icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

celasapremenim
27. jan 2017

@m.i.r.i len nie je skola ako skola, kde to vedia, tam to super funguje

dai
27. jan 2017

@celasapremenim uprimne... uz nemam paru o com pises - mam pocit ze z cesty trochu - chod radsej asi pracovat😉

celasapremenim
27. jan 2017

@dai to je zivot holt :D nevydlazdis a nepredurcis dietatu jeho vlastnu cestu, jeho rozhodnutia v zivote nebudu pod tvojim drobnohladom dlho
dufam len, ze budu stastne tie moje deti, to im zelam

celasapremenim
27. jan 2017

@dai chod si oddychnut, asi sa prehrievas :D
a inak, vobec mi nevadi, ak sa ti zdaju moje prispevky z cesty mas na to plne pravo, neboj sa

dai
27. jan 2017

@celasapremenim ja som v pohode, neboj😉

celasapremenim
27. jan 2017

@dai keby si bola, tak si vies sparovat reakcie na mrte tvojich bludnych prispevkov :D

akvi
27. jan 2017

@m.i.r.i vyjadrim sa k tej potrebnosti zazit si v kolektive vitazstva a prehry, vysmievanie, reagovanie na situacie a pod.. Vsetko toto by bolo uplne ok, ak by sa s tym v tej skole pracovalo.. Lebo zazit si, ze niekto sa mi 9 rokov vysmieva a nik mi s tym nepomoze, lebo ved porad si sam, nezaluj, apod.. ..tak dakujem, neprosim.. Ak by sa s tym v skole pracovalo..tu a teraz.. hned, ako problem vznika..ak by bola ponukana detom pomoc dospeleho, ked to nezvlada, tak ano, vtedy by to prinosne bolo.. Ale realita je zial ina.. Vztahy, problemy, komunikacia, pocity - to je to posledne, na com sa v skole pracuje.. A pre mna je prave toto to najdolezitejsie.. Aby sa clovek v spolocnosti nestratil, aby sa dokazal zaradit, vysporiadat so zivotom.. aby nasiel sam seba.. aby mal upevnene zakladne moralne principy.. Aby bol stastny.. Toto je to, na com zalezi mne.. Nie na vedomostiach, nie na sutazivosti, zbierani vceliciek a dobrych znamok, prisposobeni a pod..

dai
27. jan 2017

@celasapremenim dakujem za info, som rada ze ty to vies a ze tvoje prispevky davaju zmysel😀 myslis ze sa mozes vratit k topicu ci si dalej potrebujes dokazovat svoju vynimocnost?

mafifka
27. jan 2017

Domáce vzdelávanie je výborná vec, ale vyžaduje veľa trpezlivosti a sebadisciplíny hlavne zo strany rodiča. Škola, ktorá podporuje domáce vzdelávanie je "Škola Dve ruky v Banskej Bystrici.
http://skola-dzapotau-doma.webnode.sk/

moni73
27. jan 2017

Podľa mňa tu zakryté odporkyne dv pracujú so zlou vychodiskovou informáciou. Neviem, či existuje štatistika, ale z môjho okolia je v domácom vzdelávaní viac detí, ktoré niekedy kolektív ms, resp. Zš vyskúšali. Menej je tých, ktoré kolektív nikdy neokusili.
Som v BA. Z akých štátnych škôl mám na výber? Páči sa mi alternatíva, ktorá štátna zš ju ponúka? (viem o jedinej, tu dcéra navštevuje) a teda je to len pro forma alternatíva...

ivkadracova
27. jan 2017

@moni73 ahoj, prosim Ta aka je to skola, a co je to za alternativa? vdaka

celasapremenim
27. jan 2017

@moni73 myslis projektovu vyucbu?
inak ja napr. nie som proti, len o tom malo viem a nam sadol model skolka a skola....deti su spokojne a stastne, tak vtedy asi clovek neriesi dalej

janickacrazy
27. jan 2017

@moni73 Tak určite máš na výber viac ako napr. ja ked bývam na malej dedine, kde je jedna škola a bodka. 😉

mircalla
27. jan 2017

@moni73 mozno si moc narocna....ja si myslim, ze v BA sa par dobrych skol najde.

tortelinka
27. jan 2017

@moni73 a ktorá je to škola?

margarita
27. jan 2017

zaujal ma vyraz "kolektiv", ked sa tu s nim vsetky tolko ohaname😉, a este aj vyraz "dobra skola".

KSSJ definuje kolektiv ako "celok, súhrn jednotlivcov, spoločenstvo ľudí, náhodné alebo organizované"
A uz mam to, co som stale nevedela popisat, ak je kolektiv súhrn jednotlivcov, sucasna najma statna skola podla mna stale toto chape ako nejaka skor neosobna vacsina, cize treba don tzv.zapadnut. prisposobit sa, zrovnat, nevytrcat ani jednym, ani druhym smerom, a snazit sa v tejto nahodnej skupine ludi byt podla moznosti co najoblubenejsi.
straca sa mi tam ten jednotlivec, ak je nutne vzdelavat sucasne 20plus deti, aj 36 nas v jednej triede bolo za socika, kolektiv je proste dav.

chodila som na 3 bratislavske zakladky, jeden gympel a jednu vysku, a z celych vsetkych tych kolektivov mam dodnes spolu 7, slovom sedem / teraz som to zratala\ kamosiek, s ktorymi som v kontakte dodnes. vsetko ostatne su spoluziaci.
ano, jedneho som oslovila ked sme stavali na reviziu statickeho posudku, a k inej som poslala kamosku s chorym dietatom,ale inak nevyhladavam a nestretavam sa s celym zvyskom tych dokopy piatich kolektivov.

najviac kamosov na cely zivot mam, mozno paradoxne ale celkom logicky, spomedzi dobrovolnickeho tabora, kam som chodila kazde prazdniny pocas vysky.

prepacte, ak tieto moje osobne citove vylevy niekoho nezaujimaju, ale v kontexte nutnosti tzv kolektivu nahodne zvolenych rovesnikov, mi to pride zvlastne.

a k vyrazu "dobra skola", fakt skuste popisat, aka skola je podla vas "dobra"?
lebo tych 5, ktorymi som presla, a dalsie 3, na ktorych som stihla pracovat, boli pre mna v niecom dobre a v inom az tak nie, ako aj ucitelia, sme vselijaki, niekto to berie fakt vazne a ide tam nechat dusu, iny robi v skolstve len preto, ze mu prijem staci a nechce sa zase pretrhnut, v sukromnej firme by neobstal a pod.

zdenka8080
27. jan 2017

Www.skolanamieru.sk

moni73
27. jan 2017

@margarita my sme sa už dohodli, že mi berieš dcéru do školy... Pamätáš?

mircalla
28. jan 2017

@margarita a naco to pisat, ktora je dobra? to, co je dobraepre inych rodicov, to zrejme zvosis pod ciernu zem, nakolko mam pocit, ze niektorym z vas to ziadna skola dobra nie je a ani nikdy nebude.

Ste tak nastavene....A dolezitosti kolektivu a fakte, ze surodenci a kolektiv nie je to iste sa uz rozpisovat nebudem.

Zjavne prijat nejake ine argumenty alebo nad nimi aspon uvazovat je v tejto diskusii zbytocne.

mircalla
28. jan 2017

@akvi opat zovseobecnejues

Mrzi ma, ze mas take zle vlastne skusenosti. Zrejme odtial prameni nechut voci skolskemu vzdelavaniu. Pre mna su to zovseobecnujuce dristy - preto, ze ty mas taku skusenost musi ju mat zrejme kazdy...Nie, nema
Takze mohla by si skola robi toto, skola nerobi toto aspon v kontenciach nejake konkretnej skoly.......skola nie je zlo ako taka, len preto, ze ty mas konkretnu skusenost . Opat sa mi len potvrdzuje ze tieto nazory su motivovane bud strachom alebo vlastmymi traumami z detstva. Ty si selektivne vyberas, co ti vyhovuje - ze ty si nemala stastie bud na skolu alebo spoluziakov a mozno to bolo aj tebou, ze si sa sama s tym nesnazila nieco robit - to neznamena, ze kazdy v skole trpi.

mircalla
28. jan 2017

@akvi Takze rozumiem, mas zlu skusenost, tak preto ten odpor - skus pochopit, ze niekto sa dokonca v skole citil aj dobre... A nie je to preto, ze skola bola zla a on sa prisposobil.....Ak si 9 rokov v skole trpela a nechali ta v tej istej skole, to je uz na tvojich rodicoch. Ja uznavam, ze su aj take skoly a je ich dost. Ale ja mam napriklad velmi dobru skusenost a do skoly som chodila rada - nezazila som nic z toho, co opisujes, tak nemam mam preco nazor aky mas ty. Vsetky nalepsie kamaratky mam inak prave zo skol

mircalla
28. jan 2017

@akvi este posledne - nejako mam pocit z niektorych prispevkov (nemozem si pomoct), ze pomaly su deti, co chodia do normalnej skoly vsetky zle, vsetky sa posmievaju, nikto nikomu nepomoze, ziadne z nich nema moralne principy ci dobru vychovu, nie su individuality, prisposobia sa systemu je to stado ako tu bolo povedane. dobre, s dobrou vychovou a moralkou su len deti na DV, esteze sme ich vcas izolovali od vsetkych tych zlych deti bez moralky, vychovy a vlastnej indivuduality, co su v skole...tam dobre deti nenajdete

nikomutonepoviem
28. jan 2017

@mircalla ja som si to nenahovarala,o tom vedeli všetci,niektory učitelia sa ani nesnazili to skryt. Jednemu ucitelovi mama musela zavolat že čo ma za problém,bol to taký cvok že sa jej vysmial a povedal jej že sa môže spokojne ísť sťažovať za riaditeľom lebo sú kamaráti. A podávala si ma celá škola (aj mojich súrodencov)pretože sme boli známy a pre mňa cudzí ľudia vedeli naše mená. Nechápem ako môžete niekomu určovať diagnózu,keď ho absolútne nepoznáte. Keď prečítate jeden môj príspevok a netušíte a neviete si overiť či je to pravda,tak nemudrujte

mircalla
28. jan 2017

@nikomutonepoviem a teraz su vsetky skoly zle, ci ako? a vsetci ucitelia a deti su svin? inak na tejto stranke si tykame

nikomutonepoviem
28. jan 2017
mircalla
28. jan 2017

@nikomutonepoviem a sme doma.

janickacrazy
28. jan 2017

@nikomutonepoviem Tak potom nechápem prečo ťa rodičia teda nedali na inú školu, ked o tom vedeli.

celasapremenim
28. jan 2017

zs kosicka je dobra skola, aj gjh bilingval je dobra skola

celasapremenim
28. jan 2017

@margarita
ja si myslim, ze sedem kamosiek je celkom dobra statistika, nakolko si chodila do vela zs, cize si ten kolektiv menila zjavne, ja si zo zs iba pisem s dvomi, zo strednem sa s piatimi stretavam a najlepsie mam z vysky :D

mircalla
28. jan 2017

@celasapremenim tam sme sa hlasili do anglickej triedy, ale brali 20 deti z 80, hoci prijimacky urobil dost dobre, na to ze sme sa nepripravovali
ale som napokon rada, hoci je celkom sikovny, nemyslim (objektivne), ze by na to skolu mal, a tiez je z tych mladsich (koniec leta) a este nema taku koncentraciu, proste sa dokaze ucit 15-30 min denne a dalej sa mu nechce, nastastie mu to zatial staci