icon

Do škôlky v septembri 2011

katmi
17. dec 2010

ahojte.. ktorí sa chystáte do škôlky budúci rok v septembri? Rada by som vedela Vaše postrehy,názory, ako je to s prihláškami do škôlok atď. Ďakujem..

natia
26. júl 2011

@janka_pn a vezmú ti ju do štátnej skôlky, aj keď nebude mať v septembri ešte 3 roky??

janka_pn
26. júl 2011

@natia ano 🙂

natia
26. júl 2011

@janka_pn sila, mne povedali, že do štátnej ho zoberú, iba ak v septembri už bude mať 3 roky... a keďže on je novembrový, tak ho nechávam v súkromnej, kde budem musieť od decembra platiť hrozné sumy...

janka_pn
26. júl 2011

@natia moja ma zaciatkom oktobra 3, ale asi mali volne, tak ju vzali. skus sa ist v okt. opytat, ci sa daco neuvolnilo, casto sa stava, ze zostane dake to miesto volne....

natia
26. júl 2011

@janka_pn fakt to sa dá? no vidíš a mne povedali, že iba v marci existuje možnosť zapísať dieťa do škôlky a že ak to nestihneš, tak už nemáš šancu... no čo ja mám toto za hlúpe info teda? ďakujem

janka_pn
26. júl 2011

@natia no neviem, ja pozanm kamosky, co dali dieta do skolky v priebehu roka, kedze sa im daco uvolnilo... asi v kazdom meste je to ine a je to na rozhodnuti mestskeho uradu. neviem ☹

natia
26. júl 2011

@janka_pn asi, no šak budem sa o to zaujímať... každopádne dík a radu...

vodnarky
26. júl 2011

@janka_pn -aj nasa je taka az prilis temperamentna by som to tak slusne nazvala... 😉 ..tiez len krici,ked sa jej nieco nepodari hned na 1x..tak som zvedava,ci ju skolka aspon troska zmeni.. 😕 inak tiez bude chodit najprv len na 3 hodinky doobeda.. 🙂

tin007
26. júl 2011

@natia Je mozne, ze podmienky prihlasenia a nastupu do MS ma kazde mesto ine, u nas (v BA) je to tak, ze prihlasky sa podavaju zvycajne v marci (byva to zverejnene na stranke mestskej casti), avsak prihlaska moze byt podana kedykovek. taktiez plati, ze deti su prijimane do MS aj v priebehu skol. roka, ak to kapacita umozni. odporucam obehnut vase MS a spytat sa priamo riaditelky (a urcite to urob hned zac. septembra, lebo sa stava, ze nie vsetky deti nastupia - rodicia sa rozhodnu ich nechat dom, lebo su chore, lebo sa im narodil mladsi surodenec, lebo sa prestahovali atd).

natia
26. júl 2011

@tin007 ďakujem ... a ak sa smiem opýtať ešte dievčatá, štátna škôlka koľko stojí? to ja vôbec tieto veci neviem...

tin007
26. júl 2011

natia MS stoji 12,69 (ci kolko je to tych drobnych) plus 1.20 (ako kde) stravna jednotka na den (desiata, obed, olovrant), spolu cca 33 e na mesiac

natia
26. júl 2011

@tin007 fíha, to je riadne málo... to je do 50€ ... no malý chodí na 4 hodiny a platíme cca 220 € v súkromnej...

tin007
26. júl 2011

@natia vyska poplatku je upravena tusim zakonom (alebo nejakou vyhlaskou) a denna stravna jednotka je zalezitostou mesta a tam ich stanovuju hodne nizke (dokonca pri soc. slabych rodinach mesto dotuje poplatok za MS a za stravu). statna MS sa z hladiska financii jednoznacne oplati, len treba pocitat s tym, ze kolektiv je cca dvojnasobny (v prvej triede 22-23 deti) a tym padom je vyssia chorobnost a pripadne ine negativa (napr. nedostatok pozornosti detom, ktore ju potrebuju viac), iba 2 ucitelky v triede (aj to nie pocas celeho dna) a pod.

natia
26. júl 2011

@tin007 veď toto... ja som v tej súkromnej neskutočne spokojná a malý ani nehovorím... je ich tam 14 a 3 učiteľky, z toho jedna angličanka... no proste veľmi fajn...len tie prachy, fakt je to veľa...

anavila
27. júl 2011

divčatá ja mám tiež strach...viac sa bojim ako ona..som na MD ale rozhodla som sa ju do skolky zapisat, aby sa naucila hrat s detmi, lebo moja je zas taka, ze ona nepozicia nic..a kazdemu vsetko berie..ale na druhej strane, az hystericky narieka, ked ma pol minuty nevidi...ja neviem...ked sa jej pytam, ze ci chce ist do skolky alebo nie...tak povie ze chce...a ze kedy uz pojdeme...aj jej vysvetlujem ze tam s nou nebudem a ona stale hovori, ze dobre..ze tam chce chodit...u nas v skolke v dedine miesto nemaju...preto ju davam o tri dediny dalej, svokra byva blizko,takze ona ju bude vyzdvihovat. Sesternica co zije v Nemecku mi povedala ze u nich je taky system, ze dieta sa učí postupne v skolke...prvy tyzden chodi len na 2hod, potom sa to postupne zvysuje, aby dieta neutrpelo šok...myslite že na SK je to tiež možné???asi sa tak dohodnem s ucitelkou...no ktovie co mi na to povie.

babulina
27. júl 2011

@anavila aj u nas existuje adaptacny proces ,standardne trva prve tri tyzdne, a bud tam dieta chodi najprv len na pol dna alebo len na par hodin, skolka co je blizko nas to ma tak ze kazdy den je tam o hodinku dlhsie, 1.den 1hod,2.2 hod, 3.den 3 hod a tak dalej, treba sa opytat

skrecok
27. júl 2011

@anavila bohuzial, nie vsade je mozne... My sme sa este pred zapisom do skolky pytali, ci je mozne, aby maly na zaciatku absolvoval adaptacny, ci uz v septembri alebo este v aprili-juni...ani jedna skolka z 5-tich take bohuzial nerobi. Minimalne moze byt na poldna, kratsie nie. Ja by som velmi rada privitala adaptacny, skoda. Tiez mam take velke obavy...

Toto mi pisala moja kamaratka-riaditelka jednej MS na vychode SR este vo februari 2011:
U nás adaptačný pobyt beží podľa dohovoru medzi mnou a rodičom. Je na rodičovi, aby si určil, ako dlho bude s dieťaťom v MŠ. Ale takýto pobyt veľmi nerada umožňujem rodičom na začiatku školského roka. Odporúčam im to, aby prišli s dieťaťom do MŠ teraz, keď ešte nie je našim žiakom, aby si rodič s dieťaťom posedel a pozeral, čo sa v triede robí, aby to pre dieťa nebolo potom ťažké. Ak sa už stane žiakom škôlky, je najlepšie, aby dieťa v MŠ bolo samo, bez rodiča a na celý deň. Je to preto, že čím je dieťa staršie, tým viac si všíma a pokúša sa manipulovať s rodičom.
😖

annie13
28. júl 2011

@anavila mne ucitelka tiez povedala ze u nich to nieje mozne pretoze je to potom tazsie pre ostatne deticky, ked vidia niektore ze ide domov tak skoro tak placu preco neprisla aj moja maminka a podobne tak ze u nich to nieje mozne

annie13
28. júl 2011

@iwuskaaa kupila si uz ? na krivani je sklad Befado papuciek a ze su velmi vhodne do skolky a maju certifikat zdrave chodidlo

iwuskaaa
29. júl 2011

@annie13 Anka a kde na Kriváni? Majú aj stránku? Ďakujem 😉

annie13
29. júl 2011

@iwuskaaa
http://www.mimibazar.sk/foto.php?id=11756400
tam to pisu v texte ja sa tam osobne este nebola po 10 auguste ze budu mat novu kolekciu
V prípade osobného vyskúšania nás nájdete v našom sklade cca.50m od hlavnej trasy Lučenec - Zvolen v obci Kriváň.
skus im napisat kde presne treba ten sklad hladat

annie13
29. júl 2011

@iwuskaaa a tu mas katalog naozaj maju peknucke modely s bagrikmi, motorkami, autickami, zeriavmi, mali bol hotovy, maju ich aj v zv v priore ale su drahsie ako tu + najvacsie mali 25 a my mame 26
http://www.befado.sk/images/stories/katalogy/Be...

deina
29. júl 2011

Ahojte, mozem sa pridat? My sme sice v Nemecku, ale tiez budeme mat doma od septembra skolkara (len na pol dna). Maly to asi bude mat tazke, kedze tu este nie sme dlho, nemcinu neovlada, ale podarilo sa nam ziskat v miesto v mestskej skolke s vybornou povestou. Uz na zapise sa nam velmi pacilo, kebyze som dieta, chodim tam velmi rada a pacilo sa aj malemu, dokonca som mala taky pocit, ze aj on sa im pacil.

@skrecok, tak toto je hrozna veta, ze "Je to preto, že čím je dieťa staršie, tým viac si všíma a pokúša sa manipulovať s rodičom." 😨 Akoby tie deti len vymyslali, pritom to pre ne musi byt obrovska zmena odist od mamy, z rodiny do uplne cudzieho kolektivu. Nas caka adaptacny pobyt, prvy den tam bude cely den s nim a potom to je uz individualne, ucitelky sa poradia s rodicmi a na dalsi den zostane sam na 10 min az hodinu, podla toho, ako to bude zvladat a takto postupne sa dopracujeme k 4 hodinam (bude chodit len na doobedie).

atrami
29. júl 2011

Ja keď čítam vaše zážitky so školkami si pripadám ako v inom svete. U nás je dedinská školka a možno je to práve tým. Všetko je tu na dohovore rodiča a učiteľky. A vždy sa snaží výjsť v ústrety, hlavne dieťaťu. U nás je adaptačný proces 6 mesiacov- je len na rodičoch, či je dieťa na hodinku alebo dve, prípadne na pol dňa.
Odporúčajú síce, aby rodič nebol prítomný, deti nejako rýchlejšie pohltí školka a nechajú sa strhnúť kolektívom.
Na vlastnej skúsenosti viem, že je to pravda. Najstarší syn si celý deň nespomenul na cumlík a hneď ako ma zabadal medzi dvermi ho pýtal.
Niekedy sa vyskytli problémy, ale zo strany učiteliek bola maximálna snaha, aby si deti zvykli. Nepoznám deti, ktoré by mali problémy s jedlo. Jednoducho v kolektíve chutí aj to, čo by inak nezjedli.
U nás je jednotriedka /3-7 rokov/, angličtina pre deti, logopedička....Všetko je len o snahe a láske ku deťom. Prostredný je dnes posledný deň v školke a najmladší nastupuje v septembri, takže sa teším na opätovný kolotoč.
Mne sa najviac osvedčilo prísť so synom pred obedom, keď sú vonku. Trošku sa oťukal, potom sa išiel najesť s nimi a zobrala som ho domov. Na druhý deň prišiel už s pyžamkom a išiel si s nimi aj lahnúť. Na druhý deň sa už pýtal ráno.

inguska3
12. aug 2011

Tak aj my ideme do škôlky,malá má síce len rok a dva mesiace,ale zobrali nás...mala ísť do súkromných jaslí,ale pravdaže,keď máte ústnu zmluvu-podotýkam s kamarátkou,nie vždy si na vás spomenie...od mája sme mali sľubené miesto a keď som jej tento týždeň písala,ona že ... ale ja mám jasle plnééé...skoro ma porazilo,ja mám už robotu zajednanú a teraz toto...tak som sa odhodlala ísť sa opýtať do najbližšej škôlky a čuduj sa svete,jedno dieťa akurát cez prázdniny odhlásili,tak nás berú 🙂 no ,ale bez plienok-na tom musíme zapracovať...už sa aj pýta a potom zase nie...je to ešte všelijaké...pani riaditeľka bola veľmi milá,mám teraz s malou chodievať do škôlky-akurát tá pri nás teraz funguje,super...aby si Veronka trochu zvykla na pani učiteľky a na deti...deti má strašne rada!!! Tak hádam si rýchlo zvykne Babuľka moja...a ideme nakupovať,idem si prečítať príspevky a nachystať peňaženku... 😉

annie13
12. aug 2011

@inguska3 no veru na penazenku riadny zaber

tynushqa
12. aug 2011

Ahojte,
chcem sa opýtať čo treba detičkám do škôlky nakúpiť, aby som vedela koľko peniažkov nás to bude približne stáť. Má už niekto nejaký zoznam? Viem, že to budú uzrejmovať na rodičovskom ale ja už som nedočkavá 😉

annie13
12. aug 2011

@tynushqa ja som si pisala s riaditelkou tak tiez ma odbila ze na prvom rodicaku sa dozviem

ale pyzamko urcite, prezuvky na prezutie, do skrinky oblecko na prezlecenie, aj so spodnym pradlom, v niektorych skolkach treba obliecky na perinky resp. perinky v nasej nie,
vela vela teplackov,
na vylety prsiplast, rupsacik

a zalezi od skolky ci aj hygienicke potreby napr. v nasej sa sklada urcita suma a kupuju sami

maatkka
14. aug 2011

Ahojte
aj nasa Julinka ide od septembra do skolky - juuuj pride mi to ako veeelka zmena v jej zivote 🙂 Ja nastupujem do prace uz 25.8. tak som zvedava ake to bude... aspon sa do toho 5.9. zabehnem a budem sa moct sustredit viac na nu. Mam z toho tiez strach lebo ona je take dobrucke dievcatko 😵 ma rada deti nikdy nikomu neublizi ani nic nevezme ale naopak je taka nepriebojna - necha si vsetko vziat nebrani sa atd. dufam ze sa v skolke nejako otuka lebo ja ju to neviem "naucit" - je taka povaha...
Tiez sme uz co to kupili ale zatial ziadne extra vydavky - len pizamka papucky kefku pastu poharik prsiplast zopar teplakovych suprav (ale tie by sme kupovali na jesen tak ci tak). U nas v skolke netreba nosit ani obliecky ani uteraky. Tak neviem co dalej - asi uvidime az po rodicku...
Baby som strasne zvedava ako to budeme zvladat "naostro" a kolke z nas si poplacu... tesim sa na tie komentare 😉

annie13
14. aug 2011

my nastupujeme uz 2.9 neviem preco dali piatok ked sa im potom pretrhne nit cely vikend doma