icon

Kto rozhoduje o odklade nástupu do školy?

7. feb 2025

Viete mi poradit, ci o odklade do skoly rozhoduje svojvolne rodic? Mozem dat dieta do skoly az ako 7,5 rocne?

nynia
7. feb 2025

Teoreticky mozes, prakticky potom chudak to dieta v kolektive ak na odklad nema dovod. Mentalny rozdiel medzi 6 a 7.5 je pomerne dost velky nehovoriac ked v 6.5 zacne chodit s 5 do pripravky. To potom aj vela stastia prajem ucitelkam v skolke a skole. Ak sa bavime o vnimavom, sikovnom dietati s intelektom primeranemu veku, zabavit ho bude oriesok.

deedol
7. feb 2025

myslim, ze mozes, ale neodporuca sa to, moze to narobit nepredvidane problemy (vyrusovanie, neschopnost nadviazat vztahy a pod.) par dni dozadu mala o tom @spec.ped na IG post.

aaadkaaa
7. feb 2025

Nie, nemozes o tom rozhodnut sama, vyjadrenie musi vydat CPP.

nynia
7. feb 2025

@aaadkaaa nemusi len cpp ale moze aj pediater, zial poznam, ze tak dostali viaceri papier lebo mali dieta "casto chorlave" a kvoli tomu nesplnilo poriadne dochadzku v pripravke ako malo. Ked sa tam ukazalo raz za cas na par dni... Zial, velmi lahko sa to da obist ak ma kto byt s dietatom doma.

elanor
7. feb 2025

nie, nemoze o tom svojvolne rozhodnut rodic.
Musis mat odporucanie z CPP a tusim aj od riaditelky/ucitelky zo skolky, a potvrdenie lekara.

autor
7. feb 2025

@elanor To fakt? Lebo moje dieta ma oneskorenu rec, a oneskoreny psychicky vyvin. Mam schvaleny plateny rodicovsky do 6 roku veku dietata skrz tieto diagnozy. Rec sa uz velmi zlepsuje a aj vsetko. Ale predsa len mi pride rok pozadu oproti rovesnikom moje dieta. Ale vedomostne je popredu, vie toho ozaj vela. A preto si myslim, ze nam nedaju odporucanie na nastup do skoly v 7,5 roku. Ale podla mna by to moja dcerka potrebovala az v 7,5 roku ist do skoly.

elanor
7. feb 2025

v cpp prihliadaju nie len na vedomosti, ale aj na vyslovnost, a v neposlednom rade aj na psychicke rozpolozenie.
Cize potom vsetkom co si vymenovala, si nemyslim, ze by vam to odporucenie nedali, praveze naopak.

autor
7. feb 2025

@elanor Dakujem. Tak budem verit, ze az v 7,5 roku odporucia ist. Ten rok naviac este dcerke velmi pomoze na dozretie CNN.

autor
7. feb 2025

CNS

elanor
7. feb 2025

odporucam sa objednat co najskor, lebo bude teraz toho vela, aby ste dostali nejaky rozumny termin. A nie az o niekolko mesiacov, lebo budu total vybookovany.
CPP myslim.
A ak chodi dieta do skolky, nezabudni si strazit termin na oznamenie skolke, ze dieta na dalsi rok ostava v skolke. Aby mu drzali miesto.

aaadkaaa
7. feb 2025

@nynia je to tak ako pise aj
@elanor musi dat potvrdenie CPP a musi to potvrdit aj pediater, ale teda hlavne je cpp, pediater nestaci rozhodne.

aaadkaaa
7. feb 2025

Autorka,do cpp si uz objednana? Lebo maju toho velmi vela,takze ak tak sa urychlene objednaj

shaola
14. feb 2025

O to, aby dieťa ostalo v mš žiadajú rodičia. K žiadosti o pokračovanie plnenia povinného predškolského vzdelávania od vás treba priložiť súhlasné stanovisko z Centra poradenstva a prevencie a súhlasné stanovisko od všeobecného detského lekára. Upozorňujem ešte, že aj napriek tomu, že už viete, že chcete odklad, na zápis do školy ste povinný ísť.

jamidea
14. feb 2025

Papier cpp a od pediatra, plus tvoja ziadost. To potrebuje ms, aby ti dieta mohli nechat v ms.

palicka
14. feb 2025

Odklad už neexistuje, ide o pokračovanie v povinnom predprimarnom vzdelávaní. Riaditeľke MŠ, ktorú navštevuje, podpíšeš informovaný súhlas o pokračovaní v PPV. Doložíš odporúčanie všeobecného lekára pre deti- pediatra a vyjadrenie CPP. Riaditeľka vydá rozhodnutie o pokračovaní… neviem však, či je to vhodné. Pozeraj aj na to, ako sa Tvoje dieťa bude cítiť medzi spolužiakmi.

strasska
14. feb 2025

Mozes zvážit aj prípravný ročník pre deti s NKS ... tiež potrebuješ odporúčanie od CPP

palicka
14. feb 2025

@strasska úvodný, prípravný je na špeciálnej škole. A áno, tiež si myslím, že toto by bola rozhodne lepšia voľba!