icon

Jasle a škôlky v Bratislave

mirkacingel
5. máj 2017

ahojte maminy.
aj Vy máte problém, že vám východniari obsadzuju bratislavské jasle a škôlky?
narodila som sa v BA a neviem dostať dieťa do škôlky, no musím nastúpiť do práce a na súkromné zariadenie peniaze nemám.
aké máte skúsenosti vy?

anuliiik
7. máj 2017

@smejko5ka to co ste pisali je pravda.je.jasne ze.ked tu robite nebudete dieta vozit na vychod.nikto netrvdi ze pravo na skolku nemate.len predstavte si ze ostanete doma a vase dieta sa nedostane do skolky len preto,lebo tri stvrtiny skolky tvori prevazne cezpolny.lenze u vas by sa take nieco nestalo lebo vsade uprednostnuju "svojich" (co je spravne) len tuto je to nejake pomylene,pretoze ti co tu cely zivot ziju tahaju vzdy za kratsi koniec.aj tak by bolo najlepsie keby jedine kriterium bol vek dietata a nikto by nic nemohol povedat...

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
siska53
12. máj 2017

@adula12 ja mozem odporucit Presovsku.

adula12
12. máj 2017

@siska53 ta by bola uplne super, rovno oproti robote... dakujem ti. 😉

andrizka
12. máj 2017

ja by som len bola zvedavá ako sa vybavuje trvalý pobyt podľa vás, do nájmu ti trvalý pobyt nedá nikto, a kupiť si byť v mestskej časti a dať zaň 130 000 len preto aby sami dieťa dostalo do školky je asi na hlavu ..to by bola dosť drahá školka..... či máte nejaký iný návod na trvalý pobyt??

esther03
12. máj 2017

@andrizka a ty nepotrebujes niekde byvat? Ci najom je riesenie?

adula12
12. máj 2017

@andrizka pokial sa niekde stahujes, tak asi aj chces byvat, nie? ja teda by som nebyvala v podnajmoch pokial viem, ze chcem minimalne 15rokov niekde zit. ved to co das do podnajmu, mozes dat na hypoteku.

janci27
12. máj 2017

Lenze niekedy je podnajom docasne riesenie. Co v pripade, ze dotycna osoba sa prestahovala do BA, pracuje tam a chce si postavit dom v okoli. Myslim, ze jedine riesenie, kym ho postavi, co potrva aj rok/dva v lepsom pripade, musi niekde s rodinou byvat. Takze v tomto pripade je riesenie podnajom a tam trvaly pobyt dana rodina nedostane. Toto je bezna situacia ludi, preco nemaju trvaly pobyt v Bratislave. A za ten cas musia/chcu dieta umiestnit do skolky, zalezi podla situacie. Takze ano, podnajom nie je riesenie na cely zivot, ale zvycajne docasne. Mozno je niekto momentalne v situacii, ze si nemoze dovolit kupu, lebo banka neda hypoteku, tak potom podnajom je riesenim. Jednoducho je vela dovodov, netreba hned vsetkych hadzat do jedneho vreca a odsudzovat.

misinka26
12. máj 2017

... prijimanie deti, ktore nespadaju do obvodu do predskolskeho zariadenia je vylucne na rozhodnuti riadiela a protipravne to nie je... avsak vyjadrenia s rasistickym nadychom ako aj krive obvinenie to uz trestnym cinom je... takze byt tebou pekne naslapem ako my cezpolny zavcasu rano podat prihlasku😉😉 a nie sa tu na nas ventilovat ...

misinka26
12. máj 2017

@misinka26 ...oprava cezpolni 😉😉😉

esther03
12. máj 2017

@misinka26 ja len dodam, ze je uplne jedno kedy tu prihlasku podas, podla toho sa nerozhoduje 😉

janci27
12. máj 2017

@misinka26 presne tak!!! pobavilo ma vyjadrenie "keby mne dieta do skolky nezoberu a cezpolneho hej, spravim na MU taky cirkus, ze pani riaditelka by si ani neskrtla". Mestsky urad s tym naozaj nic nema a nebude sa s dotycnou ani bavit. Je to na riaditelke, koho vezme a koho nie.

esther03
12. máj 2017

@janci27 si robis srandu, ze MU s tym nic nema? 😀
Zriaďovateľom školy môže byť:
obec,
samosprávny kraj,
krajský školský úrad,
štátom uznaná cirkev alebo náboženská spoločnosť,
iná právnická osoba alebo fyzická osoba.

adula12
12. máj 2017

@esther03 ale cas moze zavazit. U nas napr. brali tych co sa zapisali skor. Mne ako matke na materskej vzali dieta a takej co robila nie. 😉 bola som tretia zapisana.

adula12
12. máj 2017

@janci27 ved mesto je zriadovatel skolky a on by podnet presetril. Ved komu sa pojdes stazovat ked chces zalovat riaditelku? Jedine mestu.

esther03
12. máj 2017

@adula12 u nas to nehralo vobec rolu, pred nami bolo kopec zapisanych. Ono nezalezi kedy prides podla mna, ale skor vek dietatka. Dokonca v nasej mestskej casti ked sme davali na viac skolok riaditelky z inych skolok vedeli, ze nas zobrali inde (to sme este my ani nevedeli 🙂 )

janci27
12. máj 2017

@adula12 o.k, ved to ano, ak by som chcela zalovat riaditelku za nejaky precin, ja som skor myslela, ze neviem, ci by tam riesili rozculenu mamicku, ze riaditelka jej nevzala dieta do skolky. Pochybujem, ze by sa tam zaoberali takymito malichernostami. Potom by akoze zo dna na den vyrazili dieta zo skolky mamicky cezpolnej a nahradili ktorym dietatom, ak tych deti nezobrali niekolkym bratislavcankam? O takejto situacii som v zivote inak nepocula. Silno pochybujem, ze sa toto chodi riesit na MU. Taketo zabomysie vojny medzi mamickami.

adula12
12. máj 2017

@esther03 tak my sme potom divny. Lebo syn mal len 2r10m a ja doma s dcerkou na MD a vzali mi ho. A to tam nikoho nepoznam ani nic... a viem ze vela deti nevzali.

esther03
12. máj 2017

@janci27 určite by to človek neriešil tak,že nabehne s tlcikom a krikom za starostom, "cirkus"sa dá spraviť aj inak, veľmi inteligentne a dôstojne. A zároveň dostatocne 😉 Zjavne tento spôsob nepoznáš...
@adula12 hmm zvláštne...

janci27
12. máj 2017

@esther03 o.k, ked myslis, necham ta v tom 😉

tin007
13. máj 2017

http://www.bratislava.sk/zapis-do-materskej-sko...
Do materských škôl sa prednostne prijímajú deti, ktoré majú trvalé bydlisko v danej mestskej časti a spĺňajú tieto podmienky:
◾deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou,
◾5-6 ročné deti, ktoré majú v nasledujúcom školskom roku plniť povinnú školskú dochádzku,
◾deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou.
V prípade, že budú umiestnené všetky deti s trvalým bydliskom z danej mestskej časti, budú môcť byť prijaté deti aj z ostatných mestských častí.

celasapremenim
13. máj 2017

@tin007 ano, presne takto by to malo byt

tin007
14. máj 2017

Mozno este vysvetlenie, preco su uprednostnovane deti s TP v danej obci/mestkej casti; Materske skoly su financovane z penazi obce a dane, ktore tato dostava z podielovych dani na svojich obyvatelov, ktori si zahlasili trvaly pobyt.
Naklady na 1 dieta v BA v ms na rok zacinaju na sume 1700 eur (napr. Petrzalka vo svojom VZN zvysila dotaciu na 1 dieta na sumu viac ako 1900 eur)!
Peniaze, ktore posiela min. skolstva na predskolakov (ktorych byva 1/4 az 1/3 celkoveho poctu deti) su podla normativu vo vyske cca 14 eur/mesiac na 1 take dieta a su ucelovo viazane; t.j. nemozno z nich platit energie, mzdy a pod. Idu na pomocky, material pre predskolakov. knihy... Takze stat zaplati za preskolaka do 200 eur rocne (to je max suma a obec/mc doplati min 1500 eur na 1 dieta. Ak nejde o predskolaka, plati rodic cca 20-25 eur/mesiac a obec doplaca zvysok 1400-1500 eur.

A teraz si predstavte situaciu, ze budu uprednostnovane deti z inych mc/obci, ktorych pobyt v MS plne dotuje obec kedze nastupili do skolky, ale podielove dane (takze peniaze, ktorymi je financovany ich pobyt) dostava uplne ina obec/mc, lebo rodicia a deti nemaju TP zahlaseny v obci, kde ms navstevuju (a obce si nemozu "preuctovat" naklady).

Nebudem sa vyjadrovat ako je to v inych mc, napr tu, kde zijem (BA-Dubravka) je par vynimiek, ked chodia do MS deti rodicov, ktori nemaju v obci TP. Ide o deti rodicov, ktori pracuju pre obec (ako ucitelia, administrativni pracovnici a pod) a maju to ako benefit, ze ich dieta navstevuje ms v blizkosti prace.

esther03
14. máj 2017

@tin007 presne toto som sa im snazila vysvetlit...

moni244
14. máj 2017

@tin007 ale deti uprednostnovane su, aj ku nam do skolky chodia deti, co ziju v Zahorskej, Dubravke, alebo na Zahori, aj z inych mestkych casti.

tin007
14. máj 2017

@moni244 Nemozes vediet, kde maju trvaly pobyt, mozno si ho ponechali tam, kde chodia ich deti do MS, hoci realne ziju inde.
Aj v MS, kam mi chodi dieta viem o niekolkych rodicov, ktori dochadzaju napr. zo Stupavy, z Lamaca a pod., ale TP maju este stale v Dubravke.
Je na kazdej obci/mc aby si strazila to, komu poskytuje sluzby, ktore financuje takmer v plnej vyske. Ak to tej obci a obyvatelom nevadi, je to ich vec, tie peniaze im budu chybat na opravy chodnikov a ciest, udrzbu zelene a pod.

ppucherko
11. nov 2017

Co sa tyka ziskania trvaleho pobytu v Bratislave pre tych, ktory su v podnajme a majitel im nechce dat suhlas, je tu moznost si trvaly pobyt 'prenajat'. Staci dat do googla vyhladat "virtualny trvaly pobyt".

maciatkolulu
11. nov 2017

@ppucherko tak toto som uz videla a je to.riadna sila.... V tomto state sa iba odrbava.

siska53
11. nov 2017

@tin007 lenze obec/mc na to zvysoka se... . Kedze prijmanie deti je v plnej kompetencii riaditelov MS. Asi tak.

tin007
11. nov 2017

@siska53 Neviem ake mas ty skusenosti, ja viem, ze obec na to teda vobec nekasle; je rozdiel vynalozit min 1600 eur (niekde viac, vzdy je to stanovene vo VZN) na vzdelavanie dietata v MS z obecneho rozpoctu, ked tam rodicia dietata prispievaju svojimi podielovymi danami alebo nie.

Riaditelia/riaditelky MS su zamestnanci obce/mesta. Ak obec nema peniaze navyse, lebo musi hradit vzdelavanie deti bez TP, nema potom peniaze na odmeny, ci priplatky svojim zametnancom (vratane riadielov a ostatnych zamestnancov v MS).