Druhý odklad školskej dochádzky
Ahojte maminky,
moj prvorodeny je narodeny v auguste 2008 a uz je druhýkrát predskolak. Narodila sa mu ale teraz v septembri sestricka a menili sme skolku, tak sme tento odklad privitali.
Dnes si ma ale ucitelka odchytila a mi odporucila, aby sme dali odklad znova, ze syn sa nesustredi a neplni zadane ulohy. Proste ze rozumovo je zdatny, ale emocionalne na skolu este nezrely.
Uplne ma tym vyviedla z rovnovahy, neviem mysliet na nic ine. Viem, ze je velmi zivy, ale druhy odklad?
Mate niektora skusenosti s tym, ze dieta je tri roky predskolakom? Alebo ho predsa len dat v septembri do skoly? Neublizim mu tym, ked nebude stihat?
@dahra hihi to ako keby si hovorila o nasom len s tym rozdielom, ze s nim sa o nejakych super veciach ani neda bavit. A to bude mat o mesiac 5 rokov. Telesna zdatnost nula bodov, to je jedna hroza. Stredny sa v 4 rokoch za dva dni naucil lyzovat on to nazvladol ani za dva roky, o bicykli radsej pomlcim, vykotil sa aj na pomocnych kolieskach 😀 , pri plavani nevie skoordinovat ruky a nohy a ked sa mu to aj podari za 5 minut zabudne ako sa to vlastne robi, nekresli, nevie drzat ceruzku a ani len lyzicku poriadne. Ide ma z neho porazit. Napravac, vysvetluje, cvicis, ale stale nula bodov. Obliect sa? No to je jedna hroza, trva to vecnost. Ale aspon nie naopak. Na druhej strane, topanky sa mu pravidelne hnevaju 😕 Jeho naväcsia haluba je jedenie 😀 Dokaze zozrat aj cele prasa. Pri stole dokaze sediet aj dve hodiny. A to je ako take trdlo. Neviem kde mu to travi. Inak so sustredenim nema problem. Aj ked muz vecer predcitava alebo ti dvaja starsi, vie pekne pocuvat. Ale aj ked je taky ako je, je mentalne uplne v poriadku. Rok a pol je este dlha doba. U nas neprichadza odklad v ziadnom pripade do uvahy.
Najstarsi je druhak, stredny prvak. Najstarsi nevedel nic, len trosku pocitat. Pise stale hrozneeeee, ale tu v Nemecku pisu len tlacenym a v prvej trieden v systeme "pis ako pocujes". Od prveho dna hned pisu pismenka. Ziadne ciarocky atd. A ja zase toto povazujem za hlupost. Nemaju vobec vypisanu roku. Nacvicene taky. Ani len pracovne zosity nemaju take, kde je pismeno predtlacene, ze by aspon po nom presli. Len obycajne zosity maju. V prvej triede utitelky chyby nenopraviju. 1. a 2. trieda nie su ziadne znamky, od tohto sk.roka dokonca ani len pisomne posudky na pol roka (vysvedcko). Stredny bol vzdy taky maly genius. V 4. rokoch vedel citat, v 5. uuz plynule, nebol este v skole a cital lepsie a pisal krajsie ako najstarsi. Teraz ma pol roka prvej triedy za sebou a pozorujem na nom, ze jeho "genialita" sa straca. Je jednoducho taky isty ako kazdy iny prvak. Pise hrozne, citat vie stale dobre ale jeho zaujem o vsetko mozne sa vytraca. Cely skolsky system v Nemecku je na milu jarmilu. Ide to dole vodou. Rodic supluje ucitela. Ja opravujem gramaticke chyby, lebo inak by sa nikdy nenaucit poriadne pisat. Zo zaciatku som to pri najstarsom nerobila, zacala som az po par mesiacoch. to co sme od zaciatku neopravovali pise doteraz ako sa mu zachce. Je to vsetko na zaplakanie. Kamoskina dcera je teraz piatacka a ona tiez vravi, ze od zaciatku prepisovali, lebo v skole na milion chyb v jednej vete dostali vyrehleneho smajla a vcelicku. Chyby vobec neboli opravene. odkial ma to decko vediet, ako sa to pise, ked to napisane este nevidelo? Vraj to zaviedli preto, aby deti psychicky neskolabovali. No dakujem pekne. 4 roky nebudu poriadne nic robit a potom ked skonci ZS (ta je tu 4 roky) a bude sa mat rozhodovat ako dalej, nikde sa nedostanu, lebo nebudu vediet poriadne pisat a citat. A to je zaklad vsetkeho..
Ja osobne nemam slov.
A mne učitelky tiež pokazili školskú dochádzku, len pre to, že som bola šikovnejšia v prvej triede ako ostatné deti a vyučovanie pre bežné deti ma nebavilo, a tak som zlostila. No lenže v mojom prípade to nikto neriešil, čo za tým može byť, zaškatuľkovali si ma ako problémovú a tak mi znechutili učenie, že aj keď som sa mohla v kľude učiť s vyznamenaním, učila som sa na trojky. Odvtedy nemám rada pedagógov a učiteľov, ale mám dieťa nevyhnem sa im...
.@mima595 pozor, čítaj poriadne 😉 Dieťa v 8. rokoch, nie dieťa do 8. rokov, to značí, že dieťa musí byť zaškolené najneskôr v roku, kedy dosiahne 8 rokov do 31. augusta v danom roku.
@jolinka pravdaže táto debata nie je len pre pedagogičky 😉 Len nechcem, aby vznikali dezinformácie, že druhý odklad nie je, keď už roky rokúce existuje 😉
Existuje druhý odklad. Len ten druhý odklad sa týka detí, u ktorých boli už v predškolskom veku diagnostikované závažné poruchy učenia ako dyslexia, dysgrafia,dyskalkúlia...deti nekomunikujú, nerozprávajú...tam sa čaká do 8. roku, potom majú v škole špeciálny učebný plán, podľa ktorého idú, majú svojho asistenta v škole, ktorý im pomáha pri učení.
Aj moja mladšia strašne veľa nasávala a stále nasáva (ale ju to baví). Verím tomu, že keby to bolo opačné garde, tak tú momentálne staršiu by to nebavilo určite - veľa je to aj o povahe. Kým staršia dcéra v nižšom veku najradšej lietala a pri všetkom vydržala len chvíľočku (a to sme chodili do CPPP od 3,5 roka najskôr kvôli reči, neskôr aj vývoju jemnej motoriky a úloh na doma sme mali neúrekom, ale mala som čo robiť, aby sme dokončili, čo sme začali - s 20-timi prestávkami, zúrivostnými scénami a pod.), kdežto mladšia v tom istom veku už dokázala vydržať pri kreslení, čítaní a iných činnostiach, ba dokonca si ich vyžadovala sama.
A mladšia nasáva doteraz... Vždy sa učiteľka diví, koľko toho vie z prírodovedy, z vlastivedy - no bodaj by nie, keď musí mať noštek vždy pri piatačke, s ktorou sa učím doteraz. Pretože, keby som sa nie, tak na všetko "dlabe".
Pritom u mladšej som napríklad už mesiac nevidela, čo sa učili na angličtine (len tak z rýchlika) - keď sa jej spýtaš - všetko vie!
@matenka Inak, to nechápeš. Aby deti vedeli čítať, písať počítať, boli manuálne zručné, vedeli krásne maľovať, komunikovať, samozrejme viazať šnúrky... a najlepšie sedieť celý deň pri knižkách, ale pritom, aby boli telesne zdatné - skrátka géniovia! Načo by im potom bola škola?
urcite ziaden druhy odklad, vsak moze byt od svojich spoluziakov starsi o 2 roky, to naozaj chces, hlavne v puberte? urcite nie, deti dokazu byt krute, zacne zarastat a jeho spoluziaci nebudu este mat ani potuchy co to je...... dokedy ho chces nechat doma? neurobi mu to dobre..... skola je od toho aby sa tam nieco naucil, nie aby tam zacat chodit ako 10 rocny.....
a hlavne pokial chodi este aj do centra "na doskolovanie", urcite nie
jasne ze funguje druhy odklad u nas v skolke ho ma jeden chlapcek ... 😉
@jolinka tvoja dcera je presne ten pripad, ked je odklad namieste. To su presne tie pripady, pre ktore by mal odklad fungovat a kedy ma zmysel. Hadam to nikoho ani nenapadlo spochybnovat.
Mna len mrzi, ze pokial ide o deti jul-august, vsetci psychologovia a ucitelia spozorneju a zasadzuju sa o individualne posudenie a zhodnotenie. Ale ak chces dat predcasne do skoly dieta narodene 2.9., tak musi vediet citat, pisat aj pocitat a byt na skolu viac pripravene ako bezne napr. februarove dieta. Tam nemas pravo idividualne ako rodic individualne posudit... Ale ak povies, pre dieta narodene 31.augusta chces odklad, ani sa nan nepozru a mas ho mat.
Ahoj, ja mam syna augustoveho, dala som ho do skoly nacas a nelutujem Teraz je druhak a je stale hravy, som rada, ved je dieta, nech sa tesi, jasi, vystraja. Nerozumiem nazorom o ukracovani detstva, ved detstvo skolou nekonci. 😊 My sme boli aj v cppp na testoch, ale tam hravost vobec neriesili, riesili zrucnosti a vedomosti.
@evabb35 nechcem rypat ale ako je mozne v predskolskom veku diagnostikovat poruchy ucenia ako dyslexia, dyskalkulia, dysgrafia?? 🙄 🙄 🙄 ved predskolaci sa este neucia citat ani pisat...
Moze byt dieta oznacene ako rizikove pre mozny vznik poruch ucenia, z titulu poruch reci, motoriky, pozornosti a pod. ...ale natvrdo sa diagnostikuje najskor v prvom rocniku, skor az v druhom. . Neviem si predstavit skolkara ktoreho by oznacili ako dyslektika...ze nevie dobre citat??? 😅 😅 😅
@evabb35 ja sama ako rodic by som nesuhlasila, aby moje dieta slo do skoly s nalepkou "dyxlexia, ci dysgrafia"
Ano, chapem ze dieta moze byt oznacene za rizikove, a v tomto pripade sa navrhuje odklad...ale rozhodne nie uz vopred diagnoza.
Moja dcera ma poruchu reci, vyvojovu dysfaziu receptivnu, v skratke nerozumie reci 😉 mala problem s vyjadrovanim, gramatikou atd...ale vzdy v jej suvislosti bolo pred skolou hovorene len o zvysenom riziku vzniku poruch, nie ze uz poruchu ma, mmch isla do skoly v termine ale skoro 7 rocna, preto nebol nutny odklad a pracou s nou nakoniec poruchy ucenia nevznikli, v skole sa jej dari. 😉, je uz druhacka.
@jolinka Rýpať môžeš, ale sú také prípady...napríklad nerozbieha sa vôbec reč..dieťa má 6 rokov a nerozpráva....tak testujú ďalej...ako komunikuje, aké sú tam matematické predstavy....aj na zvládnutie výuky čítania je potrebné, aby sa dieťa dostalo do určitého vývinového štádia v reči atď....a tak najskôr je tam vážne podozrenie, ktoré sa časom potvrdí. Vieš, ale to sú také fakt ťažké prípady, tak preto sa tam čaká do 8 rokov, lebo diagnóza sa stanovuje až v 8 rokoch a bez asistenta by si deti s poruchami v škole neporadili. Sú prípady, kedy deti majú aj viac porúch učenia naraz a tam bez asistenta by školu takéto dieťatko nezvládlo. Ale ja nie som odborník, neviem, Ti to vysvetliť nejako odborne. Lepšie by Ti to odborník vysvetlil aj testovanie predškolákov...aj iné....
@jolinka diagnostikuje sa to uz v skolke ak sa chce... aj moj tak ma .. dokonca to vie povedat neurolog pri EEG moj je integrovany uz v skolke a presiel testami spec. pedagóga a vieme presne co tam je a ako to zlepsovat ma svoji indi plan uz v skolke ... a podla toho ho rozvijaju ...
ale teda on je julovy ja som odklad dala a druhy uz nepotrebuje ale teda bud ho dostanem do sukromnej alternativnej skoly alebo pojde do beznej skoly ale ako integrovany a v skole bude aj asistent...
u nas maju asistenta uz v skolke podotykam v statnej ...
No inak u nás podozrenie, riziko, ba priam 100% presvedčenie o dysporuchách, viacerých, bolo vyslovené v predškolskom veku, ale CPPPP ich chce v IVP ukotviť až po druhej triede. Už v prvej to ale bolo jednoznačné..... tak sa trápime a trápime ....
A bol by asi aj u nás druhý odklad pomohol. Len už to v CPPPP neodporúčali kôli iným veciam, poruchy správania a tak.....že by to nerobilo dobrotu.
Integraciu teda riesi CPPP aj v skolke nemusi byt dieta v skole to som chcela napisat...
@maznacik007 naozaj??? tvoj maly uz ma diagnozu jednotlivych poruch ucenia? To ma fakt prekvapilo. Lebo ja samozrejme viem, ze su velmi rizikove skupiny, u ktorych je velky predpoklad a riziko vzniku poruch ucenia...
ale predpoklad a riziko je predsa ine ako natvrdo diagnoza... ale zrejme sa to dava aj preto aby sa dal vybavovat asistent od .prveho rocnika a necakalo sa az na vyvoj v priebehu sk. roka.
@jolinka hej. U nás sa stalo pri viacerých deťoch, že šli bez diagnózy- nestíhali nič s ostatnými prvákmi. učiteľka im dávala omaľovánky, inak to nemalo význam.....a prepadli. Našťastie obaja potom šli na iné školy, kde deti v triede nevedeli o opakovaní ročníka nič, a obaja tam už-do prvého (opakovaného) šli s integráciou komb.porúch-teda aj dysky
@evabb35 ale vidis sama si povedala ze diagnoza sa stanovuje az v 8 rokoch. 😒
samozrejme dolezity je zaujem dietata, ako s nim pracovat... mne len islo vyslovene o to ci uz v predskolskom veku sa stanovuje natvrdo diagnoza a nie len podozrenie ci riziko. Podla mna aj zvysene riziko by malo stacit ako odporucanie pre asistenta pre dieta ale fakt neviem ci je to tak v praxi, az tak podrobne sa tym nezaoberam, aj preto ze moje dieta asistenta nepotrebovalo. 😉
@jolinka ano ma normalne diagnozu dysgrafiu teda zakladnu ma ADHD ale jemu to dala uz neurologicka aj ADHD aj Dysgrafiu ... a v CPPP to potvrdili, plus problemy v tom sluchovom vnimani a hocico ... dostali sme z CPPP asi 10 stranovy posudok ...
ale inteligencne je nadpriemer.... podla testov..
hej ako u istých deti je zbytocne cakat kym ich skola tak vystresuje... ved integrovany moze byt rok dva a potom sa to moze upravit ...
@jolinka problem je ze pri podozreni nema tvoje dieta narok na nic .... a vedia to stanovit ... uz v malom veku len neradi to robia kvôli tomu ze potom v skolke je na take dieta 2,5 násobok normativu a zabera viac miesta ... musia davat asistentov atd...
proste je to o prachoch ... ja si nerobim iluzie ... keby sla s mojim malym do CPPP nejaka romska matka a ziadala to neschvalia to a opinkaju ju...
@maznacik007 uhm, chapem...ale ako vlastne urcili dysgrafiu? Samozrejme pre maleho je super ked uz ma na papieri co mu je...len aby este v skole tak integracia aj fungovala . 🙂
@jolinka tak nejak. Možno keď sa má kto toho dieťaťa zastať a tak ale ........ kukaj, Kiku mám integrovanú len skrz ADHD, ale tie dysporuchy hovorila klinická psycholofička, špeciálni pedagógovia traja rôzni, plus v CPPPP ženy, čo ju testovali....že sú očividné-ale že potvrdiť to môžu až po 2 triede. Sama Kikina učiteľka mi povie, no čo ja môžem, nič-nemá papier, musí ťahať s ostatnými. A Kika ťahá-ťahá? Nie...ona stamade príde a....pozri, sama posúď podľa fotky. Na čo tam chodí? A takto príde domov denne.....a ja to s ňou už nedoberám doma, nemám toľko času, mám aj druhé dieťa, prácu.....čiže len urobíme úlohy. matiku, ak v nej niečo nepochopí, tak chodí mesiac so zle vypracovanými cvičeniami-čo robia aj v škole.
@maznacik007 Vsak to...lebo ja co sledujem ceske stranky...tak tam je to uz lepsie ako u nas, jednak uz od predskolskeho veku funguje "ranni pece" ked matka moze zavolat pomoc odbornika pri podozreni na iny vyvoj uz v utlom veku dietata, kludne aj rocne. potom asistenti v skolke aj v skole... akurat je to podobne ako u nas v tom...ze vsade je to o ludoch 😒 😒 😒 A teda niekedy skola moze naslubovat integraciu, IVP, asistenta, terapie...kadeco...ale v realite skutek utek a roky dietatu utekaju 😖 😖
@jolinka ako to sme my vedeli ze najvacsi problem je u neho /okrem poruchy pozornosti / grafomotorika ... on mal oficialne predtým pisane nerovnomerny psych. vyvin a este ine veci ... potom sme museli ist neurologicke /poziadavka CPPP po vysetreni na odklad sk. dochadzky/ ja som to oddalovala co sa dalo... a ona nam dala ADHD a dysgrafia a dala to na zaklade EEG ona to tam prepinala co ti ja viem ako to vedia zistit ale je to siroko daleko najlepsia neurologicka chodia k nej aj z iných krajov... a v CPPP mu nasledne robil vysetrenie psycholog a potom specialny pedagog a potvrdili to ... ale ze ako sa to potvrdzuje presne ake testy neviem lebo my sme pri tom neboli...
No nebolo by jej bývalo lepšie ako integr.z dôvodu viacerých dysporúch aj adhd? Aj proti tomu ADHD sa iste mnohé ohradíte, moderná diagnóza.... každé živšie dieťa...nálepka........trpezlivosť.....bla bla....
Kto nemal, nepochopí.

@belasy_motylik - nie som pedagogicka ako ty, a v prispevku som napisala, len to, co nam povedali pracovnicky pedagogickej poradne, co som tam aj napisala....
ale nezda sa mi, že ty sa profesionalne venujes a rozumies, lebo ja tu dam link, v ktorom je uvedene, že sice je odklad možný 2x, ale dieta do 8. rokov musí byť zaškolené....
http://www.cpppap.orava.sk/METODIKY/M.Žilincová...