Poplatky, ak je dieťa predškolákom 2 roky

5. jan 2024

Ahojte maminky. Buduci rok dcerka bude predskolacka a uz som sa zamyslala ci nam neodporucia este dalsi rok v skolke. Dcerka je sikovna a mudra ale je este hrava a ma trosku problem s recou kedze je bilingualna. Preto moj osobny nazor je ze by jej este prospelo rok ostat v skolke. Mala by vsak uz 7.5 roka ak by nastupila do skoly. Ako to je u vas nelutovali ste rozhodnutie ze dieta islo neskor do skoly? A ako to je s poplatkami? Zijem vo velkomeste a skolne je dost vysoke avsak predskolaci neplatia ak ke dieta 2 roky predskolak 2 roky sa neplati skolne?

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
5. jan 2024

Ako ju vpred potiahnu o 2 toky mladšie deti? Potrebuje rovesníkov aby ju potiahli vpred a nie o 2 roky mladšie deti
Že je hráva? Aj ostatne deti sú hravé, veď sú to deti. Bežne školáci na 1. stupni pridu zo školy a idu sa pohrať s hračkami

Uvidis ako dopadne predškolská depistaz a aký názor budú mat učiteľky

autor
5. jan 2024

@bublinka1426 @pribinak myslim si ze som polozila dost jasnu otazku, mate osobnu skusenost s odkladom? Nemate? Nekomentujte dakujem

ankare
5. jan 2024

Môj mal odklad v škôlke a následne navštevoval pripr. ročník v ZŠ pre žiakov s nar. kom. schopnosťou. Teraz je prvak a má 8 rokov.

slavomira236
5. jan 2024

Na sk len rok neplatis predskolsku.a nemozes sa rozhodnut len tak ze nedas dieta do skoly..

bublinka1426
5. jan 2024

predstav si poznam take co dali o rok neskor, je to OK
poznam taku co sla o rok neskor a opakovala rocnik a sa jej teraz vysmievaju ze nie je medzi rovesnikmi

bublinka1426
5. jan 2024

@ankare neriesia to deti ze ma 8 a je medzi 6 rocnymi? resp predsa len je to dost rozdiel.

liv1
5. jan 2024

Nelutujem, obe deti odklad, dcera cerstvych 7, syn 7,5 ked isiel do skoly. Najlepsie rozhodnutie, neboli este zreli, trapili by sa v skole.

ankare
5. jan 2024

@bublinka1426 Jakubko je celkovo oneskoreny aj vzrastom. V triede je najnižší a najslabší žiak. 😅

lucia147852
5. jan 2024

Na to, aby malo dieťa odklad potrebuješ papiere od psychologa. Budú im robiť dopistaz. To neni len tak, že bum nechám si dieťa doma, lebo som si povedala. Moja je aktuálne prvacka. Tiež je hráva a nemá dokonalú rec. V škole ide na 100% a doma sa ide hrať. Má kamarátku, ktorá išla do školy 7,5. Ten rozdiel je obrovský. Ona už rieši úplne iné veci ako jej hravi spolužiaci. Ak nie je psychologicky dôvod, že dieťa ozaj nie je zrelé, tak by som mu to nikdy neurobila

bublinka1426
5. jan 2024

@ankare ja sa desim, ked pocuvam aka je diskriminacia medzi detmi. drzim palce nech sa Vam dari. hlavne vela zdravicka

autor
5. jan 2024

@liv1 dakujem prva asi normalna odpoved, a ako sa detickam darilo v prvom rocniku? Nevysmievali sa ze su starsie? A skolne ste neplatili 2 roky?

bublinka1426
5. jan 2024

mudra hlava ked si precitas moj koment tak pochopis. ano mozu sa vysmievat. jasne ze sa mozu, to my ti tu nezarucime.
co my vieme do akeho kolektivu sa dostane?
mozu a nemusia
kamoskinej dcere sa smeju= je starsia vyssia na oko vidno ze tam nepatri
ludia su zli, deti su zle tiez aj ked to tak mozno nemyslia

mirka17
5. jan 2024

predškolak môže byť iba raz, čiže iba raz neplatíš školné. Potom keby si dala aj 10 odkladov školné platiš.

autor
5. jan 2024

@bublinka1426 mozes prosim ta opustit tuto diskusiu? Dakujem

ecko80
5. jan 2024

Ahoj, syn mal odklad, bol 2 roky v predškolskej triede, poplatok sme neplatili. Synovi aj zle vychádzajú roky, do prvej triedy išiel, keď mal vyše 7 a pol roka, je prvák a teraz v decembri mal 8 rokov. Deti v triede neriešia, ze je starší. A neľutujem, že išiel neskôr, patrí k najšikovnejším žiakom v triede, hoci je Asperger. Za ten rok veľmi dozrel, zlepšilo sa sústredenie.
Odklad ale navrhuje psychologička z CPPaP po vyšetrení dieťaťa, len depistáž v škôlke nestačí.

oblecenie99
5. jan 2024

Môžem sa prosím k téme pripnúť? Môj syn je decembrový, teraz mal 4 roky a momentálne chodí do strednej triedy - v septembri ma to prekvapilo, lebo sme čakali, že ho ponechajú ďalší rok v malej triede. Ak ho dajú v septembri automaticky do poslednej, predškolskej triedy, ako to ďalej riešiť? Či to už máme konzultovať teraz so škôlkou? Ako to je vlastne v prípadoch, keď dieťa v septembri nedovŕši 6. rok veku? Zopakuje si automaticky posledný predškolský ročník? To sa vlastne nepovažuje za klasický odklad a netreba ani oň žiadať? Ďakujem (som z toho jeleň)

liv1
5. jan 2024

Neplatili. Syn je mensi, a ozaj nebol do skoly pripraveny. Drtiva vacsina spoluziakov je aj tak vyssia a nikto neriesi ze je najstarsi. On je hrdy 😁. No a dcera, ta mala len cerstvych 7, a uz tie najblizsie mesiace bolo plno deti ktorym zle vychadzali roky a mali tiez 7. Takze ona zapadla tiez bezproblemovo. Tam niet o com co sa tyka vysmievania, niet sa vysmievat comu 😁🤷‍♀️

ecko80
5. jan 2024

@oblecenie99 Môj je tiež decembrový, tzn. v septembri mal 5 rokov a 9 mesiacov, to automaticky zostáva v predškolskej triede, nie je to odklad, ani oň netreba žiadať.

autor
5. jan 2024

@ecko80 dakujem za odpoved, samozrejme viem ze ten proces odkladu je ze niekto navrhne. Avsak ja to riesim kvoli tomu ze poznam pripad A chlapcek inteligentne pekne rozprava, pekne kresli len je hravy tak odporucili odklad-mal odklad. Pripad B chlapcek absolutne mu nic nieje rozumiet-odporicili odklad ale napriek tomu dali do skoly a je to hotove trapenie zrejme bude opakovat v ZS aj rocnik. Pre tieto 2 pripady rozmyslam co nas caka.

autor
5. jan 2024

@liv1 dakujem a vlastne prexo deticky isli neskor? Ako prebiehaju tie testy ci je pripravene dieta do skoly?

guudy
5. jan 2024

Autorka, mozem ti napisat moju skusenost so zaskolenim. Starsie dieta, letne, velmi sikovne. Motorika na urovni tak 4 rocneho, logopedia este nedotiahnuta. Do skoly nastupilo v 6 r s tym, ze nevie este R. So skolou nebol absolutne ziadny problem. Kedze tento rok konci VS, tak je zjavne, ze sa to neprejavilo ani neskor.
Mladsie dieta, letne, velmi sikovne. Motorika ok, logopedia rovnako ako u starsieho. Dieta nastupilo do skoly v 6 r. Rovnako ziadny problem v skole…. uz sa blizi k maturite.

Objednajte sa do CPPaP a nechajte si poradit. Tiez by som konzultovala s ucitelkami v skolke. Sam rodic sice pozna dieta najlepsie, ale posudit zrelost dietata (v porovnani s ostatnymi rovesnikmi) moc nevie…

ecko80
5. jan 2024

Rozumiem, co myslíš. Je na rodičovi, či sa bude držať odporúčania a dieťa do školy nedá. Ja som napr. videla, že syn sa nedokáže dlho sústrediť na jednu činnosť, že jeho pozornosť po chvíli klesá, to potvrdila aj psychologička. Sama povedala, že si nevie predstaviť, že by vydržal 4 hodinové vyučovanie. Plus nevedel dobre vyslovovať sykavky, čo by mohol byť reálne v prvej triede problém (pri učení sa pismen, písaní "diktátov"...).

tetapetra
5. jan 2024

Ak máš pocit, že dieťa nie je vhodné do školy,potrebuješ testy školskej zrelosti. Tie ti ukážu či áno, či nie. Hravosť je bežná vec. Keď múdra a šikovná je zbytočne nechávať ju v škôlke. Moj syn mal odklad, lenže on ho naozaj potreboval

nikaeli
5. jan 2024

Už to nie je také jednoduché ako doteraz.
https://www.pravneprerodica.sk/odklad-do-skoly/

autor
5. jan 2024

@ecko80 oo ano presne aj toto myslim, ked vytiahnem knizku precitam 2 vety a uz nieje dcerka v miestnosti :D bola by som vsak zvedava ako je to v skolke urcite budem konzultovat aj s ucitelkami dakujem 🙂

mufka1
5. jan 2024

Ja mam 3 deti a všetky mali odklad a vôbec neľutujem
.Nemá čo stratiť, a ten rok co ostane škôlke bude ešte šikovnejší.😊

luliu
5. jan 2024

Školné platiť budeš, zadarmo je len 1 rok. A nie je odklad ako odklad. 7.5 roka je už dosť, ten rozdiel 1.5 roka medzi deťmi bude zreteľný rozumovo aj fyzicky

nikpa
5. jan 2024

Práve riešime to isté. Tiež neviem sama za seba ako matka povedať co by bolo lepšie. Syn mal teraz 6 rokov, je v predškolskej triede. Posledného pol roka sa veľmi zaujima o písmená, pozná celú abecedu, prečíta si krátke slová, sčítava príklady do 10, celkovo má dobrý rozhľad na jeho vek. Ale absolútne sa nevie sústrediť, všetko mu treba 10x zopakovať, je nepozorny. Skôr sa prikláňam aby už v septembri nastúpil do školy lebo podľa mňa škôlka už mu ďalší rok nemá čo dať. Ale boli sme odoslaní na súkromnú depistaz a podla toho sa rozhodneme. Nebudem to siliť keď mi odporučia, že nie je ešte zrelý. Na tvojom mieste by som sa tiež poradila s odborníkom ked si nie úplne istá, či je pripravena. Inak ja som tiež išla o rok neskôr, mala som 7r5m, vtedy mi to bolo jedno, skôr na strednej som pozorovala, že ako jediná som maturovala 20 ročná, ostatni ako 18 roční. Tiež na výške, kým som doštudovala, prišla som si stará. Moje spolužiačky neskôr v tom veku už aj deti mali.

liv1
5. jan 2024

Dcera bola emocionalne nevyzreta (zdalo sa nam) a nemala absolutne zaujem o skolu. Testy ukazali ze nie je zrela, robila ich v cppap. Teraz sa to uz inak vola. A syn detto, tiez testy a tiez skola nulovx zaujem. Uplne bolo na dcere vidno ako jej ten rok prospel, uz na pol roka bolo vidno ze sa obrovsky posunula. A v skole ke excelentna, dozrela, problemy ktore mala v skolke so starsimi detmi uz v skole neboli, lebo nebola medzi nimi najmladsia. No a syn ten by kludne zvladol aj dalsi rok odklad 😂.