Mám dať dieťa do škôlky kvôli tehotenstvu?
Ahojte, chcela by som poradiť, čo by ste robili na mojom mieste. Máme 2 deti - skoro 4 rocnu, 2,5 rocnu a teraz som tehotná v 13tt.
Dcéra je prihlásená do škôlky- začala chodiť v septembri veľmi sa jej páčilo, chodila 2 mesiace za ten čas mala 4x atb objavili sa priblemy s mocovymi cestami- čakali sme na termín na operáciu pol roka. Teda bola somnou a mladšou pol roka doma, bolo nám fajn, teraz je mesiac po operáciu a môže ísť do škôlky. Tešila sa, no bola 2 dni a chytila angínu s vysokými horúčkami (nemá imunitu keďže sme doma a neboli sme pol roka chori aj keď chodíme ak k mojej sestre sa hrať s jej detmi, aj na ihriska atd ) najhoršie chytili sme to všetci, najhoršie samozrejme ja. Po pár dňoch sa mi tak pohoršilo že som musela do Dr, mala som vysoké teploty, dostala injekcie infúzie atd.
Lekárka mi odporučila, aby počas tehotenstva nechodila do škôlky preto ja som slabá a ohrozuje to dieťa, nemôžem byt každý týždeň na liekoch. Tak isto led pôrodim v novembri- chcem aby bola dcéra doma, kvôli novorodencovi aspoň 3-4 mesiace, ma indikáciu aj kvôli operácii močovej rúry- cez zimu aby bola doma.
Problém- neviem ako sa zachovať, najradsej vy som dcéru nechala doma. Lekárka povedala, že veď nežijeme zavretí doma, chodíme von, aj sa hrať k sestre slebo von každý deň. Čiže jej to neublíži. Na druhu stranu bojim sa že príde o kamarátov, zážitky, deti v skolke zažijú niečo čo nenahradim ani keď robíme aktivity, ideme do hernicky na hodinu atd. Bojim sa že bude meškať v rozvoju atd. V skolke sa jej páči, nechcem aby sa cítila obmedzovaná tým ze ma 2 súrodencov. Veľa tehotných ma deti čo sú v skolke.
No ďalšia strana nechcem byt chorá a ohrozovať dieťa, samozrejme.
Ako by ste sa zachovali?
@drahomirrra ma zijeme v zahranici. A to uz v niekolkom. Nikde sa tak sopliky neriesia ako na SK. Na SK moje deti nikdy so skoly nechodili ale su tam posledne roky casto na prazdninych. Cely zivot cestuju. Prakticky od pocatia. Trojtyzdnova isla vlakom 4 hodiny ta a 4 hodiny spät v jeden den. 5/6 tyzdnova bola na tyzdnovej lyzovackaev Rakusku, 6 tyzdnova letela mimo Europu (nie, nie na dovolenku). Odolnost sa buduje od narodenia. Nie ze 3 roky nic (nejake to ihrisko pod holym nebom a indooor playground na dve hodinky na nerata) a potom zrazu, juuuuj ake prekvapko, dieta v skolke furt chore. No jasne,ked roky bolo prakticky izolovane. Tam kde zijeme a aj kde sme zili neriesia v skolskych zariadeniach kazdy prd. Su presne pravidla, kedy dieta moze a kedy uz nemoze do kolektivu. Extremne chore, cize tu dieta s horuckou, infekcnym ochorenim, dusiace sa a grcajuce od kasla, je vonku. Ostatok neriesia. Len na SK je extremne chore uz aj dieta, ktore ma soplik a 3 krat za den zakasle. Ja sa ani necudujem, ze deti na sk su take chorlave. Stacia mi tu temy o obliekani. 15 stupnov a pancusky, dobre ze nie 20 vrstiev oblecenia atd. Toto mi tu vobec neriesime.
@majlo1234 ale ju to dobehne. Najneskor v skole. Lebo predstav si, aj v ZS su "soplaci". A este väcsi. Akurat sa to uz tak neriesi ako v skolke. V skole uz "soplak" a kaslajuce dieta nie je problem. Deti co pred skolou uz boli roky v kolektive, su uz ako tak odolne a nepolozi ich kazdy sopel. Deti, ktore boli "hernickove", tie to potom dobehne.
@yanni ale ked ju to dobehne, uz nebude tehotna a nebude mat mini babatko. Takze sa to bude dat zvladat lepsie. My cestujeme tiez od narodenia, neobmedzujeme sa na nicom, ale do skolky, ak nebudem musiet, syna neplanujem dat. A nie kvoli obycajnym soplom, tie uz mame milion krat za sebou
@yanni aj jedna lekarka v jednom rozhovore toto tvrdi. Ze nikde sa tak sople neriesia ako na slovensku.
Ale to je asi svetla vynimka spomedzi lekarov, lebo prave ti prizvukuju, ze dieta ma ist do kolektivu zdrave, dokonca aj niekolko dni po uzdraveni... kebyze sa mam toho drzat, tak moj syn v skolke absolutne nie je ani 1 den. A kebyze pracujem, tak nie som v praci vobec...
S tou skolou s tebou suhlasim... nedavno som pocula, ako v zime deti chore lezali znicene na lavici a nikto to neriesil. Prvaci idu v ucive vesmirnou rychlostou, ziadna mama nechce, aby niečo dieta vymeskalo. A ked sa tu dostane dieta, ktore nechodilo do skolky... no amen tma!
Ja by som tu škôlku až tak neprecenovala. Moja nechodila do škôlky medzi 4-6 rokmi, potom rovno do školy. V škole preskočila 1 ročník, v družine hovorili, že je mentálne úplne inde než ostatné deti (pokročila). Choroby, sople vôbec. Ale tak chodila do škôlky predtým a prešla si už tým ako možno aj tvoja.
Tak záleží, čo je jej alternatíva škôlky? Ak trčať doma, tak to neviem. My sme boli na cestách, ale hlavne a skoro cely čas vonku. Bolo to skvele, úplne mi chyba ten čas pred školskou dochádzkou.
@bluka2 kedze sa "pozname", tak tvoje/moje a ine deti nemozes porovnavat. Tvoje a aj moje deti, tym ze zili prakticky na cestach a uplne ine zivoty ako väcsina deti na SK, kde sa z domu dostali tak akurat na dovolenku, su uplne niekde inde. Mentalne, socialne a aj zdravotne. Moja starsia dcera napr. navstevovala naraz skolky v dvoch krajinach, neskor v DE skolku (aj ked malo) a v Saudi uz skolu (UK sk. system). Ono tie deti v Saudi ako 3-4 rocne boli uplne inde ako zmamickovene deti v DE ci na SK.
@yanni akože ja si viem predstaviť, že zaujímavý život sa dá viesť aj “lokálne” v komunite, mám takých kamarátov, čo vlastne z presvedčenia nikdy nesadnú do lietadla. A ich dieta perfektne…
Deti v DE mi ani nespomínaj, uz uvazujem, ako dostať dieta zo škôlky, kde podľa mňa v nej mentálne ide dozadu. Je tam z mojej strany čisto kvôli jazyku a teda ešte pár veci sa mi celkom páči, ale ta celková skupina deti, čo nemajú žiadne hranice, snažím sa v tom štýle hľadať niečo dobre, ale práve mi to nejde. Včera ma zavolali na Elternabend - obyčajne sa tomu snažím vyhnúť - ale teraz mi písali osobnú správu, či prídem. Tak som myslela, že pôjde o niečo vážne a pointa? Že sa stala situácia, že nejaké dieta pri šarvátke (neviem presne čo, ale aj sa tam bijú, behaju ako diví, sem tam ich nájdeš 5 na kope) zobrali z triedy von a že to je pedagogicky nie vhodný prístup. Konkrétne to dieta učiteľka zobrala na schody, lebo ta trieda je tak hore, že vyjdeš rovno na schody, nič ine tam nie je. Učiteľka tam bola s dieťaťom, kým sa ukľudní, porozprávať. Hodinu to riešili, ja sa snažím uvažovať, čo je na tom až také hrozne a potom mi niekto vysvetlil, že schody v Nemecku majú takú negatívnu konotaciu “stille Treppe”. Ani som to nepoznala, hovorím, že v mojich časoch boli kuty. Mne to ani neznelo ako trest, iba proste prelomiť nejakú situáciu, čo tam v triede eskalovala. Učiteľky sú úplne v pohode, vôbec o nich nepochybujem a preto tam vlastne je. Len ti rodičia sú niekedy pre mňa uz trochu moc… je to u vás inak? Nechcem ani meniť, lebo si myslím, že by som mohla dopadnúť ešte horšie, ale fakt tu škôlku nevidím až ako taký prínos. So školou mam trochu lepšiu skúsenosť, ale podľa mňa len preto, že je s deťmi staršími o rok, niektoré sú dokonca o 2 roky staršie. Tohto keby dám do 1. triedy v 4 tokoch tu, asi by to bol taký match. No ešte dokončí staršia základnú a idem pozerať po nejakej tej Saudi 😀

@hruska91 aj ja Ti držím palce, určite to prejde, deti sa niekedy len musia zdravotne stabilizovat a to niekedy znamená, že si telo musí prejst všetkymi možnými virusmi, zápalmi, aby sa ustálil zdravotný stav.
len som ti tym chcela povedat, že useknut tento proces izolaciou nemusí vyriešit problém, skôr by som sa zamerala na poriadne vyšetrenia ale to už som opomenula vyššie 🙂 ♥