icon

Kvôli jednému dieťaťu nespia v škôlke všetci

5leni12
16. sep 2015

Ahojte,len teraz v septembri sme nastupili prvy krat do skolky a je tam obrovsky problem s jednym dievcatkom. Cez obednajsi spanok krici,place,vystraja,spat ani nahodou. Tym padom nespi nikto,ucitelky si s nou nevedia rady. Moja dcera je uplakana,nervozna,nechce nic jest..proste katastrofa. Je zvyknuta cez obed spat a chyba jej to. Ako taku situaciu riesit? Ked som sa na to spytala ucitelky,povedala ze uz nevie co ma s nou robit.. Mame ako rodicia ostatnych deti pravo ziadat aby nebola s nimi v triede ked sa ide spat?

Strana
z2
katrinka8
19. sep 2015

Ja trošku na okraj toh spánku, mojej dcérky spolužiačky - dvojičky majú problém s obedným spánkom v tom zmysle, že keď cez obed spia, tak potom nedokážu večer zaspať skôr ako o 22:00. Toto mala aj moja dcérka v istom období, že keď počas dňa spala, tak veče nedokázala zaspať. Bolo to hrozné obdobie, pretože tým, že zaspala neskoro, ráno sa jej ťažko vstávalo... Ale moja napr. cez deň nespáva už (je predškoláčka), ale keďže som na RD s mladším synčekom, chodí po obede domov (pred spánkom).
V našej škôlke deti spať nemusia, ale v posieľkach ležia, počúvajú rozprávky a oddychujú. Keď dcérka začínala so škôlkou, tak mala veľmi ťažkú adaptáciu, na rady iných som dala a nechala ju na celý deň (blbá som bola, už som to kdesi písala, ako nič celé dni nejedla, ani nepila a po 3 dňoch dostala horúčky), ak nechcela celý deň nič robiť, len sedela na stoličke pi pani učiteľke. Aj počas spánku ju tak nechali, nenútili ju, keď videli, že to by bolo ešte horšie, lebo ani pyžamko si nechcela obliec, ani nič. Ale ona ani nič nevravela, celý deň mlčala ☹ Neprajem nikomu zažiť toto.
Mimochodom, kamoška v Nemecku má opačný problém, jej synček teraz prestúpil z jaslí do škôlky a tam sa už v škôlke nespáva. A on nemá ani 3 roky (o mesiac až bude mať) a cez deň tie svoje 2 hodinky potrebuje. Tak sa trápia... ☹

timea7
20. sep 2015

@katrinka8 čo sa týka toho, že tvoje dieťa zaspávalo neskoro, ak išlo poobede spať, neviem, o koľkej si ju ukladala poobede, dá sa to jedine tak, že sa dieťa poobede ukladá najneskôr o pol jednej a o druhej, pol tretej zobudí, aby večer zaspalo skôr. Je to ťažké dieťa budiť, ale ani v škôlke nespí do štvrtej. A ešte treba dodržiavať ten istý režim aj počas víkendov, čiže vstať o siedmej, aby bol zase ten rytmus zachovaný. Viem, že to nie je bohviečo, aby aspoň jeden z rodičov vstával aj v sobotu a v nedeľu skoro, ale pre dieťa je to potrebné. Vždy by sa mala rešpektovať potreba dieťaťa, niektoré potrebuje spať ešte ako predškolák, pospí si aj dve hodiny, niektoré už ako štvorročné nie, bohužiaľ, v štátnych škôlkach je to niekedy veľmi ťažké, ale vždy sa dá nájsť riešenie, aby dieťa nemalo zo škôlky stres, ale aby sa tam tešilo.

katrinka8
21. sep 2015

@timea7 - no ona chodila spáva okolo cca 12:15, ale kým zaspala, trvalo to niekedy aj hodinu, kým zaspala (ležala, lebo sa jej aj spať chcelo, ale niekedy to proste nešlo, neviem prečo, asi potrebuje na unavenie viac času). Aj sa potom vybehala vonku až do večera, o ôsmej v posteli, ale čo z toho, keď o desiatej ešte nespala ☹ Mala proste obdobie, keď ten obedný spánok potrebovala, ale zároveň jej nedal potom večer zaspať. A to ráno vstávala okolo tej 7:15, čiže zase nejak moc nevyspávala. Mimochodom, keď chodíme do škôlky, tak vstáva o 6:45, a to napriek tomu, že poobede nespáva a zaspí do tej 20:30 (to je maximum, obvykle skôr), tak má občas problém...
Ale je to ozaj individuálne. podľa mňa niekomu sa proste taký ten systém nastaviť nedá, alebo teda dá, ale je to proste nasilu. Dcérka je taký nepravidlen spáč od malinka, od narodenia teda. Ona sa vôbec nebudila rovnako, napriek tomu, že som ju ukladala vždy o tej istej hodine večer (toto jediné sa u nej dalo nastaviť, chvalabohu, plus super, že sa aj v noci budila pravidelne na kojenie najprv 2x a potom už len raz), raz vstala o šiestej, na druhý deň o 6:45, niekedy aj o ôsmej (ako bábätko), tak potom sa mi ťažko nastavovali aj tie denné spánky, vždy som len musela sledovať čas bdenia a ukladať ju po určitom čase, nie o určitej hodine. Ak som sa snažila ju uložiť podľa hodiny (že nejaký systém), vždy to bolo trápenie na oboch stranách. Až neskôr sa jej to trochu upravilo, keď už spávala len raz do dňa. tam to už nabralo trochu pravidelnosti, čo sa času týka. Osobne, napr. som nočná sova, nič s tým neviem robiť. Roky rokúce som vstávala pred siedmou (okrem víkendov teda), do škôlky už o 6:15, ale mám problém proste s tým. Či idem spa o desiatej večer alebo o polnoci, je to to isté, ráno mám problém vstať, resp. vstať vstanem, ale isto nie rezko zvesela 😀 Nehrozí, že by som sa zobudila bez budíka 😀
Preto ja chápem obe strany, aj detičky, ktoré spať potrebujú, aj tie, ktoré nie. Ono si myslím, že pri dobrej vôli sa všetko dá vyriešiť 🙂

lennicka
8. okt 2015

Presne tak, vecny problem. Rodicia "nespavcov" nepochopia tych druhych, rodicia "spavcov" zase nas.... ale kazdy clovek,kazde dieta je ine, ja osobne by som tiez nezniesla keby mi niekto nariadil spat teraz, oddychovat teraz... Mam dieta, ktore nespi, a nepomaha ist do postele vecer o 20 o 21 ani o 22, tak co uz... ak je moznost, vybrat skolku, kde nebudu trvat na spani, ale tiez to asi treba komunikovat pri vybere skolky ake su moznosti. Lebo zase chapem, ze je to rusivy element pre deti, ktore spat chcu... takze asi len vybrat dobre skolku.....

zuzinabila
15. nov 2018

@5leni12 lebo ked uvidia ine deti,ze jeden ma vynimku,automaticky vznikne davova psychoza a budu chciet vynimku tiez.pust jedneho v case spanku na zachod,pojdu dalsi desiati.daj jednemu napit sa,budu chciet pit vsetci.ta 1,5 hodinka a oddych sa da vydrzat,presne ako to tu niekto napisal,dieta sa prisposobi,je tvarne.a pre male deti je prirodzenejsie spat ako nespat.

Strana
z2