Predškoláčka zle vyslovuje

shee11
28. mar 2023

Ahojte, mám dcérku, ktorá má zautomatizovanú zlú výslovnosť. V podstate nevie vysloviť iba R, ostatné hlásky vie, ale v bežnej reči zle vyslovuje L, C, S ( zamení za Č,Š). Psychologička, ktorá s nou robila prediktory v škôlke je za odklad. Boli sme uz aj na školskej zrelosti - veľký test - a dopadla veľmi dobre, takmer vsetko nadpriemer ( okrem kresbicky 🙂, koncentracia, pozornosť vraj super. Táto druhá psychologicka by ju zaškolila. A ja neviem co mám robiť. Mali ste niektorá podobný problém? Aké rizika jej " hrozia" v škole? Obávam sa, že čistenie reči moze trvať ešte veľmi dlho. Este napíšem, ze dcerka je májová a veľmi chce ist do školy, v škôlke uz doslova trpí, každé rano bojujeme, ze nechce spať a podobne...Logo chodíme, ale zháňam uz aj súkromnú, kde by mohla byt intenzívnejsia starostlivosť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zenulkaaa
28. mar 2023

Moj syn opacne- namiesto š, č, ž vyslovoval s,c,z, ked nastupoval do skoly. A nevedel R. Nikto to neriesil, napriek tomu zesme chodili logopedicke, ani ta nepovedala, ze do skoly ist nemoze. Normalne isiel, nemal ziadny odklad, nijakmu to neuskodilo, praveze v skole bol nuteny viac citat a tym si to precvicoval a sa mu to zlepsilo.
Aktualne je druhak, este sem tam zasusle, ale inak ok. Takze ja by som na vasom mieste dala normalne do skoly, hlavne ak ma vsetky ine testy v poriadku, ona sa to nauci. Nasa logopedicka vravi, ze niektore deti aj do druheho rocnika bojuju so spravnou vyslovnostou.

shee11
autor
28. mar 2023

@elizabet173 Áno, ani nevieš ako mi je to ľúto. V našom meste je to katastrofa, stratili sme skoro rok čakaním, sporadické termíny, logopedička stále tvrdí, že má čas a bude to ok. Riešim to od jej 4 r.

shee11
autor
28. mar 2023

@zenulkaaa Ďakujem, potešila si ma. V druhom ročníku podľa mňa bude stále zle vyslovovať niektoré veci. Nemal syn problém s diktátmi, zámenou písmen v slovách a pod?

zenulkaaa
28. mar 2023

@shee11 to ano, zamienal si hlavne b a d, ale to vela deti tak ma. S diktatmi problem ma, to je ale pricina podla mna inde-zdedil to po otcovi 😄, kedze ten tiez diktaty pisal na stvorky, lebo on aj ked opisuje, tak namiesto i napise y.
Ale treba len trenovat, vidim na nom ze ked viac doma piseme, citame, tak to ide. Vsetko je o treningu. Aj ta vyslovnost. Rozpravajte, opakujte, ked bude v skole, piste. Ale tak ona je dievca a dievcata su podla mna dobre v pisani a slovencine.

katica06
28. mar 2023

@shee11 moja je augustová, tiež v škôlke trpela,(kvôli učiteľke)nám odklad nikto neudporučal(len pani učiteľka veľmi tlačila na pílu) a logopedičke sme chodili.(stejné písmená) . Výslovnosť sme zvládli do nástupu do školy ale pár spolužiakov chodilo aj ako školáci. Moja skúsenosť je že s s dieťaťom denne precvičovať tie písmená a pomerne rýchlo sa dostavia výsledky.

kingstonka
28. mar 2023

@shee11 májová dcéra pri zápise ešte nevedela vysloviť r, mala este problém so sykavkami a mäkké de,te,ne,le vyslovovala tvrdo(aj keď mäkko to povedať vedela, ale museli sme ju opravit)... odklad nám nikto neodporucal ani sme nad ním neuvažovali. K logopedicke chodila ešte asi prvý polrok prvého ročníka, r naskočilo možno v novembri, teraz je v 9.rocniku- jednotkarka, patrí k najlepším v triede.

chillibubble
28. mar 2023

a doma kolko cvicite? nam dava sice terminy raz do mesiaca, ale s nou si prejde len nejaku hru, ukaze mi ako mam cvicit a gro odmakame doma.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katica06
28. mar 2023

@chillibubble presne tak, naša po pár minútach odhalila či sme poctivo cvičili doma.

kivivi
28. mar 2023

@shee11 v podstate pre nastup do skoly nie je az take nevyhnutne, aby mala 100% spravnu vyslovnost. Ale je dolezite, ci pocuje rozdiel medzi c-č, s-š, lebo ak nie, nema sancu pisat napr. diktaty. Ale ak nejaka psychologicka a pravdepodobne aj specialna pedagogicka nema problem s nastupom do skoly, malo by to byt v poriadku. Su na to aj nejake cvicenia, na to sluchove rozlisenie. Takze to je teraz dolezitejsie trenovat nez samotnu vyslovnost. Poznam dospelych ludi, co nevedia vyslovit napr. S a su to VS vzdelani ludia.

kittykat22
28. mar 2023

@shee11 nebude problem. Trapis sa zbytocne. Riesili sme to iste a syn v 1 rocniku s odkladom a 5 deticiek nevedelo povedat r, dalsich 5 plietlo c, č, s, š. Pocita sa s tym, ze deti nemusia byt uplne zrele. Pri pisani a citani si to postupne osvoja. Prvy rocnik je len citanie a trochu psania, tak ma cas. Vobec sa nestresuj.
Keby mala problem v 2 rocniku ze by nestihala diktaty - vynechavala by vety, tak by dostala papier od logopedicky, ze nema vyvinuty sluch. Sama pedagogicka ta o to poziada. Oni s tym maju skusenosti. Do 3 rocnika bude na 100% uplne krasne hovorit, citat aj pisat.

Takto to bolo u nas 🙂 Inak logopedia od 3r a opustili sme ju v 9 rokoch 😅 Nebola chyba v logopedicke, ale vyvoj mozgu sa neda urychlit.

Inak ja som po prvom rodic. stretnuti pockala na pani ucitelku a povedala, ze chodime na logo a riesime to. Povedala jasne, chapem a bolo 🙂

poopsie
28. mar 2023

Ak prešla testom školskej zrelosti a ak samé učiteľky vidia, že je pripravená do školy kľudne ju tam zapíš... Jemná motorika je prepojená s rečou, keď sa zlepší reč zlepší sa kresba. Naopak by to malo platiť tiež, kúp jej plastelínu, nech si trénuje jemnú motoriku, navlienka malé koráliky... A nepotrebuješ žiadnu súkromnú logopedičku tú intenzívnu starostlivosť poskytni ty tak, že budete každý deň cvičiť

shee11
autor
28. mar 2023

Ďakujem... doma cvičíme denne, aj keď nie vždy to tak bolo. Keď jej niečo ide, tak je dobre (napr. L), ale R je boj. To veľmi nerada cvičí. Zatiaľ len fúkame a vybrujeme pod jazykom. Najhoršie je, že ona okamite naskočí v bežnej reči na nesprávnu výslovnosť, proste žiadny pokrok v tomto. OK je iba počas trénovania.

martul
28. mar 2023

@shee11 problém je že ste neskoro začali s logopediou. Keď sa iná doktorka vyjadrila, že je zrelá tak by som ju jednoznačne dala. A logopediu môžete navštevovať aj popri škole. Ani by som neváhala.

beatrixx1525
28. mar 2023

Minulý rok som učila predškoláčku ktorá mala obrovské problémy s rečou, ozaj jej nebolo rozumieť, strašne veľa hlások si zamieňala, už nepamätám ktoré všetky to boli ale minimálne pamätám k,l,r, že mala obrovský problém, bolo toho veľa+ rýchle tempo reči. Trvalo pár mesiacov kým som sa naučila rozumieť, niekedy mi prekladali jej spolužiaci ktorí ju poznali dlhšie. Okrem toho múdre šikovné dokonca na svoj vek vtipné dievčatko, tiež sa tam zvažoval odklad, či áno či nie. Išla normálne do školy a keď si porovnám jej reč teraz a pred rokom sama neverím ako veľmi sa posunula. Výsledky v škole ukážkové, baví ju chodiť. Ak by mala zostať v škôlke len kvôli reči asi sa tam zblázni od nudy. Čiže ak máte všetko ostatné ok a navštevujete logopedičku, určite choďte do školy, ono nakoniec je stále ešte len koniec marca, do septembra to dieťa môže urobiť neskutočné pokroky. Nezabudni za správnu výslovnosť veľa chváliť a tešiť sa, ono tie deti si už uvedomujú že sú v niečom "iné" a treba im ukázať že snaha sa cení aj keď im môžu byť niektoré veci ťažké.

shee11
autor
28. mar 2023

@beatrixx1525 🙏 dakujem

ninapat
28. mar 2023

Nebolo treba s tym cakat, hned ste mali zacat na logo, ked sa ti to nezdalo. Ale tak chodite, to je hlavne. Trenujte, trenujte, hoc aj po troske a castejsie, ono sa to spravi, ale tiez nemozes cakat, ze to bude hned 🙂

heleninamama
28. mar 2023

@shee11 Ak je šikovná, daj ju pokojne do školy. Prvákom vypadávajú predné zuby, časť triedy bude vždy šušlať a sykavkovať, nikto na ňu nebude divne pozerať kvôli tomu, že nemá bezchybnú výslovnosť. Prváčikovia majú úplne iné priority.😂

shaola
28. mar 2023

tiež mám niekoľko predškolákov, ktorí ešte nemajú niektoré hlásky zvládnuté, ak by to mal byť jediný dôvod pre odklad, tak by som ju dala normálne do školy. Pred pár rokmi mi aj jedna pani logopedička, keď prišla k nám do škôlky spraviť logopedickú depistáž povedala, že problémy s rečou nie sú dôvodom na odklad. A súhlasím. Mala som raz jedného chlapca s NKS, ešte ako predškolákovi mu bolo veľmi zle rozumieť takmer čokoľvek a teraz je tretiak a jeho učiteľka v škole mi povedala, že by nespoznala rozdiel v reči.

bianka...
1. apr 2023

@shee11 dcérka (januárová) mala v škôlke depistáž (súkromne centrum poradenstva a prevencie) a vo všetkom je v norme, až na reč presne čo vy. Plus som ostala prekvapená, keď jej psychologicka určila “narušená komunikačná schopnosť-fonologicka porucha”. Do škôlky chodí logopedička 1xkrat do týždňa. Čo sa mi zdá ozaj malo (raz je PN,potom jej deti).Logopedička ma nikdy neupozornila a my doma sme si mysleli, postupne ako bude rásť sa to upraví.
Boli sme v škole na DOD tam sa im pacila, že je šikovná. Reč sa vraj upraví. Zvyčajne v treťom ročníku.
Na zápis do 1.triedy musíme tak-či tak. A je otázne, či ju vezmú do prípravky. Kedze je tam max.10 detí, tiež s vadami.Každý deň budú mať logopediu.
Ozaj neviem čo robiť. Neviem či sa to ešte zmení do septembra.

dankagirl
1. apr 2023

@shee11 daj ju do školy aj moj si zamieňal s/š,c/č a bol 31 augusta a dala som ho do školy
Dnes je tretiak a v pohode

vladi4444
1. apr 2023

Zdravím, pokiaľ je jediný problém výslovnosť a sluchové funkcie má zachované (vie hlásky rozlíšiť sluchom), a prešla testom školskej zrelosti, kľudne môže ísť do školy. Čo hrozí sú zvyčajne poruchy učenia - Dysortografia na báze logopedickeho nálezu (reč sa zvykne odzrkadlit v písaní), preto je dôležité sluchové rozlišovanie. Každopádne, keďže je májová, rozhodnutie je len na tebe, nepotrebuješ súhlas psychológa ani špeciálneho pedagóga.

vladi4444
1. apr 2023

@bianka... Je reč zrozumiteľná? Dokáže sluchom hlásky rozlišovať?

bianka...
1. apr 2023

@vladi4444 zrozumiteľná, ale občas sa stane, minimálne, že nevie povedať to čo by chcela. Ale tiež problém r, s-š, z-ž,L,k. Minule v okne bola Slovenska vlajka a nevedela ani za ten svet mi povedať vlajka. Za chvíľku sme na to prišli obe. Na zápis musíme tak ci tak. Som zvedava, čo ešte tam povedia-keď bude s nimi sama. Dcérka celkovo začala neskôr sedieť, chodiť, hovoriť. Zbožňuje kreslenie (to do detailov musí byt nakreslené,vyfarbene)
matiku geometrické vzory,spev,hudbu,tanec,šport. Jedine čo nemusí, navliekať goralky,lego,puzzle na toto trpezlivosť nemá.

nikushka2012
17. apr 2023

My tiež máme tento problém s rečou náš nevie poriadne R a zamieňa si Š a Ž ale odklad mal skrs to že je septembrový a už tento rok hovorím nie ideš aj uzdičku pod jazykom sme dali strihnúť a nepomohlo ... Chodome na logo už 4 roky...On je veľmi šikovný píše číta spočíta do 50 aj odčíta.Tiež mám obavu ako to bude ale tam bude nútený čo v škôlke nútený neni na Depistáži ani o odklade nepovedala ani slovo bo povedala že je vnímavý šikovný a sústredí sa celkom dobre sem tam ho zaujme dačo iné ale vráti sa k tomu. A sama viem že on sa nám už teraz nudí v škôlke už je to pre neho nuda ráno sa mu nechce ísť bo stale dookola to isté.Takže v škole budú nútený a ak ich budeme čo budeme chváliť tešiť sa snimi podporovať tak to dajú ❤️❤️❤️ Veľa šťastia ;)