icon

Mám dať dieťa opäť do škôlky, keď je každú chvíľu choré?

sante81
29. nov 2012

chcela by som vás poprosit o názor, alebo ak ste mali niektorá podobnu skusenost, ako to riesit. syn nastupil v septembri do skôlky, do vtedy ako 3 ročny bol chory iba 2x a antibiotikám sme sa uspesne vyhybali. a tu nastava aj môj problém, zo septembra v skôlke 5 dni, potom sopel, následne kasel a skončilo to zápalom priedusiek a streptokokom. po 3 tyždnoch som ho zdravého dala do skôlky opat a vydrzal az 4 dni a ten isty priebeh. doma skoro mesiac. v novembri sa to celé zopakovalo znovu, + teploty, v poradí uz 4 anitibiotika za necelé 3 mes, a sme doma uz mesiac. doma mam ešte 5 mes dcérku ktoru nakazil uz 2x, ale u nej to nemalo az taky priebeh. a tu nastal aj môj problém, či dat dieta naspat do skôlky alebo nie. U nas to funguje tak, ze učitelka vezme bez problémov dieta ktoré kasle, ktoré je evidentne choré a mamička jej ešte podá anitibiotika, a ked sa jej opytam prečo to takto riesi - tak odpoved je ze ona chodí do práce a nemá kde nechat dieta. Doktorka mi dnes povedala, ze z obvodu kam patríme chodia deti choré s virusom a so streptokokmi do skôlky bezne, ze mamičky sa tym ešte v ambulancii aj chvália, tak kde je potom chyba? v učitelke? Mám sa stazovat? Mam ist za riaditelkou? Ako sa budu potom spravat k mojmu dietatu? Riesim dilemu či ho tam vôbec este dat, aspon aby vianoce neboli zase stravené v čakárni a hlavne na pohotovosti, alebo si pohovorit s učitelkou, mali ste niektorá podobny problém? mam chut ist do skôlky narobit prievan, lebo takto uz 3 mes sedím s 2 detmi zavretá doma. dakujem za vás názor alebo radu ak máte podobnu skusenost.

alena16
30. nov 2012

@fidka79 To ani nepis, akoby si hrach na stenu hadzala, oni to nepochopia 😉

mima595
30. nov 2012

@fidka79 ..ja som ti odpovedala na tvoju otazku z 22.14:
"vsak co neostanete doma po 3r bez naroku na platbu plus si same odvadzajte odvody a potom bude isto ina pesnicka "

tak som ti slusne odpovedala, že momentalne som doma bez akehokolvek prispevku...a teraz dodam..nemeni to nic na mojom postoji, že chore dieta do skolky nepatri....

raona
30. nov 2012

@sante81 porozpravaj sa s riaditeľkou škôlky, ak je naozaj pravda, ze tam chodia deti s antibiotikami, ja osobne by som tam dieta nedavala.. radsej si ju este nechaj doma, kedze si na MD, tak by to nemal byt problem z tvojej strany... hlavne sa neboj porozpravat s ludmi v skollke, bo ono je to vzdy tak, ze ako potom budu pozerat na moje dieta? ale to je len v nas mamickach ze si to myslime a potom sa bojime cokolvek spytat, pokial sa nepytas, nediskutujes, nemas info.. tak sup do skolky...

osemsmerovka
30. nov 2012

@fidka79 a neporovnavajte furt SK a tam kde ste vy..a tam je to také a tam je to hentaké 😠 😠 mňa to nezaujíma,ja žijem tu a basta...som nikomu nekazala ísť za hranice... 😖

raona
30. nov 2012

@sante81 aa este som zabudla, nasa bola tiez dost dlho chora a opakovane, tiez mi nastupila v septembri do skolky,.. no boli sme vyše mesiaca doma, a aj lekarka mi ju skor neodporučala do skolky dat.. teraz v pondelok vlastne po dlhej odmlke ide znova, tak uvidim, ako dlho nam to vydrzi, ale chcem jej nasadit dake vitaminy, snad pomozu...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sharmana
30. nov 2012

@lienockaa ak máš možnosť, určite ho nechaj doma, tak ako už niekto písal, aspoň do jari, prípadne ak sa dá, vymen škôlku... viem že to bude asi problém, ale ja som to tak urobila a podstatne sa zmenila situácia, už sme ani zdaleka nebývali tak často chorí 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sharmana
30. nov 2012

@lienockaa prepáč, to bolo pre sante 🙂

sharmana
30. nov 2012

@sante81 ak máš možnosť, určite ho nechaj doma, tak ako už niekto písal, aspoň do jari, prípadne ak sa dá, vymen škôlku... viem že to bude asi problém, ale ja som to tak urobila a podstatne sa zmenila situácia, už sme ani zdaleka nebývali tak často chorí 🙂

osemsmerovka
30. nov 2012

@mima595 emancipované ženy,čo nevidia svoje deti ako je tyždeň dlhy nepochopia čo tu píšeš.....v zahraniči davaju do školky aj deti s kiahnami..si vedela? 😲 som sa dozvedela na MK nedávno...že to len slovenske deti su také presmradené 😒 😒

mima595
30. nov 2012

@fidka79 - keby som nemala partnera, tak nemam 3 deti..zostala by som pri 2..a bohuzial poznam dost dvojickovskych mamiciek, ktore tiež narazili na nezodpovednych chlapov a ostali same na 2 deti..dokonca to jeden vzdal, ked deti nemali ani 10 mesiacov....

a tie baby to nemaju lahke, a snazime sa pomahat v tej komunite ako sa len da....ale praveze sa pohybujem v takej komunite, kde je vela chorych a tazko chorych deticiek, ktore potrebuju vela peniazkov na zvlastnu starostlivost, viem, že ženy samoživitelky to nemaju lahke..ja im to neberiem...ale nechapem, preco sa u niekto tvari, že davat chore dieta do skolky je posledna vec, ktoru mohla urobit...

a este...obe s Alenou mate len 1 dieta, tvoje druhe ma len 4 mesiace..este neviete, ako je to, ked sa choroby prenasaju z dietata na dieta a tocite sa v kruhu..lebo len co vyliecite jedno, druhe sa medzitym nakazi, choroba sa rozbehne a to sa oci celu zimu..
ty si pisala, že tvoja mala mala 2-3 sopliky..nic vazne...nezda sa ti to dost??? aby take male dieta už malo 2-3 infekty za sebou, /predpokladam, že je kojena, teda že ju este chrani tvoje mlieko/???
ja pisem len a len z vlastnej skusenosti..ked mladsi pochytal od dvojiciek vsetky mozne virusy a mal 4 do roka ATB do 1. roku zivota a do 2.roka života 5x...tak som zemnila nazor na davanie choreho dietata do skolky....

do 3. roka sme absolvovali co sme mohli...more, kupelnu liecbu, cele leto vo vyssie polozenych miestach...a cela zima bola super, ani ATB a bol tak normane chory..
kdezto teraz, ako nasupil do skolky, tak bol v skolke dokopy možno 15 dni..a to som si mysela, že bude mat imunitu vybudovanu...bohuzial...

mima595
30. nov 2012

@fidka79 - ale dieta so soplikom a trochou kasla nie su chore...predsa po takej "kaslavej chorobe" može dieta kaslat aj 3-4 tyzdne
može byt alergik a sople može mat v kuse...
dokonca ani zelene sople rano nemusia znamenat bacila...v normalnom vytere je predsa kopec bacilov, nikdy nie je sterilny, a mierne zazelenanie sa hlavne rano može znamenat len obranyschopnost imunitneho systemu...
tu sa bavime o chorom dietati...co su podla mna deti s teplotami, hustymi zelenymi soplami /ale aj caste smrkanie bielych soplikov..dokonca "tecenie" je u mna choroba..lebo do 2 dni sa z dutin na 90%spustia zafarbene zelene sople/
deti s kaslom, čo sa až dusia... atd.

sendy182
30. nov 2012

@sante81 ja osobne nedávam deti choré do zš,mš..........soplík priesvitný nevadí.....no ak má hustejšie sfarbené sople a nedajbože kašle ostáva doma........v mš sú aktivity pre zdravé deti...........stane sa že dieťa ochorie a v mš leží na lehátku........ja by som nebola spokojná že dávam choré dieťa do škôlky.......deď doma mu dáš čaj....polievočku ktorú zje....oddýchne si ..............ak si doma s malou tak ho nedávaj do škôlky poprípade si zisti inú mš kde neberú zjavne choré deti..........alebo volajú rodičovi že dieťa je choré aby si preň prišli.......s tým som sa už stretla.......a matka sa robila že čoo?veď ráno bolo zdravé.........až dieťa ju prezradilo.......že mal sirup ZODAC......... 😕

mima595
30. nov 2012

@sendy182 - zase ale ZODAC napr. je jeden zo zakladnych liekov u alergikov...moji chalani ho beru od jesene do jari kvoli alergiam...

sendy182
30. nov 2012

@mima595 no díki 😀 😀 😀 😀 😀 ...................myslím ZINAT 😲 😲 😲 😲 ............sorry........zodak a alerid berú moje deti celoročne............ 😉

mima595
30. nov 2012

@sendy182 no nemas zaco 😀 😀 😀 😀 😀
my nastastie cez leto nemusime, vtedy su OK, ale je pravda, že vtedy mame Tour de vidiek...takže les a hory a troska vyssia nadmorska vyska nas trosku preliecia a podla pocasia vydrzime tak do oktobra-polky novembra..akokedy..dokial nepridu prve hmly..potom sme už v....kasli nekonecnom

simca06022011
1. dec 2012

@fidka79 mohla si ostat na SK a valat si sunky tiez... ja suhlasim ze pre ekonomiku je to zataz, ked sa zeny "valaju doma" a tiez keby sa "nevalali" ale museli dat dieta niekam prec, tak by nam to tu urobilo sarapatu v nezamestnanosti hned:P (pozn: pre ekonomiku je vacsia zataz ta halda nezamestnanych a na cierno pracujucich, tych co poberaju bez dovodu hocijake dochodky alebo sa skryvaju ci uz za studium alebo na super potrebnych statnych postoch) Ale ako sa k tomu stavias je postavene na hlavicku trosicku... ja pracujem doma od porodu, neviem co je to volny den, vikend, sviatok, nic... a aj tak tu nebudem utocit na niekoho kto chce byt doma s dietatom - prispevok neprispevok... niektore mamicky pred materskou robili a na matersku si platitili.. ja osobne som mala odrobenych 10 rokov, odovody posledne roky vsetky (nie len nemocensku) z najvyssieho prijmu a vlastne od septembra platim odvody znovu.. a ze beriem rodicovsky prispevok? No a? Preco nie? Ked je tu system takto nastaveny, nikto z nas za to nemoze... ja som toho nazoru, ze ked niekto chce dieta ma sa on vediet postarat, cize ak je dieta chore, ma mat rezervu aby mali z coho zit, ma mat manzela aby zarobil/alebo sa postaral, dieta potrebuje mat matku pri sebe... a co je na tom? Ked je niekto frajer ze sa postara o dieta sam/sama.. nech sa paci.. ale nemusi sa za to navazat do ostatnych, co si to vedia zariadit inak a vadi im, ze pcha medzi zdrave deti chore dieta... a to nech si o imunite hovori kto chce co chce.. ja nechcem aby moje dieta bolo v 5 rokoch imunne voci vsetkym atb, za to ze si "musi preskakat" vsetky bacily... a ked je zle, tie atb treba. Zaujimave ze mam kamaratky a rodinu aj v UK aj v USA.... a neutekaju od choreho dietata do prace... ;) tie co maju pracu na vyssich postoch isli po par mesiacov do prace, ale o dieta sa im stara opatrovatelka/kamaratka a hlavne ked je chore... je pravda ze oproti nam su tie deti otuzilejsie a menej bambuskovane (ale za to nemozu podla mna ani tak mamicky, ako babicky :P ) a m ozno aj menej chore... ale nie su niekde v jasliach/skolkach kde maju chore behat a hrat sa s detmi.
Inak mamicky beru 200EUR... co taky "statny zamestnanci s vysluhovymi dochodkami???" co nic neurobili, nikde dokopy neboli a tie dochodky su po 15 rokoch napr.... 800+ EUR? 🙂) hmm...

@sante81 my ideme s malou k tej imunologicke a uvidime co nam poradi, som teraz zmatena a neviem co s tou malou robit 🙂))

erika71
1. dec 2012

Je zaujímavé ako reagujete ,ale samozrejme každý si môže napísať svoj názor. U nás v škôlke je to také prísne, že iba zakašle dieťa vo dverách a vy nemáte papier v ruke od lekára že ten kašel nie je choroba, tak dieťa ani nepreberú. A má to aj výsledok, pretože okrem mojej dcérky už dva mesiace nebolo choré dieťa, ktoré by chýbalo zo škôlky. Tam neplatí výhovorka že nemám ho kam dať. Mňa to čaká od septembra 2013 , ak to takto bude pokračovať a dcérka bude každý 4 deň po pobyte v MŠ u lekára, tak ma vyhodia zo všadiaľ, lebo nikto to v dnešnej dobe netolerule. A veľmi sa toho bojím. Sante, ako ti tu radia, radšej doma s dvoma zdravými, ako chorými. Tie lieky sú príšerné výdavky , a keď teda máš možnosť, radšej teraz vynechajte škôlku. Aj ju dám teraz iba kôli Mikulášovi a Vianociam. A potom ju nechám doma až do apríla. Neoplatí sa ničiť zdravie dieťaťu kôli chorým deťom v škôlke. Hoci niekto má taký názor, že týmto si deti posilňujú imunitu , lenže komu to vyhovuje že dieťa má choré, nebodaj dve.

sante81
autor
2. dec 2012

@erika71 uplne suhlasím s tym čo si napísala, cely mesiac ho nechám doma, mne stačilo uz 3x po 3 tyždne ked mi dieta prespalo cely den, v horucke, v kuse pchat do neho nejaké lieky, a tie dni boli dlhé, ked mu bolo lepsie, von sa ist nedalo, a ked sme uz konečne sli do skôlky, kam sa velmi tesil, tak do tyždna bol zase doma. takto doplácam na nezodpovednost nejakej matky ktorej dieta nakazí vzdy cely kolektív. ale idem do skôlky na buduci tyžden drobcovi pre veci a porozprávam sa aj s ucitelkou.

erika71
2. dec 2012

@sante81 Tvoje rozhodnutie sa cení. Nebudeš to ľutovať .

sante81
autor
2. dec 2012

@erika71 no aspon viem ze vianoce budu fajn, budeme chodit von , stavat snehuliaka, vytiahneme sane, lepsie ako trávit čas u lekára a v posteli

simca06022011
3. dec 2012

no ja som sa dnes dozvedela pikosku u mojej novej lekarky, tak som zvedava ako to bude s vysledkami... vraj je dost mozne ze sme prechodili mononukleozu s priatelom, vraj mala ju mohla kludne doniest domov (to sa samozrejme nevie) a nemusela mat take stavy ako my ostatni.. a kedze nelezime, neliecime sa a mame kopec prace a stresu, tak oslabene telo sa z otho nevie od septembra dostat :P

lila77
3. dec 2012

ahojte dievcata nechcem mudrovat chcem vam len povedat ze mam uz 12 rocneho syna ked bol maly tiez mal nejake prechladnutia a tak od deti co rodicia davali do skolky chorlave ale pamatate si ze my ked sme boli mali tiez sme mali vselijake choroby aspon ja si to tak pamatam no ale dnes mamaicky utekaju alergologicke a davaju si predpisovat vselijake chemikalie a tak pokazia detom este viac imunitu normalne u nas na sidlisku vsetky mamicky utekaju jednej imunologicke a ta ma z toho biznis na mraky terenne auto a bohata jak neviem co a farmaceuticke firmy sa tesia majme zdravi rozum berme deti do lesa posielajme ich von a k moru a necpime do nich chemikalie ked bol maly lekarka mi povedala imunologicka ze musi brat silne lieky 3 krat denne a nic mu nebolo a to vraj bude brat roky jedine stastie ze mi jedna babka poradila ze ved mu tym znicite vnutorne organy a zuby preboha spamatajte sa nedavajte dnes je syn 12 rocny stale je vonku hra hokej a nebyva vobec chori tak raz do roka ale je stale vonku to bolo stastie ze som mu tie chemikalie nedavala

erika71
3. dec 2012

@lila77 nemyslím si že to platí v každom prípade. Lebo: Aj môj syn má 12 rokov, teda bude mať v marci a akonáhle som ho prestala dojčiť v troch rokoch, od tej chvíle až dodnes je chorý. Nádcha mu začala posledný augustový týždeň a trvala 2 mesiace, lebo sa to nedalo ničím vyliečiť . Samozrejme som začala obyčajnou morskou soľou , až sa mu stav natoľko zhoršil že veru musela som ho zobrať k alergológovi, ktorý mu dal sprej a tablety a odvtedy je v poriadku. Odklopem. A dcérke vyšli testy také, že má zníženú imunitu a preto dostane hneď prvá v škôlke nádchu. Od malička miluje ovocia a papá ho vo veľkom množstve. Vitamíny má. Bývame v rodinnom dome, obaja -pokiaľ nie je zlé počasie a sú doma tak trávia dosť času vonku. V lete sme od rána do večera vonku a šantia v bazéne. Syn hral basketbal, striedavo celé hodiny sa bicykluje, skateboarduje , keď je veľmi zima tak sa prechádzajú s kamošmi a počúvajú hudbu z PSP. Takže aj pohyb majú. K moru ? To nie je lacný špás. Predminulé leto sme boli , ale minulé sme si to nemohli dovoliť. A myslím si, že väčšia polovica z nás si to nemôže dovoliť. Ano, keď sme boli malé , tak sme namiesto imunológov chodili na 2 mesačné liečenia do Tatier a predsa to nepomohlo. Museli sme choroby "vyrásť ". Naša doktorka hovorila, že keď dieťa má za rok 3 krát antibiotiká tak automaticky musia poslať k alergológovi. Takže u nás je aj pohyb ,aj vitamíny a vôbec to nemá účinok a nikde sa to neodzrkadlí.

sorciera24
3. dec 2012

@erika71 ak ma ATB 3krat za rok, tak automaticky k imuno? to co je za volovina? (to som aj ja mala, ked som po materskej nastupila do prace, lebo imunita a telo si odvykli od takeho naporu bacilov....ale rozhodne by som nesla na alergo!)....a cuduj sa svete po roku a pol som zdrava a v starych kolajach......moj maly detto...minuly rok mal v prvy rok v skolke 4krat ATB.....ziaden alergolog, aj ked dr. nazancovala, ale bola by som blba......a pritom si stacil len zvyknut, pije kozie mlieko (to mu asi pomohlo najviac....).....a dovtedy, co je uz 3/4 roka bol chory raz..... ja si inak nemyslim, ze alergolog je jedine vychodisko....

janinah
3. dec 2012

@sante81 nechápem čo riešiš,si predsa doma na MD,Rd tak načo ho dávaš do škôlky? má len 3 roky,kľudne môže ešte byť rok-dva doma,nie je preškolák žeby musel už predškolskú prípravu absolvovať...

erika71
3. dec 2012

@sorciera24 no písala som iba to, čo mi povedala detská. A samozrejme by som tam nešla keby mal syn iba soplíky a trocha kašeľ. Lenže jemu ani kašel nevedeli mesiace vyliečiť. A to som začala "babskými receptami" , cibuľka s medom,atď. A med - takmer každý deň si dá za lyžicu , za dve. A moja dcérka mala prvý rok v škôlke každý mesiac ATB- cez dlhých 10 mesiacov., lebo zápal stredného ucha spôsobený nádchou po 3 dňoch v škôlke sa inak liečiť nedá. Dlhé noci som ju plačúcu držala v náručí. Má slabú imunitu. Napriek dostatku pohybu ,atď... Takže sme museli k alergologovi , či to nespôsobuje nejaká alergia. A ja by som neporovnávala situáciu z nášho detstva. Ale napriek tomu si predstav, že ja ako diaťa som po častých zápaloch pľúc a dusivých kašloch tiež vykotvila u alergológa na testoch ako 10 ročná. Takže aj vtedy sa riešili choroby u alergológa. Ale zas zdôzrazňujem že nie bezdôvodne.

sorciera24
3. dec 2012

@erika71 ja ani neporovnavam situaciu z ansho detstva (hoci ja som bola chora nonstop kazde 2 tyzdne do 6 rokov a nikdy som ziadneho imnuo nenavsivila.....)ale to je mimo temu.....mne napr. priamo jeden imunolog povedal, ze dieta v kolektive je normalne ak je za rok chore 6-8krat (hlavne cez zimne obdobie...)......a ten zapal str. ucha bol bakterialny? (lebo viroticky sa nelieci atb....).......cibulu za usami si skusila?

erika71
3. dec 2012

no to že aký bol zápal, neviem, a to som ju vždy na druhý deň zobrala k ušnej -teda včas. Nikdy nič také nespomenula že aký to je zápal, hneď písala ATB a to jej väčšinou vyliečili iba 2 dávky. Npočula som o tej cibuli , lebo na skúšanie moc času nebolo ,lebo malá hneď plakala že bolí ,tak som jej musela dať Nurofen ,aby aspoň noc prespala. A hneď ráno sme šli. A vtedy už veľakrát obe ušká boli zapálené. A keď sa to opakovalo cez 10 mesiacov, tak traja lekári nám odporučili vynechať škôlku , lebo vraj jej zničím sluch, alebo môže aj ohluchnúť z tých zápalov. Tak sme na rok odložili škôlku . Teraz sme začali po roku škôlku a znova sa to opakuje dookola, od septembra mala 2 krát zápal po 4 dňoch v škôlke. Zasa najprv nádcha a potom ušká. Takže preto nás teraz poslali na krv k alergológovi . Pred týždňom vyzdravela zo zápalu. Testy jej inak ukázali oslabenú imunitu.