icon

Druhý odklad školskej dochádzky

majkapatko
27. jan 2015

Ahojte maminky,

moj prvorodeny je narodeny v auguste 2008 a uz je druhýkrát predskolak. Narodila sa mu ale teraz v septembri sestricka a menili sme skolku, tak sme tento odklad privitali.
Dnes si ma ale ucitelka odchytila a mi odporucila, aby sme dali odklad znova, ze syn sa nesustredi a neplni zadane ulohy. Proste ze rozumovo je zdatny, ale emocionalne na skolu este nezrely.
Uplne ma tym vyviedla z rovnovahy, neviem mysliet na nic ine. Viem, ze je velmi zivy, ale druhy odklad?

Mate niektora skusenosti s tym, ze dieta je tri roky predskolakom? Alebo ho predsa len dat v septembri do skoly? Neublizim mu tym, ked nebude stihat?

adeala
28. jan 2015

@mawka ja som tiež znechutená z tohto odkladového systému a povedala by som, že tu, v ČR, je to ešte rozsiahlejšie. "Ale veď sú to ešte malé deti, potrebujú sa hrať" "Veď to je len rok, nech si užije detstvo" a bla bla.. Nikto nemyslí na to, že u nás už tak deti končia školu o 2 roky neskor, než v iných štátoch a so všetkými tými odkladmi to bude ešte horšie. Všade možne vo svete majú 20-21 ročný ľudia už bakalára a u nás pomaly ešte len vyjdú SŠ. Takže polovica produktívnych rokov, kedy má človek ešte čas robiť chyby, realizovať sa, cestovať je zabitá štúdiom - máš 25 a končíš VŠ. Pre ženu je to šialený vek, veď než si niečo odpracuješ, našetríš, ekonomicky sa zabezpečíš, tak máš min. 30 a možeš začat plánovať rodinu. A aj to len za predpokladu, že ideš presne podľa plánu a makáš, makáš, makáš.

mawka
28. jan 2015

@adeala no presne. suhlasim. tiez som to tak ratala, dieta ide do skoly 7 rocne, zo zakladky ide 15-16 rocne, 4 roky na strednej 19-20 rokov a 5 rokov VS a fakt ti konci skolu ako 25 rocny.
kedysi sme sli 6 rocni, zo zakladky 14 rocni, 18 rocni sme maturovali a 23 komplet vysoka skola. tie dva tri roky spravia naozaj vela. niekto povie, co su to tie dva tri roky. no su presne to, ze cas, kedy by decka mali byt samostatne a riesit si svoj zivot, tak este v 30 visia rodicom na krku lebo len nedavno skoncili VS a nedari sa im zamestnat, pripadne este na svoj zivot nemaju financie, atd. mne sa osobne toto nepaci.
osobne som sa ako 22 rocna vydavala, VS si idem robit teraz, nic mi neutieklo, mam 35 pomaly, deti samostatne de facto a zivot mi nekonci, naopak sa prave zacina. spravila som xy kiksov, ale som hrda na to, ze som rodicom nevisela na krku a ze ma zivot naucil. kym ini len teraz zacinaju dospelacky zivot, ja si zacnem zivot uzivat. a stale ked budem mat 40, 45 rokov, stale budem mat priestor a coraz viac, deti budu uz velke.

adeala
28. jan 2015

@mawka a to si ešte zober také deti, ako tvoja malá, že sú narodené v semtembri a majú odklad - nastupujú do školy a majú o pár dní 8. Ja neviem, či si to ľudia neuvedomujú, ale tie roky medzi 20-30 sú veľmi doležité - pre kariérny rozvoj, založenie rodiny. A keď z toho človek zabije 5-6 rokov, tak jednoducho nie je schopný zvyšok narvať do tých 4! A to všetko preto, aby sa mohli deti dlhšie hrať. Ďakujem pekne.

missy97231
29. jan 2015

@majkapatko ahoj.. moj je tiez v auguste,, ale 2009.. a riesim tiez ci dat odklad alebo nie.. tiez mame od septembra novu skolku,, ktora mi ale nejak "nesadla",,, ked porovnam hlavne uc.kolektiv s minulou,, tak teda mam osobne nejake vyhrady.. A tiez mame doporuceny odklad. Ale ja teda neviem,,, jak pisala @mawka - v dnesnej dobe ak nie je nadpriemerne dieta v skolke, ak nevie sam uz pisat, pocitat, citat, a ak nie je sustredeny v SKOLKE cely den,, holt uz je to na odklad.. proste ocakavaju, dnesny prvaci nastupia a rovno aby uz vedeli citat, slabikovat, pisat,, pocitat do 100 ... 😖 ak to nevedia,, holt nie je zrely na skolu,, a sup, dame odklad... dalsi rok v skolke,, bude robit to iste,, bude sa HRAT,, semtam si par cviceni preskusa,, a dalsi zapis.. Ziaden pokrok,, este stale nevie citat celu abecedu, nevie pocitat,, a dokonca nevie este pisat pisanym 🙄 hmmm,, to bude asi do specialnej skoly treba dat,, lebo druhy odklad nie je mozny,, tak co ked nie je zrely na skolu ?

jalito
29. jan 2015

Mám podobný problém so synom.Je narodený v novembri 2008;už by mal ísť do školy... ALE. Nesústredí sa, všeličo iné ho zaujíma, boli sme aj u psychologičky, s ktorou odmietol spolupracovať a na základe toho mu vypracovala posudok, že pri prečítaní som spadla z noh.Pritom nechcem synovi fandiť, ale vie počítať,dokonca i sčítať a odčítať,pozná písmenká,keď mu diktujem nejaké slovo po písmenkách, je schopný to napísať ... napr. keď mu diktujem slovo glóbus, tak ho normálne napíše...problém u neho je tá nesústredenosť, na ktorej ale makáme-hrám s ním každý deň spoločenské hry, kreslíme si a riešime rozne úlohy.Nevie povedať r,bohužial logopedické ambulancie sú obsadené,ani na objednanie to nejde.Neviem čo mám robiť, dať ho do školy?Skor by mu pohol nultý ročník, pretože v školke sa mu z nejakého dovodu nepáči a nechce tam byť a to tam chodí už dva roky.

evabb35
29. jan 2015

@majkapatko Ale veď je január a do septembra je ešte viac ako pol roka, to je v detskom vývoji tak dlhá doba...on bude ešte teraz emocionálne dozrievať. Však ani na testy do poradne vás ešte teraz nezavolajú, tam vedia, že deti ešte dozrievajú, takže skôr ako v máji-júni tam ani nepôjdete...Druhá vec je, či mu vôbec ten odklad pomôže. Možno má takú povahu a potrebuje len iný pedagogický prístup. Čo myslíš, že všetci prváčikovia hneď v septembri všetko stíhajú a plnia zadané úlohy? Učitelia prvákov dobre vedia, že nemôžu od prváčikov čakať, že sa budú hneď sústrediť tak ako tretiaci,štvrtáci...však podľa toho sú napísané aj učebné osnovy a učebnice, pracovné zošity. Prváčikovia ešte školsky dozrievajú a prvý polrok si prakticky zvykajú na školu, na povinnosti...to je ešte čas, kedy nestíhajú, zabúdajú, sú hravé...ale to ešte učitelia chápu, patrí to k veku. Podľa mňa v škole by emocionálne skôr dozrel ako v škôlke pri kritickej pani učiteľke.

evabb35
29. jan 2015

@majkapatko A zase čo nového povedia psychológovia na poradni? Syna poznáš najlepšie. Vieš ako je rozumovo zdatný a pripravený na školu a v konečnom dôsledku to budeš Ty, kto bude sa s ním učiť a písať úlohy, pripravovať pomôcky do školy a nie pani učiteľka v škôlke. Možno keby nemal odklad a nastúpil do školy, tak je už vývinovo niekde inde...prvý polrok by nebol jednoduchý, ale určite by ho škola posunula ďalej ako škôlka.

mawka
29. jan 2015

@jalito skus specialnu pedagogicku. mojmu malemu davala take cvicenia na sustredenie. zlepsilo sa to. aj ked to nie je uplne super a asi ani nebude, je to taky saso jaso moj, proste taka povaha neposedna. ja teda na znamenia zverokruhu velmi nedam, ale on sadol do znamenia strelca dokonale. vesely, pojaseny, neposedny, proste je taka natura a tlacit ho do niecoho ze teraz tu sed ako prikovany a ani sa nepohni, no skor by som ho znechutila ako posunula dalej.
mala ma dnes prosila, nech pridem na obed pre nu do skolky. uz to robi nejaky cas. pytala som sa jej na dovody, proste ze ju to tam nebavi, ona sa nudi, doma sa moze ucit, atd. tak co mam robit. kvoli trom dnom ju nechavat nasilu v skolke, ked ju to tam uz nebavi a nudi sa tam? psychologicky vidia len testy, testy, testy. v den, ked dieta mozno vstalo hore zadkom, ked nema naladu a potom to moze vypalit inak. ja si dam spravit dva posudky ked uz od dvoch psychologiciek. a som dost zvedava.
@adeala v tomto mame upplne rovnaky nazor. a ked ho niekde prezentujem, pozeraju na mna ako na vola. si vezmi, ze nasi rodicia prave v tom veku zakladali rodiny, chodili do prace uz, boli dospeli, zodpovedni... ved ked nasi mali 30, moj brat mal uz 7, ja rok. ked sa ich pytam, ci im nieco uslo, nie, neuslo im nic. zivot si zili aj nadalej, chodievali aj sami von, na plesy, bavit sa, mali sme kopu znamych a ked mali 45 rokov, brat sa ozenil, ja som bola stredoskolacka, boli nasi stale mladi, akcni. brat sa skoro zenil tiez a nebanuje. ma 40, jeden syn mu maturuje, mimochodom augustove dieta, ktore slo tiez s ADHD riadne v 6 rokoch a nic sa mu nestalo, zvladli to a aky je to sikovny chalan teraz. ide na VS a kvitujem, ze sam sa rozhodol, ze pojde do prace a na vysku externe. a je to presne o tom, aky model vidi doma. ziadne ze budem rodicom na krku, nech caluju skolu este 5 rokov. pekne krasne si uvedomuje, ze cim skor nabehne do prace, tym skor bude moct byt uplne samostatny. druhy synovec ma 15, sportovec, ale tiez pragmatik, rozhodol sa, ze pojde sa ucit za remeslo s maturitou, ze co ak sa zrani a nebude moct dalej sportovat, ze co bude robit. milujem ich za taketo perfektne rozhodnutia v ich veku. ocividne rozmyslaju a su k tomu vedeni. no a ako brat hovori so svagrinou, oni maju teraz taky veget, stale mladi, decka uz velke, parada, zivot sa im este len zacal. karierne su zastabilizovani. co viac by si mohli zelat. no a ja si presne takto moje deti vediem. k samostatnosti.

evabb35
29. jan 2015

@majkapatko Deti, ktoré mali odklad pre hravosť sa po rokoch priznali, že v škôlke im bolo dobre len 1. polrok. Ten 2. polrok sa už v škôlke strašne nudili. Také tie cvičenia na nácvik koncentrácie sú veľmi dobré. Ale keď sa to tak vezme také cvičenia na koncentráciu robia prváci v škole denne na vyučovaní s učiteľmi. Takto ich budeš musieť robiť ty sama doma so synom po večeroch, zatiaľ čo počas dňa zabíja čas v škôlke, kde sa ide unudiť k smrti. Vezmi si, keby chodil do školy, tak by už v škole písal vety, riešil slovné úlohy a doma by už sám čítal nadpisy a vety v knihách a časopisoch, ktoré ho zaujímajú. Často sú rodičia, ktorí plánovali pôvodne odklad a nakoniec ho nedali prekvapení, ako sa dieťa nástupom do školy zmenilo, ako je spokojné, zaneprázdnené, zaujaté. Rodičia plní obáv z nástupu do školy si nakoniec po nástupe do školy vydýchnu, že konečne sa mu už nemusia toľko venovať, lebo o zábavu ich dieťaťa sa stará škola.

matenka
29. jan 2015

baby, moja dcérka nevedela ani čítať a ani písať, uitčelka na zápise do školy bola šokovaná, že veď väčšina detí pozná už písmená, tak som jej povedala, že na to je škola 😀
a teraz je prváčka a najlepšia z triedy, pani učitelka si ju nevie vynachváliť, ako jediná v triede má samé jednotky, sú tam už aj 5 a 4, takže to aké bude dieťa v škole šikovné, zistíte až v škole 🙂

majkapatko
autor
29. jan 2015

@missy97231 No, ved moj maly je uz teraz druhýkrát predskolak. A to chce ucitelka, aby bol predskolakom este jeden rok? Podla mna mu to nic neda.

jolinka
29. jan 2015

@jalito ja mam syna narodeneho v decembri 2008, boli sme na 6rocnej prehliadke a tam lekarka zacala s tym ze ho mame testovat, ze ona ho vidi na odklad, lebo je velmi detsky a hravy 😕 😕 😕
Ano syn je taky jaso, on ked sa blazni, tak spotena hlava, mozog vypnuty, nereaguje... toto ale ma vela chlapcov v tomto veku. 😝
Ked som to spomenula jeho ucitelke v skolke ktora ho uci uz 4ty rok /syn chodi od 2,5 roka do skolky do zmiesanej triedy/ tak len zdvihla obocie ze "coze??? odklad v ziadnom pripade"
Je to uz moje tretie dieta ktore davam do skoly, nie som naivna, viem co sa ocakava od dietata v skole a aj mne syn pride pripraveny.... podobne ako tvoj vie pocitat, farby, tvary, pise si pismenka, vie napisat kratke slova, mena clenov rodiny, precita kratke napisy...

Pre sustredenie som mu kupila na Vianoce taku vesely predskolsky zosit s priserkami... toto si so zalubou vyberie a riesi ulohy ...spocitavanie predmetov, motoricke cvicenia, hladanie rozdielov , vymalovavanie atd...Je nabudeny na skolu , na zapise uplne visel na ucitelke pohladom, vsetko co kazala robit, respektoval, spolupracoval.

Ja nevidim ziaden dovod aby 5ty rok drepel v skolke, s tym ze odidu vsetci predskolaci jeho partia a pridu 3rocni krpci... V skole, ked pojdeme po dcery sa bude so zavistou divat na svoju partiu zo skolky /7deti z jeho triedy ide do rovnakej skoly/ V nicom ho to neposunie, naopak doslova by som ho zlomila tym, kebe este musel ostat v skolke... 😖

dai
29. jan 2015

@majkapatko ahoj . odpovedam len tebe... toto by som urcite neprijala - nie len preto lebo ucitelka si to mysli...
ak ma tvoj maly realny problem tak chod k nejakej dobrej psychologicke nech mu spravi kompletny posudok.

ja k teme len - mam letne dieta - isla do skoly ako cerstvo 6rocna - velmi sikovna ale hrava... patri k najlepsim ziackam, zaroven ale este aj teraz - v 2hej triede ako 7rocna ma problem s tym ze je moc hrava... Ucitelka sa ale nestazuje, len mi to sem tam spomenie, s tym ale ze to ma pod kontrolou... Ja by som urcite malej odklad nedavala, neviem co by v tej skolke robila dalsi rok...

podla mna 6rocne deti su hrave, aj my sme boli... a nikto neriesil nejaky odklad a podobne - deti sa naucia poriadku ak je ucitelka dobra - bude to asi chvilku trvat a rodic to doma musi podporovat ale naucia sa...

ja napr. som bola tento rok kvoli tej jej hravosti s nou u psychologa - vyslo jej velmi vysoke IQ - co mi psychologicka povedala ze je casty ukaz prave u tychto deti - maju velku fantaziu, ziju svoje vnutorne svety a preto aj ta zvysena hravost - dala mi typy na hry ktore s nou hrat aby sa zvysila koncentracia etc ., detto zaviest doma tiez nejaky bodovaci odmenovaci pozitivny system - to tieto deti tiez uci nejakemu rozvrhu etc .... cize da sa natom aj doma pracovat - mne na poslednom rodicku ktore mame formou 1:1 rozhovoru s ucitelkou uz ucitelka povedala ze vidi vyrazne zlepsenie v koncentracii...

rutie
29. jan 2015

Mne je tiez tato "odkladacia" moda velmi proti srsti. Stretla som sa dokonca s tym, ze rodicia daju odklad dietatu, aby bolo neskor lidrom triedy, zazivalo si uspech a posilnovalo sebavedomie. Velmi sme si zvykli ulahcovat sebe aj detom zivot, psychologicky sa velmi casto spravaju alibisticky, radsej odporucia odklad, pretoze ked dieta v skole neprospieva, mozu mat z toho neskor problemy, ze ho nedoporucili. Ale prezrete decko, ktore v skolke rok vystraja, lebo sa nudi a v skole ide na pol plynu a nikdy sa nenauci poriadne na sebe robit, lebo na zaciatku vsetko zvlada s prstom v nose, tak tam si to zlizne dieta za lenivost a vystrajanie.

Ked ma pomaly 1/3 populacie odklad, tak je so systemom asi nieco v neporiadku. Su krajiny, kde deti nastupuju 5-rocne a ucia sa citat. Zidovski chlapci sa ucili od styroch rokov uz v stredoveku - aj ti chudobni. Je pravda, ze metoda, ktorou sa uci citat u nas, si vyzaduje iny stupen zrelosti ako napriklad v anglosaskom svete. Ale co tak najst metodu, ktoru bude zvladat drviva vacsina 6-rocnych deti. V Rakusku sa ucia piast v prvom roku tlacenym, potom sa ucia pisane. Nie je to lepsie, ako vytvarat triedy, kde je casto rozdiel medzi detmi aj skoro 2 roky? 13-rocne dievca riesi uplne ine veci ako 11-rocne - ako k tomu pride ta mensia sikulka, ked musi byt denno denne konfrontovana s temami, na ktore este nema vek. Ze pri dnesnej dobe odkladov sa uz v tretej triede nepohra s babikami, aby sa necitila trapne. A ti 16-rocni vyrastkovia v deviatkach - rezim zakladnej skoly - ja som si v tom case organizovala svoj zivot viac menej sama, brigadovala, randila, rozhodovala sa, ci sa budem ucit, alebo pojdem do divadla, pomahala v charite. Co bude s cucakov, co maturuju a maju pomaly 21-rokov? Skuska dospelosti - dakujem pekne!

Je pravda, ze je rozdiel medzi nadanim a zrelostou. Moje nastarsie decko chapalo v sestich rokoch princip prvocisel, mocniny, ale snurky si nazaviaze doteraz. Keby malo ist do skoly, az ked naplni pozidavky na zrelost, bolo by stale v skolke (ma 9-rokov). Vytrapila som sa s nim, ucitelka sa trapi tiez, ale ani na sekundu som neolutovala rozhodnutie dat ho skoly. Neviem si predstavit, ze by sa ten rok v skole, vdaka ktoremu sa dostal k svetu knih a poznania, preneposluchal v skolke. Ani mi nie je luto, ze som augustovu dceru dala skoly aj ked je v triede najmladsia.

Zakladatelke by som odporucila miesto odkladu hladat inu vhodnu skolu, alebo byt velmi opatrna pri nastupe do dedinskej - aka ucitelka ho caka a ako je nastavena na deti, ktore sa vymykaju sablonam. Lebo jej syn nikdy nebude tabulkovy (to neznamena ze nie je sikovny, casto je to na sposob niekde pridanee, niekde uprane ako u mojho syna). 2 roky odkladu budu znamenat len to, ze tri krat absolvuje tie iste cvicenia v skolke, bude mu celu skolu vrtat v hlave, preco je tak vyrazne najstarsi (aj jeho spoluziakom tiez). Radsej by som sla do skoly, kde sa nebrania nestandardnym detom a su na pracu s nimi pripraveni. (Narnia, Felix v Petrzalke napriklad) aj za cenu dochadzania. Snazila by som sa zariadit si veci tak, aby som sa mu spociatku mohla velmi venovat.

A co sa tyka stanoviska CPPP, neprecenovala by som to. Mojmu synovi dali tri rozne psychologicky tri uplne odlisne odporucania. Tie dve, ku ktorym sme sli podla miestnej prislusnosti, alebo prislusnosti skoly, nam dali na zaklade vysetreni skolskej zrelosti uplne ine odporucania ako ta, ktora syna poznala od 3 rokov mala k dispozicii sirsi obraz.

rutie
29. jan 2015

A este k tej hravosti - podla mna je nenormalne, ked sa 6-rocne dieta nerado hra. Alebo je mimoriadne vyzrete a nadane a miesto hrania cita knihy a encyklopedie, alebo je chuda zanedbane a zvyknute cumiet do telky a hrat sa len na tablete a pocitaci - chudatko okradnute o fantaziu. A najvacsi geniaovia a ludia, ktori zmenili svet sa nikdy hrat neprestali. Boze, este ze im dedali celozivotny odklad...

majkapatko
autor
29. jan 2015

@jalito A co teda? Das mu odklad? Ja sa velmi bojim, ze sa bude hanbit, ze bude znova uz tretíkrát predskolak a ze sa mu potom budu v skole smiat. Bude o dve hlavy vyssi a dva roky starsi, nez spoluziaci... :(

majkapatko
autor
29. jan 2015

@evabb35 Ved presne to mam teraz doma. Pride zo skolky a nudi sa. Uz vyse roka s nim robim (nie kazdy vecer, ale predsa) rozne ulohy zo zositov pre predskolakov a musim povedat, ze sa zlepsuje. A na moje pocudovanie, niekedy sedime nad úlohami aj dve hodiny, lebo ho to bavi a nemam dojem, ze je nesustredeny. Mam skor dojem, ze problem je v skolke. V predchadzajucej skolke, kam chodil tri roky mi sice vraveli, ze je zivy a jeden odklad potrebuje, ale nikdy ziadna velika ponosa na neho nebola. Teraz pocuvam aspon raz do tyzdna ze toto nerobil, vyrusoval, atd..... Myslim, ze ta nova skolka nebola dobrym riesenim :(

evabb35
29. jan 2015

@majkapatko Rovnako ako so škôlkami je to aj so školami. Niektoré štátne školy poskytujú pre deti veľké množstvo rôznych aktivít počas vyučovania i v školskom klube, na krúžkoch...takže aj tí najväčší neposedníci si prídu na svoje. Ak vyberieš dobrú školu, s kvalitnými pedagógmi, tak ho môžeš dať bez obáv do prvého ročníka už od septembra.

matenka
29. jan 2015

@majkapatko len teraz si spočítaj, že ak nastúpi do školy ako 8 ročný, tak bude končiť základnú školu ako 17 ročný 😲

cicimon
29. jan 2015

@majkapatko no a toto s nim mali robit v skolke a vy ste mohli mat 2h cas na hranie alebo na nejaku inu aktivitu..... ked je toto schony robit tak kludne moze sit do skoly

evabb35
29. jan 2015

@majkapatko Sústreď sa teraz radšej na hľadanie kvalitnej školy, s kvalitnými pedagógmi, v ktorej je nejaký matematický krúžok od 1. triedy a školský klub na úrovni.

janickacrazy
29. jan 2015

@majkapatko Ja by som mu určite další odklad nedávala, naozaj je to zbytočné, podla tvojho opisu je to úplne normálny chlapec, môjho staršieho syna tiež nebavili ani básničky ani kreslenie, tiež som zvažovala odklad, lebo mal aj nejaké zdravotné problémy, ale on mi doma plakal, že on chce íst do školy. Tak som ho dala normálne do školy a všetko v pohode, do 5.triedy mal samé jednotky na vysvečku, akurát že stále nemá rád výtvarnú výchovu. 😀

monika319
29. jan 2015

ja si myslim ze je to zbytocne. moj starsi syn je narodeny 3.8. a nemal ziaden odklad. ked nastupil do skoly zvykol si . od 1 po4 rocnik mal vysvedcenia same jednotky. najhorsiu znamku aku dostal za tie 4 roky bola jedina 3. teraz je piatak. uciva je viac tak to vyzera ze bude na polrocnom vysvedceni dve 2.

moni244
29. jan 2015

normálne, ako to tu čítam,chápem, prečo je problém so škôlkami, prečo sú furt plné, keď toľko detí, čo už malo byť v škole, je ešte v škôlke 😲 normálne sa desím, čo bude, keď bude malá mať ísť do školy, tiež som postrehla ten trend nedávať do školy, nechať v škôlke, nech si predĺži detstvo, ale detstvo je aj o tom, že ide do školy, ja tomuto trendu nechápem a ani nepochopím

jolinka
29. jan 2015

@majkapatko presne si to odhadla...v skolke je preto nepozorny a vyrusuje lebo ho to nebavi... 😖 😖 😖 nie preto ze by mal problem so sustredenim. keby mal problem so sustredenim, nerobi s tebou ulohy 2 hodiny.

a inak to je znak zrelosti na skolu...zaujem dietata o ulohy, hranie sa na skolu,

a co sa tyka hravosti mam presne taky nazor ako @rutie ...hranie je ten najlepsi sposob ako sa ucit, nezazivny dril je neefektivny 😉 co sme uz zabudli na Komenskeho a jeho "skolu hrou"???

jolinka
29. jan 2015

Ja mam doma hravu stvrtacku...ano ma 10 rokov a doma sa hra s plysakmi, plastovymi zvieratkami a sklada lego 🙂 🙂 🙂 , v skole sa kamarati s menej vyspelymi detskejsimi spoluziackami, lebo s tymi co uz usli daleko do puberty si nema co povedat.

a co? Toto vsetko u nej nie je na prekazku, aby sa v skole nesustredila /nakoniec aj sustredenie na hru je sustredenie/ ma same jednotky, v mnohych predmetoch je najlepsia z triedy, nema problem s disciplinou. Hra sa aj v skole, v druzine maju kludne hracky aj pre stvrtakov... 😅 😅

ivett1
29. jan 2015

@moni244 no, problém zo škôlkami je preto, že sa zrušili ... deti nemajú kam chodiť ...zrušili sa "závodné" jasle a škôlky ...v minulosti mal každý väčší závod, inštitúcia "svoju" škôlku aj s jasľami ... tie budovy sú dávno predané, alebo sú tam sklady, alebo...ako je to kúsok od nás (a to je možno ten lepší prípad) krízové centrum... viem aj o knižnici, materskom centre, potravinách atď ... detí zasa až tak veľa nie je ... aspoň podľa štatistiky ...

stanislavao
29. jan 2015

@majkapatko necitala som ,co vam tu radili, ale urcote by ste mali ist k detskej psychologicke na posudenie zrelosti dietata. ved to pojde do 1.triedy, ako 8 rocny. Pokial ozaj nieje zrely na skolu, tam su ine moznosti. nejaka specialna skola, alebo nulty rocnik maju niektore skoly. ale ved to by sa mu uz aj deti smiali, ze stale je skolkar, aj ked ma uz 8 rokov. deti vedia byt zakerne, aj ked mozno nechtiac a dieta z toho moze mat traumu.

moni244
29. jan 2015

@ivett1 ja viem, ale keď má odísť 120 predškolákov napr. a odíde ledva polovica, aj to dosť narúša prijímanie mladších detí, keďže predškolák má prednosť zo zákona

casy30
29. jan 2015

Určite choďte s chlapčekom na testy spôsobilosti do školy k psychologicke. Ja mam synčeka tiez august 2008 a po zápise mi dosť hrubým spôsobom učiteľka v jednej nemenovanej škole oznámila, ze nepatrí do školy. Tak som s ním bola v centre, kde s ním pani psychologická pracovala 2,5 hod, bez mojej prítomnosti a výsledok bol, ze môjmu synovi by odklad vyslovene uškodil. Vzali mi ho do inej školy, úžasne sa adaptoval a výborne sa učí ... Tuším jednu dvojku mal za cely polrok....a povedzme si 8 ročný do prvej triedy? No neviem neviem....