icon

Je 6 ročná dcéra zrelá na školu, keď nemá čistú reč?

knihomolka2
22. mar 2019

Dcera, ktora bude mat v juni 6 rokov, by mala od septebra nastupit do skoly. Stale ma vsak problem s recou (sykavky) a celkovo menej zrozumitelny prejav. Logopedicka sa z hladiska reci priklana skor k odkladu, napriek tomu, ze v jednotlivych logoped. testoch u nej dopadla v ramci normy alebo nadpriemeru. Boli sme aj na testoch skolskej zrelosti, a hoci skusky vedomosti zvladla na 70percent a skusku pripravenosti na skolu na 83 percent, psychologicke sa zdala byt emocne este nezrela a vravi, ze by sme mali zvazit odklad, resp. mame ist na zapis a vraj uvidime, co jej povedia.
Chcem sa spytat: aki by mali byt buduci prvaci? U nas je velky problem s recou - sama dcere niekedy nerozumiem. Aj to, co hovori, akoby niekedy nedavalo uplny vyznam. Napr. dnes boli zo skolky v kniznici a ked som sa s nou o tom neskor rozpravala, nedal sa s nou o tom viest nejaky ucelenejsi dialog, skor su to take jej ciastkove postrehy. Nemam kamaratky, ktore by mali 5 - 6 rocne deti, takze neviem, ako by to malo byt.
(Mne sa celkovo zda v niecom akoby pozadu - napr. ako 4 rocna nevedela mena deti v skolke napriek tomu, ze s nimi chodila do skolky uz rok. Ine deti, ako som si vsimla, s tym nemali problem.)
Preto sa pytam: ako by mali buduci skolaci vediet komunikovat?
Mne sa zda sposob komunikacie mojej dcery dost slaby a neviem si predstavit, ze by takto mala nastupit do skoly.
Taktiez, ked jej niekto nie je sympaticky (napr. psychologicka, ktora jej robila vysetrenie alebo nahradny ucitel na hodine anglictiny, tak je tazke ju prinutit ku komunikacii. Neviem, ci je to povahova crta alebo ta psychologickou zmienena emocna nezrelost, ale pochybujem, ze by na toto mala nejaka ucitelka v ZS trpezlivost.
(V skolke ma presviedcaju, ze je sikovna a ze ju mam do skoly urcite dat).

Strana
z2
knihomolka2
autor
22. mar 2019

@dadulala ".Spravna vyslovnost, schopnost tvorit vety, opisat obrazok, komunikovat tak aby jej kazdy rozumel" - presne v tychto veciach zaostava. Nevie napriklad ani zrozumitelne prerozpravat obsah jednoduchsej rozpravky.
Som z TN, zistim si, ci tu niekde je pripravka. Ak by ale dostala ten odklad, mam v plane nechavat ju v skolke len doobeda a pracovat s nou doma (to, ako konkretne s nou pracovat, si hodlam zistit priamo v CSPP).

knihomolka2
autor
22. mar 2019

@yellow28 dakujem za prispevok. Len by som chcela dodat, ze ja z dcery nepotrebujem mat ani lekarku ani pravnicku. Len by som bola rada, keby sa na skolu tesila, aby jej skola robila radost. Aby nevykrocila hned zo zaciatku nespravnou nohou.
Psychologicka, ktora robila testy skol.zrelosti mi povedala, ze ked deti nevedia pri nastupe do skoly dobre rozpravat, casto to ma za nasledok poruchy - dyslexiu a dysgrafiu

yellow28
22. mar 2019

@knihomolka2 chapem tvoje pocity... Ale moja dcera za 19 rokov jej zivota ani raz nepovedala, ze sa tesi na skolu... A je preto ina? Prepac, ale nie... Niektore deti tuto "instituciu" maju radi a niektorym to proste nie je dane... Bud nemaju radi riadene studium, bud im nevyhovuje vyucujuci atd.. Ale o tom je zivot a uloha rodicov pripravit ich na to, ze nie vzdy to ide lahko...no opakujem, ze toto ma byt obsiahnute vo vychove rodicov a v ich prijati dietata a nie uloha roznych vysetreni, ktore mozu dieta este viac zablokovat. Ale vsetko je len moj subjektivny a rokmi vypozorovany nazor, takze sa nim vobec nemusis riadit.... Dcerke drzim palceky, nech je stale silnou a rozvijajucou sa osobnostou...

matafilipova
22. mar 2019

Ahoj. Ja by som tvojej dcérke určite odporúčala odklad, alebo prípravný ročník v triede pre deti s NKS. V prípravnom ročníku môže byť max 10 detí. Deti tam majú v podstate rozdelený prvý ročník na 2 roky. Od 2. ročníka majú tie isté predmety aj učebnice ako ostatní žiaci, ale stále majú aj niekoľko hodín ILI. V prípravnom ročníku majú každý deň predmet individuálna logopedická intervencia (ILI)-tam pracujú na rozvoji komunikačných zručností a tiež s nimi pracuje školský logopéd.

dadulala
22. mar 2019

@knihomolka2 pozor potom na papierovacky.Ak pojde do pripravneho rocnika nesmie byt vybaveny odklad.Pripravny rocnik sa chape ako prvy rok skolskej dochadzky.Po jej absolvovani prechadza do prveho rocnika zs ktoru jej teraz vyberiete.Na zapis ist musite a tam oznamite ze nenastupi do prvej triedy ale do pripr.rocnika pokial to bude inde ako v zs kam chcete aby potom chodila.Ak ostane v ms, tam vam psychologicka vystavi papier o odklade a ten date v zs.drzim palce pre spravne rozhodnutie 😊

barboritta
22. mar 2019

@knihomolka2 poviem ti takto.ja som stale dufala ze je to taka skor introvertna povaha,ale ako zacala skolu,zrazu zacali problemy.aj teraz je to take s nou ze by som mozno neverila ze je ,,duhova''.urcite chod,budes mat pokoj na dusi.ked nebude taka,aspon ti povedia co dalej

ivana11155
22. mar 2019

Nedávaj skôr, podľa toho čo píšeš sa bude trápiť a ty s ňou.

yvkay
22. mar 2019

@dadulala ahoj. Tiež rozmýšľam nad pripr. ročníkom, takže pôjdem normálne na zápis, ale u nás v meste je prípravný ročník na inej škole tak asi sa pôjdem opýtať na školu ako mame postupovať.

yvkay
22. mar 2019

@dadulala ja som myslela, že bude mať v škôlke nejaké testy školskej zrelosti ale nikto nás nikde neposlal, mam pocit, že asi až keď začne chodiť do školy to rieši špeciálny pedagóg s centrom.

xxxkatka
23. mar 2019

@knihomolka2 neviem odkial si a ake mate moznosti vo svojom okoli, kazdopadne treba naozaj intenzivnu logopedicku pripravu (centra, skola s pripravnym rocnikom, logoped, ktory sa bude dietatu venovat minimalne 1x tyzdenne, s dietatkom moze pracovat sukromne aj specialny pedagog atd., vysetrenie usiek ak ste nemali atd.). Suhlasim s @dadulala, ze iba nechat dieta v MS nie je riesenim. Ako casto ste chodili k logopedovi?

xxxkatka
23. mar 2019

@yvkay najskor chod na skolu, kde pripravny rocnik je a zisti si ci mavaju na pravidelnej baze aj ILI (intenzivna logopedicka priprava), ake su podmienky na prijatie (npr. potvrdenie od logopedea, z CPPaP atd.). Ak budete mas schvalene, ze skola vas prijme, pojdete na zapis do skoly v obvode (alebo teda kde chces, aby isla do prveho rocnika) a oznamis, ze dieta nastupuje do pripravneho tam a tam. Oni následne skole zaslu podklady. Skola ti da vyrozumenie, ze ste boli na zapise, ale dieta nie je prijate lebo ide do pripravneho rocnika. Samozrejme, dieta moze na skole s pripravnym rocnikom aj pokracovat a ak to tak chces staci vsetko absolvovat na jednej skole (blizsie info ti da konkretna skola). Co sa tyka testov skolskej zrelosti informuj sa v MŠ ci ich robia, ak nie, mozes na ne ist aj z vlastneho rozhodnutia.

zuzana76
23. mar 2019

@knihomolka2 ak nevie prerozprávať príbeh a má problémy s vyjadrovanim, nedávala by som ju do školy, tým rokom nič nestratíte, si predstav ako bude s takým problémom písať diktát, či čítať, najskôr treba zvládnuť rozprávanie lebo sa bude trápiť.

yvkay
23. mar 2019

@xxxkatka
@xxxkatka ďakujem za vysvetlenie, pôjdem sa opýtať a uvidíme. Ja zatiaľ som s nou nebola okrem logopedicky na žiadnom vyšetrení. Bola som na tom, že to rieši škôlka, ale pomaly sú zápisy a ja nemám nič v ruke a neviem ci už aj bude miesto v pripr. ročníku, no som zvedavá ako dopadneme. Som sa pýtala učiteľky v škôlke, že neviem či dat odklad, ale neviem ci by sa v škôlke posunula, keďže mame OVR, NKS, dyslaliu.. No mam pocit, že oni to riešia asi až po nástupe do školy, že majú deti hodiny so spec. pedagógom, mam už dospelého syna a on mal takto SJ so špeciálnou pedagogickú, len on zasa nemal NKS ani OVR. On vynechával pismenka a už to škola riešila s CPP.

xxxkatka
23. mar 2019

@yvkay dietatko s NKS potrebuje intenzivnu logopedicku pripravu na skolu, ktoru mu MS neda, ucitelky v MS (ak nie su speckarky) ani nevedia dieta diagnostikovat a pracovat s nim. Uz ked dieta nastupi do skoly je neskoro, je to uz len "platanie", dieta bude zaostavat za spoluziakmi, moze byt demotivovane, ze aj ked sa uci dve tri hodiny, stale je horsie ako spoluziaci. V ramci moznosti je treba co najviac nastartovat rec este pred nastupom, aby sa problemy s ucenim minimalizovali.

siska53
23. mar 2019

@knihomolka2 ja som za odklad. Nic nestrati, aj moje obe deti mali, mala mi pojde teraz do prvej, u nej este r doladujeme.. ich sesterka tiez sla o rok neskor.

janica85
23. mar 2019

Heh. Presviedcaju v skolke? Asi potrebuju uvolnit miesto.

jezusdopici
Odpoveď bola odstránená
enusamt
25. mar 2019

Neter tiez dostala odklad. Odporucili jej nulty rocnik a super.. dava jej to viac ako skolka a prosperuje..
Tak skuste aj o takej moznosti pouvazovat 🙂

yvkay
25. mar 2019

@enusamt ahoj. Takže riaditeľ školy môže navrhnúť aj nultý ročník? Ja som aj nad nultym rozmýšľala, no uvidím, budúci týždeň ideme na zápis.

knihomolka2
autor
29. mar 2019

@enusamt zial u nas, v tn, nulty rocnik nie je

sojaso
29. mar 2019

Strašné, nemám slov, týmto ľuďom, nemôžem v tomto prípade ani napísať pedagógom, zverujeme svoje deti, mali by ísť radšej niekde zametať chodniky, tam narobiamenej škody :(, asi zabudli, že sú tam pre tie deti, nie deti pre ne, som nahnevaná z takého prístupu :(
@benit

marsmykkok
9. apr 2019

@knihomolka2 urcite s nou treba pracovat a dat si poradit odbornikom. Ta vyslovnoat este ok s tym deti mavaju problemy ake ze nevie opisat jednoduchou vetou co robila v skolke atd mi ok nepride

Strana
z2