icon

Do škôlky vezmú len zaočkované deti

romiada
21. mar 2019

@katrinka8 to mi je ľuto....ale ja stale hovorim o svojom strachu, ktory je vacsi z chorob ako očkovania. Vobec neriešim strach ostatnych ludi. Vravim, ......každeho slobodne rozhodnutie že si neda zaočkovat svoje deti rovnako ako bolo moje rozhodnutie že si zaočkovať dam. Možno som v niekoho očiach ovca čo sa riadi pravidlami, ale ak tou ovcou nebudem chcieť byť tak ani nebudem vyžadovať od štatneho zriadenia čo vyžaduje dodržiavanie pravidiel vynimku a akceptovanie mojho postoja. Jednoducha matematika pre mňa.

janette321
21. mar 2019

toto je len bububu . však ani tie niekoľkostoeurové pokuty za každé odmietnuté očkovanie čo píšu že plánujú zrušiť nikomu nedávali . možno jednému zo sto prišiel šek na dvacku . dalšia vec že na sk sú skrátené príbalové letáky - vymazali zinich niekoľko vedľajších účinkov ktoré sú v originál zahraničných letákoch a medzi nimi je aj smrť . nie len rakovinu , ale aj trvalé oslepnutie u detí . dokonca z dospelého človeka dokáže očkovanie urobiť ležiaceho ktorého do konca života musia kŕmiť a prebaľovať . ale toto je už iná téma . tu sa píše o ochrane pred neočkovaným dieťaťom - to je aká ,, ochrana ,, že sa mu vyhne len v škôlke . a doma a všade kam sa pohne je ,, nechránené ,, ...

jerryjanka
21. mar 2019

inak odporučam dať si urobiť testy na protilatky - len sa potom nečudujte že ak ste to neprekonali tak osypky, mumps a asi aj rubeola bude niekde velmi blizko nule - čierny kašel detto
hemofily, pneumokoky ste nikto z vas ani nebol očkovaný, to už je v poriadku - ale deti sú problém čislo jeden.

willino1
21. mar 2019

@sissy27 nezaočkovaných zo zdravotných dôvodov je menej a tým, že idú do kolektívu so zaočkovanými deťmi, sú chránené očkovanou populáciou... ale ak je v kolektíve percento nezaočkovaných detí vyššie, tak sa úmerne znižuje táto kolektívna ochrana neočkovaného pre zdravotné dôvody... laicky... verzia 1: 100 detí v škôlke... 2 deti nezaočkované pre zdravotné dôvody = veľmi malá pravdepodobnosť, že ochorejú... verzia 2: 100 detí v škôlke ... 2 deti nezaočkované pre zdravotné dôvody + 10 detí nezaočkovaných pre rozhodnutie rodiča = rapídne sa zvýši možnosť výskytu choroby (ak ešte predpokladáš že v rodinách "dobrovoľne nezaočkovaných sú ďalšie neočkované deti..) = dieťa nezaočkované pre rozdhodnutie rodiča má šancu prežiť možno s následkami, ktoré sa dozvie až neskôr = dieťa nezaočkované pre zdravotné dôvody má vysokú pravdepodobnosť že chorobu neprežije z toho vyplýva, že rodič nezaočkovaného dieťa nepriamo spôsobí smrť iného dieťaťa... jednoduchá laická logika... presne takto to funguje v praxi... dobrovoľne neočkovací rodičia sa budú toľko oháňať právami, kým nejakého konkrétneho rodiča nezažaluje iný rodič, ktorý príde o dieťa pre jeho nezodpovednosť a vyhrá súd... pretože práva nemajú len dobrovoľne neočkújúci ale aj všetci ostatní...

willino1
21. mar 2019

@jerryjanka áno deti sú problém číslo jeden... sú vo veľkých kolektívoch, ešte nemajú vyzretú imunitu a sú najviac ohrozené... len si spočítaj úmrtnosť detí pred 100 rokmi a teraz na infekčné choroby... moja stará mama prišla o dve deti z piatich do jedného roka veku práve preto, že neexistovala preočkovanosť populácie... ale to si už z vás nikto nepamätá...

katulkagajdos
21. mar 2019

@jerryjanka v Čechách nezaočkovane deti do škôlky nevezmú- je to tak, nikto to nerieši. Vy to na Slovensku prirovnáte k rasovej ideológii Adolfa Hitlera? Nehnevajte sa, ja rešpektujem každého rodiča a jeho názor a rozhodnutie, ale neskutočne má už točí ako niektorí rodičia nezaočkovaných deti vyslovene až agresívne pretláčajú svoju pravdu. Rodičia zaočkovaných deti by tiež mohli namietať prečo ich dieťa má chodiť do štátnej škôlky s nezaočkovaným dieťaťom ( keď očkovanie je na Slovensku povinné), ale to by asi už bolo diskriminačné, však?

katrinka8
21. mar 2019

@lety17 - veru, ale to asi kto nezažil, nepochopí 😥

jvlo
21. mar 2019

To si naozaj myslia, že to bude mať nejaký účinok? Vzniknú kluby a centrá pre deti.... nemám očkované deti a nikdy ich ani mať nebudem....je to trápne, je viac neočkovaných dôchodcov ako detí....zakážu sa im napríklad zhromažďovať v kauflande, keď začne akcia? Nie, tí by ich poslali do teplých krajín, tak radšej postrašia rodičov malých detí chorobami, veď dieťa sa nevie brániť... Každý z vás očkujúcich, ak by raz zažil ako sa na vás celý tento slovenský "dokonalý" zdravotný systém vykašle, pretože nevedia čo s vami, tak by ste inak rozprávali..aj rozmýšľali....

katrinka8
21. mar 2019

@romiada - veď v poriadku. Avšak niekoho strach nemôže nútiť riskovať druhého riziko poškodenia zdravia pod hrozbou sankcie. Preto by sa mal každý rozhodnúť sám, či či sa viac bojí chorôb alebo následkov očkovania. Každý by sa mal mať možnosť slobodne rozhodnúť, či chce podstúpiť riziko poškodenia zdravia (lebo pri každom očkovaní je to Ruská ruleta, žiaden doktor ti dopredu nedá záruku, že práve Tvoje dieťa nebude "číslom v štatistike" tých vedľajších účinkov, nik ti nezaručí, že tvojemu dieťaťu sa nič nestane) , čo deti neočkujú platia také isté dane ako tí, ktorí deti očkujú. Ja si kladiem otázkuy, prečo teda štát, ktorý núti ľudí povinne riziko podstúpiť neberie na seba zodpovednosť v prípadoch, že tí ľudia utrpeli ujmu? Prečo štátu považuje za rizikové len deti v škôlkach? Keď štát zavedie o rok povinnú predškolskú výchovu, už nebude vadiť, že predškoláci sú neočkovaní? Prečo nevadí, že školáci sú neočkovaní? Prečo sa nikto kompetentný, kto sa oháňa kolektívnou imunitou, nezaujíma o reálny stav protilátok u očkovanej populácie? Naozaj ma teda pri 95% preočkovanosti 95% ľudí protilátky? Aj tí, ktorí boli naposledy zaočkovaní pred 30+ rokmi? Prečo nepoznám nikoho, komu by niekto niekedy zisťoval, či sa mu protilátky vôbec vytvorili? Ktorí ľudia sú "tie %", ktorým sa protilátky napriek očkovaniu netvoria? Som to ja? Niekto z mojej rodiny? A nakoniec, prečo je očkovanie povinné len pre deti? Prečo štátu nevadí, že dospelá populácia vo väčšine nie je od svojho detstva preočkovaná takmer na nič? Prečo sa nepovinné očkovanie proti chrípke napriek pomerne masívnej kampani pohybuje na hranici cca 5%, keď je očkovanie údajne také výhodné? Je veľa nezodpovedaných otázok...

romiada
21. mar 2019

@katrinka8 "neboj" , po školkach možno budu nasledovať školy. Tak ako to urobili teraz v Taliansku. Zakazuju neočkovanym deťom dokonca vstup do školy. Pretože tie deti pri ktorych mamy zistili par rokov dozadu rizika očkovania a nedali ich očkovať prave dorastaju idu do škôl. Poviem Ti že ja keď som počula a videla ako dopadol mne blizky človek s osypkami v nemocnici....krvi by sa mi nik nedorezal. Moj syn mal vtedy 12 mesiacov a doktorka mi povedala že preventivne robiť vyšetrenie na protilatky je dosť drahe. Pri nas stali všetci sväti že sa zrušila udalosť pri ktorej mal moj maličky syn byť v kontakte s už nakazenym človekom, ktoremu to o par dni na to vypuklo a skončil vo važnom stave v nemocnici..... ta osoba patrila k tym nešťastnym jednotlivcom ktorym sa ušla menej učinna vakcina lebo bola vraj dlhšie otvorena a učinok tym padom slabši...preto tie osypky v dospelosti..tak to aspon bolo vysvetlene. Mysliš že teraz poženu cele Slovensko na vyšetrovanie protilatok kvoli tomu? A prave na osypky je najväčšia umrtnosť deti do 5 rokov.

romiada
22. mar 2019

@katrinka8 a este jedna vec s povinnou vakcinou....pre mna nedat zaockovat by znamenalo riziko rubeoly u dcery v jej tehotenstve.....a pre syna mumps v dospelosti sposobujuci neplodnost (jazdu na bicykli a notebook na stehnach mu asi tiez zakazem😉 ).... to su veci, ktore by som si vyčitala keby som to sposobila svojim deťom "nezaočkovanim". No ale to už su moje argumenty podlozene mojim strachom prečo davam očkovať ja a odbočila som tym od povodnej temy 😉

janette321
22. mar 2019

@romiada vsak ani v tom taliansku nemozu detom skolopovinnym zabranit chodit do skol . Teraz som to pregooglila . Ako u nas aj povinnym predskolakom . Vsak to by bolo porusenie ustavy . Nepovinne skolky nech si zakazu . Je milion inych sposobov co s detmi namiesto statnej skolky ...

katrinka8
22. mar 2019

@janette321 - tiež si myslím, že zákaz vstupu do škôl neočkovaným deťom je v 21. storočí neprípustný.
@romiada - ale ja chápem všetky argumenty, len tvrdím, že každý by mal mať slobodnú voľbu sa rozhodnúť, ako naloží so svojím zdravím a zdravím svojich detí, za ktoré nesie plnú zodpovednosť. Mal by mať každý slobodný prístup ku všetkým informáciám. Ak sa niekto rozhodne neočkovať, musí si znášať prípadné následky - ale na druhej strane, keď štát niekoho núti do hocičoho, mal by aj štát, ktorý človeka do toho donútil, niesť následky. A nie dávať preč ruky od problémov a tváriť sa, že sa ho to netýka. Na Slovensku to, bohužiaľ, nefunguje. Štát niečo nariadi, plošne, nehľadí na jednotlivca (argument o finančnej nákladnosti v prípade zdravia a života je pre mňa úplne irelevantný a slabý, to jednoducho neobstojí, tu nejde o nejaký diskomfort alebo mnohokrát o ťažké a závažné, doživotné následky), ale keď ten jednotlivec následkom daného nariadenia utrpí ujmu, štát dáva od toho ruky preč. A to správne nie je. Osobne si nemyslím, že očkovanie ako také je zlé, ale celý systém očkovania a jeho nastavenie, posudzovanie, je absolútne nevhodné a neberie ohľad na človeka, tým skôr na dieťa. Keby sa nejednalo o silnú farma lobby (asi si sa nikdy nedostala k informáciám, ako sa na Slovensku dostalo medzi povinné očkovania používanie pôvodne nepovinného Prevenaru), tak by to očkovanie celé vyzeralo inak.
Nechce sa mi to už riešiť, pretože pri dcére a problémoch, ktoré sme mali, som pred xy rokmi nad očkovaním strávila nejednu noc (a to nehovorím o nociach prebdených nad ňou a hodinách u lekárov, v nemocnici). A ani po tých x rokoch a x nociach stráveným nad štúdiami a neviem čím si nemyslím, že je to čierno-biele. Rozprávala som sa s kadejakými ľuďmi, aj od "fachu", ako sa hovorí, a názory ani tam nie sú jednoznačné. Aj samotní niektorí lekári mi kadečo porozprávali. Tak, ako ja ako dospelá mám možnosť sa rozhodnúť, či sa dám alebo nedám zaočkovať proti chrípke, tak by mal každý mať možnosť bez nátlaku sa rozhodnúť, či zaočkuje svoje dieťa.

janette321
22. mar 2019

@katrinka8 ja by som len este dodala ze aj medzi lekarmi su taki co neockuju svoje deti ...

laska201
22. mar 2019

Presne ako s cipom.uz teraz povinne pre zvierata a hned na to pojdeme my.ak sa neocipujeme budeme mat vsetko zakazane.biblia sa proste naplna.Ludstvo velmi zle dopadne.

jerryjanka
22. mar 2019

Amen

mimaadamkova
22. mar 2019

@janette321 no pretoze financna pokuta nebola ucinna, neocko pribuda a im sa peniaze nesypu...takto maju paku donutit ockovat... o ziadnu kolektivnu imunitu nejde

jvlo
22. mar 2019

@katrinka8 presne tak, myslim,ze ak by existoval kluc,podla ktoreho sa poskodeny odskodnia, keby im stat preplacal napriklad adeli centrum, prispieval na dpecialne diety, pomocky, tak by to ista skupina rodicov asi zvazila. Sucasny stav je zly. Nezaockujes, dame ti pokutu, alebo po novom ti nevezmeme dieta do skolky. Ak zaockujes a nieco sa stane,tak na 100% to nie je z ockovania, urcite je tam geneticka preddispozicia a ak vobec priznaju, tak len to, ze ockovanie to urychlilo. No, co uz, je nam to luto ale staraj sa, rehabylituj najma sukromne, specialne pomocky, masaze, tiez len sukromne, lebo to poistovne nepreplacaju. A zbieraj vrchnaciky. Dostanes az 0,22e za 1 kg. Na 5000 do adeli ti ich staci necelych 23 ton!!!
Ja som pri chorobe dcery zazila,ked sa na nas stat a lekari vykaslali. Hlupa alergia jej sposobila nasledky do konca zivota. Najskor sme boli idioti, co si chorobu pomaly vymyslaju, potom im uz aj luto bolo, lebo taky pripad este nemali. Zije a vyzera, ako vsetky zdrave deti, ale stalo nas to a aj stoji vela penazi, nic z toho verejne pojistenie nekryje. Do statnej skolky bola neumiestnitelna, tak sup, zaplatit sukromnu. Po tomto vsetkom mi ma daka teta od stola nieco prikazovat? Fakt? A kde boli ked som s placom obvolavala zoznamy lekarov a prosila o pomoc? Preco mame odporucanie neockovat len v ustnej podobe a boja sa nam ho dat na papier? Napisem to mozno tvrdo, ale nezaujimaju ma cudzie deti, zaujimaju ma len tie moje a o tych kym budem zit budem rozhodovat len ja, aj keby to znamenalo, ze budem bojovat proti vsetkym

ibrunova
22. mar 2019

Len mi niekto vysvetlite.. Nezaočkované nebudú chodiť do škôlky, ok. Ale do školy predsa chodiť potom budú..

jana005
22. mar 2019

@romiada ahoj,a ako nakoniec dopadol tvoj blizky človek s osypkami?
Ináč to vysvetlenie je podľa mňa taký blud,že az.písali to síce aj v novinach,ze vraj 30 rokov bola nestabilna vakcina,ze preto ochoreli aj ockovani. Ale kde je potom ta ich slávna kolektivna imunita,? Veď ked tolko rokov bola ta vakcina nestabilna,ako mohli byt ludia chraneni? A prečo sme tu potom nemali epidémie?

katrinka8
22. mar 2019

@jvlo - súcitím s Vami, my sme to nemali, našťastie, až také strašne zlé, hoci teda bolo to údajne zlé a prešli sme si svoju cestu tiež. A presne si vystihla všetko doslova. Ja nie som apriori proti očkovaniu, len by som prijala úplne iný systém toho, ako očkovať a hlavne nikoho do ničoho nenútiť, najmä ak hrozí potenciálne riziko, ktoré nie je malé. A ako hovoríš, prečo ja mám ohrozovať vlastné dieťa pre dobro cudzích?

@ibrunova - to ešte hlavne neplatí, to len chcú dať návrh na novelu zákona 😉 Ale uvidíme, aká je lobby silná, ako rýchlo sa to podarí presadiť.... Ale budú sa musieť popasovať s návrhom zákona o povinnej predškolskej dochádzke, ktorý mali v pláne mať schválený už od budúceho roka, lebo sa im to navzájom akosi bije.

zuzka2288
22. mar 2019

A budu testovat na protilatky aj ucitelky, kucharky, upratovacky a ostatnych rodicov co chodia po deti? A nasledne ich ockovat ak ich nemaju? Alebo ide zase len o fasizmus zamerany na poskodenie nasich deti?

katrinka8
22. mar 2019

@zuzka2288 - no, nie, veď tí sú zaočkovaní a zabezpečujú predsa kolektívnu imunitu 🙈🙉🙊

romiada
22. mar 2019

@jana005 ten clovek sa z toho dostal....riadne si to odlezal opuchnuty tak ze ani nevidel, vyhadzany po celom tele, stale teploty a potom este dlho dost znizena imunita. S tou vakcinou sa my pravdu asi nedozvieme uz po tolkych rokoch. A myslim ze ta kolektivna imunita fungovala prave vdaka ockovanosti a vdaka tomu ze sme boli dost uzavreti voci okoliu. Necestovalo sa tak vela. A osypky sem dovliekli v r.2017 tusim nejaki Rumuni.

katrinka8
22. mar 2019

@romiada - ale ako môže niekto tvrdiť, že funguje kolektívna imunita, keď samotní doktori tvrdia, že existuje určité (nevedia sami aké) percento ľudí, ktorým sa ani napriek očkovaniu protilátky proste nevytvoria, ale nikto nikdy neskúmal, či a komu sa tie protilátky vlastne vytvorili? Nik, lebo je to nákladné...
Vakcíny pred 30+ rokmi boli diametrálne odlišné od dnešných, ich účinnosť už rokmi oslabla, veď vakcína nezabezpečí doživotnú imunitu. Plus to, že v minulosti neboli tak mnohovalentné vakcíny ako dnes. Kedysi boli mono vakcíny, alebo tak 2-3-valentné. Ale dnes 6-valentná? Veď to to telo jednoducho musí nejako ovplyvniť, zvlášť čím menšia váha, tým väčší nápor na organizmus. Existujú aj mono vakcíny, len o tom málokto vie a máloktorý lekár je ochotný ich podať (aj keď by si ich človek sám chcel zaplatiť).

zuzka2288
22. mar 2019

@katrinka8 Tie choroby voci ktorym sa ockuje uz davno neexistuju a vymizli s lepsou hygienou, byvanim a stravou podobne ako mor, cholera ci skvrnity tyfus. Ved u nas sa 50 rokov ockovalo proti tuberkuloze (do roku 2013) a Nemci co vobec neockovali mali nizsiu chorobnost ako my. Podobne proti zaskrtu sa neockuje iba proti toxinu co zaskrtove bakterie produkuju a aj tak sa zaskrt nevyskytuje. Cele ockovanie sluzi len na poskodenie a vyhladenie prebytocnych oviec.

willino1
22. mar 2019

@katrinka8 slobodnú vôľu? a keď pre tvoju slobodnú vôľu umrie dieťa iného? ako sa mu pozrieš do očí? viete moje 10 ročné dostalo osýpky lebo som ho slobodne nedala zaočkovať a preto vaše polročné miminko ktoré ešte nestihlo byť očkované a náhodou sa s mojim stretlo (v obchode, MHD, na prechádzke, v čakárni u lekára...) zomrelo... to nie je, že nevieme tomu zabrániť... to nie je že sa to stalo omylom ani nechtiac... to nie je že som si to nemohla dovoliť z finančného hľadiska...to je vedomé so všetkými informáciami ohrozenie ... niečo na štýl ako keď sadnem za volant opitá... však možno nikoho nezabijem a možno hej ... a už som to par krát spravila a nič sa nestalo, čo sa už len tento raz môže stať? a bum niekoho prejdem...ste ochotné niesť následky? ste ochotné si odsedieť basu a rodine do konca života platiť odškodné? a čo svedomie? dokážete sa s tým vyrovnať že vedome niekoho zabijete alebo urobíte z neho postihnutého? a vedľajšie účinky? si robíte srandu... čo horúčka? opuch? keď chytí osýpky, ružienku, mumps - nebude mať horúčku? nebude dieťa vysypané? nebude opuchnuté? nebude sa dusiť? či? už vám niekoľko štúdii a serióznych dokázalo, že autizmus s tým nič nemá... tak čo ešte chcete? o účinnosti očkovania svedčí aj prax... koľko detí vám z vašich detí umrelo na vírusovú chorobu proti ktorej sa očkuje populácia? a z vás očkovanej populácie... o koľko súrodencov ste prišli? no dajte... a ak hodíte argument že hygiena.... a čo si myslíte, že naši predkovia sa váľali v blate dennodenne... ? a to ešte mali tú výhodu že nežili tak nahustene na jednom mieste ako my a tak choroby mali horšie podmienky na prenos ako teraz v ere hypermarketov a sídlisk... a osýpky, mumps a podobne s hygienou nič nemajú... a čo sa týka mono vakcín... nech sa páči... kľudne si daj pichať dieťa aj každý mesiac... kým mu napicháš povinnú dávku bude dieťa hisáčiť už pri pohľade na lekára v telke... ale to je tvoja vec... nik ti nebráni... len daj očkovať...

romiada
22. mar 2019

@willino1 ja som inak zvedava kam toto povedie a ako dopadnu tie vsetky teraz neockovane deti ked o 10-20 rokov zacnu cestovat po svete a nebudu očkovane. To bude potom "sranda" ked taky dospely neockovany muz pride z nejakej sluzobky (z Rumunska, Juhovych.
Azie, Afriky) ku svojej tehotnej zene, malemu babatku. Tam sa potom ukaze strach ale mozno bude neskoro....

tatisna
22. mar 2019

Ja by som dávala vysoké pokuty za neockovanie. Má to svoje opodstatnenie. Väčšinu smrteľných a nebezpečných chorôb sa podarilo ockovanim eliminovať, a nevieme si ani predstaviť ako vyzerá ozajstná epidémia. Hlavne pri virusoch mi to príde nebezpečné,keďže na nich nie je zatiaľ liek ako na baktérie ATB, zoberieš a pozabíja ich to. Je to nebezpečné aj v Tom,že vírusy Ti môžu zmutovat a už to nebudú tie "neškodné" osýpky s pár vyrážkami a teplotou...ale niečo oveľa horšie a bude sa to šíriť vzduchom ..čo potom?