icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

mircalla
31. jan 2017

@pielka ja sa tiez obcas seknem (vid vyssie), sama som priznala, ze co bolo kedysi 100%, dnes obcas zavaham, ale neurobim v jednej vete x hrubok.
Pointa bola, ze ked uz robit DV, tak ovladat, co ucim.

moni73
31. jan 2017

@mircalla príhoda zo školy (normálnej, ktorá sa dokonca tvári ako viac): učiteľka na angličtine učila predložky. Under ako nad, dcéra ju opravila, povedala jej, že nemá pravdu a zopakovala vraj ešte raz. Na konci hodiny sa dcére ospravedlnila, že sa pomýlila. Ospravedlnenie kvitujem, ale spraviť takúto chybu! Dcéru som "prehodila" do inej skupiny. Čo všetko ich stihla naučiť zle?!
Tým som chcela povedať len toľko, že keď beriem v dv tému, v ktorej nie som doma, predtým si to pozriem. Neviem jazyk, riešim výučbu pomocou niekoho druhého. Do toho by som sa ani nepustala...

mircalla
31. jan 2017

@moni73 chapem

angela200
22. máj 2017

@chovancova27 bože, mať dieťa je dar, vidieť ho vyrastať, robiť pokroky, hlavne možnosť byť s ním denno denne, to som ja považovala sa výsosť, nechápem ako môže niekto napísať, že to berie ako ponevieranie sa po dome, čo robiť nejakého obchodného zástupcu, či sedieť za prepážkou v banke, to je výhra? to mi pripadá skôr nuda, naháňanie sa. ale mať dom, dieťa, ale asi som iná..
dúfam, že uz sa po dome neponevieraš, ale robíš to, čo ťa robí šťasnou

mircalla
22. máj 2017

@angela200 trochu praktickeho myslenia: predstav si situaciu, ze ostanes z nejakeho dovodu bez prijmu - predpokladam, ze ta zivi tie roky manzel. Som zvedava asi poradis a uzivis rodinu potom.....ako budes schopna sa zamestnat
praca nie je len o sedeni za prepazkou, mas trochu skreslene predstavy o praci
Vysost to je, ale netreba tiez ist do extremu a stravit s dietatom doma 5 ci viac rokov, to je uz podla mna nie najlepsie aj pre to dieta, dieta ten kolektiv potrebuje

mircalla
22. máj 2017

Inak syn je prvak a ma spoluziacku, co nechodila do skolky. chodi sice do skoly, ale je velmi utiahnuta a bojazliva.
Hned po vyucovani chodi domov, nechodi do druziny, nechodi na ziadne skolske aktivity, momentalne su decka v skole v prirode, samozrejme tam nesla, rodicia zakazali
Pokial nahodou maju daco pocas vyucovania - tak jej matka chodi zasadne s triedou, ako dodatocny dozor, evidentne by jej to rada zakazala, ale kedze to nie je cez druzinu, tak nemoze.
samozrejme kedze 7 rokov nepracovala, tak je doma a nudi sa - dcera je jedinacik a vsetok casu musi travit s nou
Dcera chodi do skoly tak, ze ju nosia na rukach (!!!!) - takmer sedemrocnu slecnu. Co k tomu dodat? prehnane ochranatsvo?

janickacrazy
22. máj 2017

@mircalla Čože? Nosia ju na rukách? To už je vážne choré, takíto rodičia, chúďa dieťa, neužije si normálne detstvo, nič je nedovolia. Mala som takú spolužiačku, rodičia sa o nu veľmi báli, nikdy nechodila do družiny ani na žiadny krúžok, aj ked chcela, nič jej nedovolili celú ZŠ. Bola tiež taká bojazlivá, až na strednej sa to trochu zlepšilo.

mircalla
22. máj 2017

@janickacrazy nechcem tym povedat, ze to je pripad kazdeho, co nedava dieta do skolky ci skoly, tie dovody su rozne, ale prehnany strach o dieta ci ochranarstvo je casto dovod. jej mamina je inak zlata pani, mala strasny stres, ked sla mala do skoly, ze nema kamaratov, ci by syn sa s nou neskamaratil....a teraz robi to iste, izoluje ju zo vsetkych aktivit
ziadny kruzok, vylet, besiedlka, karneval, proste nic, z vyucovania rovno domov

angela200
22. máj 2017

@mircalla vieš, ja som reagovala na tu chovancovu, a to sa mi zdalo, že nemá také veľké dieťa, ja som to brala do cca tých troch rokov byť dieťaťu nablízku, jasne že nie do 10 a viac, ale do tých troch ročkov, som to teda nebrala ako ponevieranie sa, aj ked som to ľahké nemala, dorábala som si školu, doktorát, ale nebola to pre mna strata času a to kto nás živil, jasne, že manžel, otec dieťaťa

mircalla
22. máj 2017

@angela200 ok, ja som mala skor na mysli dlhodobe (podla mna uz bezdovodne) bytie doma s detmi... samozrejme ma na to kazdy iny nazor. 3 roky su bezny standard

jana_eyre
22. máj 2017

@mircalla ktovie co sa tej matke prihodilo, ze sa tak boji.. Mam kamaratku, co sa velmi boji o syna (aj ja sa velmi bojim, ale bojujem so sebou kazdy den nech to neprenasam na deti) a uz to aj vidno na jeho spravani.. On nevie v 3r ani spravne padat, lebo mu to nedovoli a je mu stale za patami..Ale jedno dieta stratila, ja ju aj chapem.. Tazko sa to da ovladat, taky hrozny strach,aj ked podla seba viem ze sa to da...

simca06022011
22. máj 2017

@janickacrazy @mircalla ja som toto videla aj na zapise do skoly, chlapca mama niesla na rukach z auta po celej ulici do triedy.. skoro som odpadla... cize je to bezna vec....
K teme, neviem si predstavit doma dieta zavriet a nepustit do kolektivu, tolko zazitkov, kontaktov, to je skola do zivota.. nie len to "ucivo"... aj negativne skusenosti su skusenosti a podla mna velmi potrebne.

chovancova27
22. máj 2017

@angela200 dakujem🙂 ano od 1.6 nastupujem do prace🙂 tak kazda sme ina, nemozes zas takto znevazovat ine maminy... kazda mame ine potreby, socialne citenie, socializaciu...pre mna toto proste nieje. super ak si sa ty v tom nasla...ja milujem svoje deti a venujem sa im kolko vladzem... kazda sme supermatka vo svojom vnimani😉

chovancova27
22. máj 2017

@angela200 citam co si pisala dalej. mam aj velke dieta, 6 rocne. v skolke je od 2,7 roka, nikdy tam neplakal, rad tam chodil. skor teraz sa tam nudi a tesi sa do skoly, ssm si doma sadne a chce sa ucit citat🙂 tak sa ucime🙂 druhy ma 2 roky a idem do prace lebo chybaju peniaze. ale mna tato druha materska nejako uz nenaplnala...babatko som si uzila, rok nosila v satke, 20 mes. dojcila, starsieho si uzivala, velmi rad tvori tak som rok robila tvorive dielne v mayerskom centre kvoli nemu... ale v podstate mam taky subjektivny pocit, ze pre deti som spravila maximum a teraz je rad na mne... kamoska je doma uz 11 rokov, este dalsie 3 bude... umrela by som, doslova. ona je spokojna. takze vsetko je tak ako ma byt😉

angela200
22. máj 2017

@chovancova27 a ten menší toho bude kto varovať? bože, OK, ale takto na leto do zamestnania, to nieee, keby tak od septembra, veď ani na dovolenku nebudeš mať ešte nárok, škola zatvorená, no možno školka, bude fungovať, tak nech si spokojná

mircalla
22. máj 2017

@angela200 myslim, ze ty si prave jedna z tych, co hladaju dovody preco byt xy rokov doma, co tak citam tvoje komenty.....a asi aj budes. keby som mala riesit, ze nepojdem na dovolenku a podobne blbosti, tak do prace nenastupim asi nikdy, stale by sa daco naslo
@chovancova27 neviem preco, ale ista skupina mamiciek neustale propaguje nazor, ze dieta v skolke strasne trpi a dobre mu je len s matkou. no moje obe deti navstvovali skolku jasle - syn od 2,5 roka (dovtedy som s nim bola doma) a dcera od 14 mesiacov. Obidvaja su uplne v pohode, dcera je strasne akcna, jej to vyslovene vyhovuje. Ano jasne, nie vhodne pre kazde dieta, ale nemam rada tie komentare, ze len doma pri mamicke

chovancova27
22. máj 2017

@angela200 bude so svokrovcami, ma ich velmi rad, su super. a zhodou okolnosti su obaja ucitelia🙂)) ano blby termin nastupu do prace, ale manzel ochorel a bude musiet zostat na PN mozno uz aj navzdy, takze mi hrozi ze budem zivitel rodiny. inak som si chcela zacat hladat pracu az na jesen, ale clovek mieni zivot meni. zobrali ma na super miesto so super platom. maly pojde do skolky az na jar. tak bud rada, ze Ta mamzel zvlada zivit a da Ti tu moznost byt xy rokov doma. takuto moznost ma fakt malo rodin, ver mi.

chovancova27
22. máj 2017

a letnu dovolenku mat budem hned v juli, staci si dat podmienky na pohovore😉 Ak Ta chcu, dovolenka je pre nich to najmenej. vidis, vsetko je len uhol pohladu. moj maly poobede spi 3-4 hodiny. ja pridem z prace o pol 4 a bude este spat;) doobedia sa prehra, stava o 8, v podstate bude bezo mna 4 hodiny casu, co bude hore. nic netreba vidiet cierne alebo biele.

olivienka28
22. máj 2017

Necitam komentare k prispevku ale nerozumiem tomuto novemu trendu rodicov , ze si myslia , ze vsetko vedia najlepsie. Vies co nedaj ich do skoly. Nejdi ani k lekarovi ked budu chore liec ich doma ved ty vies najlepsie nie? ... Ako ucitel a rodic viem ze to je uplne ine ucit deti a mat predstavu co je to ucit. Rodicia nevedia co to je a nevedia ako na to. To ze poznaju svoje deti neznamena ze poznaju metody a ine dolezite veci potrebne k efektivnemu uceniu. Ale hold ..zachvilu rodicia uz budu chodit namiesto deti do skoly aby ich mohli vzdelavat, liecit a neviem co vsetko 😅😅 aby sa naaahodou ich detom ani len trosku neukrivdilo a nemali traumy na cely zivot.😂

cecilia68
22. máj 2017

@mircalla Máš pravdu 🙂 Je smutné, že niektorí ľudia nevedia poriadne ani po slovensky, upozorňovať stále na gramatiku ma už prestalo baviť. Mňa len hnevá,
ako v každom statuse, v každom druhom komentári sú anglické slová, ktorým ja, stará baba nerozumiem a v mojom veku sa určite učiť nebudem. Chcela som len povedať, že poniektorí nevedia poriadne ani po slovensky, ale angličtina na mňa vypadáva ešte aj z chladničky ☹

angela200
22. máj 2017

@chovancova27 no, ja som síce nie doma xy rokov, bola som s dieťaťom doma 3 roky, ale to som si ešte školu dorábala , a od troch rokov je dieťa v škôlke, takže moc dlho ma neživil, ale ja som sa mu na oplátku o dieťa starala, ked to už niekto definuje ako živenie. Inak super práca,, ked budeš už o pol štvrtej doma, nejaké manažerky, či super fleky mávaju omnoho dlhšiu prac.dobu, to gratulujem
👏

chovancova27
22. máj 2017

@angela200 jask tak to ano, ja ze si doma so skolakmi a ucis🙂 homeschooling... tak potom sme sa nepochopili🙂 neviem na co narazas, ak ta zaujima moja praca nech sa paci, team leader v automotive spolocnosti s nastupnym platom 1.050€. pre niekoho malo, pre nas zachrana🙏

angela200
23. máj 2017

@chovancova27 nenarážam vobec na nič, len ma niektoré baby udivuju, najskôr bojuju, že bože chcem dieťa, chodia po lekároch, nedarí sa, beru lieky, podstupuju vyšetrenia, liečbu, aby konečne otehotneli, potom otehotneju, a zrazu bác, nebaví ma byť medzi 4 stenami, som nepotrebná, chcem zas iné,,,, a stále chcem niečo čo nemám, nevedia si vychutnať ten okamih v živote, ktorý sa už nemusí nikdy vrátiť.
Ale, ty jasne, ved dieťa nie je už také maličké, a navyše, ked živiteľ rodiny ochorie, tak jasne, veľa šťastia.

mircalla
23. máj 2017

@angela200 Podla mna je prirodzene, ze po urcitom case chce ist vacsina zien do prace pripadne medzi ludi. Su aj take, ktorym vyhovuje byt doma cely zivot. Myslim, ze prispevok vyssie bol prave o tom. Ja si tiez neviem a nechcem predstavit byt doma az dochodku.

angela200
24. máj 2017

@mircalla myslím, že o tom, byť doma do dôchodku tu nikto nepísal, či?

zuzana76
24. máj 2017

@angela200 ale toto je tema o domácom vzdelavani, nie pocas materskej a rodicovskej dovolenky, ked ma to dieta 0-3 roky, ale pocas skolskej dochadzky deti /6 rokov a vyssie/, kedy matky automaticky musia zostat doma, aby sa venovali dietatu

zuzana76
24. máj 2017

@angela200 a ano, niektore to tahaju takto pomaly az do dochodku, lebo najskôr deti male, skolopovinne atd..., potom uz matka nezamestnatelna, resp. len na nejake pozicie, o ktore ona nema zaujem

mircalla
24. máj 2017

@angela200 takisto nikto nepisal ze po par tyzdnoch ci mesiacoch nevie doma obsediet a nudi sa

namornicka
24. máj 2017

@zuzana76 ....... a potom v puberte im ostanú oči pre plač, lebo puberťák nevďačný drzý, nevie si vážiť ako sa ona obetovala ....

abbey1
24. máj 2017

@zuzana76 Ja osobne pracujem, som SZČO, zarábam veľmi slušne, práca ma nesmierne baví a dcéra bude homeschooler. Nie je pravidlo, že matka takého dieťaťa nemôže pracovať a realizovať sa, rovnako dieťa môže mať dostatok sociálnych kontaktov. Tieto predsudky zvyčajne majú ľudia, ktorí poznajú homeschooling z médií a rozprávaní jedna pani povedala. Nič sa nedá generalizovať. Ani každá zamestnaná matka a každé dieťa na bežnej škole nemusí byť spokojné a šťastné.