icon

Jasle a škôlky v Bratislave

mirkacingel
5. máj 2017

ahojte maminy.
aj Vy máte problém, že vám východniari obsadzuju bratislavské jasle a škôlky?
narodila som sa v BA a neviem dostať dieťa do škôlky, no musím nastúpiť do práce a na súkromné zariadenie peniaze nemám.
aké máte skúsenosti vy?

celasapremenim
5. máj 2017

@raszuz ano, pravidelne s nimi kazdy rok riesi par rodicov neprijatie dietata do skolky, preco?

anabeth
5. máj 2017

dobre trapny príspevok, to si zisťovala trvalý pobyt detí v škôlke? súdiš na základe jednej kolegyne? obvinuješ riaditeľky z uplatkárstva bez dôkazov? to už aká ťapa napíše- že stoja d rána predškolkou aby dali úplatok????? až sa hambím zato, že som rodená Bratislavčanka.
tolerancia, enpatia, ľudský prístup, milá mamička, ved vychovávaš dieťa, ideš mu dobrým príkladom
a vlastne čo čakáš? štrajk pred škôlkou?

zuzitko74
5. máj 2017

@mirkacingel Dievča zlaté, naozaj neviem, čo riešiš. Čo majú tí ľudia zostať niekde bez práce? Nemajú prácu, tak sa sťahujú tam, kde ju zoženú. Šikovní sa všade presadia, je im to geneticky dané, že vedia zabojovať a postarať sa o seba. S tým nič nenarobíš. Na to, aby si obstála v konkurencii, ti TP nepomôže.

celasapremenim
5. máj 2017

nestiham to vsetko citat, takze neviem kto tu co preveruje a tak :D to su uz nejake fakt ze blbosti
ale ak mne pojde o miesto maleho v skolke, kedze je ich u nas velmi malo pre trojrocnych uz zopar rokov, lebo flexibilne sa pozatvarali skolky, rozpredali pod nimi pozemky tiezpodnikatelom a nikto za to nie je zodpovedny, ale uz sa flexibilne nevedia pootvarat a stat takto hadze polena pod nohy uz dost financne zatazenym rodinam s detmi, tak ak by sa prihodilo, ze mne nezoberu syna, pojdem si preverit, ci ostatne deti, co vzali trojrocne do statnej skolky splnaju vsetky kriteria, co su na to dane a ktore prezentuje skolka navonok
cize.....prva skupina su surodenci deti, co su uz v skolke prijate, druha skupina predskolaci a odkladaci a az potom pride rad na mensie deti a to s trvalym bydliskom v nasom obvode
nevidim dovod, neist sa spytat na to, ci vsetky prijate trojrocne deti splnaju vsetky kriteria a ked nie, preco a preco teda nebolo prijate v tom pripade aj moje dieta, ak tam najdem nejake, co ma bydlisko mimo obvodu
a ja som bola prva v sore, dala som si na tom zalezat, lebo viem z dosluchu, ze hoci sa tu prezentuje, ako na poradi nezalezi, nieeee je to pravdaaaa
o uplatkoch riaditelkam ja neviem nic
je mi jasne, ze maju skutocny problem a bol hodeny na ich hlavy a oni su bombardovane vsetkymi rodicmi neprijatych deti
a hoci sa uskrnate o strajku pred skolkou, tak vam poviem, to sa len na slovensku moze stat, ze sa ludia za toto neozvu nejakymi nepokojmi, dotyka sa to vsetkych rodin s malymi detmi, bez ohladu na to, kde sa narodili a toto ma riesit vlada a posrat sa o to, aby sme mali vsetci danovi poplatnici moznost mat dieta v statnej skolke, uz vzhladom na prijmy a financnu zatazenost rodin, je to hanba
napr. v rakusku dostavaju rodiny pridavky na deti, ktore im kompletne pokryju sukromne skolky potom a ani nehovorim o kolko je tam vyssi primerny plat....tu dostanete co? akurat tak uskrn do xichtu, od takeho kalinaka a spol, co uz davno mali byr vyhadzani z okien za to, ako rozkradaju tuto krajinu

celasapremenim
5. máj 2017

@zuzitko74 ano, aj ja by som sa odstahovala s rodinou, kebyze v rodisku neviem zohnat pracu, su tam zle podmienky a cigani napadaju dochodcov a deti po vonku, to nie je dobry zivot, ja sa nedivim, ze sa stahuju ludia za pracou, len zase, legislativne je to tu neflexibilne, nie je to dobre systemovo urobene a potom vznikaju taketo problemy

siska53
5. máj 2017

@mirkacingel ano,je to tak. A to mam vela kamosiek odtial,ale beriem to tak,ze nemozu oni za to,ale ten kto o tom rozhoduje. Ani nam nevzali.. A to muz tam chodil do elokovanej skolky a kedysi aj jeho rodicia tej "nasej" brigadovali a mali sme problem.
Deti mojich kamosiek pochadzzjucich z roznych inych kutov Slovenska boli prijate a podaktore aj uprostred roka.. Co si mam o tom mysliet?

Mne nevadilo mat maleho doma, ale ked aj o rok ho nevzali a mne o pol roka koncil rodicak..vyvolalavala som kde-kade.. Nakoniec ho vzali,ale druhe dieta az od dalsieho roka,aspon tam to uz bolo automaticke.. To je tak,ked nedas dary..jedine tak si to viem vysvetlit..deti vela a miest malo..

No chybu vidim v tom,ze bytov pribuda,skolok niea sukromne su drahe,nad rozpocet vacsiny beznych rodin. Kebyze tak super zarabame,tak o statnej skolke ani neuvazujem.

celasapremenim
5. máj 2017

@siska53 to ja uvazujem o statnej skolke preto, lebo si myslim, ze v mnohom je ten program a priprava na skolu lepsia ako sukromna
tiez nie som ochotna davat take peniaze mesacne z rodiny, lebo viem, co stoji dalsie vzdelavanie deti a doslova kde sme, ved sukromna skolka by mala byt schopna presadit si svoju existenciu na trhu tym, co ponuka a nie aby sme tam boli tlaceni ako stado oviec, lebo jednoducho nedostaneme miesta pre deti v kvalitnych statnych skolkach

raszuz
5. máj 2017

@celasapremenim a asi nepomohlo predpokladam

celasapremenim
5. máj 2017

@raszuz
nerozumiem... co nepomohlo?

siska53
5. máj 2017

@celasapremenim tak momentalne sa nestazujem,tam,kde chodi maly teraz,je to super..velky rozdiel oproti tomu,co chodil..
Ale ja som.snivala o francuzskej skolke kedysi, no ked som si zistila skolne,bolo mi jasne,ze ak raz budem mat deti,tak smola.. Budu chodit do statnej..
To je to,ze teraz nie skolka bojuje o dieta,ale rodic o miesto v nej..

celasapremenim
5. máj 2017

@siska53 my este len cakame, netusim, ani len neviem aku mam sancu popravde, ze sa dostane

raszuz
5. máj 2017

@celasapremenim bavili sme sa o podnetoch na miestny urad, alebo?

celasapremenim
5. máj 2017

@raszuz to ti je nevypatratelna vec, aj ked niekto nieco povie, tak uz nedotiahne, ako to dopadlo, fakt ze neviem a celee zahmlenee jednoducho
viem len o jednych, co si narokovali miesto a vysvetlenie a vsetky informacie a skolka ustupila a dieta prijali, lebo nemali argumenty
inak ja sa nedivim, ze im tam chodia zurivi rodicia uz

siska53
5. máj 2017

@zuzitko74 no..sikovni ako sikovni.. Moj drahy b vedel rozpravat,ako sa dohaduju ksefty,mal kolegov Vychodniarov.. Su prosto sudrznejsi na rozdiel od nas, nuz komu dohodia robotu ci kseft? Svojim..
Moj moze 100krat sa snazit robit najlepsie,zodpovedne a kvalitne,ked sz nzjde niekto,kto to odflakne,da nizsiu cenu alebo,ak ide s nim pit.. Tak na toto moj nie je..ani na flakacsku robotu..ae je nestastny a asi cele podnikanie zavesi na klinec,lebo je znechuteny z takychto pomerov..ale to uz je mimo temy,kedze sa riesi skolka.

zuzitko74
5. máj 2017

@siska53 Šikovný nemusí byť vždy lepší, či kvalitnejší. Je skôr ,,vychcanejší"...ale dosiahne svoje, presadí sa a je mu jedno akým spôsobom.

Niektorí ľudia sa presadia talentom, niektorí ,,vychcanosťou" a niektorí majú jednoducho šťastie.

katka253111
5. máj 2017

Aj u nas na strednom Svk ne to hroooza...akurat to riesim... v jednej mal prihlasku od 11mes, do druhej som dala pre istotu v 23mes... tento tyzden uz z tej prvej chodili rozhodnutia vsetkym naokolo a my nic...tak som tam volala a ze som dala double prihlasku (ako to riaditelka nazvala) a tak to slo na mesto, ze to rozhodne... a mozno ho vezmu v druhej...mozno...tak som obliekla maleho a sup sli sme sa tam opytay... ze je zatial 18ty, ale nevie sa, kolko este nepojde do skoly... istota nula bodov... :( na sukromnu nemam veru... a ani vela moznosti na ine skolky, kedze pracujem mimo mesta a uz teraz by som ho musela na tieto davat skoro rano - pred 6tou z domu... no veselo

siska53
5. máj 2017

@zuzitko74 ano,tak.

celasapremenim
5. máj 2017

@katka253111 no ja sa nedivim, ze v tejto situacii si davaju ludia prihlasky do najmenej dvoch skolok a samozrejme v okoli bydliska, alebo prace, logika

momoqui
5. máj 2017

Podla mna ak by daval niekto uplatok tak nebude od rana od 4 stat pred skolkou 🙂 nemam s tym osobne skusenosti ale nejak logika mi vravi ze ti co davaju uplatky ich davaju v predstihu a urcite sa kvoli tomu nestavaju do rady 🙂
Neverim ze niekto moze takuto temu zalozit, nie som vychodniarka ani zapadniarka, ale tema je uplne provokacna a diskriminacna

esther03
5. máj 2017

@mirkacingel a ty platis dane od narodenia? Bo ja som tiez rodena Bratislavcanka a teda dane od narodenia neplatim 🙂. Inak dieta som davala tiez do skolky v miestnej casti kde mam TP, dokonca do troch a teda no problem. Mna tez stve, ze jedine ked bez problemov zaparkujem je piatok poobede, vikend a predlzene vikendy, ale pri skolkach som naozaj nepozorovala, ze by sa dostali deti cespolnych (a je jedno ci su z vychodu alebo z Hrubej Borse) do skolky lahsie ako ti co maju v miestnej casti TP.

mamutka
5. máj 2017

Ježiš to je zase sranda. Ja som východniarov v škôlke ani škole nepočula. Nepochadzam z BA, ale dlhé roky tu máme s manželom TP. Ale teda mohla by som ja pridať na tému rodený bratislavcan to, ze mnohí majú doslova za zadkom babky, dedkov a idú ich zodrat z kože. Po deti neustále chodia už ozaj starí ľudia, vyzerajú unavene, niektori až zúfalo. Deň čo deň. Možno jedna babka z desiatich vyzerá ze to v pohode a fit zvláda. Je mi ich ozaj ľúto. Ale keď deti naučili na taký servis, čo už. My tu pomoc nemáme a poradiť si vieme, lebo musíme. Toľko ďalší pohľad na vec do vášnivej diskusie 😅
A hovoriť ze tri štvrtiny deti v škôlke je z východu, to je dost mimo sa mi zdá. Neviem či som spomínala, ze nie som z východu. No a BTW v satelitoch býva more bratislavčanov, TP si nechajú v BA, kašlú na to, ze nejdú obci kde žijú dane, lebo oni nechcú mať dieťa v dedinskej škôlke, ale v BA 🙂 tiež férový prístup. Táto diskusia nemusela byť, viac by pomohol mail na mestskú časť, zriaďovateľa, magistrát....alebo počkať na odpoveď zo škôlky a potom štartovať

celasapremenim
5. máj 2017

@mamutka no, zrovna my sme ten iny extrem, ze nam nikto s detmi nepomaha, ale zase ak musia ist rodicia pre deti do nejakej piatej a podobne, tak mozno to nestihaju z prace a preto si to v rodine delia, ak byvaju rodicia blizko, lebo zit z jedneho zarobku v bratislave by asi bolo dost stresujuce :D
a zase ak byvaju pri ba v dome ludia, tak zrejme v tych zapchach nestihaju vyzdvihnut v dedinskych skolkach deti nacas a musia ich mat v bratislave pri praci :D

zakladny problem, co tu je, ze je nedostatok skolok a ze na nas prislusne urady seru

mamutka
5. máj 2017

@celasapremenim veď nepíšem ze to robia všetci, poznám rodenych bratisl.čo si ozaj riešia všetko sami a rešpektujú starkých pokoj a poznám takých co maju aj kratší prac.čas a rodičov ako na voditku ☹ ja som si vydupala skrátený úväzok v práci a mám pocit, ze ked čakám na malého, babky majú chuť sa opýtať ako to ze ja si môžem chodiť po dieťa a ich deti nie. Jasné, nie v každej práci sa dá skrátený, ale často idú po deti už po obede, t.j.miesto toho aby sa deti vyblaznili v druzine, musia sa im ti starkí venovať. A väčšina vyzerá dosť vyčerpane. Vidím to aj na susede. Už pár rokov je takto zapriahnuta a dosť ju to zmenilo. Ale to som uz mimo tému, čo už, ich vec. Len ja sprosta aj cudziu ženu s ťažkým nákupom odveziem až pred bytovku a potom sa ponáhľam tam kam som vlastne mala ísť a domov a fakt veľa ľudí si takto vystavuje rodičov, ktorí sú aj po sedemdesiatke

mirkacingel
autor
5. máj 2017

@zuzitko74 povedal kto?
Ak sa prestahuju aj za pracou a ziju tu xy rokov nech tu odvadzaju riadne dane ako kazdy bratislavcan. Potom to bude fer a spravodlive.

mamutka
5. máj 2017

@celasapremenim Sak toto.... Úrady, parlament, všetci.... Bolo treba porušiť škôlky, popredat pozemky, vtedy boli rýchly, vtedy všetci vedeli čo a ako vybaviť

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
adula12
5. máj 2017

@katka253111 ked si vedela zit z rodicaku, tak budes mat aj na sukromku ak budes pracovat 😉

adula12
5. máj 2017

@celasapremenim presne toto budem riesit aj ja. zijem v Samorine, ale deti buduci rok chcem dat do Bratislavy do skolok lebo tam obaja pracujeme. a inak by sme to nestihali kedze tuto ked nejdes rano 5.15hod z domu, tak cesta potom trva aj 2hodky a poobede po 14.30 tiez katastrofa. ☹ rodinu tu nemam, takze... Syn bude predskolak, tak akotak mam nadej, ze hadam mi ho niekde vezmu a dcerka bude len zacinat, tak to ratam s tym, ze bude musiet ist do sukromky. ☹

zuzitko74
5. máj 2017

@mirkacingel Nemusel nikto povedať.😉 Stačí sa poobzerať okolo seba. To je realita, v ktorej žijeme. Riešiť to môžeš iba sama za seba so svojimi možnosťami a schopnosťami. Tak ako to rieši aj ten, kto nemá TP v BA. Teba však zjavne štve, že niekto je pri riešení svojich životných problémov úspešnejší než ty, tak si potrebuješ kopnúť.

esther03
5. máj 2017

@zuzitko74 no prepáč aj mňa by štvalo,že ja platím dane a decko mi do škôlky nevezmú,lebo niekto kto tu dane neplatí je "úspešnejší".
@adula12 tak si sa nemala presťahovať do Samorina,mala si si kúpiť drahy byt v Ba a tu aj dane odvádzať.