icon

Kedy môže dieťa nastúpiť do školy?

17. feb 2025

Dobrý deň dievčatá . Rada by som sa spýtala na Vaše skúsenosti . Je to len hudba budúcnosti pre mňa ešte , nakoľko ma teraz dcéra len dva roky .
Ale čisto hypoteticky prosím - je decembrová . Takže jej “zle vychádzajú roky”. Dnes som mala s mojou mamou debatu o škole a ona mi tvrdí , že ju nezoberú jednoducho do školy , keď v septembri bude mať presne 5 a trištvrte roka. Máte s tým prosím niekto skúsenosti ? Ja si neviem predstaviť , že by mala nastúpiť do školy ako takmer sedemročná . A to ten rok “navyše” by akože chodila do škôlky alebo ako sa to bude riešiť ? Samozrejme nepytam sa na situáciu , že nebude zrelá , to viem že je odklad , ja sa pýtam na takú že super situáciu že by na tu školu zrelá bola ( samozrejme to ja neviem dopredu ), len mi príde , že ak bude zrelá na školu , že byt ešte rok navyše v škôlke , a či sa to vôbec dá . No snad ste pochopili čo sa pýtam lebo píšem jak Tatár . Ďakujem a pekný zvyšok dňa

nikaeli
17. feb 2025

@uhnakova už som si všimla.. po druhom prečítaní.. nevadí, všetko ostatné napísané aj tak platí 🙃
@patka06 moje deti sú január a marec a obe chodili do MŠ 4 roky (bez 'odkladu') - nastúpili ako 2,5-ročné
@deti95060810 dieťa môže mať 'odklad' iba 1x a do školy nastupuje najneskôr ako 7-ročné

zuzanaete
17. feb 2025

Pri predcasnom zaskoleni treba zvazit aj pubertu. Ak by isla ako 5 rocna, tak snad aj polovica triedy bude o rok starsia a deti s odkladom aj o 2 roky. Tie starsie deti pojdu pravdepodobne do puberty skor a mladsie dieta sa moze dostavat mimo kolektiv, lebo bude este detske/hrave. Je to na velke zvazenie. Mame decembroveho a teda absolutne sme nezvazovali skore zaskolenie a to je velmi sikovny.

lucik194
17. feb 2025

2 roky odklad uz teraz neexistuje, nie je to mozne

mame v okoli x deti co su skor zaskolene (septembrové - oktobrove), vsetko baby, ako prváčikovia mali 6 narodeniny....

zo zaciatku to vidiet, tie deti mozu byt mensie, no v puberte od 10 rokov tie baby su vyssie ako chalani, su rok popredu, chalani su proste " pozadu"....

kľudne vyskúšajte, ale decembrove uz je velky rozdiel, hlavne tej prvej triede to vidieť......

to ze bude vediet citat ci pisat keď pôjde do skoly neznamena, ze dieta je dozrete

mabenn
17. feb 2025

Realna skusenost je taka, ze vzdy sa robi v skolke depistaz, kde sa odporuca nastup alebo odklad...syn dostal odporucenim odklad a teda nastupi ako 7rocny, a ja som rada...brutalne skoro toto riesis, ked nevies ako sa bude dieta vyvijat dalsie roky

hubka51
17. feb 2025

Dieťa pri nástupe do prvého ročníka musí mať 6r alebo ak by bola výnimočne nadaná a psychologička to odporučí môže nastúpiť aj skôr.Nieje nič výninočné že deti nastupujú ako 7ročné.Určite nebude ani prvá a ani posledná v MŠ 😉 (ja som tiež decembrová a nijako mi to neublížilo 😁) Syn je októbrovy a tiež pôjde do školy ako 7ročný na tom nieje nič zle 😉

inulienka29
17. feb 2025

Samozrejme že to nie je nič neobvykle… čo si si myslela že len tvoje dieťa sa v tom mesiaci narodilo? 🫣🤣

konulka20
17. feb 2025

Moji išli obaja v 7 r.a nič nestratili

silvike
17. feb 2025

@gribka1 Presne. Moja rec. 👍

jana005
17. feb 2025

Autorka, veď ty si tiež predsa chodila do školy, tak neverím, že si nemala spolužiakov narodených v septembri, októbri alebo decembri.
Ja mám 42, narodená som v decembri, a do školy som išla tak ako som mala. Žiadne predčasné zaškolenie.
Dcéra je septembrova a má spolužiačku augustovú, čiže je medzi nimi 11mesačný rozdiel.
Letným deťom dávajú rodičia odklad a ty riešiš, že by mala byť v škôlke dlhšie.

autor
17. feb 2025

Neviem pre čo ste niektoré s tými posmievacnymi smajlíkmi , ja som to asi zle napísala , ja som vôbec nemienila môj príspevok smerovať tam že ona môže ísť do školy pomaly za rok, ja nemám kamarátky žiadne so staršími deťmi , len jednu mám čo sa jej teraz narodilo dieťa . Ja som májová moji rodičia máj a apríl , som jedináčik . Ja som si len myslela že dieťa nemôže chodiť do škôlky štyri roky okrem odkladu keď ešte nie je vhodne aby išlo do školy. Vôbec som tým nechcela nič riešiť , veď len pre mňa predsa bude lepšie keď si v škôlke pobudne dcéra dlhšie , ja som len nevedela že môže byt styri roky v škôlke lebo jej nevychádzajú roky , to je cele . Však bohvie aj to či a kedy mi nastúpi do škôlky , len ma zaujímalo to obdobie medzi . Ďakujem vám všetkým za názory a postrehy a komentáre .

simona20201309
17. feb 2025

Ani nečítam reakcie... ale inak vsetko ok?
Ja tu dnešnú modu predčasného zaskolovania nepochopím....
Maj rozum prosím ta a nerozoberaj nástup do ZS dvojročného dieťaťa a nedávaj 5 ročne dieťa do skoly🙏🫣

autor
17. feb 2025

A presne ako tu teraz kočka písala aj to , že budú v prvom ročníku deti čo mali odklad budú mať sedem pomaly 8 rokov a ona by ešte nemala ani 6, tak by to bol už značný rozdiel a zrejme nie žiaduci , takže ďakujem za rozšírenie obzorov , už sa tým nemusím ani zapodievať , ste zlate

andrejka1974
17. feb 2025

Však je to tak normálne do školy idú deti , ktoré do 31.8. Dovŕšil 6 rokov všetky mladšie idú ďalší rok

simona20201309
17. feb 2025

A tvoja dcéra vôbec nepobudne v škôlke dlhšie. Pobudne úplne normálne. Normálne dosiahne vek 6r v školskom roku a normálne nastúpi do ZS ako 6r dieťa.
Pokiaľ nebude mať odklad.... potom budeš riešiť že bude dlho v škôlke.
Ja som mala v ms dievčatko celých 5rokov. Od 2r + odklad.

autor
17. feb 2025

@simona20201309 jasne , už tomu rozumiem a ďakujem .

euka210
17. feb 2025

Fakt nemas co ine riesit v 2r...ano je decembrova, pojde do skoly, ked bude mat dovrsenych 6r. Jedine, ze by mala psychologicke testy nadpriemer, aby mohla ist skor. Ale musi byt aj emocne zrela.
Ja som decembrova a sla som ako 6r.
Neterka je dec, vedela v 5r citat, ale sla ako 6r.
Moj syn je 2.9....rozmyslala som, ze by siel skor, lebo bol mudry...ale emocne este nezrely...tak siel ako 7r a svet sa nezruti.
Je to uplne bezny postup uz roky rokuce, aj letne deti zvyknu mat odklad, lebo byvaju hrave a idu az ako 7r do skoly.
Radsej nech sa v skolke "nudi" ako ma nedtihat a trapit sa v 1.roc.

slavomira236
17. feb 2025

Syn ke december. Nastupoval ako 6rocny. To je normalne. Nevychadzaju roky zle. Iba septembrove deti sa hovori ze vychadzaju roky zle

1mina
17. feb 2025

Dcéra je pomaly jediná 6rocna u nich v triede, všetko su deti skoro čo po septembri oslavovali 7 rokov alebo dokonca aj 8 ak mali odklad. Úplne klasika komu takto vychádzajú roky ide o rok neskôr. Svokor je učiteľ a vravel mi že mali dieťa ktoré malo 6 rokov jeden deň 2.septembri a proste bol s tím problém tuším aj šiel o rok neskôr nakoniec. Normálne sú ten ďalší rok ešte v škôlke

bimbambim
17. feb 2025

Tiež mám dceru december.sla do školy ako 6 r a 7 m. Skorší nástup som jej nedávala . Nie je po zadu od spolužiakov čo sú narodení už začiatkom januára. Rozdiel pár dní . Áno má aj spolužiakov čo mali byť o rok vyššie a v pohode .

jaskolka
17. feb 2025

Pri nástupe do školy musí dieťa k 31.8 dovrsit 6 rokov. Ak to nie je a nemá povolené predčasne zaškolenie,tak ostáva jednoducho v škôlke rok dlhšie, čiže ano,bude v škôlke 4 roky. Je to bežné a nikto sa nad tým nepozastavuje.
Je veľmi veľa takých detí,ja sama mám októbroveho,pôjde do školy tiež ako takmer 7 ročný,sestra má novembrovku,šla do školy normálne ako 6 ročná v septembri a v novembri mala 7 rokov. Takisto mala spolužiakov, ktorým "zle"vychádzali roky.

ktobytobolpovedal
17. feb 2025

Co je cudne na tom, ze prvacka bude mat 7 rokov (u vas dokonca necelych). Moj syn je augustovy, dali sme odklad, aj ked psychologicka odporucala skolu. O nic neprisiel, nelutujem ani den, ze sme sa tak rozhodli (uz je piatak). Ja som septembrova (18.9) a tiez som isla uz teda skoro 7 rocna

marhulka13
17. feb 2025

Môj išiel do prvej triedy takmer 8 ročný, je januárový a k tomu mal odklad.

misinka20
17. feb 2025

Môj je narodený v novembri a 2 x chodil do predškolskej 🙈. Tiež mi to prišlo neskoro lebo napr. spolužiak čo má narodeniny 29.8 je od neho o skoro 9 mesiacov mladší a dosť to vidno, ale zase mali v prvom ročníku aj 8 ročných čo mali skoro 9 😄

bubuzu
17. feb 2025

@nikaeli ja zas doplním, že podľa zákona nemôže dieťa v škôlke absolvovať predprimárne vzdelávanie, ak v danom skolkarskom roku nedovrši 6 rokov (beriú sa aj prázdniny letné). Čiže ak by ju chcela dať do školy ako 5 a 3/4 ročnú, nebude ten posledný rok zaradená do predprimárneho vzdelávania ale bude braná ako klasická škôlkarka. A potom na jar absolvuje testy v nejakom Centre prevencia a poradenstva a pokiaľ ju odporúčia do školy, bude môcť nastúpiť. To čo sa posudzuje je hlavne psychická zrelosť, schopnosť sústrediť sa, pracovať podľa zadania.. A teda treba si to dobre rozmyslieť, pretože ak nebude ešte dostatočne zrelá, môžes jej tým vytvoriť problém na celý jej školský čas, pretože nebude stíhať spolužiakom a môze jej to spôsobiť traumy do budúcnosti.

danielahamar
17. feb 2025

@gribka1 môj stredný 18r chodí s 20/1r do triedy, to vôbec nie je dobré. On išiel z 8 a keďže je škola 5r , tak rozdiel veľký a veruze je to aj vidieť.

danielahamar
17. feb 2025

Dá sa to, treba dať prihlášku na predprimarne vzdelávanie v škôlke skôr, absolvovať testy v cppap a potom môže ísť aj do školy skôr ako v 6r.
A presne pre deti, kt. majú nadpriemer by som zriadila nulte ročníky☺️

gribka1
17. feb 2025

@danielahamar Presne, nie je to dobré, pokazilo sa to 9 ročnou ZŠ, niektoré stredné 4. iné 5 ročné. To sú už veľké rozdiely. Keď si spomeniem na ZŠ ani sme sa nebavili o 2 roky mladšími či staršími. A teraz všetko jedno.

danielahamar
17. feb 2025

@gribka1 voľakedy bolo, že len zle padali roky a to bolo všetko. Môj maturoval písomne SJ, ešte nemal ani 18

gribka1
17. feb 2025

@danielahamar A všetci do školy, žiadne odklady. Ja som tiež maturovala v 18.

danielahamar
17. feb 2025

@gribka1 ja tiež, ešte sme tie ročníky asi😉