icon

Hovorilo vám 5-ročné dieťa, že ste zlá mama/otec?

7. jan 2023

Chcem sa spytat skusenych mamiciek, ci vam niekedy deti povedali: "ty zla mama/otec".
Syna sa snazime slusne vychovavat, ma rezim, nastavene hranice (laskavo a dosledne), so spravanim doma, v skolke, ani na verejnosti nie je problem. Casto hovori: lubim ta, mam ta rad a nie len nam rodicom, ale aj starym rodicom, svojej krstnej atd. Len tak - pri hre, pri obede, na prechadzke. Ale vo vyhrotenej situacii vie potom povedat aj ten opak - ty zla mama!. Ako priklad: dohodlo sa, ze TV dovolena kym neskonci rozpravka. Nechcel napriek tomu vypnut. Ked som zakrocila ja, tak zahlasil: ty zla mama.
Ja som si nikdy svojim rodicom nedovolila toto povedat, aj ked som sa citila ukrivdena. (Teda na vek 5rokov si asi presne nespominam, ale ako starsia urcite nie).
Nechcem, aby nam tak hovoril.
Neviem, co je lepsie: ci ho okriknut, ze takto teda nie, ked sa ti nepaci, tak mozme diskutovat ale bez tychto "ty zla".... alebo na to nereagovat a ked bude starsi a bude viac ovladat emocie, tak to nebude hovorit?
Mate skusenost? Dakujem

lenka_vi1
8. jan 2023

Áno áno, presne aj môj 5r. keď rázne zakročim keď nedodrží pravidlo tak áno, povie, že som zlá.. a ako už aj vyššie bolo spomenuté tak bolo aj také že sa odsťahuje k babke lebo mu nedovolím to a to. Niekedy mu na to poviem že no tak idem teda ja k tej babke sa odsťahovať, nemusíš ty a vtedy príde a povie že ma ľúbi aby som nikde nešla lebo mu bude smutno. 🤷

tata1401
8. jan 2023

...moja 6ročná zaťiaľ nie, ale u nás keď prebieha výmena názorov, tak jej zvyknem povedať: veľmi ťa ľúbim, aj keď sa teraz hnevám. Ale vie ma vytočiť teda riadne😈❤

basska_b
8. jan 2023

Sused hovoril, ze pubertiacky vnucky povedali svojej mame aj "ty p*ča", tak si hovorim zlata fraza "ty si zla". Moja 5rocna ked sa nastve, hovori: "Ste neuveritelne zlííí!!!" Alebo namiesto "do kelu" hovori tak detsky "joooj, jejda..." Tak sa len pousmejem... vyjadruje hnev... musi to dostat von zo seba a musi sa naucit aj to primerane, ale vhodne a slusne vyjadrit... ja spravidla poviem, ze ja nie som zla - napr. v rej situacii by som povedala, som dobra, ja som ti dovolila pozerat rozpravku, ako sme sa dohodli, potom to vypiname a nemoze tu TV cely den bezat.

dankanka
8. jan 2023

Ved ale si zla, ked nedovolis co on chce. V jeho ociach mama je dobra vtedy, ked robi co chce on, nedava hranice a tak. On to nevie inak povedat. Kolkokrat si to aj ny poviene o inych ktori tie hranice davaju nam. Ten je ale zly! Ty si si to v detstve nedovolila, lebo si mala prisnejsiu vychovu, vedela si, co by nasledovalo, nech by to bolo cokolvek. Aj nasa nam tak povie..ja potom iba odvetim ze ano, som zla, ale dohodli sme sa.

dismonika
8. jan 2023

Mám 3 deti, prísna som jak šľak, no ani jedno z detí mi v živote nepovedalo, že som zlá a pod. Vedia, že ich ľúbim a majú presne stanovené hranice. Ak sa na niečom dohodneme, platí to. Deti majú 8,7 a 6 rokov. Ak by mi decko v puberte povedalo, že som pi*a, (ako tu niekto písal) tak to by ešte len kukalo. Ty kks. Asi sa nikde stala chyba...

kaca222
8. jan 2023

@kuko55 nemyslím si, že je to dobou. Vždy také deti boli a budú 🤷‍♀️ ja som ďaleko horšie veci rodičom hovorila, než to čo sa tu spomína… ale oni na mne nepraktizovali zrovna rešpektujúcu výchovu 😄

m_
8. jan 2023

Nezvyknem sa vyjadrovať ale nedá mi🙂... Mám päť ročne dieťa a nehovorí mi to... Lebo som si dávala veľký pozor aby som to nehovorila ja jej a aj keď jej to hocikto povedal opravila som ho že nie dieťa je zle ale to čo robí je zle (áno hnevali sa na mňa že ich ťahám za slovíčka a ...bola som často potom ja ťa zlá). Tak isto by som uznala dieťaťu že chápem že sa hnevá na to že som mu vypla tv ale nepáči sa mu to čo som spravila nie to čo aká som. Určite by som nečakala že to len tak prejde... Držím palce🙂

sonicka96
8. jan 2023

Mne to povie aj môj 4r syn keď mu niečo nedovolím 🙂 najčastejšie je to večer keď sa ide spať a on chce ešte o pol 9 pozerať rozprávku a hrať sa .... 🤷🏼‍♀️ Pritom celé dni len behá ako stádo koní... Pravdaže má v tedy pichne v ❤️ ale snažím sa to predýchať a ísť za ním a vysvetliť mu prečo nemôže niečo čo som mu v ten moment zakázala 🙂 potom ide spať a ráno sme už maminka a syn ktorý sa ľúbia :D

elzika
8. jan 2023

Nie

ziarifka
8. jan 2023

Keď som nahnevaná, staršia mi hovorí Baba Ježi (=ježibaba). To sa väčšinou rozosmejeme, hnev prejde a vyriešime situáciu láskavo.

nanulik
8. jan 2023

Syn má 12 a zriedkavo sa stane ze mi to povie. Väčšinou keď mu nechcem niečo dovoliť, alebo kazem aby s niečím pomohol. Poviem mu ze keby som bola zlá mama tak mu nedávam jest, nestarám sa o jeho oblečenie, nestarám sa aby mal kde bývať a nedávala by som mu pusu pred spaním s tým ze ho ľúbim. To že sa mu zdá ze som zlá je iba preto ze niekedy som prísna pretože z neho chcem vychovať slušného človeka.

alja20
8. jan 2023

Nam to hovori az teraz ako 8-9rocny ze sme priserní rodicia tí najhorsi ze kamosi takych nemaju a ze mu nic nedovolime furt mu rozkazujeme a zakazujeme😅(pozerat akcne filmy koli kt.v noci bluzni,nedovolime mu nechat si bordel v izbe ze clovek nema kde sliapnut ked chce prejst ku oknu aby som vyvetrala,nedovolime mu jest len sladkosti ked nezje poriadnu stravu-ranajky,obed,vecera)a tak😅

jana_eyre_2
8. jan 2023

Podľa mňa to je len obdobie, ale ak mám byť úprimná, toto moje deti nikdy nepoužili.. ani jedno z troch.. vieme sa pohádať, vedia byť namna nahnevani, vedia mi to povedať že sa hnevajú, hlavne najmladší má taký svoj typický nasratý prejav keď ho potom volám dudley dursley, ale ani raz mi nepovedali že som zlá..

danielahamar
8. jan 2023

Keď boli deti malé nebol taký "problém", ale ako nám už dospievaju nie raz si to mysleli, ale nepovedia mi to, zato ja to poviem za nich, že co ale som hrozný rodic😁 najhoršia mama na svete😬 niekedy sa pridajú a niekedy povedia, že to nepovedali😁 majú 16r. a 19r. Takže netreba to brať tak tragicky mame ešte 2r. a som zvedava na jeho vystrelky🤭😁

chillibubble
8. jan 2023

nasa vacsinou odide niekde do kuta a sama pre seba si hovori, ze ju uz nelubim. na to jej vzdy poviem, ze to nie je pravda a lubim ju najviac na svete aj ked ma hneva a aj ked neposlucha. ze som zla mi nepovedala, hovori ze som okadena a este jednu velmi skaredu nadavku, ktoru ma zo skolky. na to jej vzdy len poviem, ze tak sa nerozprava, ze to je skarede. nijako ma to nezranuje, je to dieta.
od kolegyn tiez na mnohe situacie ich deti pocuvam, ze im by uz letela... ale silne o tom pochybujem.

dkethe
8. jan 2023

Deti vedia len to, co ich naucil rodic/okolie. Na milion percent mu niekto hovori "si zly" mozno stara skola - babka. Mozno ty nevedomky.
Treba ucit formulaciu "nepaci sa mi co robis" lebo vyjadrit nesuhlas, je uuplne normalne, ba spravne! Treba len vypilovat formu 😊

alienkami
8. jan 2023

Naša 8-ročná svojmu otcovi neraz vykričala, že ho nenávidí, chystá naňho všelijaké pasce... A potom mu nakreslí nejaký obrázok alebo mu niečo vyrobí z lásky a mojká sa odušu. Aj mne už všeličo povedala. Že mladšiu ľúbime viac lebo na ňu toľko nekričíme... Ale to sme si vysvetlili. Musela uznať, že keď sa správajú tak rozdielne, nemôžeme sa k nim správať rovnako. Lebo v podstate sme k nej benevolentnejší ako k mladšej.

maminastatinom
8. jan 2023

Jemine, jasné. 😁 Aj jeden, aj druhý syn, vždy keď sme niečo zakázali resp. nedovolili. Ja som teda na obe deti prísna, aj u nás je všetko ako popisuješ u vás. Nech si povie, my sme to s mužom nikdy neprežívali. Ja si pofrflem naňho, on zase na nás. Má na to právo predsa a je to v podstate neškodné. Náš syn má 4 a počúvam to často. Ja mu ochotne prikývnem, áno, som zlá, ako chces ale aj tak ti to nedovolím. Alebo mu poviem, že áno som zlá, lebo mu chcem dobre. Oduje sa, odcupita preč a za chvíľu ho to prejde. Ako píšem, robil to aj starší a nijako mu nás prístup neuškodil, teraz si to už nedovolí a ak nám aj vynada, tak je to v duchu a to je ok, robíme to predsa všetci. Zbytočne to prežívas, ale to už tu isto v komentároch zaznelo. 😉

adelkaa159
8. jan 2023

Ja mam 6 rocnu a 4 rocnu a niekedy tiez prideme do takychto situacii ale nikdy mi to nepovedali, iba sa rozrevu

simcac
8. jan 2023

Aj moja dcéra má 5 rokov a tiež mi vo vyhrotenej situácii občas povie: "Ty si zlá mama" alebo "Ty ma už nelúbiš"... Snažím sa to neriešiť, poprípade jej poviem: "Tak teraz uvidíš ako sa zlé mami správajú" a začnem jej urazene na všetko odpovedať alebo keď niečo chce tak jej poviem "Veď som zlá"... Väčšinou mi potom povie: "niesi zlá, prepáč maminka" 🤣

mikadooo
8. jan 2023

U nás to priniesol syn zo škôlky 🤷. Nejak to neriešim, je to len fáza.

sense
8. jan 2023

Mne dcéra v tom veku nepovedala nikdy ze osm zla mama ale ani ja som jej nevravela ze je zla, keď neurobila niečo čo som povedala. ( nemusí to hneď znamenať ze ty dieťaťu vravíš ze je zle, ono to mohlo aj niekde počuť)
Kľudne mu povedz chápem ze sa hneváš ale dohodli sme sa ze TV po rozprávke vypneme.

Ale v 9 rokoch mi v návale zlosti keď musela písať. Diktát a následne každú chybu opraviť 5x povedala ze ma neznáša. Na to dostala odpoveď máš právo má neznášat ale diktát budeš písať tak ci tak. A večer keď chcela aby som si prišla k nej ľahnúť tak jje vravím ved ma neznášas. Tak sa aj ospravedlnila a ďalší deň písala bez reptania.
Deti prejavujú svoje emócie rôznym spôsobom a je na nás rodičoch ich usmerniť.

mbori
8. jan 2023

Moj syn ratal svoje peniaze, mal v ruke 2 eura, a povedal, ze si za tie peniaze kupi novu mamicku 🙂 Mal asi 5 rokov 🙂 teraz ma 12, a aspon raz za tyzden mi povie, ze som ta najlepsia mamicka pre neho ;)

mamusa123456789
8. jan 2023

Tak nás malý 2,5 ročný to tiež hovorieva... Minule som bola na poschodí a on poslušne čakal dole a kričí na mňa... Mamiiiiii, ty si dobra maminka... Ja až taká šťastná, prídem dole a posadím ho do stoličky ze mu idem dat jest in mi hovorí... Ty si zla a ja ze prečo a on to ja neviem.... Takže čakám ze ho to prejde, raz, dufam

ivana2016
8. jan 2023

V lete mal syn 5 rokov.
V niecom sme sa nezhodli, tak isiel zalovat za otcom na zahradu. Ten sa rozpraval so susedom a pred susedom:" toto si si nemohol najst lepsiu manzelku? "
Chlapi sa patricne bavili...
Tiez mal obdobie ze nas vymeni, raz mna, raz muža ale aj oboch. Tak sme mu povedali nech sa zbali a ide hladat novych rodičov. Ma 6 , zatial byva doma 😉.
Oni to tak neberu, ale chapem Ta ze to trosku zamrzi...
Prajem vela láskavosti.

elibeli12
8. jan 2023

Od 5r. dcery...ale ja som hlupa, alebo skareda, ked je na mna nahnevana🫣
Mrzi ma to vtedy, takze neignorujem, ale poviem jej, ze to teda neni ok a ja som z toho smutna....
Neskor mi kresli srdiecka a pride sa mojkat, no ked sa nahneva mame to tu zase 🙈
Syn si toto nedovolil ani raz🤷

moonlighting
8. jan 2023

9r. syn - si najhoršia mamka na svete!! Za 5 minút ... ja ťa tak milujem 🥰 Neviem či puberta, či schýza ... 🤔

alienkami
8. jan 2023

My sme si hlavne vysvetlili, že sa ľúbime aj keď sme niekedy na seba nahnevaní lebo nie je niečo tak ako chceme. Takže my sa aj pohádame, aj si pokričíme, deti vrčia ako divé šelmy, občas dostanú capnutie po zadku... ALE ĽÚBIME SA JAK KONE! 😂
A každý večer si to povieme (udobríme sa ak treba) a ideme spokojne spať.

mariaveronikag
8. jan 2023

@mimka11111 tak to s krepovou ruzou je skvele :D

pajdab
8. jan 2023

Mne 5 ročná pár krát povedala, že ma neznáša. Možno 3-5x... Z toho raz keď som jej dala na obed zapekané cestoviny, raz keď si "hmmm-kala" pesničku a prerušila som ju otázkou a raz keď bola tesne po vybere nosnej mandle a mala ešte spať po zákroku no namiesto toho mala záchvat hnevu... Táto fáza prešla a zatiaľ sa nezopakovala. Momentálne má 9r a už rok vzdychá a prevracia oči, tak čakám, kedy sa to zopakuje..