Kto je kompetentný rozhodnúť, či je dieťa už predškolák?

mawka
26. nov 2014

Ahojte maminy. Potrebujem radu - ako zistím alebo teda kto rozhodne o tom, či je dieťa predskolak, ked je narodene 3.9. 2009. Celu dobu sme sa v skolke s ucitelkami bavili, ze pojde ako predskolacka a po zapise uvidime ze teda co, plus este pridu do skolky psychologicky. Zrazu dnes riesili rano s mojim otcom / a co s tym on ma/, ze nie je preskolacka. No, zda sa mi to divne. Pretoze u nas napriklad predskolaci neplatia skolne a zrazu riesia skolne. Neriesia dieta, ale peniaze.
Ja by som bola velmi rada, keby bol zapis uspesny, pripadne keby sla do nulteho rocnika. Do skolky naspat uz nie, je dost sikovna. Mam v plane ist aj za dalsou psychologickou a spec. pedagogickou, aby sa vyjadrili.
Neviem teda, ci len tak ucitelky alebo pani zodpovedna za financie mozu vyhlasit v septembri, ze je predskolacka, v novembri, ze nie je predskolacka... nie je to zvalstne?
Dakujem za vsetky konstruktivne odpovede, tipy, vase skusenosti.

kaja73
26. nov 2014

oficialne predskolacka nie je-to by musela byt narodena do konca augusta-aj ked ide len o par dni,zakon nepusti. 😖
Teda platit skolne musis-ledaze by si doniesla od psychologa potvrdenie, ze bude zaskolena o rok skor-ale papier skolka musi mat uz teraz.
Moj st.syn je 14 september a siel do skoly podla zakona-teda ako takmer 7r-inak by sme tiez museli pobehat psycholga a priniest potvrednie.
Skolka musi mat poriadok vo financiach aj papieroch-preto to musia riesit.

sue
26. nov 2014

@mawka presne ako píše Kaja. Hoci jej tam chýbajú len tri dni, oficiálne predškoláčka nie je a teda musíš platiť školné - škoda, že si neriešila zadelenie do tried ešte pred začiatkom šk.roka, vtedy by si to možno mohla riešiť oficiálne cez zriaďovateľa a tak, teraz už pochybujem.
Dcérka chodí do ktorej triedy? Či je to zmiešaná škôlka?
...a na záver - ak sa vykašleš na školné, tak dcérka môže ísť na zápis aj ak oficiálne nie je predškoláčka 😉

alicka850
26. nov 2014

My mame decembrovu, tiež ju zaradili do predškolskej po dohovore a potom na začiatku roka sme sa ešte raz o tom rozpravali s pani učitelkou a nakoniec sme ju vratili do normalnej triedy. Tiež sa mi zdalo, že je velmi šikovna, ale nakoniec ma učitelky prehovorili a som rada. Budem radsej, ked bude v prvej triede najšikonvejšia, ako doťahovať sa na o rok staršie deti. Nikdy nevieš, ako ten prechod do skoly dieta zvladne, aj ked je mentálne šikovné, nemusí byť pripravené. Posudok od psychologa je sice fajn, ale myslim, že tam posudzuju školskú zrelosť a je to vlastne rok dopredu ako by nastupila do 1.ročníka. U týchto deetí je myslim aj mesiac dosť na napredovanie vo vývoji. Nechaj jej čas, kašli na tie peniaze, ved to nie je v štatnej skolke až taka suma.

kaja73
26. nov 2014

@sue presne, na zapis moze ist v pohode, ale plus aj k psychologovi-potrebne je jeho stanovisko pri predcasnom zaskoleni.
Ucitelky ju tiez moze pripravovat ako predskolacku-aj bez potvrdenia od psychologa-----len finacie asi platiit bude treba-kym to nie je ofice na papieri.

mamulienka30
26. nov 2014

@mawka - samozrejme je to zvlastne, ale pani, ktora robi zuctovanie si asi nevsimla poriadne datum narodenia dietata. Zakon je jasny, oficialne predskolacka nie je, lebo ma nastup do skoly az rok neskor ako ostatne deti. To, ci ju zaskolia uz tento rok je samozrejme relevantne, ale na to by ste museli dolozit posudok od psychologa a prihlasku do skoly...

maznacik007
26. nov 2014

@mawka nie je predskolacka preto za nu aj platis mesacne skolkovne, ak by bola predskolacka neplatis... Z pohladu zakona na to aby bola predskolacka by sa musela narodit najneskôr 31.8.

ak by si ju chcela dat buduci sk. rok do skoly tak musis mat suhlasne stanovisko CPPP .... a pojde o predcasne zaskolenie.

to ze predkolaci neplatia skolne je vsade na slovensku je na to zakon a ten je jasny ... predskolacka nie je ... lebo sa narodila po 31.8. takze platit za nu musis....

aj keby si dala desat posudkov a tak ze bude predcasne zaskolena je to jedno ... co sa tyka platby platit musis ... tie mesacne poplatky, inak ju mozu zo skolky vylucit ...

moj je predskolak druhy rok ... je v lete a dali sme mu odklad a neplati uz druhy rok ... tak to proste je v zakone definovane.

mawka
autor
26. nov 2014

dakujem, kocky. toto som potrebovala vediet. lebo ona je v triede s predskolakmi, aj ju tam automaticky zaradili, tak som to brala tak, ze predskolaci neplatia. len ma teraz zarazilo to, ze je predskolacka v predskolskej triede, ale vlastne nie je. takze neviem. tie peniaze je najmensi problem, len preco tak zrazu menit nieco s nou, ked je uz rozbehnuta s predskolakmi... len aby mali oni financie v poriadku? ved ja platit mozem, mala moze ist s predskolakmi v priprave a ked to nevyjde, nic sa nedeje. to je jasne. u nas su tri moznosti: bud skolka este rok, nulty rocnik alebo prva trieda. Rozhodne pojdeme k psychologicke aj do CPPP prave preto, ze sa chcem rozhodnut dobre a nielen na zaklade mojho usudku. a vybrat moznost, ktora bude pre malu ta najlepsia. to je jasne. len teda mi je luto, ze tri mesiace ide ako predskolacka a zrazu sa nieco sekne len preto, ze teta z financneho si uvedomila, ze de jure mala este predskolacka nie je.

jolinka
26. nov 2014

podstatny pre platenie ci neplatenie skolneho je datum narodenia, to ze ty ju chces predcasne pred 6tym rokom zaskolit {ku 1.9. nebude mat 6r} to je nepodstatne.

My sme napr. mali v triede dievcatko kde rodicia na zac. roka povedali, ze ju daju predcasne zaskolit, aj ked este nemala 5 rokov ku 1.9. ,,, bolo to na to dobre, ze bola v skupine predskolakov, objednali pre nu predskolske zosity a bola zaskolena ako ostatni predskolaci... ale skolne rodicia platili...z titulu ze podla zakona nebola oficialne vekom predskolacka. To by kazdy mohol povedat, ze ja predcasne zaskolim, nedavajte mi skolne a potom si to rozmyslim emoticon emoticon

Dokonca nie je ani podstatne pre platenie skolneho v akej triede je zaradene dieta,... deti je vela a tak je bezne ze napr. v predskolskej triede maju par deti mladsich zo strednej triedy, lebo nie je dost predskolakov...alebo naopak predskolakov je tak vela, ze je jedna cela predskolska trieda a plus v strednej je par predskolskych deti zaucanych ako predskolakov... zazila som obe pripady. emoticon

Takze pre platenie ci neplatenie skolneho je rozhodujuci jedine vek.
Pre zaradenie medzi predskolakov na ziadost rodica... je rozhodujuce ustretovost skolky, ci vase dieta zaskoli a objedna zosity atd...

bonaqa2013
26. nov 2014

moja dcéra je prváčka na ZŠ a chodí s ňou dievčatko, čo je narodené v sept. t.j. v septembri mala 6 rokov - t.j. v prvej triede. Či je to dobré neviem. Dcéra je v druhej polovici júna a mohla som judať o rok neskor. V triede do ktorej chodí, je asi polovica detí, ktoré maminky náročky dali o rok neskoršie a sú aj vzrastovo vačšie, aj šikovnejšie. rok u detí veľa robí.
Brat dával dcéru narodenú 25 sept. skor do školy, pretože bola veľmi vysoká, ale viem že mali s tým len a len problémy. V súčasnosti má už viac ako 20 rokov, ale asi to oľutovali. aj tak bola vždy od všetkých detí o hlavu vyššia aj tak.

mawka
autor
26. nov 2014

@bonaqa2013 ja ju netlacim nasilu do skoly, ako som pisala, rozhodnem sa na zaklade toho, co mi povie psychologicka a spec. ped... U niekoho tie tri dni su ok, niekto musi este rok v skolke ostat a poznam aj deti, ktore uz v 4 rokoch pisali, citali a boli aj zrele. a poznam aj rodicov, co za kazdu cenu natlacili deti do skoly. to nejak neuznavam. ono je to individualne velmi. nie som ten typ, co by som ju tlacila do skoly za kazdu cenu. len teda nech si v skolke tiez ujasnia, co chcu. peniaze im budem platit, to je ok, kedze je to viazane na datum a nam proste povedali, ze predskolaci neplatia a ja reku sak teda ked je predskolacka v triede vylucne len s predskolakmi. Nikto mi nepovedal, ze je to viazane na datum 🙂 takze chyba v komunikacii. a priznam sa, skolsky poriadok som citala naposledy minuly rok, proste viem, ze treba platiit, len toto som asi inak pochopila 😅 resp. neuplna informacia. a nasa mala, nie je mala 😀 tiez kus baby, keby som mala riesit vysku, tak by hadam musela uz pomaly do druhej triedy ist. tiez posobi v skolke ako keby tam bola na stazi nejakej 😀 joj tolko som mala vysokych spoluziacok a potom sa im vyska ustalila a sme rovanko vysoke a to teda vytrcali baby z radu riadne. no a co sa tyka juna, ja som tiez v druhej polovici, tiez som bola v skole ako mladatko, ale u mna by zase bolo kontraproduktivne ma nechat dlhsie v skolke. a som aj rada, nestazujem sa, prva trieda lavou zadnou, si pamatam, bolo to skvele a bavilo ma to. a asi vela zalezi od ucitelky. u nas v konkretnej skole su dve. jedna z nich je uplne fantasticka, ucila aj mna a je k nej strasne velka tlacenka. kazdy ju chce pre svoje dieta v prvej triede 🙂 takze je jedno ci teraz ci o rok, ale vybavovat si ju budem aj ja. neskutocne vie motivovat deti a deti ju miluju.
@jolinka ona ma vsetko, zosity, zaskoluju ju, ved o to ide a zrazu sa niekto uvedomil, ze ups, ale ona je narodena tri dni po tak zrazu riesia, ze nie. a toto je na tom to najdivnejsie. ved nech s nou pokracuju aj nadalej ako zacali. ved pre malu to bude len plus, aj keby ostala este rok v skolke, tak si zopakuje, pripravi sa lepsie.
hovorim, tych 15 e mesacne je najmensi problem aj poslat 45 e za tri mesiace od septembra..

jolinka
26. nov 2014

@mawka no tak ked ma zosity a uz ju treti mesiac zaskoluju...aky problem maju pokracovat? Ty doplatis skolne a oni nech ju zaskoluju na tvoju ziadost ako predskolacku a samozrejme este do juna sa uvidi ci nastopro bude zrela do skoly.
Ja to tiez beriem individualne, treba sa rozhodovat podla konkretneho dietata...lebo reakcie su napoly podla osobnych skusenosti, jedni dali predcasne a lutuju a druha polka nelutuje, ze to bolo super pre dieta.

Nakoniec ked je dieta 31.august a ide do skoly, nik nepozera cez prsty ze aha dali priskoro do skoly, ked ale das 3.9. narodene dieta co je len par dni, uz to musis obhajovat, ze nie si krkavcia ctiziadostiva matka. 😝

jolinka
26. nov 2014

@mawka v nasej skole je zase bezne dat kludne aj septembrove , oktobrove dieta predcasne do skoly. Prva dcera ma kopec spoluziakov letnych bez odkladu jedno predcasne zaskolene, mladsia dcera ma v triede min. 2 deti predcasne zaskolene. ale u nich je menej deti v triedach, mensia zataz ulohami ...takze aj kvoli tomu sa tak rozhoduju rodicia. 😉

mawka
autor
26. nov 2014

@jolinka tak teraz mi uplne padla sanka 😀 tak pisem s mamkou, volala tam, tak preboha, oni riesia platbu z minuleho roka z juna ze ved nebola predskolacka - chyba im platba 😀 tak ale toto je sila, veru. teraz uz uplne nechapem, co pletu minuly skolsky rok s terajsim a s tym, ci je teraz predskolacka a ze vtedy nebola. No jasne, ze nebola 🙂 a chybajuca junova platba je jasne, ze chyba, ked mala bola 5 tyzdnov mimo slovenska a skolka mi odsuhlasila nepritomnost a odpustenie poplatku.
No vidim, ze v tom maju strasny bordel.

andrejka1974
26. nov 2014

@mawka predskolacka je az , ked dalsi rok by nastupila do skoly a nie o par dni neskor ako je 31.8. predskolaci su ti, ktori su o rok starsi, moja je 24.9. 2008 a je az teraz predskolacka 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂