inými jej nenaplnenými potrebami a túžbami
Uaaaaaaa, uz to tu zacina byt o tom, kto je lepsia mater 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 Ci ta, ktora da dieta do jasli hned po sestonedeli alebo ta, ktora ho koji do 5 rokov a je s nim doma do jeho dospelosti a neustale mu lieta okolo rite. Tak to predsa nie je! Nie je podstatne, ako dlho je matka s dietatom doma. Nie je podstatne, ako dlho je dieta kojene. Podstatna je laska, ktoru dietatu dame, ako s nim travime volny cas, ako sa im venujeme, co vsetko ich naucime a pod. Niektore supermatky si myslia, ze nie je nad nich, ako to tu citam. A prilis opicej lasky dietatu skor skodi ako pomaha. Takze tu neosocujme jedna druhu, kto je lepsia matka. Mozno zena, ktora pride domov z prace o siestej vecer, sa dietatu venuje ovela viac ako zena, ktora je s dietatom doma cely den a napr. ho prekvaka na MK (mne dieta teraz spi, pre pripad, ze sa do mna pustite 🙂 ).
A este k skolke. U nas su v skolke preferovane deti pracujucich matiek. Nejde o to, ci si ta-ktora matka plati poistenie, dane mestu a dane statu. Proste pracujuci rodic ma prednost pred rodicom na MD. Matka, ktora dava dieta do skolky, musi ist pracovat, aby rodina prezila alebo aby si udrzala miesto. Takze, mile damy, uznate, ze ich dovod je ovela vaznejsi ako ten vas. Napr. ja nastupujem od decembra do prace na plny uvazok. Keby mi dieta nevzali do skolky, tak do prace nastupit nemozem, lebo na opatrovatelku nemam. Takze je pre mna dolezite, aby priorita deti pracujucich zien bola prvorada. Az potom vsetci ostatni.
@maruska123 ja som,diets,ktore nechodilo do skolky - mama musela byt so mnou doma kvoli mojej srdcovej chybe,kedze ma operovali az ako 5 rocnu,zacala som,chosit az do,skoly. A teda,cost tazko som sa zaclenovala do kolektivu...nestaci Len,chodit na,ihrisko,ci stretavat sa s kamaratmi na navstevach, lebo tam,he vzdy rodic.

Budem za zlú, ale stojím si za svojim názorom... Škôlky sú pre deti pracujícich rodičov v prvom rade, my pracujúci totiž reálne platíme na ich prevádzku. Nie mamičky ma md a nie nezamestnané mamičky/rodičia. V mojej škôlke skoro dali hlasovať za skrátenie prevádzkových hodín v škôlke a to bola naozaj silná káva pre mňa. Je sakra veľký rozdiel ísť si po vlastné ( nie susedovo ) dieťa v rámci prechádzky s druhým bábom a letieť autom niekoľko kilometrov, niekoľko dedín s vyplazeným jazykom a ledva stihnúť. Cez prázdniny dieťa maminky ma md má naozaj byť doma. Pochopíte keď sa vrátite do práce 🙂