Hygienické potreby v škôlke
tema na odlahcenie:
ahojte baby, nosite detom do skolky hygienicke potreby? kolko wc papierov a vreckoviek tam nesiete? 😅 u nas to vyjde 12ks wc papierov rocne na 1 dieta a 20ks balickov hygienickych vreckoviek. len tak sme sa vcera bavili s manzelom, ze to mnozstvo 1 skolkarik nema sancu rocne spotrebovat... tak ma zaujimalo ako je to inde 😵
u nas je to 3 rolky WC papiera a 10 balickov vreckoviek na polrok
@alexia11 nie vsade - su skolky (napr. nasa v bratislave), kde okrem podloziek pod dieta (keby sa nahodou pocikalo v spanku) a hygien. vreckoviek nenosime absolutne nic - uterak, hreben, povlecenie, plachtu - vsetko dostanu, este aj vyperu kazdy tyzden. ale zas je fakt, ze platime cca 23€ skolne mesacne a 120€ rocne zrps...
my ziadne "povinne" kvoty nemame, ale aj tak nosime..toaletak, papier na kreslenie, farebne kriedy na chodnik. lebo je to pre deti. su to nizke polozky, ktore ja nepocitim, ale inde pomozu. tak preco nie? 😉
a dalsia vec je , ked chodi dieta do skolky len na 1/2 dna, odchadza este pred obedom a musi doniest rovnake mnozstvo papiera, vreckoviek a mydla, pricom toho logicky spotrebuje o polovicu menej, to je podla mna tiez diskriminacia, ale co uz, stanovili sa jednotne mnozstva pre vsetky deti a v konecnom dosledku, mozeme byt len radi, ze dieta bolo prijate do skolky aspon na toho 1/2 dna 😅
@limetka69 ako pise alexia11 kazda skolka to ma inak. Niekde je vyssie to ZRPS, ale je v tom kadeco zaratane, u nas je len 20€ ale zase divadielka, besiedky, karnevaly v tom nie su, tak sa potom plati 2,3,5€. Skolne je vacsinou smiesna suma, a strava do tych 25€. Skolka sa da v pohode utiahnut aj ked je zena na materskej s mladsim dietatom. Sukromne su aj 300€ aby pokryli aj plat uciteliek, energie, najmy. V statnych tuto reziu plati mesto, obec. Este ak si socialny pripad, skolne ti obec odpusti pripadne znizi.
My dávame 8 roliek toaletného papiera, 20 ks papierových vreckoviek a 2 balíky vlhčených obrúskov... Obliečky na postieľky máme vlastné aj si ich sami perieme.. Ešte nosíme raz do týždňa deťom ovocie (to je viac-menej dobrovoľné a to sa mi páči: deťom ho potom dávajú celý týždeň, aj keď na obed napr. nemajú). Ale zase príspevok na zrpš máme 50 e...
my davame 4 rolky papiera, 1 tekute mydlo, 1 zubnu pastu, 10 balickov vreckoviek, 1x vlhcene vreckovky 4x do roka a zubnu kefku á 2 mes.
Co s tým v skolke robia, netuším 🙄
Tak my sme asi našli škôlku akoby z iného sveta 😅 je to štátna , zobrali mi malu ako 2 a pol ročnú , platím len školné cca 10€ a stravu podla dni v mesiaci, zrps 20€ ročne , plus občasne nejake 1€ za divadielko, nemusím nosiť nic, vsetko im dali, vsetko im tam peru.... Aj som sapýtala hneď na začiatku , ze tieto hygienické veci, nechcú nic!!!! Jedine , co som pomohla , boli sponzorský vybavené tonery do tlačiarne .... 😵
@salome123 tak to množstvo toaletného papiera sa mi zdá nadnesené dosť, aj keď občas sa detičkám prihodí šmariť celý kotúč do WC -. aj to je skúsenosť, zistiť, ako papier saje vodu 😀 , prípadne zisťujú, koľko metrov je v rolke 😀 , ale tie vreckovky spotrebujú v pohode. Inak nechápem zmysel tejto témy, buď rada, že máš dieťa v škôlke, počkaj na strednej, vysokej, to budú iné pálky. Okrem toho, za to, že sa ti o dieťa starajú učiteľky a niečo ho aj naučia, neplatíš nič.
@limetka69 bieda nie so školstvom, bieda sú zárobky, že to tu vôbec niekto rieši záležitosti za pár eur, biedou je, že je tu téma, kde mamičky mesiac čo mesiac riešia, či im už prišla materská, alebo rodičák, lebo už nemajú ani cent.....ale źober si, koľko by si dala za hodinu stráženia tvojho dieťaťa a to ho opatrovateľka nemusí nič naučiť. Už nežijeme v socializme, takže na školstvo zadarmo zabudni a spotrebuje to tvoje dieťa. Do nemocnice si tiež nosíš WC papier, príbor a pod. Alebo aj nie, ak je to súkromná klinika, alebo súkromná MŠ, len tam sa platia podstatne iné sumy. A počula som názor bezdetných manželov - prečo by mali byť z ich daní dotované školstvo, keď oni deti nemajú, čiže to nikdy nevyužijú. Viem, je to tento názor pritiahnutý za vlasy, veď aj do zdravotnej poisťovne odvádzame rôzne a lekára potrebujeme každý inak, ale je to názor.
Ja ani neviem kolko roliek sme mali priniest, kupila som to najvacsie mega balenie wc papierov aj obruskov aj mydla tekuteho...ved je to par eur, este tak prepocitavat kotuc hore/dole...btw verim zepri detoch sa minie. a keby aj nie, no tak si to nejaka ucitelka ci upratovacka vezme domov, ci prenesie do dalsieho roka, to su take prkotiny...
u nás sa tiež nosí, ale nemáme stanovené množstvo, proste keď napíšu že treba, donesiem, fakt to sú prkotiny na riešenie že koľko..ale zasa my neplatíme už nič iné, takže je mi to jedno
U naw sa nenosi nic, ZRPS mame 70 na rok - mame v tom celu hygienu, obliecky, uteraky, pranie, divadielka a este vela inych veci, ktore MS potrebuje. Vsaetko je riadne vydokladovane a ktokolvek si to moze pozriet kam peniaze isli.
My nemusíme nosiť nič. Papierové vreckovky sú samozrejmosťou. ZRPŠ máme 10 € na rok.
ja len tak pre zaujimavost. kym sme mali staru pani riaditelku ktoru odvolali a riesi ju policia 😅 nosili sme toaletny papier (8 kotucov), vreckovky (20 ks), mydlo, sirup, caj... teraz nosime len vreckovky a platime stale rovnako 😅 12 € skolne + strava + ZRPS (tusim 2 x 20 €, ospravedlnujem sa ale nepamatam si) + poistka tusim 2 €
Nas chodil na slovensku do statnych jasli a navyse som nosila len vlhcene obrusky ked este nosil plienky tak plienky latkove a papierove obrusky mal v skrinke vzdy nejake....
Tu v DE je to obdobne, nosia sa len plienky, krem na ritku kto aky pouziva a zubnu pastu a kefku. Ale aj poplatky za skolky su vyssie.

@limetka69 akurát ze musis nosit obliecky a uteracik a plachtu......to hej, toto zase napr.v súkromných skolkach nemusis, ale bodaj aj hej, ked tam sa plati min. 350 eur mesacne..... aj ked do statsnej skolky kupis dietatu toaletak, mydlo a vreckovky, zaplatis poplatok mesacny a stravu, zdaleka to nestoji tolko, co sukromna skolka 😉