Je dlhý spánok v škôlke dôvod na zmenu?
Ahojte,
prosím, aký dlho majú vaše deti spánok v škôlke? Ako to zvládajú detičky, čo nikdy nespia?
U nás majú 2 a štvrť hodiny, teda oficiálne dve, ale 11.45 sú už v postieľkach a do druhej musia ležať. Môžu mať mojkáčika, ale nesmú sa s ním hrať. Je to trieda, kde najmladšie deti majú už aspoň 4 a pol roka. Nie je to strašne dlho? V minulej škôlke mali iba hodinku a aj kamoška čo robí v škôlke hovorila, že tiež nemajú tak dlho, a teda že deti ktoré nezaspia sa smú potichu hrať. Bol to pre vás dôvod zmeniť škôlku? Lebo moje dieťa tam vyslovene trpí, nechápem, prečo by nemohlo aspoň potichu listovať v knižke po tom, čo všetky ostatné deti zaspali.. Inak tam chodí rado, ale toto riešime každý boží deň, že tam nechce spať a zjednáva, nech prídem pred spánkom.
@ibatanecnica fuu vies co, citala si tu ten komentar ako aj deti co nechce spat musia mat zavrete oci a nemozu sa ani pretocit na druhy bok, aby im ucitelka tie oci videla? 🙈 to mi pride teda daleko za ciarou. Nastastie my v skolke take ucitelky nemame 🙏🏼
Môj začal nespávať cez deň teraz, ako boli zimné prázdniny (máme pre to pochopenie, lebo ja som extrémny nespáč od detstva), mal 4 roky, ale teda... učím ho aspoň ležať a oddychovať aspoň tú polhodinu a hodinu, lebo sme si všimli, že keď neaspí teraz na obed, tak sa stane: A. okolo piatej poobede začne byť veľmi mrzutý, unavený, plačlivý, nevie čo zo sebou a takto s ním bojujeme do cca ôsmej, pol deviatej, kedy konečne zaspí, ale potom sa bude v noci s plačom budiť - to je ten lepší prípad stále :D , lebo sa môže stať, že B. zrazu odkvecne aj v stoji, či pri hre okolo pol šiestej, no a vtedy sa zobudí o ôsmej večer a vieme, že máme do polnoci, až ďalej o zábavu postarané, lebo nezaspí ani za svet a na ďalši deň sa tým pádom posúva celé ranné vstávanie (ak nejde do škôlky) a vlastne aj celý režim. V škôlke majú tuším čas na spánok cca hodinu, max hodinu a pol.
@milanemila tak neviem, či toto je vôbec niekde reálne. Skôr mi to príde, že niekto to tu potrebuje vyhrotiť,
Alebo je tá matka priamo v triede že to vidí?
@ibatanecnica dobre. A ako to, ze ta ucitelka potom ma v triede deti, ktore jej "realne pridelene" nie su? Napriklad rano a podvecer v zbernej triede. Alebo preto, lebo ucitelka inej triedy musela ist k dr. a teda sa deti rozdelili do inych tried? Hm? Ale OK, ak to je problem - co keby sa skolky popasovali s tym, aby to problem nebol? Co keby skolky netrvali na vyse dvojhodinovom spanku so zatvorenymi ocami? A k tomu hroteniu - ak sa na to postazuju mame viacere deti ( a ano, aj tie, co spia), nemoze to byt pravda?
Mňa by zaujímalo, čo by ste robili, ak by to bolo opačne. Vaše deti by potrebovali spať a učiteľka by ich po pol hodine budila. Lebo to by bolo presne také isté utrpenie pre tých spavcov. Práve preto SVP neurčuje striktne, že to má byť spánok, určuje odpočinok. A neurčuje ani jeho trvanie, pretože je to prudko individuálne. A predpokladá aspoň nejakú príčetnosť učiteliek, že to dokážu vyhodnotiť a postarať sa, aby všetky deti mali naplnené potreby. To ako keby vám niekto určoval, ako dlho a koľkokrát za deň máte ísť na veľkú potrebu. Je to taká istá primárna potreba.
@katuska93 môj syn v škôlke nespáva tiež,je predskolak. Minulý rok zaspal raz a to mi pani učiteľka poslala fotku,že sama tomu neverila. Ležať na posteli nie je žiaden trest,veď od neho nechcú umývať podlahy ci riady..niektoré situácie prebiehajú inak v škôlke ako doma. Keby ho doma naženiem do postele a nútim ležať 2 hodiny,tak jasne,že to vníma ako krivdu,ale v škôlke nie je sám,keď leží ďalších 20 detí,tak aj to dieťa pochopí, že teraz by sa malo ležať. Ja to vnímam ako nejakú ohľaduplnosť voči ostatným..sama som mala v škôlke chlapca čo nespával a keď som ho nechala čítať,za chvíľu už šušťal,niečo sa pýtal a tým rušil ostatných. Preto potom ležať tiez..doma je najdôležitejšia potreba môjho dieťaťa,no v škôlke sa treba prispôsobiť a režim dodržiavať. Nikto och nenúti spať, len ležať, čo koniec koncov prospeje každému,obzvlášť deťom. Treba hľadať pozitíva a nie sa sústrediť na to zlé,potom to tak vníma aj to dieťa
@simsalabim tak to je podľa mňa mimo akože 2hodiny... Divné...
@lalala94 absolútne sa nepovažujem, že som lepšou matkou a ani som to nikde nenapísala. A áno, deti som to naučila. Malinký mal silné kolíky a bol nonstop hore, takže ty mi ozaj nemusíš písať o tom, aké mám ja deti. Naučila som ich to tak, ako to mňa a brata naučila naša mama ❤️
@lenkaaa25 Presne tak. Aj moje deti robievali divadlo,ze nechcu. Zastrela som,chvilu som si k nim lahla a vzdy zaspali. To nie je o tom,ze niekto nepotrebuje.Z fyziolog.hladiska to tie deti este potrebuju. Ved aj tu je spomenute,ze okolo 17tej su potom mrzuti. Jasne,ze su. Je toho od rana na nich vela
@simsalabim už tu fakt splietas hrušky s jablkami 🤦♀️ zberné triedy sú uplne o niečom inom prosím ta. Ci aby si bola spokojná, všetky učiteľky majú naklusat rano do prace na 6:30 a poobede tam byt do 16:30 ci 17:00? Potom už budeš spokojná?
A aby sťahovali postieľky hore dole, k tomu sa radšej nebudem ani vyjadrovať 👎 ty si fakt empaticka osoba 👌
@ibatanecnica presne tak, nech tu napisu v ktorej skolke toto je a teda či to aj realne riešili a s akým výsledkom. Alebo je to v rovine JPP? To, ze mne niečo povie decko doma neznamená, že to tak aj reálne je. Chodila som po moju najskôr na obed, tak viem, čo im učiteľky vraveli (počula som do šatne kým sme sa obliekali), este koľko krát vybehlo dieta cikat a pod. Len ich upozorňovali, nic viac nič menej. Napr. Šimonko, už pekne lezime a oddychujeme.
A vlastné hračky zakázali aj u nás, na popud prave jednej takejto premotivovanej matky, ktorá sa u riaditeľky sťažovala, ze jej dcére zaspinili plysaka. Taktiež som bola svedkom, keď ucitelka v šatni vysvetľovala oteckovi, ze nech si syn nenosí vlastne autíčko (chcú ho aj ine deti a potom sú zbytočné hádky a plač). No ako by hrách na stenu hádzal ti poviem, nakoniec to zakončil este tým, že to otočil proti nej, že ona je ešte neschopna, lebo nevie usmerniť deti a od čoho tam teda je 🤦♀️ no comment 👎👎👎
@lienka.7 a ty si zas z toho, co napisem, vytiahnes iba to, co sa ti hodi. Nehovorila som iba o zbernych triedach, ale o tom, ze deti bezne rozdelia do inej triedy, ak napr. vypadne ucitelka. Tuto by sa delili pravidelne na spanok, ak teda skolka trva na 2 hodinovom spanku. Po druhe, prenasanie postielok v nasej skolke fungovalo uplne bezne, predstav si to. Ked do triedy doplnili deti z inej triedy (napr. ked vypadla ucitelka), postielku presunuli do spalne danej triedy. Robili to bezne. Ale tu by sa nemuselo nic presuvat, lebo z 2 tried by sa pravidelne deti na odpocinok rozdelili na spiace a nespiace.
A o tom, ci teda ty, si empaticka, radsej pomlcim.
@simsalabim predstavujete si,ze ked vase dieta nepotrebuje a nechce spat,tak urcite nepotrebuje ani dalsich 10. Pracujem v MS 7rokov a este sa mi nestalo,aby nespala polovica deti.Stane sa,ze max 1-2 nespia. Polovica zaspi este pred docitanim rozpravky
@katarinka289 aj v predskolskej triede? Kde su castokrat uz takmer 7 rocne deti? Je to ok v juni ich hnat na 2 hodiny spat a v septembri uz akoze nie?
@ivankatal zaujimave, v nasej skolke to tak nebolo a v predskolskej triede uz naozaj nespala absolutna vacsina. Viem, lebo sa to sustavne riesilo na rodicovskom. A tie deti bez akehokolvek problemu potom zrazu lusknutim prsta prechodom na ZS nespia?
@simsalabim ano aj v predskolskej.Minuly rok som mala predskolakov.Z celej triedy jedno dieta chodilo domov na obed a jedno dievca zaspalo len 1-2x do tyzdna.Inak zaspali vsetci a musela som ich budit,ked bolo po odpocinkovom case.
@katarinka289 krasna postupna adaptacia na buducu skolu 🙈
@katarinka289 Fu, 6 rocne deti spia. Tu kde zijem je skolka od 4 rokov a je to ponimane ako skola. Nikto nespi. Maju oddych polhodinu ale to znamena joga, alebo podobna skludnujuca aktivita.
@simsalabim zadaptuju sa,namajte strach.Velmi rychlo.Deti sa aj cez prazdniny zmenia.A predstavte si,ze mam sestru,co robila v klube a povedala,ze je toho na tie deti vela,byt este do 16 v druzine.Ze po skole sa este vyjasia,no potom zaspavaju na koberci. Nesnazte sa tu vsetkych presvedcit,ake je hrozne dodrziavanie odpocinku.Vase dieta patri k tym 5%, ktore to nrpotrebuju,tak sa musite vy prisposobit.Moja jedina rada je,berte si ho domov na obed.Ale to tiez nie ze?
@andreatytler co je na tom zvlastne? Naozaj nechapem.Ja mam asi divne deti,ked spavali na obed aj cez prazdniny
@katarinka289 Ved prave ze to je zvlastne ze miliony deti v jednej krajine nespia od 4 rokov a v druhej krajine spia do 6 rokov. Mozno je na to skutocny dovod. Mozno tie slovenske deti vstavaju skor a idu spat neskor a tak maju menej nocneho spanku.
Ja sa zamyslam nad pristupom, nie nad individualnymi detmi. Urcite je aj kopec kanadskych deti co spia v 6 rokoch a preto nechodia do skolky, alebo ich mamy beru na obed domov. Mna ale zaraze ten velky rozdiel v pristupe.
@katarinka289 no moje nespave dieta si uz skor bude brat domov mna 🤣 Kedze ma 24. A o co mi v tejto diskusii ide? O to, aby sa konecne nieco zmenilo. Pretoze to, co stale v niektorych skolkach praktizuju - nutene lezanie vyse 2 hodin so zatvorenymi ocami - hranici s nasilim. Nemam nic proti hodinovemu odpocinku. Ale prosim, bez nutenia mat zatvorene oci a natahovania nad 2 hodiny!
@andreartytler veru, aj britske deti chodia do skoly od 4-5 rokov 🤔
@katarinka289
Súhlasím.
@simsalabim ale to si musi kazdy riesit sam. Problem sa bude riesit ked budu podnety. Co mam kamaratky ktore robia v skolke tak podnety nedostali. Vypisovanie na MK nic nezmeni.ja som vzdy riesila problemy s tymi ludmi ktkrych sa to tykalo a nie vypisovanim na MK.
@simsalabim ja zase neverim tomu ze nutia deti aby mali zatvorene oci ale ako sa hovori papier znesie vela
@simsalabim ano,zázračne zrazu lusknutím prstov nespia 🤦♀️neviem teda či je naozaj nutné to vysvetľovať,ale ok- tak ako nebudíte batoľa(ak ešte spí) o 6tej ráno len kvôli tomu,že raz začne chodiť do škôlky a bude musieť vstávať,tak až to nie je zmena,tak isto nemusíte ani vacsie dieťa oberat o obedný odpočinok len preto,ze raz naň nebude mať priestor. Chápeme sa? Niektoré veci prídu postupne,s vekom. A verte mi,aj niektorí školáci sú koľkokrát poobede v šk.klube zrelí na posteľ..
Inak rada by som videla tu učiteľku,ktorá "núti" mať dieťa zatvorené oči. Ako to dosiahne? Čo mu ich prelepí? Lebo neviem si to úplne predstaviť.. ja keď poviem "zatvor očká a aspoň oddychuj" ,tak ho tiež nútim? A ešte raz- tie detí majú ležať, oddychovať po tom,čo ráno skoro vstali,tvorili,cvičili,hrali sa,boli na prechádzke a papali a to všetko za sprievodu hluku od ďalších 20+ spolužiakov. To sa nedá porovnať s tým,keď je dieťa doma. Ten oddych im len prospeje
Citat tuto diskusiu, to je na pop-corn. Matky nespavych deti hovoria o skrátení casu odpočinku, nie o zrušení a alternatívach ako to dieta moze odpočívať a matky spavych deti a ucitelky MS ich označujú za matere (s novými metódami výchovy) co si nevedia dat rady so svojimi deckami, dokonca ze im deti diktujú ci a kedy budu spat 🙈 Lebo ked tu 150 rokov deti od 3-6 rokov vzdy vsetky v MS spali tak to tak bude naveky (a este som sa docitala ci nahodou matky, ktore si nesú svoje škôlkarské spacie traumy tie neprenášajú na svoje deti) Vrchol je odporučiť rodičovi aby si nespave dieta chodil brat naobed, lebo niekomu je zaťažko trosku uvažovať. Pritom kompromis sa da najst vzdy. Moja nespava dcera nespavala cez den ale spala od 18.30 do rana cize denný cas 11-12 hodin spánku denne mala naplnený - argument ze poobedny spánok je nevyhnutný pre vývoj je irelevantný. Dieta v určitom veku ma mat naplnený denný cas spánku a ci si potrebuje rozkuskovat alebo ho spi raz je absolutne individualne. Nehovorím o oddychu 30-60 minut ale o spaní. Nútiť deti ležať 2 hodiny na lehátku bez knizky ci hracky je pre mna neprípustne… A inak v triede u syna bezne deti, ktore potrebujú spat spia este o 3, aj ked ostatne deti uz normalne fungujú, hraju sa, rozprávajú , robia šrámot s hračkami. A nie nie su medzi spalnou a hernou ziadne dvere, je to jedna miestnosť predelena závesom. Takze zas sa netvarme ze uz ked drvivá vacsina deti zaspi tak ten nespavec si nemoze nieco mrmlat alebo suchotat s knižkou. Alebo ze mu nemozu trochu odsunúť lehátko aby nedrgal do kamaráta atd …
Ahojte, tusim sa to tu fakt rozdelilo na dva tabory, obe strany si neoblomne trvaju na svojich nazoroch, tak uz tu nejdem argumentovat ani sa obhajovat. Len napisem, ze dnes mi pri rozhovore s dietatom docvaklo, ze sa asi s pani ucitelkou nedohodneme, ked sa ma dieta opytalo, ze preco sa pytam, ci pani ucitelka na nich pozera, ze ona pozera do mobilu. Takze tak.

@simsalabim tak k tomu deleniu, za deti je zodpovedná učiteľka, ktorej sú pridelené v triede. Ak sa nie o stane, kto bude za to zodpovedný? ty si myslíš že učiteľky budú v dnešnej dobe svojvoľne vymýšlať? Pokiaľ nemáš niečo na papieri, že to môžeš alebo že to tak funguje tak to nerob. Lebo si to odserieš ty. A tým sa riadia. A majú pravdu, pretožže keď sa niečo stane, nikto sa ťa nezasstane, že si chcela vyhovieť aj jednej aj druhej strane. To ,že to tak niekde funguje, alebo fungovalo, neznamená že je to OK. Teraz človeku vyhovieš a keď sa neičo stane, roznesie ťa v zuboch. Takže čo nie je v škôlkarskom poriadku, alebo ako to nazvať, tak do toho sa nepúšťaj. Ak to niekto chce zaviesť - má možnosť to riešiť ale tá učiteľka to potrebuje mať na papieri, čo môže a čo nie. A keď to dostane, tak to tak spraví.