icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

Strana
z32
janickacrazy
6. mar 2020

@simca06022011 a na akú školu si chodila ak to nie je tajné?

akvi
6. mar 2020

@maciatkolulu slobodna skola na slovensku neexistuje, ani nikdy ziadna neexistovala, v Cechach prva vznikla v roku 2015, pochybujem, ze si mala deti v slobodnej skole.. Ziadna na Slovensku povolena alternativna skola nesplna ani zdaleka parametre slobodnej skoly. Toto je presne to, o com som pisala - v alternativkach na SK davaju detom len "akoze" slobodu. To je pomaly este horsie, ako byt v systeme klasickom. Nemoze to fungovat a preto mas z toho aj rozpacite pocity..
@namornicka povinna sk. dochadzka ani zdaleka nie je uzakonena vsade.. Rozumne krajiny maju uzakonene povinne vzdelavanie a to je velky rozdiel..Mas pocit, ze napr. v Kanade je nejaka velka negramotnost? To vobec nie je o povinnej dochadzke.. Ak sa mame bavit o nejakej 2%-nej minorite, tak ak mas pocit, ze teraz su vylucene skupiny obyvatelstva nejak extra gramotne len preto, ze povinne absolvovali skolu, tak asi si sa nikdy s takouto skupinou ludi nestretla.. To, ze nieco dame povinne neznamena, ze je to aj uspesne v tom cieli, ktory sme si tym dali. Je naivne sa tvarit, ze dochadzka vyplieni negramotnost..

maciatkolulu
6. mar 2020

@akvi podľa mňa všetko s mierou, no ja som za to, aby deti mali určité pravidlá, niekto potrebuje pevnejší ruku ako istotu a aj tie pravidlá. Mala som možnosť vyskúšať, nehovorím zle, ale ani pre vzdelanie top, asi moje deti neboli ok😂, nuž ale pre synu toto už nezvolim.

namornicka
6. mar 2020

@akvi prečo by bola Kanade negramotnosť? Tam je povinná školská dochádzka zo zákona: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-c...
2% minorita je nič, to nepovažujem za nejakú ťažkú negramotnosť, to sú v podstate vylúčené skupiny obyvateľstva a sú v každej vyspelej krajine. Ja ale vidím priamu úmeru s povinným vzdelávaním, školskou dochádzkou a gramotnosťou. Vidím aj štatistiky zamestnateľnosti skupín, ktoré neprešli vzdelávaním, napríklad tie ženy v islamskom svete. Nie je tajomstvo ani to, že ženy začali byť aktívnejšie na trhu práce, aj tu v našich zemepisných šírkach, odkedy im bol umožnený prístup k vzdelaniu. Nezastávam si náš školský systém, to nie (mám voči nemu veľa výhrad), ale ja vidím vzdelanie aj ako prevenciu nebyť v budúcnosti závislý na niekom, čiže zraniteľnejší. Zrejme ti tiež neunikli niektoré témy tu na mk ako baby čo otehotneli a nedokončili si strednú školu majú existenčné problémy a už to nejak nevedia dobehnúť. Ale je to komplexná téma, nedá sa zhrnúť do pár riadkov.

sisaka
6. mar 2020

@namornicka ja len, že v Kanade nemame povinnú školsku dochádzku, ale povinne vzdelávanie a to je rozdiel

sisaka
6. mar 2020

@namornicka ten link je pre prisťahovalcov, tak je to napísané primitívnou angličtinou, aby to pochopili aj ľudia so slabou znalosťou, potom je to tam ale ďalej uvedené, že deti sa môžu vzdelávať aj doma, takze do školy chodiť nemusia.

akvi
6. mar 2020

@namornicka presne, ako pise @sisaka . Mam kamošku v Kanade, tak viem od nej. A aj tí, čo sú na domácom, tak ak nechcú, nemusia plniť štátom dané "osnovy". A je plno krajín, kde je to takto, alebo podobne.

akvi
6. mar 2020

@namornicka mne na tom celom najviac vadí to, že sa tu vytvára iluzia toho, že dochádzka sa automaticky rovná vzdelanie. A celé je to vytvorené kôli menšine ľudí. Aj nedávny cirkus s povinno predskolskou triedou. Kôli komu sa to robilo? 97% 5 ročných detí aj bez zákona predškolskú triedu navstevovalo. Tak o čom ten zákon je? Ja poznám plno ľudí, čo nechcú posielať deti do skoly, ale musia, nie je iná možnosť. Tak isto ze deti musia ísť na SŠ, to je tiež na hlavu. Je to zase len mylná predstava, že keď raz niekto začne SŠ, tak ju aj dokončí. Je plno iných spôsobov, ako nadobudnúť vzdelanie. Školy dnes ani zďaleka nie sú jediné stánky vzdelania. Vo svete to už pochopili, u nás ešte stále nie. Veď nik nechce rušiť školy a pod. Ale prečo sú všetci nútení ísť touto cestou, keď existuje xy ďalších ciest.

namornicka
6. mar 2020

@sisaka tak je to rozdiel, ale skôr taká hra o slovíčka. Pretože keď sa musíš vzdelávať tak jasné, že negramotnosť nehrozí. Nemáš niekde link na štatistiky koľko detí chodí do školy a koľko sa len vzdeláva?

namornicka
6. mar 2020

@sisaka lebo by ma zaujímalo koľko rodín využije možnosť neposielať svoje dieťa do školy. Či je to percento vyššie ako slovenskí homeschooleri.

namornicka
6. mar 2020

@akvi ináč je trochu paradox, ale to už zachádzam do filozofických rovín, že rodičia detí, ktoré by mohli chodiť do školy ich vzdelávajú doma a na druhej strane postihnutých a zdravotne znevýhodnených sa snažia integrovať do školských kolektívov, hoci integrácia ide ťažko, ľudia urobia aj nemožné aby ich dieťa chodilo do školy. A tí čo môžu (teraz zovšeobecňujem) tak ich tam rodičia nedajú.

mircalla
6. mar 2020

K tomu vzdelavaniu doma - kde je daka snaha byt lepsi, zdrava sutazivost medzi detmi, ked sa nemam s kym porovnavat, neviem, ako na tom som, nemam ziadnu spatnu vazbu (ak neratam ucitela, ktory ma tiez nema s kym porovnat)? Nehovoriac o budovani vztahov s rovesnikmi?

Najviac vztahov sa buduje v skole, samozrejme nie vsetko je to pozitivne, ale to negativne je priprava na zivot? Teraz odhliadnuc od kvality, mi to cele pride take izolovane, nezdrave....Zazila som par deti co vobec nechodili do skolky, len do skoly, tam mali samozrejme velky problem interakcie s inymi detmi, dopadlo to tak, ze zo skoly odisli...

janickacrazy
6. mar 2020

@namornicka hmm, máš pravdu, je to riadny paradox, my sme mali v triede chlapčeka, ktorý bol vážne chorý, chodil do školy len 2x za týžden a vždy bol šťastný, že može byť s nami, neskor zomrel, syn má teraz v triede 6 integrovaných detí, učiteľka vraví, že je to náročné, ale zatiaľ zvláda, majú rozne diagnozy cez autizmus až po telesné postihnutie

mircalla
6. mar 2020

Samozrejme aj do tej skoly chodili tak, ze rodicia uplne vytraseni, ze by tam najradsej chodili s nimi, niektori sa normalne nanominovali, ze chcu deti sprevadzat na skolsky koncert ci exkurziu, tie deti boli vynate z druziny, vylelov, skoly v prirode...Zeby nahoda? Fakt ma zaujima motivacia tychto rodicov, pretoze ja v tom nevidim az tak dovod, ze skolstvo je naprd, ako skor prehane ochranarstvo v mnohych pripadoch, aspon co som mala moznost vidiet

sisaka
6. mar 2020

@namornicka vzdelávanie patrí pod právomoc jednotlivých provincií a tie si tvoria vlastne pravidla , takze tak ako neexistujú kanadské školské osnovy, nemyslím si, že sa vedie nejaká celoplošná štatistika, koľko deti sa ako vzdeláva a ani podmienky domáceho vzdelávania v rámci Kanady nie sú jednotné, to si nastaví každá provincia
Počet je nízky, odhaduje sa len na 1-2% určite to nie je pre každého, či už rodiča či dieťa (tak ako štátne školy nie sú vhodne pre každé dieťa, ani napríklad nejaké slobodné nebudú pre každého - ja by som si napr. vedela predstaviť dcéru v niečom takom, syn v žiadnom prípade, ten by to v pohode odflakol aj 10 rokov a nanajvýš by robil nejakú telesnú...)

abbey1
6. mar 2020

@mircalla Moja mladšia bola 2 roky v domácom vzdelávaní. V septembri začala normálne 3. triedu. Od prvého dňa bez problémov zapadla do kolektívu, má samé jednotky, patrí k najlepším žiakom. Ak by som ju do bežnej školy v prvom ročníku, trpela by a my s ňou.
Naďalej vie, že kedykoľvek môže svoje rozhodnutie zmeniť a zostať zasa doma. Často vraví, že sa v škole nudí, na angličtine ani nekomentujem, tam jej musím dávať vlastne materiály.
Osobe poznám viaceré deti v domácom vzdelávaní a vedomostne sú veľmi vpred. Hlavne v oblastiach, ktoré ich zaujímajú.
Staršia dcéra posledného 2,5 roka gymnázia nechodila do školy na denné štúdium. Zmaturovala na samé jednotky, momentálne veľmi úspešné študuje náročné dvojodborove štúdium v zahraničí.
Som bývalá učiteľka, stále mám na škole kopu ex kolegýň. A bohužiaľ, bežné školy fungujú veľmi biedne.
Koľko z tých detí, ktoré chodia normálne do školy má problémy s učením, problémové správanie? Niekde je asi veľká chyba. Netvárme sa, že naše školstvo nemá vážne problémy. Má! Celé roky to tvrdia žiaci, rodičia i učitelia.
Koľko rodičov bežne robí domáce úlohy svojich detí, ich projekty, chodia vyjednávať ich známky?! Tak kto je hyperprotektívny?
Bohužiaľ, nie každý z nás býva vo veľkom meste, kde si môže vybrať školu podľa svojich predstáv. I preto niektorí z nás volia domáce vzdelávanie.

mircalla
6. mar 2020

@abbey1 Dakujem za odpoved, dava to zmysel. Ja poznam pripady ako som opisala, tak je fajn, ze to funguje ako pises. Cize som tym dost ovlyvnena, ale somzrejme som otvorena argumentom.....A nebudem sa hadat, ze to nemoze fungovat. PS: Inak znamky nevyjednavam, kedze viem, ze syn je slaby zo slovenciny, necham ho si to vyzrat, vzdy ma za 2. V podstate v tom nevidim ani zmysel. Priznavam, ze mu s projektom obcas pomozem a aj to, ze je relativne lenivy (po mne to nema, vzdy ma skola bavila). Ma aspon to stastie, ze chodi do jednej z tych lepsich skol, ma stastie, ze tam byvame.

Suhlasim s tym (pisal to niekto iny), ze kedysi na VS chodila elita, dnes pomaly kazdy. Ja som inak chodila na VSE a z nej si robili posmesky: koho nezrazi elektricka, skonci ekonomicku. V porovnani s niektorymi dnesmymi skolami to bola topka

Fakt je, ze synov otec je z Irska a zasne, ake lahke ucivo preberaju z matiky napriklad. Ucil ho ovela tazsie veci, nakolko matika ho bavi. Filip ma spoluziacku z Kazachstanu, kde preberali v 3. rocniku siedmacke ucivo u nas

akvi
6. mar 2020

@namornicka no je to mozno paradox, ale to je ozaj ina tema.. Rodicia, co nechcu dat deti do skoly, tak na to vacsinou maju ozaj objektivne dovody..Ja poznam vela domoskolakov a vacsina z nich mala dost dobre dovody, preco skola nie.. Ja som v podstate tiez na tom tak, ze ak by sme nemali moznost alternativy, tak je decko doma.. A ono je to zase uplne v poriadku, ak nejake zdravotne znevyhodnene dieta do tej skoly chce ist.. Vascinou prave take deti sa aj rady ucia, najdu sa v tom, vyhovuje im aj ten system, lebo nemaju vela inych moznosti sebarealizacie.. Problem na SK je ale prave to, ze statne skoly su prilis rovnake, deti su rozne, tak aj skoly by mali toto reflektovat.. Takto nie je velmi na vyber a je to skoda..

moni73
6. mar 2020

System je zly. Chory. Mam dceru 8macku, ide na prijimacky na bilingval. Je vychovavana velmi slobodne, skolu neriesime, ako piatacka mala 2 stvorky, odvtedy len 1, 2, 3. Ucebnicu otvorenu nemala, du niekedy napise niekedy v skole, niekedy vobec. Robili teraz v skole testy iq, profesne zameranie a este nieco. Dcera iq nadpriemer, prvych 5 rokov v nadanej skole, verbalna cast nad 140. Spoluziacka, iq priemer (hovorili si), same jednotky, ide na jura hronca. Dcera nedostane za vysvecka ani bod, tipujem, zeby musel byt vcelku zazrak, aby ju prijali. A pride mi, ze to nie je normalne.

namornicka
7. mar 2020

@moni73 jura hronca berie vysvecka? Mne sa zda, ze nie (jedine ze by sa nieco zmenilo), tam ma fvoja sancu sa dostat ked urobi narocne testy z matiky.

tribodky
23. okt 2023

@myzma aj ja chcem poprosiť o pozvanku

Strana
z32