icon

Kedy je vhodné dať staršie dieťa do škôlky?

6. máj 2025

Ahojte, anonymne lebo su tu aj ludia co ma poznaju a nevedia o tom
..taka otazka, mam doma 2,5 rocnu dceru a v januari sa nam narodi druhe dieta...Dali by ju uz do skolky napr od leta/ septembra ci by ste ju nechali doma az do napr. 3,5 - 4 roka?Prosim len pokial mate priamo skusenosti s toutou situaciou...pozerali sme doteraz sukromne skolky s nastupom od leta, ale nemam skusenost ako to je najlepsie pre dieta...dakujem za vase nazory a skusenosti

Strana
z2
kiki68
6. máj 2025

Do skolky za mna, aspon vychytate prvy rok choroby a mate potom pokoj. Ako ja by som 2,5 rocne dieta doma nedrzala.

autor
6. máj 2025
@kiki68

Do skolky za mna, aspon vychytate prvy rok choroby a mate potom pokoj. Ako ja by som 2,5 rocne dieta doma nedrzala.

@kiki68 a vasa skusenost je aka bolo to dobre? neprinesie nahodou choroby domov?

beata_k
6. máj 2025

Dala som 3 rocneho ked sa narodil surodenec. Uz by som nedala.

kiki68
6. máj 2025

Prinesie choroby, ale zase clovek vychyta tieto veci naraz u dvoch a potom bude mat u oboch deti pokoj.

ciernysokol
6. máj 2025
@kiki68

Prinesie choroby, ale zase clovek vychyta tieto veci naraz u dvoch a potom bude mat u oboch deti pokoj.

@kiki68 to vraj celkom nie je pravda. U malych deti je imunitny system este nevyvinuty. Podla vyskumov deti, ktore isli do skolky az v 5 rokoch alebo rovno do skoly, neboli viac chore, ako spoluziaci.
@autorka
Zo skolky ti kazde dva tyzdne donesie chorobu, ktoru chyti aj babatko, ktore bude mat horsi priebeh. Ak mozes, do skolky este nedavaj.

mabenn
6. máj 2025

Moja skusenost: choroby nonstop pocas celej skolkarskej dochadzky

sulavikova
6. máj 2025

Môj syn išiel v 2 rokoch: samozrejme dávno predtým odplienkovaný, samoobslužný, socializovaný. Vedel rozprávať, čo žiaľ teraz neviedia ani 6 ročné deti. No, nebol žiaden génius a ja premotivovaná mamka. Normálne decko bez telefónu a tabletu.

domka222
6. máj 2025

Syn išiel ako skoro 4 ročný, keď už mala dcéra skoro 2 roky.

athelas86
6. máj 2025

Nedávať do škôlky v období tesne po narodení súrodenca. Staršie dieťa si spojí súrodenca s povinnosťou chodiť do škôlky a môže na neho žiarliť že malý ešte môže ostať doma s mamou.

hederamonstera
6. máj 2025
@sulavikova

Môj syn išiel v 2 rokoch: samozrejme dávno predtým odplienkovaný, samoobslužný, socializovaný. Vedel rozprávať, čo žiaľ teraz neviedia ani 6 ročné deti. No, nebol žiaden génius a ja premotivovaná mamka. Normálne decko bez telefónu a tabletu.

@sulavikova super, akoze tie deti co nevedia rozpravat v 2 rokoch su podla teba len na telefonoch a tabletoch? Ti gratulujem, ze si mala take stastie na to 1 dieta. A odpovedas autorke odveci

sulavikova
6. máj 2025
@hederamonstera

@sulavikova super, akoze tie deti co nevedia rozpravat v 2 rokoch su podla teba len na telefonoch a tabletoch? Ti gratulujem, ze si mala take stastie na to 1 dieta. A odpovedas autorke odveci

@hederamonstera odpoveď je z praxe, nakoľko bez splnenia horeuvedených podmienok by nebol syn prijatý do MŠ. Súvislosť s neustálym používaním elektronických zariadení v predprimárnom veku je neurologicky dokázaná a viditeľne sa negatívne prejavuje v školskej zrelosti a depistáži, ktorá jej predchádza.

euka210
6. máj 2025

V lete je v skolkach pekelne horuco...pokial nezijete na Orave...ja by som v lete nedala. Ked das teraz v maji prihlasku, tak mozu zobrat od sept. V lete funguju casto iba mesiac alebo kazdy tyzden ina zberna skolka pre mesto. Takze realne od sept.
Prvy siel az ako 4r, bol citlivejsi a bola som doma s mensim, tak nenosil choroby.
Treti je januarovy a siel do skolky v januari na 3r.
Su deti, co zvladnu v pohode skolku aj v 2r a ine maju aj v 3r problem.

nika23t
6. máj 2025

Ja som takto dala, nosila zo škôlky všetko možné... Keď mladšia dostala zápal pľúc od staršej skolkarky a musela som s ňou týždeň stráviť v nemocnici, nechala som potom staršiu doma. Nestalo mi to za to, večne boli obe choré. Ale tak mne to vyhovovalo takto.

euka210
6. máj 2025

Starsi chodil do skolky a treti sa narodil...vseeetko od neho a neskor aj druheho nachytal...ale ked siel treti do skolky, bol nejmenej chory...vsetci okolo chory a on max.soplik, doteraz je z nasich deti najmenej chory hoci je najmladsi 🤷‍♀️

cecilia29
6. máj 2025

Kéd sa narodil druhý sun prvá mala takmer 2.roky. V 2,5 som ju teda nedala. Ale dala som ju len na 4 hodiny v 3,5 roku. Ked sa narodila tretia, tak prostredný išiel až v 4,5 roku (v3,5 ho nevzali a asi je to tak lepsie)

...teda na tvoju otázku , 2,5 roka je ,a mňa skoro

januska12323
6. máj 2025

Daj prihlášku a uvidíš, ak ti ju zoberú tak od septembra a keby bola chorá môžeš s ňou ostať doma kedykoľvek.

hortenziaj
6. máj 2025

Ja by som nedala. Nech sa buduje ten vzťah prvý rok, my máme menší rozdiel ,čiže starší nemohol ešte do škôlky, ale teda idú až teraz spolu,keď bude mať mladší 3,5 roka a veľmi im to pomohlo byť spolu toľko,sú to parťáci.

kaca222
6. máj 2025

Riešili sme podobné, staršieho do školky nedávame. On však ani nechce a deti moc nemusí 😃 orientovala by som sa dieťaťom.
My však máme opatrovateľku , neviem si predstaviť byť na dvoch cez deň sama

vkatush
6. máj 2025

Mám skoro 2.5 ročného a v lete pribudne súrodenec. Prihlášku som dala od septembra, ale rozprávala som sa s riaditeľkami, že uvidíme, aký bude prvý mesiac s bábom (august), že možno nastúpi v januári,.keď bude mať 3. roky.

Ale najradšej by som ho dala teraz, vidím, že chce ísť a že chce byť medzi deťmi a učiť sa nové veci. Záleží na povahe dieťaťa.

nika185
6. máj 2025

ja som davala od 2.5 roka len na doobedie, kde nespávala a spokojnosť, tuším od roku 2027 bude od 3 rokov už povinná škôlka

betulinka1
6. máj 2025

Kolega dal az ked druhe malo rok a pol. Jeho zena lekarka povedala, ze radsej bude mat doma dve ako ked babatku bude nosit vsetky škôlkarské choroby.

oblecenie99
6. máj 2025

Ahoj, mám čerstvú skúsenosť. Mám doma novorodenca a 5 ročného syna. Syn je už vo veľkej triede, ale ešte nie v predškolskej. Chodí do škôlky tretí rok, predtým chodil rok do jasliciek. Tie najhoršie choroby teda už máme vychytané a chvalabohu už nebýva chorý. Napriek tomu nám teraz pediatricka dôsledne prízvukovala, aby sme nedávali syna aspoň prvých šesť týždňov malej do škôlky, ak je to možné. Prišlo mi ho ale ľuto, tak sme ho do škôlky poslali po cca dvoch tyzdnoch.Tam bol až deň, lebo zhodou okolností sme boli v ten deň s malou na prvej poradni a pediatricka bola dosť nabrusena na nás, tak sme si povedali, že no dobre teda... Bude doma. A čo čert nechcel, aj keď nebýva chorý a najmä nezvykne mať teploty, o dva dni mu vyskočili teploty, tak sme s ním pelasili k doktorke: angína, antibiotiká. Doma dvojtýždňový novorodenec, no zrnko pšenice by mi nestrcili do zadku ten ďalší týždeň, taký som ho mala stiahnutý zo stresu kvôli malej. Našťastie to nechytila. Mal už teraz tento týždeň nastúpiť konečne, a zo skôlky sa ozvali, že majú fajný grcací vírus, grcala celá ich trieda Plus vysoké teploty, čiže stále ho mám doma. Byť na tvojom mieste, nechávam dieťa doma do septembra, nič vám neutecie.

lilinka76
6. máj 2025
@hederamonstera

@sulavikova odpovedaš odveci. Autorka sa pýtala v súvislosti s narodením novorodeniatka a prenosu škôlkarskych chorôb do rodiny. Treba čítať s porozumením.
@hederamonstera 👍

oblecenie99
6. máj 2025

Až teraz čítam dátum, tak upresnujem, kľudne by som nechala doma do toho vyššieho veku. Kamoške pár mesačný dostal kiahne od staršieho zo škôlky a brutálne sa natrápili.

ivangeline
6. máj 2025

To je od prípadu k prípadu. Vy si najlepšie poznáte dieťa. Aké je v spoločnosti cudzích, vôbec aké je pri starých rodičoch, či bola bez vás dlhšie ako hodinu, akú ma imunitu...a podobne. Asi ako bude reagovať na súrodenca? Ja som zástanca neškôlkarov. Mám 5 detí doma. 🙂

vevesh
6. máj 2025

Medti detmi mam 3 rocne rozdiely a 2 deti takto nastupili do skolky- neboli chorlave, nenakazili mi surodencov, ziadne vymeskavanie, takze za mna by som dala. Adaptacia v skolke tiez trva a z okolia je to horsie, ak uz dieta je na svete a tak ma ist starsi do skolky ako ked je dalsi surodenec este v brusku.

pl2y
6. máj 2025

Ja mám termín 20.6.2025 a dcérku sme dali do skolky od 1.4.2025 , nakoľko som čítala, ze je lepsie menit veci tak 2-3 mes pred narodením bábätka alebo po..takze nám ostávalo bud skúsiť ten apríl alebo potom až september (dcerka ma teraz 2r4m)..je v súkromnej skolke, zatiaľ len doobeda, rozhodli sme sa pre ten apríl kvôli chorobám, že na tu jesen/zimu to moze byt horšie..a najmä ja som sa jej už nevedela na 100% venovať kvôli brušku..ja som chodila s dcérkou na veľa krúžkov a nechceli sme ju ukrátiť o to a aby bola len doma so mnou a babatkom, lebo chodiť tie krúžky s dvomi detmi by som nedávala..a ak by bola v zime veľmi chorlava, tak ju možno stiahneme so skolky..uvidíme ako to bude dávať a ako babatko bude chytať choroby

winki13
6. máj 2025

Starší mal tri roky a mesiac, keď sa narodil mladší. Po pôrode som v škôlke požiadala o prerušenie, nakoľko bolo obdobie zimy. Bol doma s nami rok a neľutujem. Nemal žiadnu separačnú úzkosť, ani stavy žiarlenia a hlavne som nemusela prisoosobovať novorodencov režim odovzdávania a vyzdvihovania surodenca zo a do škôlky. Nastúpil potom v 4roch rokoch a chorovy sa s nami v plnom prude tahali az do jeho nastupu do skoly...od vtedy je strasi odolný aj voci skolkarskym....ale s mladsim co je este v skolke sa to taha furt.

winki13
6. máj 2025
@pl2y

Ja mám termín 20.6.2025 a dcérku sme dali do skolky od 1.4.2025 , nakoľko som čítala, ze je lepsie menit veci tak 2-3 mes pred narodením bábätka alebo po..takze nám ostávalo bud skúsiť ten apríl alebo potom až september (dcerka ma teraz 2r4m)..je v súkromnej skolke, zatiaľ len doobeda, rozhodli sme sa pre ten apríl kvôli chorobám, že na tu jesen/zimu to moze byt horšie..a najmä ja som sa jej už nevedela na 100% venovať kvôli brušku..ja som chodila s dcérkou na veľa krúžkov a nechceli sme ju ukrátiť o to a aby bola len doma so mnou a babatkom, lebo chodiť tie krúžky s dvomi detmi by som nedávala..a ak by bola v zime veľmi chorlava, tak ju možno stiahneme so skolky..uvidíme ako to bude dávať a ako babatko bude chytať choroby

@pl2y ja som schodila so starsim na plavanie do siedmeho mesiaca tehotenstva busom z obce do mesta 🙂

pl2y
6. máj 2025
@winki13

@pl2y ja som schodila so starsim na plavanie do siedmeho mesiaca tehotenstva busom z obce do mesta 🙂

@winki13 veď aj ja som do marca chodila s malou na 3 krúžky..jeden bola gymnstika, kde som s nou skákala na fitlopte, čiže aj na konci šiesteho mesiaca, my sme ju dávali do skolky keď som už bola 7 mesiac

Strana
z2