icon

Do školy v 5. rokoch

petushka41
20. okt 2020

Zdravím žienky, máte niektorá skúsenosť s nástupom dieťaťa do školy v piatich rokoch?
V škôlke nám bolo povedané, že syn vytŕča z davu a je natoľko šikovný, že môže ísť do školy o rok skôr (v deň nástupu by mal 5r 8mes).
Čakajú nás psychologické posudky, ale zaujíma ma názor niekoho, kto si tým prešiel. Ako to dieťa zvládlo? Podľa čoho ste sa rozhodli či áno alebo nie?
Na jednej strane mi je ľúto vziať mu rok bezstarostného detstva, na druhej strane sa nudí v škôlke 🤷‍♀️

Strana
z2
guudy
20. okt 2020

@hettinka
Mame rovnaku skusenost s Aprogenom. Deti su aktivne v roznych oblastiach, skola ich v mimoskolskych aktivitach podporuje.
Ze deti ziju iba skolou....su to iba predsudky.

veronikavaneska
20. okt 2020

@petushka41 ja by som nedala u nas bola tiez taka malicka v triede a mala to tazsie a inteligentná bola...rodicia ju zobrali so skoly na inu...stale nejake problemy...
Ja by som skor inak.. ak je šikovný citat pisat sa nauci to ho neuc bude sa nudit v skole. Chodte inym smerom ucte sa jazyky, pc, zvieratá, mapu štáty, o autach čomkoľvek čo sa v škole nenaučí bude polhcovat nove informácie bude inteligentný ale v škole sa nudit nebude lebo to "este nevie" 😉

ivuska027
20. okt 2020

Moj mladsi syn tak bol, Je oktobrovy. Absolvoval 2 testy, kazdy v inom centre. Oba ho doporuculi. Uz je stvrtak. Od siesteho rocnika bude pokracovat na 8r gympli. V ich triede su este dvojcata oktobrove, ktore isli tiez ako moj, 5 rocne. Starsi syn mal na zakladnej spoluziacku tiez oktobrovu, ako 5r isla do skoly. Teraz su spolu na 8r gympli.

natali.83
20. okt 2020

@petushka41 V tomto prípade je dôležitý posudok z poradne. Pokiaľ ho na predčasné zaškolenie neodporučia, syna ti nevezmú. Pokiaľ odporučia, je na tvojom zvážení, či ho dáš do školy. Aj to, že váhaš, má svoje opodstatnenie. Dala by som na názor odborníkov.

ava11
20. okt 2020

@veronikavaneska toto sa inak strasne lahko povie, ze " citat pisat ho neuc, nech sa to nauci v skole". Pri sikovnom dietati sa to jednoducho neda.
Dcera mi v troch rokoch jedneho dna zacala citat sama od seba, stacilo jej na to, ze pocuvala starsieho brata 5 rocneho, ktory sa pytal na pismena. Pismena sa naucila pozorovanim, spajat pismena do slabik, resp u nej rovno do slov - uplne sama. Ako som tomu mala zabranit? V tom momente chytila do ruky knihu, casopis a na papier si odpisovala tlacene pismena, tiez trojrocna ich uz dokazala skladat do slov. Bavi ju to, robi to vyhradne z vlastnej iniciativy. Matiku to ani nebudem spominat, ake priklady z hlavy je schopna pocitat v porovnani s rovesnikmi. Napriek tomu na hodine sustredene ucitelku pocuva a uci sa 1+1 😀 Domacu ulohu zo slabikara maju citat ze: velke tlacene A, male pisane e, velke tlacene I atd atd a ona to takto ako som to napisala poctivo cita 😀 Hoci bezne si citava knizky. Proste toto je na ulohu, pani ucitelka povedala, tak ona to tak robi 🙂

veronikavaneska
20. okt 2020

@ava11 nemyslela som ako ze neuc neuc ako cielene ak dieta same sa nauci ok. Skor som myslela ucit ine veci ako sa budu v škole. Moji tiež vedia čítať a uz v pohode vyrataju druhacku matematiku teraz nastupili do 1 triedy. Velmi je sikovna vasa 😍 niektore deticky su veľmi nadané ❤️ pokial ich škola bavi je to super 😍

tenerifka
20. okt 2020

u nas zacinaju deti 1.rocnik ZS, ak v tom kalendarnom roku dosiahnu 6 rokov, t.j. ak sa niekto narodil 31.decembra, ide do skoly uz v septembri-4 mesiace predtym, nez ma 6 rokov, odklad neexistuje (len ak je nejaka vaznejsia dg). Nikto z toho nema traumu ani negativne nasledky

ava11
20. okt 2020

@tenerifka no presne, vo svete uplne bezny postup, to len my sa tu tvarime, ze uz letne deti budu chudence trpiet, ked pojdu do skoly a odklady lietaju ako na beziacom pase

evkamotka
25. okt 2020

Ide aj o to ci nebude mat v zs zastup 7 az 8 rocnych, aby nebol fyzicky ten najmensi putko. Aj je rozdiel ci mas potom 12 alebo uz 14r....mozno by stacilo pohladat skolku kde by sa mu vela venovali (sukromnu) alebo dat do alternativnej skoly/programu, kde by ich bolo takych vela...

vevesh
25. okt 2020

@petushka41 ja riesim rovnaky problem- dieta je sikovne. Je narodene v mesiaci, kde mozeme ako rodicia rozhodnut, ci ha dame alevo nie do skoly. Psychologicka a predskolska lekarka odporucali nastup. Skola je proti (viem, ze mi ho tohto roku nevezmu), skolka tiez je proti (lebo im nazapada do poctu). My sme sa po uvahach rozhodli dat ho do skoly, ale uprednostnim asi nultu triedu. Ja nechapem to predlzene detstvo- to aky inteligent tuto tezu vymyslel? Su deti, pre ktore je vhodne ist skor do skoly a deti, pre ktore je vhodny jednorocny odklad. A nieze, aby bol najstarsi, neutlacani, najsikovnejsi v triede- to je co za norma??A potom sa cudujeme, ze este 24 rocne "deti" su nesamostatne, kde predchadzajuce generacie mali ba zodpovednosti uz vlastne rodiny....

kolecko11
4. nov 2020

Prechádzame podobnou situáciou. Nebudem rozpisovať co vsetko vieme, k tomu všetkému je nás syn akoby strašne vyzretý. Rieši detailne veľmi náročné témy, pamätá si neskutočne odborne fakty, používa náročnú terminológiu pri vyjadrovaní, musil mu čítať o pohybe litosferických dosiek, zaznamenávanie chvení povrchu zeme sonarom atd atd....verte, je to niekedy velmi náročné a únavné....Chodi do sukromnej bilingualnej škôlky. Cudzí jazyk mu ide úplne výborne. S native speakrom sa rozpráva akoby sme my sami boli native.
Pôjdeme však na testy. Avsak ja mám skutočne pochybnosti , či je “emočne” vyzretý, nakoľko hlavičku ma na jeho vek priam “prezretu”, nie som si istá s emóciami. A áno, obavam sa, že pri dnešných odkladovych deťoch (ma spolužiakov kt.v marec/apríl 2021 dosiahnu 6r) bude prežívať rôzne situácie úplne inak ako tí, čo nastupia do 1.roc 6,5 - 7ročný .... možno sa však mýlim a preto to nesilim....máme pred sebou kopec mesiacov, za ktoré sa môže situácia vyvŕbiť aj sama ;)
Sú to stále len deti .... ❤️

kittykat22
4. nov 2020

@petushka41 moja nevlastna sestra nastupila v 5 rokoch. Dnes je druhacka na strednej. Zakladku presla normalne, je na obchodnej. Nie je ziadny rozdiel v nej a spoluziackach. Perfektne zapadla.

ivuska027
5. nov 2020

@kolecko11 tuto obavu mas uplne legitimnu. U nas to bolo citit urcite prve 2 roky. Teraz je stvrtak. Mal sotva teraz 9 a spoluziaci uz maju 10. Uz je to ok.

ava11
5. nov 2020

@kolecko11 zavisi hlavne na povahe dietata. U mojej malej v triede teraz decka dovrsuju 7-me narodeniny, mnohi uz mali 7 aj cez leto. Ona ma este stale 5 🤷🏻‍♀️ Ale jej je to uplne jedno, je samostatna - v tom zmysle, ze jej nevadi, ak nie je s kazdym kamaratka, ak sa s nou nahodou niekto nechce hrat. Mykne plecom a ide si po svojom. Ale teda zaroven to deti k nej nejako taha, kedykolvek pridem pre nu, je medzi detmi. Kamarati sa aktualne so samymi chlapcami.

ava11
5. nov 2020

Este taka zaujimavost, do triedy isla s kamaratom zo skolky, velmi sa mali radi 3 roky, vyslovene sme ich umyselne dali spolu do jednej triedy v skole. Ja som tak dufala, ze bude pre nu taky pevny znamy bod. On prvy mesiac casto plakaval, je z tych citlivejsich deti. Po prvych troch dnoch sa nanho dcera “vykaslala” 🙈 Automaticky sa priradila a zacala kamaratit s inymi detmi, ktore nastup do skoly zvladli lepsie. Ju to obtazovalo, ze tam vyplakaval. Kazdy den mi doma povedala, ze co tam henten stale place, ked ona sa chce ucit.

martasz
5. nov 2020

ja som išla do 1. ročníka ako 5-ročná. Nechcela som už byť v škôlke, prijímačky som spravila bez problémov a celú dobu na ZŠ som sa dobre učila. Avšak som bola drobná (aj v porovnaní s rovesníkmi), fyzicky menej zdatná, napr. na telesnej som mala problémy občas. Moje dieťa by som tak skoro už nedala, radšej by som jej dala knižky do škôlky, pracovné zošity a tak a poprosila učiteľky aby to zohľadnili.

ritalein
5. nov 2020

@kolecko11 mojej znamej dcera bola tiez taka sikovna, samostatna, fakt, ze v pohode mohla ist do skoly, ale dali ju pozdejsie, presne kvoli emocnej stranke. S odstupom casu si to nevie vynachvalit a je spokojna, aj ona, aj dcera, ze sa neunahlili a nedali ju do skoly skor.

kassandra25
11. nov 2020

@petushka41 aj moja vytrcala z radu. Aj nas upozornovali. Ale toto by sme jej neurobili. Radsej sme ju prihlasili na kruzky, kde vyuzila svoju sikovnost.

Strana
z2