icon

Malú mi nezobrali do škôlky,. Čo teraz?

nikcii
30. aug 2017

ahojte, dcérka bude mať v oktobri 3 roky, zahlasila som ju do skôlky, ale bohužial kvôli plnej kapacite nás nezobrali , ani do jednej... a čo som sa pýtala tuto v našom meste su už všetky škôlky preplnené .. kedže v novembri mi konči rodičovský .. a ja sa kvôli tomu nemôžem zamestnať , a malú nemám ani kam dať aby som mohla chodiť pracovať, som slobodná mamina, nikoho tu nemám moji rodičia su mimo , žiju v zahraniči , čiže moja otázka znie, mám po skončení rodičovského na niečo nárok ? Ako mám postupovať ? Alebo čo sa dá robiť ? Pretože bez peniažkou samozrejme nemôžme ostať , a pracovať tak tiež nemožem kvôli tomu že budem musieť byť z malou doma ... mate niekto skusenosť ? Alebo ste natom podobne ? Dá sa niečo vybaviť ? Ako ? Ďakujem veľmi pekne za každú radu 🙂

bluka2
31. aug 2017

@nikcii praveze ta podla mna posiela k lekarovi a psych. aby si mala akoze nejaku diagnozu a zaplatene dalsie 3 roky. Preto pise aj o poberani, ked ti ju zoberu do skolky. Ale osobne by som tou cestou nesla. Nemusi to byt super mat v zaznamoch nejake diagnozy pre neskorsi zivot

aristka
31. aug 2017

@bluka2 mam znamu ,ktora sa ocitla takto s dietatom a zivitelka troch deti a veru urobila velke hallo ,do lokalnej televizie ,miestne noviny a samozrejme oficialne odvolanie a kludne audiencia u samotneho primatora ...zabralo ,neexistuje ,ze zoberu z dedin a jej nie ,ak tam ma trvale bydlisko.

bluka2
31. aug 2017

@aristka Presne, treba si vypestovat taky postoj "aj cez mrtvoly", ze ked sa pred vetou clovek iba nadychne, uz maju hrozu a rovno ponukaju miesto... Ok, trochu prehanam, ale problem bol mozno aj trochu v tom, ze sa nechala odpinkat, resp. ze bola prec. Ak je system zly, tak miesta maju okrem tych, co mali proste stastie a podplacacov, skor tie drave matky. Ja by som si aj letenku cez pol sveta spat kupila, keby mi hrozilo, ze nebudem mat pre svoju skolku. Teraz je trochu neskoro, ale radsej nabehnut v pondelok ako nikdy...

nikcii
autor
31. aug 2017

@bluka2 rozišli sme sa z priatelom kedže som to tazko zvladala cele, chytila som sa zbalila som seba malu a odisli sme, boli sme 2 mesiace preč, v zahraniči u rodičou , za 2 mesiace mi zavolal 1 krat ako sa má mala, to je vsetko už 2 týždne sme doma , a nič kašle na nás, na malu sa ešte nebol ani pozriet odvtedy, videl ju raz 2 minuty ked sme sa stretli v meste... tak som to myslela .. jasné planujem ešte pobehať aj škôlky a dufam že nieco vyriešim skusim im to normane vysvetliť ako to je... a dufam ze sa na nás usmeje štastie ... a najde sa pre nás nejake miestečko

nikcii
autor
31. aug 2017

@bluka2 a to mi len tak lekár napíše barzjaké diagnozy? Pretože moja malá nemá žiadne zdravotné problémy , ani nebýva často chorá... preto sa pýtam 😱

korytnacka1
31. aug 2017

@nikcii diagnozy sa urcite nepisu bezdovodne, len tak. Taktiez na "barsjake" predlzenie neschvalia. Bud rada, ze mas zdrave dieta, vela mamiciek totiz nema

katkalubkova
31. aug 2017

@nikcii v oktobri a v novembri sa sem-tam uvolni miesto a niekedy, ani v septembri vsetky deti nenastupia, tak by bola sanca dceru dostat do skolky. Ak si pred nastupom na MD bola zamestnana, mas narok na podporu v nezamestnanosti, ak nie, mozes sa zahlasit na zdravotnu poistovnu ( starostlivost o dieta do 6 rokov ), vtedy bude za teba platit, neviem ci stat, alebo zdravotka zdravotne poistenie, ktore je na mesiac asi uz nieco okolo 60€, co je dost. Nemusis lietat po uradoch a zhanat razitka na urad prace a mat papierovacky, Zial to bude, ale bez prijmu. Skus sa v skolke opytat tak v priebehu septembra a vysvetlit im svoju situaciu, drzim palce

katkalubkova
31. aug 2017

K tomu predlzeniu co ti baby pisu, to sa sice da, aj lekar zavrie oci a pomoze, ale pokial dcerka ( Chvala Bohu ) je zdrava a nebyva casto chora.....
Nema co lekar napisat do papierov, tiez musi byt niecim ten papier podlozeny. Ked ides s dietatom 2 krat do roka k lekarovi, nema tam co odovodnit.
Tam je, sa mi zda, klasicka posudkova komisia!

mircalla
1. sep 2017

@janette321 ide z teba dost neagtivnej energie, evidentne ozaj nechapes ci nechces chapat prispevky, len si jedovito dupes nohou a omielas svoje.

@sasules stat prispieva sa sukromne skolky 280 eur (do 3 rokov dietata), ale zoberu ti rodicak, takze v podstate to je 80 euro, az taka strasna vyhra to nie
Okrem toho ten prispevok by mala necele 2 mesiace, kedze dieta dovrsi 3 roky v oktobri...a hradila by to cele sama

@nikcii skus oslovit skolky v pribehu roka, obcas este deti beru.

@sisaka suhlasim s tym, ze by mali brat deti pracujucih rodicov, je kopec pripadov, ked si mamicka hovie doma, do prace sa jej nechce a dieta v skolke, ja som synovi roky platila sukromnu skolku a chodia do prace. Potom ho uz zobrali do statnej, ale nechcela som uz menit, pri dcere uz taku vec neurobim

mircalla
1. sep 2017

Ja sa inak cudujem, ze tu dakoho hanba nefackuje, co tu radite, aby si predlzila rodicak - ved daka diagnoza sa najde.....Aspon tu je jasne vidiet (samozrejme je na to x tem), ako sa to tu bezne na Slovensku riesi....smutne. Ved niekto to zaplati - napriklad ti pracujuci rodicia, co ich ani nenapadne riesit veci touto cestou.

kochanka
1. sep 2017

Ak som dobre pochopila ty si len teraz zacala riesit skolku a nebola si na zapise zaciatkom roka? Ked nechces dat strazit dieta niekomu inemu lebo je cudzi a v skolke s tym problem nemas? Tam ucitelky cudzi nie su? Neviem ale baby ti tu navrhli vsetko mozne. Keby som v situacii ako ty tak robim vsetko mozne aj nemozne a neapolieham sa len na skolku

janette321
1. sep 2017

@mircalla negativna energia ide z tych co sa nemozu zmierit s tym ze postihnutym detom dava stat 200 eur . A ze chudaci pracujuci na nich doplacaju ze to ide z ich penazi .... ubohost .

maciatkolulu
1. sep 2017

@janette321 o akom postihnuti pises? O vymyslenych diagnozach? Ja snad zle citam,co sa tu radi..... Fakt je cloveku zle z toho. Aspon je vidiet aky je tento narod. nuz no comment. A
@nikcii trochu nerozumiem,preco riesis skolku pomaly tri dni pred nastupom a si v soku,ze ti ju nezoberu,ved zapis bol davno,rovnako ako vyrozumenie a moznost odvolania a nie sa teraz stavat na zadne a zrazu si hladat pracu a skolku pre ani nie trojrocne dieta. Tieto veci sa riesia skor. Inak je fajn,ze nie ste spolu dva meiace a plati ti aspon 100eur. To je super. Ked uz nema zaujem o dieta,ze aspon plati,mas este par mesiacov na to,aby si si poriesila situaciu a ako ti tu uz niekto radil treba to mat aj na papieri,ci teda zjavne nemas. Ale mas byvanie,co je podstatne,teraz sinuz len tunpracu ttch par mesiacov hladaj a atakuj skolky. Aj ked nevidim velky zmysel sa rozculovat,lebo je vela trojrocnych,ktori bolinriadne na zapise a rovnako viac rocnych,nuz a zial.aj taclkych co ich matky sedia doma na zadku,poberaju rodicka na ZDRAVE deti,ktorym sa vystavila"barsjaka"diagnoza,to si uz budes musiet sama.nejako vybojovat a druhykrat necakat na poslednu chvilu. Asi si ju nechcela dat do skolky, ked to riesis az teraz a ani pracu nemas.... Nuz nabuduce treba riesit skor.

mircalla
1. sep 2017

@janette321 Ty si ozaj dost hlupa. Nikto nema problem, ked chorym ci postihnutym detom stat prizna 200 euro. Plne si to zasluzia. Ale mam sakra problem s tym, kde si tu radite, aku pseudo diagnozu si dat a dostavat 200 euro za nic , aby som si vyriesila situaciu a mala 200 euro k dobru. Spekulantiek v tejto oblasti je tu dost, staci si precitat par tem.

Samozrejme, ze to ide z penazi ludi, co platia dane a pracuju, ale to by si si musela nastudovat zaklady makroekonomikym aby si to chapala

janette321
1. sep 2017

@maciatkolulu jasne vymyslene diagnozy a posudok sa kupuje za 50 eur 😂 reci na grc . To by ste ho mali aj vy a vsetci ... taketo vymyslene recicky siria len zavistlivci .

janette321
1. sep 2017

@mircalla samozrejme ze mate problem s postihnutymi detmi . Denne sa tu riesi ze sa pytaju ked da dvoj alebo dva a pol rocne dieta do skolky ci pride o rodicak . Tam nikdy nikto nespomenul ze zaberaju miesto inym detom . Vzdy mate problem len s postihnutymi detmi a 200eurami co imdava stat . A jasne vy na nich robite vsetko platite aj ciganov aj utecencov aj .....

mircalla
1. sep 2017

@janette321 Tu neni co zavidiet. na 200 euro nie som odkazana. Ci hodim to sem par tem, kde sa radi ako si poriesit predlzeny rodicak za zaklade pseudo diagnoz?
Keby som chcela vybavim si to aj ja. Akurat nechcem.

Opakujem sa - ale ty nechces citat, pretoze nemas na to bunky - nik nema problem s tymi, co maju na to ozaj narok.
Nevkladaj ludom do iust nieco, co nepovedali, zacina to byt otravne, si ako pokazena platna

janette321
1. sep 2017

@mircalla radit mozu co chcu ak nieje dieta na to odkazane tak nic nedostane . Len vy ste sa toho hned chytila . A jasne ze sa to tu riesi o com pisem len to by ste musela aj citat . Keby ste chcela vybavite si to aj vy ? No nevybavite a to vas stve ze na to nemate . a hocikto podla vas si to vybavi a vy mu to platite 😂

mircalla
1. sep 2017

@janette321 ukazkova stupidita

janette321
1. sep 2017

@mircalla ano presne ste to vystihla ten svoj opis . Grcam z takych ludi ...

mircalla
1. sep 2017

@janette321 mamicka tu riesi situaciu, ze jej nezobrali dieta do skolky. jedno z rieseni? vybav si predlzeny rodicak.

ci zo mna grca niekto s podprahovym IQ ma vobec netrapi. myslim, ze reakcii na seba samu si si tu mala moznost uz precitat pomerne dost aj od inych. dost sa zhodneme

maciatkolulu
1. sep 2017

@janette321 pocuvaj osobka,sa spamataj a rozmyslaj trochu predtym ako pises.... Ja som.neni odkazana na 200eur to ako po prve a za druhe som neuveritelne vdacna za to,ze so svojim dietatom chodim k lekarovi len na preventivky a nedrazdim zbytocne osud. Najma po tom co dcera v prvom roku(prvorodena)presla piatimi operaciami,takze o chorobach,co to viem. Dakujem Bohu aj vsetkym svatym za zdravie a za to,ze nemusim.behat po lekaroch. Za to.v mojom okoli poznam dost matiek,co na mna ziraju,ze ked som doma. Maly nie je v skolke,preco to nehodim na socialnu fobiu a nemam aspon vreckove.... To je na grc. Rovnako ako poznam rodiny,kde je realne postihnute dieta. Matka realne nemoze nastupit do prace okrem par doslova drobnych dostava to iste co spominane matky zdravych logopedicky fobiovanych deti👏inak zdravych a culich navstevujucich kolektiv .maminky pekne v praci,pripadne doma. Deticky v statnych skolkach. Juuuuuj to je ono,to zavidim. Najma ked si mozem dovolit byt doma so zdravym dietatom a svoj volny cas vyplname navstevou zoo,bibiany,flakanim sa po meste,valanim doma namiesto nahananim diagnoz a vysedavanim v cakarnach a trasenim sa ci predlzia a ci nie a zhananim novych diagnoz nech vyjde odvolanie. Hahahaha,to zavidim. Iste. Takze trosku kludu v tej nevrazivosti by nezaskodilo a trochu rozumu do hrsti,aby si pochopila ako sa to.mysli a ked ani to nezaberie,tak niet o com😀

mircalla
1. sep 2017

@maciatkolulu presne

hettinka
1. sep 2017

@nikcii ja by som si zohnala pani na stráženie, nejakú dôchodkyňu, a obchádzala škôlky, či sa neuvolnilo miesto. Stáva sa, že niektoré z detí nezvládne nástup do škôlky a po mesiaci prestane chodiť, malú by ti vzali namiesto neho. Záleží ale aj od toho, akú prácu by si mohla robiť a koľko by si vedela zarobiť (nečítala som všetko)... lebo ak maš dať za opatrovanie celý svoj plat, táto možnosť by ti asi nevyhovovala. Tiež sú firmy, kde je možný home-office, čiastočný úväzok a možno by sa to potom dalo, ak by si chodila do práce len 2-3 dni z týždna a zaplatila opatrovatelku.

Druhá možnosť - predlžený rodičák, ako tu píšu ... lenže tam by dieťa muselo mať vážne zdravotné problémy, ide to cez posudkového lekára.
Tretia možnosť, zostať s dieťaťom do 6 rokov na predlženej, no neplatenej, rodičovskej dovolenke je u teba asi nereálna možnosť, kedže bez peňazí byť nemôžeš.

evittam
1. sep 2017

@mircalla
@maciatkolulu Dievčatá ja sa vam neskutocne divím,ze stracate cas s touto osobou,ktora evidentne nie ze nechce ale bohužiaľ nemôže pochopiť o čom vlastne píšete.😉 Je to uplne zbytocne ako vidno z jej reakcii.

mircalla
1. sep 2017

@hettinka ta pani na strazenie je tiez dost financna narocna vec, i ked by to bolo za ozaj uplne minimum co je 2.5 eur 3 eur/hod, pri tom pocte hodin z toho vyjde napokon dost vysoka suma na mesiac

nikcii
autor
1. sep 2017

Vôbec nechápem o čom tu teraz píšete, hneď na začiatku som pisala že na zapise som bola medzi prvými... že to riešim teraz lebo som nechcela dať malú do škôlky a ja nemám robotu ? Tak mi prepáčte , je to moje prve dieťa, a moc sa do tohto nevyznám , nema mi moc kdo pomôct poradiť, tak som skúšala aspoň tu .. 😥 Chcela som len toľko aby ma niekdo nasmeroval ... a robotu som si vybavovala hneď , a aj som si prácu našla , cize pracu som mala vo vrecku 😏 A vôbec to neriešim až teraz .... , vyvolávalasom do škôlok a všade ma odbili .... preto som pýtala radu ako dalej postupovať 🤔

emma12345
1. sep 2017

@nikcii jasle v meste nemate? Tam sa plati 100e mesacne,aspon u nas, ked dieta dovrsi tri roky.

mircalla
1. sep 2017

@nikcii skusila by som sa mozno obratit na zriadovela skolky - mesto ci obec....vysvetlila svoju situaciu....ze si slobodna matak, mas teraz znemoznene pracovat
Pripadne mozno nejaka mamicka, co sa stara o svoje dieta na MD ci RD, tie nepytaju vela, inak je k tomu tema aj tu Opatrim vase dieta....

maciatkolulu
1. sep 2017

@nikcii malu si jechcela dat donskolky a na zapise si bola.medzi prvymi?