icon

Komunikácia s rodičmi v škôlke - osobné kontaktné údaje

vreckova
5. sep 2016

Ahojte maminy. Chcem sa vas spytat na vaše skúsenosti.Ako vám pani učiteľky v škôlke dávajú info v prípade napr. brigád, rôznych akcií a podujatí, ak majú deti voľačo priniesť do škôlky, ak sú deti dlhodobejšie choré a vy netušíte, čo sa v škôlke deje a pod. Píšu vám oznamy na dvere, posielajú sms, mail, oznamy do skriniek? Zaujíma ma v podstate celkovo názor na to, ako vy vnímate informovanost rodičov v škôlkach (alebo aj v škole). Pýtam sa preto, lebo ako vždy na začiatku roka zase vypisujeme papiere s osobnými údajmi a našimi tel. čislami a mailovými adresami a mám pocit, že nie sú využívané tak, ako by mohli byť. Rozmýšľam, že to vôbec ani nenapíšem. Načo? Veď ani raz som napr. nedostala ako rodič mail a v pár prípadoch by to bolo bývalo celkom fajn a ušetrili by sme si pár komplikácií. Stále o to v škôlke žiadam, ale nič sa nedeje. Tak ma zaujíma, ako je to inde. Či som iba ja taká "náročná".

papricka33
5. sep 2016

@vreckova ...som si aj odpovedala 🙂

natalka13
5. sep 2016

Tiez mi pripada divne ze v dnesnej dobe nefunguju skolkarske webstranky alebo aspon hromadny mail.
u nas na skole je to uplny normal, oznamuju jedalen, rodicka, akcie. napisat ze vo svtrok dalsi tyzden pride sasko jasko o 11,00 zabere minimum casu a ja si poviem ze OK mali sme byt u zubara,ale preobjedname sa a dieta bude na divadielku v skolke.
alebo prosime rodicov ktory by mohli zabezpecit cecinu na vyzdobu skoly aby nam dali vediet, dakujeme. fakt mega problem pre ucitelku.

bubelko
5. sep 2016

@vreckova zijem v zahranici a u nas funguje na informacie jednak posta - deti maju tzv. postovu krabiku - je to kruhova krabica od pringles, do ktorej davaju ucitelky odkazy. okrem toho funguje tzv. retazovy telefon - ak ucitelka ochorie - zavola prvemu zo zoznamu, ten vola dalej atd. az kym posledny nezavola ucitelke, ze info obdrzal aj on. 🙂

v skole to funguje rovnako, az na to, ze nemaju uz postovu krabicu, ale zapisnik, cez ktory si s ucitelkou piseme. plus mail a mobily (what's up), ked su deti chore 🙂

natalka13
5. sep 2016

@bubelko aj my mame whats up s ucitelkou.

sense
6. sep 2016

U nas v skolke dolezity oznam na dverach tyzden dopredu, tyzdenne menu na nastenke pod tym tabula konkretny den....ake choroby momentalne sa siria su na nastenke a dolezite oznamy plus mimoskolkarske aktivity - les raz za dva mesiace dostane rodic do ruky nie do krabice resp osoba kt po diata pride... Ziadne maily...skolka ani web stramku nema...okrem toho kazdy rodic si moze kedykolvek zavokat al mail napisat

katka253111
6. sep 2016

Fuuuha,otazka roka... vsak vsetky oznamy si precitas na nastenke,nie? A telefonne cislo je na to; aby ti volali,keby sa drobcovi nahodou nieco stalo... su myslis, ze ti budu vypisovat maily a sms s kazdou vecou,co sa prave v skolke deje? A kedy a hlavne kto by to robil? A ty ako rodic nemas cas si precitat oznamy na nastenke, ale pristala by si,aby ti prisli rovno do mailovej schranky? Moderna doba...co sa da robit... a este mi napadlo,ze kto by tie sms asi zaplatil 🙂

Ja ucim na ZS a casto komunikujem s rodicmi aj telefonicky (aj ked som momentalne na RD)... Ale vsetko to ide z mojich peniazkov a uz aj tak mizerneho prijmu... A nikto sa veru nikdy nepytal,ci mam z coho volat a pisat sms...

marcelatje
6. sep 2016

@vreckova tak teraz ked uz vies ze v inych skolkach sa to da (co si asi vedela aj predtym) ako to meni situaciu u vas?
Mam pocit ze keby sa informacie posielali mailom, smskou, whatsuppom, davali na nastenku, do skrinky ci priamo do ruky vzdy sa najde niekto kto zabudne, odignoruje, "nevedel" .....
Ked sa situacia neda zmenit pracujem s tym co mam a usetrim si lopec nervov....

6mia6
6. sep 2016

@katka253111 je kopu aplikacii kde je komunikacia zadarmo. To ze ty volas zo svojho je tiez len tvoj problem a asi si si tak rodicov naucila. Ja ked nieco chcem volam sama ucitelke alebo ked to nie je surne piseme si cez messenger.
Ale asi si necitala cele ked hned pises ze autorka nema cas citat nastenku.

6mia6
6. sep 2016

@papricka33 ze pokecas radsej s mamickami/rodicmi je fajn. Tiez mam radsej osobny pokec. Ale zas neviem ako to tiez stihas aj kukat deti aj sa vykecavat s kazdym. V starej skolke mi maleho supli pred dvere, dovidenia. Teraz je to lepšie sem tam prehodime par teplych slov ale vacsinou nechcem zdrzovat aj tak mam vsetko na maily... 😉

katka253111
6. sep 2016

@6mia6 pise,ze keby dostala mail,usetrili by si niekolko komplikacii... takze asi necitala pozorne nastenku a robi to problem...co citam prispevky, nikto s tym problem nemal...

Nuz, ano, ked si v meste a mas mladyh rodicov nacapenych na nete a vyuzivajucich rozne aplikaci v telefone, tak je to "zadarmo" (relativne,vsak net tiez neni zadara)... ale ked ucis na dedine a ludia nesedia na telefone a vyuzivaju ho len na to najnutnejsie,lebo roboty v praci,okolo domu,deti i zvierat je dost,tak vela moznosti nie je... nie je to o nauceni si rodicov

6mia6
6. sep 2016

@katka253111 vidis a ja som prisla na dedinu a prave tu to funguje.
Pisala ze nie vzdy ide pre dieta ona sama. U nas to bolo rovnako. Do triedy sa islo cez trojo dvier za sebou a oznamy byvali na strednych ktore boli nonstop otvorene a oznam nacapeny smerom k stene. Takze ked siel pre maleho niekto ini oznam nevideli. A ja tiez nie som detektiv aby som oznamy vyhladavala.

lubiduch
6. sep 2016

Moj syn chodil na slovensku do statnych jasli v bratislave, kde pani riaditelka bezne komunikovala mailom. Vacsina oznamov sice visela na dverach, ale take vacsie organizacne veci,podklady k platbam roznym atd chodili na mail. S tymi statnymi jaslami som bola nadmieru spokojna!
Teraz sme v DE, syn chodi do sukromnej skolky, tu to ponali este "elektronickejsie"...v predchadzajucigh sukromnych jasliach tu v DE som s ucitelkami bezne komunikovala cez whatsapp (aj fotky a videa mi sem tam posielali)
A aktualne skolke maju dokonca vlastnu mobilnu apku na vsetky veci ako odhlaseni dietata, jedalnicek, program,fotky...vieme sa cez tu apku s inymi rodocmi spojit ak oni zverejnia svoje t.c. atd...pride mi to super vec!

marcelatje
6. sep 2016

Ale povedzme si na rovinu stale existuju ludia ktori s modernymi sposobmi komunikacie maju problemy. A nejde len o starsiu generaciu.

nyusika
6. sep 2016

Namiesto toho, aby ste si otvorili ústa v škôlke a slušne a s úsmevom sa dohodli s učiteľkami, akým spôsobom si budete odovzdávať informácie to riešite už tri strany na koňovi.
Toto vypovedá o mnohom...

sardinka336
6. sep 2016

@marcelatje tak vnímam to tak, ze u nas to nie je povinnost takto kounikovat cez ,,apky,, skor dobra vola. X učiteliek su aj dochdkyne a tie maju niekedy problém spravit týždenný plán práce na PC nieto riešiť ,,apku,,. Ved ako nič v zlom ani ja nie som typ čo ulietava na všetkom elektronickom ale tak snazim sa aspon ako tak.

6mia6
6. sep 2016

@nyusika otvorili ale ziadna odozva

mawka
6. sep 2016

maly ked bol skolkar, internet este tak nefical a uz vobec nie na dedine, vsetko sme zvladli via nastenky, oznamy na dverach.
pri dcere uz skolka okrem nastenky pouzivala aj stranku na fb, kazda trieda mala svoju stranku a tam nahadzane oznamy, fotky, atd. a ked nieco nebolo, stacilo brnknut, spytat sa. ziadne maily nechodili.
teraz mam oboch skolakov, zakladne skoly funguju cez nejaky edupage system. u maleho v skole nic moc, u malej uplne perfektne, mam prehlad, dokonca aj statistika vykonnosti v jednotlivych predmetoch 😀
ale aj keby to nebolo, mam cislo na obe ucitelky, mame viber, whatsapp, spojime sa. ked je nieco vacsie, akcia, tak skola to automaticky zavesi na web.

kristinka86
6. sep 2016

@vreckova Všetky oznamy dávajú na dvere vytlačené. A ešte k tomu zvyknú vravieť priamo rodičom, ak sa deje niečo zaujímavé, nejaká akcia občasná, atď. Ale stalo sa nám, že zabudli povedať, čo má napr. syn doniesť na vystúpenie, resp. ako sa obliecť a tiež keď varili, tak nám o tom nik nepovedal, ani oznam nebol a teda tuším len jedno dieťa si donieslo zásterku. Mňa sa ráno pýtali, kde ju má. A ja som hneď povedala, že o žiadnom varení neviem a ani syn o tom nevedel. Ale on často aj keď mu povedia, tak zabudne pokiaľ pre neho prídeme do škôlky.
Telefónne čísla u nás využívajú, ale len v prípade choroby/ak sa niečo stane v škôlke, resp. ak sa synovi roztrhala prezúvka, tak mi volali, aby som priniesla druhé. Maily u nás neposielajú vôbec, ani nejaké iné internetové prepojenie nemáme. 😉

papricka33
6. sep 2016

@6mia6 vždy som si tieto pokeci nechavala na popoludnie, keď deti šli domov, už sa (väčšinou) nikto nenahli, deti sa "dohrávajú", už je viac menej pohoda. Medzi dvermi jedným očkom na deti a druhým s rodičom... 🙂

papricka33
6. sep 2016

@6mia6 Známa mi opisovala, ako to funguje u nich v skolke vo Francúzku. (Ona je rodič) Presne (!!!) o 8.00 sa na 10 minút otvára brána budovy. To je čas kedy rodičia (au- pairky) prídu, pripravia v šatni deti a odchádzajú. Deti preberá zriadenec (nie pedagóg, ten je tam len na edukovanie). Rovnaký postup je pri odchode zo zariadenia. Rodičia nevstupujú do tried, do iných miestností školy. Informácie dostanú tak 2x do roka na rodičovskom stretnutí. Čo v cez deň robili, či jedli, či kakali, alebo nekakali (lebo aj také informácie som už jednej mamičke pravidelne podávala a v triede som mala ďalších 20 2-3 ročných detí) všetko môžu zistiť maximálne od detí. Je to štátna, "lacná" škôlka. Kto chce niečo viac, priplatí si a dieťa dá do súkromného zariadenia... Asi tak. Božechráň aby som tým niečo chcela naznačiť 😉

marcelatje
6. sep 2016

@mawka naša škôlka fb profil nemá pretože sa rodičia sťažovali že fotky ich detí sú na nete. No fotky z akcií sú istý čas dostupné na stránke škôlky.
Škôlka v susednej obci má a podľa fotiek ktoré pridávajú (denne) má rodič celkom dobrý prehľad o tom čo tam deti robia.
Či sa niečo robí tak alebo onak vždy sa nájde niekto komu to nevyhovuje 😒

mawka
6. sep 2016

@marcelatje nejak to bolo nastavene, ze sa to nedalo zdielat ci stiahnut a stranka bola viditelna len pre potvrdenych. nejake take nastavenie tam bolo, ze to nemohol vidiet verejne hocikto. no ale ludom vadi vselico. tak ja nemozem za to, ze ja neviem, mala vystupuje s inymi detmi, neviem ich odstrihnut z fotky. sak to nie su nejake explicitne materialy ci jak sa tomu vravi a sukromie si strazim napr. na fb. ale iste, su ludia, ktori davaju kadeco verejne hlava nehlava a to byva problem potom no.

6mia6
6. sep 2016

@papricka33 nastastie az tak to neprezivam, ci kakal spal alebo sa vesal po lustri mi je fuk... 😉 ucitelkam verím. Zaujimaju ma len akcie, brigady atd.

marcelatje
6. sep 2016

@mawka no veď toto...každý má limit niekde inde a čo niekto berie úplne v pohode je pre iného neprekonateľný problém 😒

marcelatje
6. sep 2016

@6mia6 pre mňa ako matku dieťaťa sledovaného na nefrológii je náhodou informácia o cikaní na nezaplatenie 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

6mia6
6. sep 2016

@marcelatje no som to chcela aj napisat ze nema zdrav. problém. 😀

trdelnik234
6. sep 2016

@papricka33

Prepac, ale nemas uplne informacie o skolke vo FR. Nie je to tak vsade. Informacie dostanes kazdy den na vyzadanie od ucitelky aj od animatorov. Skolky maju webky a riaditelka zasadne pise maily a vola rodicom ( niektori do skolky pre deti nechodia, maju na to au-pairky, takze oznamy na skolke nemaju sancu vidiet)

Mam dievcata "v statnej lacnej skolke", takze osobna skusenost.
Inak zakladatelku temy chapem, len niektore odovede mamiciek pomenej.

trdelnik234
6. sep 2016

@vreckova

ja budem asi o chvilu kvalifikovana ako "prilis aktivna" totiz problemova matka. Zatial sa drzim a idem sa prihlasit do ZRPS;

trdelnik234
6. sep 2016

@papricka33

Mozem sa opytat, kolko mas tento rok v triede deti? Pracujes v malom alebo vacsom meste? Mate zmiesane triedy ( tj 3 rocne so starsimi)? Mas aj ty asistentku alebo animatorku, nieco ako vo FR (ASSEM)?

trdelnik234
6. sep 2016

@vreckova

Mozem ti napisat IP?