Kedy môže učiteľka odmietnúť prevziať dieťa?
Pred 3. dňami nám učiteľka poobede v školke oznámila, že syn má soplíky a bolo by dobré,aby ostal doma. 2 dni bol syn doma, ani raz mu soplík netiekol. Nakoľko sme s manželom zamestnaní a syn nemal príznaky ochorenia, zdá sa mi to zvláštne. Ako sa zachovať. Mne to pripadá ako ,, šikanovanie"
@dadis ja som jej po 2 dňoch sledovania volala a oznámila, že nastupuje do školky a ona s údivom, či je už zdravý. Keď som jej oznámila, že mu 2 dni nič nebolo, tak sa ohradila, že či si myslím, že všetci v školke klamú. Ja som jej vysetlila, že mu žiaden soplík netiekol, nekašlal ani nemal iné príznaky.
@dadis a všetky ostatné , v mnohých diskusiách som si všimla že
@maggie2 je nielen dobre znalá práva ale do svojich rád dáva pragmatickosť a určitý nadhľad. Vy to beriete ako útok , ja to beriem ako zamyslenie sa a pozretie na vec aj z iného pohľadu .
Osobne sa s meggie 2 vo veľa veciach stotožnujem , moja dcéra chodí do súkromných jaslí a tam nikto nerieši či dieta má sople alebo nie a to ani zelené , majiteľka jaslí to berie ako sučasť detského veku , a čudovali by ste sa že dochádzka detí je tam veľmi vysoká.
Pokiaľ ja viem tak v anglicku nad takými vecami ako sople u detí len niekto mávne rukou a nerieši 🙂
@tinki, prečítala, ale namietam, že prečo mám chodiť s dieťaťom k doktorovi (medzi objektívne choré deti) len preto, že sa učiteľke zdalo, že má moje dieťa soplík a riskovať, že ako bonus sa nakazí u doktora niečím "poriadnym"? Plus to, že po presoplenom poobedňajšku mi ani lekár nepovie, či moje dieťa len ofúklo a soplí z chladu, lezie naň nádcha alebo má obojstranný zápal pľúc....
@maminuska v súkromných to asi funguje inak ako v štátnych. Chápem mamičky, ktorým sa nepáčia ani sopľavé deti v škôlkach. Každé dieťa má inú imunitu.
@maminuska tak toto suhlasim v tom ze podla mna sople nie su dovod aby ucitelka povedala matke aby dieta neprislo na druhy den do skolky. je dobre upozornit,ale nie hned zakazat.
este by ma zaujimalo ze tie co tak nadavate na deti ktore chodia so soplikmi do skolky aj ucitelku sledujete ci nema nadchu ???? lebo my osobne sme mali v takomto obdobi vsetky nadchu a kasel. a jednoducho sme do prace museli lebo sa inak nedalo.a ked tak sme jeden dva dni zostali doma max.
ja podchytim nadchu na zaciatku vyssimi davkami vit. C a za 2 dni je po nadche.... a k veci.....u nas v skolke proste na zaciatku anm povedali pravidla...kym dietatko ma priesvitne sople, moze byt v skolke....mnohe deti placu, aelbo su alergici, tak je to ok....ak uz je kasel, zelen sople a nebodaj teplota, taketo dieta ma ucitelka pravo odmietnut vziat....hovorim o nasej skolke.....
@martineckac ano funguje to povedzme viac individuálne a toto si k tebe učiteľka tam nedovolí .
Ano každé dieťa má inú imunitu ale tým že sa bude neustále chránit, nebude vystavené soplom alebo nejakému kašľu tak sa tá imunita nevyvinie správnym smerom.
Ak ste vystavovaný neustálemu tréningu , tak silniete , zlepšujete sa a tak je to aj s imunitným systémom.
a vôbec, moje dieťa má zníženú imunitu..to chceš povedať, že ju mám doma zamurovať? Veď práve postupné privykanie si na cudzie baktérie imunitu posilňuje..a je pravda, že ak nejaké dieťa má sopel a je nosič streptokoka, tak dieťa so zníženou imunitou reaguje zeleným soplom a horúčkou.
a vôbec..ja som zakladateľke nepísalala, že to musí urobiť, že musí ísť k lekárke..ale že je to možnosť. Inak detský lekár pracuje aj počas poobedňajších hodín, samozrejme každý má svoje ordinačné hodiny inak..ale každý pediater má priestor na poradne, kde sa chodí s bábätkami..takže v tom čase tam nie sú choré deti. Dá sa to potvrdenie poriešiť aj počas tejto doby.
Ak sa niekomu nechce ísť k lekárovi, spraví to čo @atrami. Nechá dieťa doma na pozorovanie.
Ja nechápem, že sa chce každému len hádať a vytvárať konflikty. Prečo jednoducho neopoviete zakladateľke a na ostatných nereagujte. Ona si predsa sama vyberie, ako zareaguje. Prečo musíte útočiť na ostatné mamičky?
@maminuska komplikacie nie su pravidlom
u mna je to naopak, mne nevadi, ze su v skolke soplave deti, ved chorych ludi stretnes vsade, nezijeme v skleniku, avsak ja svoje deti pri nadche "liecim" domacim rezimom...pokojnym rannym vstavanim, pokojnym hranim, rozpravkou na dvd, nenarocnou prechadzkou, pitnym rezimom, cerstvymi vitaminmi, dlhsim poobednym spankom...to je vsetko, co mu v skolke dopriat nemozu...ale nevycitam nikomu, kto "soplave" dieta z nutnych dovodov do skolky dat musi...ak je moje dieta v dobrej "forme", mozu okolo neho sople lietat a od ineho neochorie...takze kazdy by sa mal v prvom rade zamerat na to svoje dieta a riesit jeho zdravotny stav a rozmyslat ako vylepsit jeho imunitu a nie starat sa do inych...
@tinki, práveže nie, chcela som povedať, že dieťa zamurovať doma nemôžeš a že či chceš či nechceš, vplyvom okolia ho vystaviť musíš. Ak je dieťa nosič streptokoka, tak je to pekne o hubu. Lenže ako ho "vypátraš"? Veľa bacilonosičov je úplne bezpríznakových - na to by museli urobiť výtery všetkým deťom v škôlke alebo automaticky u pediatra pri kontrole a to sa pokiaľ viem nerobí (aspoň u nás nie)... Nenádam sa s tebou, len to vidím trochu inou optikou ako ty, ty píšeš svoj názor, ja svoj, alebo sa zhodneme alebo aj nie 😝 O tom je diskusia 😉
@vroni - viem, ze kamoska pritlacila na hygienu a v ich skolke taketo hromadne testy spravene boli, aj personalu, 60% malo v nose moraxelu, potom sa divia, ze deti furt chore 😝
@anjelicek26 moraxela sa vyskytuje bezne. nasa dr. pokial nie su nejake komplikacie ju ani nelieci. u dospelych uz vobec nie
@anjelicek26, počula som, že sa to dá "zorganizovať", ale rozhodne sa to nerobí bežne a automaticky (môjmu dieťaťu ešte nikdy nerobili žiaden výter - ani u doktora ani v škôlke, fakt nemám osobnú skúsenosť) Moxarela je (ak sa nemýlim) jeden z kokov, ktorý sa vyskytuje v populácii úplne bežne a neškodne (aj keď v zlej kombinácii dokáže spôsobiť až chronický zápal pľúc) a na penicilín nereaguje. Čo s tým? Narvať do všetkých "kokových" detí paušálne tetracyklin, ktorý zdevastuje imunitu? (deťom sa obvykle nedáva, ale na iné ATB moxarela nereaguje) Alebo? Ono ani tie výsledky z hygieny nemusia byť čiernobiele, že hneď bude vedieť ako ďalej...
@vroni - viem, ze nakazali preliecit - ucitelkam 😉
tak u nas v skolke ziadne striktne opatrenia sa nerobia - dieta nezoberu iba ak ma vysoku teplotu (to sa da zistit az v priebehu dna, lebo rano rodicia nadopuju dieta liekmi od teploty, takze aj tak nic nie je poznat) alebo ak ma nieco nakazlive, inak moze v pohode chodit do skolky aj s "fialovymi" soplami, tuberackym kaslom a nemaju problem podat aj antibiotika, staci vypisat tlacivko a doniest lieky. Je to zabijak pre deti zo slabsou imunitou, ale taka je realita, v dnesnej dobe treba makat a nie kazdy si moze dovolit zit z jedneho platu, OCR su prakticky neexistujuce, sem-tam nejaka lastovicka v podobe par preplatenych dni do roka, rodicovska dovolenka sa konci po 1 roku (stastlivcom, ktorym vznikne na nu narok, v synovej skolke maju deti uz od 3 mesiacov, niekde beru od 6 tyzdnov) a hajde do prace, ceny skolok su zavratne a ucitelky vedia v akej situacii su rodicia, takze urcite neotocia dieta, ktoremu len tecu sople, tolko realita tu v Kanade.
A co sa tyka nejakych hormadnych testov - to je podla mna uplne na .... ja by som bola prekvapena, keby nikomu nic nenasli, v nasom tele sa nachadzaju miliony roznych bakterii, nikeomu mozu robit sarapatu inemu nie, snad nebudem vyzadovat, aby dal niekto liecit dieta, ci personal ktoremu nic nie je, v prvom rade treba posilnovat imunitu vlastneho dietata, aby nechytilo vsetko, co okolo neho prebehne, pripadne zvazit a s kolektivom pockat, z toho, co citavam na fore som si vsimla, ze na Slovensku sa deti davaju do skolok, aj ked je matka doma nezamestnana, alebo na materskej, tu som sa s niecim takym vazne este nestretla, skolky su tu pre deti, ktorych rodicia si nemozu dovolit ostat doma s dietatom a musia ist pracovat, preto tu ucitelky ani rodicia jeden na druheho nezazeraju a "nevyskakuju" lebo vsetci su na jednej lodi a vedia, ze do prace sa musi ist a chapu, ze niekto donesie soplave dieta, vsak o tyzden to moze byt to jeho 😔
Staršia dcéra ked chodila do súkromných jasličiek tam to tam bolo s chorobami (aj soplíkmi) dosť prísne a dieťa ani neprebrali.A musím povedať že sa to osvedčilo. Malá vôbec nebola chorá. Lekárka mi ani neverila že chodí do jasiel. Nastúpila do škôlky kde tobrali dosť benevolentne a furt malá čosi doniesla. Jasomju nechla týždeň aj dva doma nech sa z toho dostane a prišla naspäť a opäť niečo chytila od detí čo tam chodili permanetne chore.
@sisaka ja som napriklad na materskej a malu davam do skolky pretoze sa uz sama pyta. proste potrebuje rovesnikov, neviem co je na tom divne 😖 ma slabsiu imunitu a tiez je viac doma ako v tej skolke . ako som pisala chapem rodicov ktori nemaju deticky kde nechat ale na druhej strane ma trapi ked je mala chora. stale sople. nos zodrety do cervena :(
@martuska75 u nas to iste. dva tyzdne ju kurirujem a za tri dni je zase soplava :(
@vroni to 1x pocujem, ze moraxella je citliva iba na tetracyklin 😕 Moja dcera ju mala opakovane, 2x aj liecenu ATB - myslim, ze raz to bol amoxicillin/klavulanat a druhykrat neviem. Liecba bola nasadena po vytere a urceni citlivosti. Moraxellu mala este raz, bez choroby a po case ju imunitny system zlikvidoval sam.
K teme - podla mna sa okolo kaslikov a soplikov u nas na Slovensku robi zbytocne halo. Pokial dieta nema horucku ci infekcne ochorenie, nevidim dovod vyradit ho z kolektivu. Ved ani dospeli ludia neostavaju doma s kazdym kychnutim.... A to hovorim ako matka 2 dcer, na ktore sa tiez nalepi vsetko mozne a casto som zufala, ze su opat chore (hlavne mladsia, starsiu uz necham doma samu, pokial nema vysoke horucky).
@simsalabim, neterka ju niekde ulovila a doktor jej tak povedal. Pravdu povediac, neskúmala som správnosť jeho výpovede, nás našťastie moraxella (ale že som ju pekne premenovala 🙄 ) vyhýba (klop, klop, klop)
@anjelicek26, tak tomu sa hovorí šalamúnske riešenie 😀 😀 😀
@simsalabim lekarka liecila spravne, ten tetracyklin je blbost, mozno v roku 5, v sucasnosti sa ukazuje rezistencia aj na tieto antibiotika a na infekcie sposobene touto bakteriou sa zvycajne nepouziva.
http://www.centrumzdravehozivota.sk/diskusne-fo...
tu som našla nejaké rady ako na moraxellu....aj my ju máme... 😖
@atrami tak ako toto proste presne poiznam a teraz ro riesim

@dadis, to dúfam nemyslíš vážne, že sople riešiš lokálnymi ATB???!!!!!! A nebezpečné sople...... svatá prostoto!!!!!!!!!!!!! A ja už že ma na tomto fóre neprekvapí nič...... 🤐 🤐 🤐