Mám dať staršiu dcérku do škôlky, aj keď som na rodičovskej s mladšou?
Uvažujem nad tým, že by som dala staršiu dcérku do škôlky od septembra. To bude mať presne 3 roky. Ale stále som na rodičovskej s mladšou (má 1 rok) a pravdepodobne ešte nejaký ten čas aj budem. Nad škôlkou uvažujem nie kvôli tomu, že by som ju nechcela mať doma, ale vidím, že ona je veľmi šikovná a nech robím čo robím, veľmi jej chýba kolektív iných detičiek. Keď sa prechádzame po vonku a stretneme škôlkárov, tak sa k nim pridá, chytí za rúčku nejaké dieťa zo škôlky a musíme chodiť s nimi celú prechádzku 😀 Stále mi rozpráva, že chce ísť do škôlky, že ona sa tam bude hrať a bude tam mať kamarátov. Zatiaľ sa stretávame iba s kamarátkami, ktoré majú podobne staré detičky tu v okolí. Veľmi pekne sa s nimi vie zahrať. Tak neviem, čo mám robiť. Ja viem, že môžem mať problém ten, že mi ju do škôlky ani nezoberú, keď som na rodičovskej. Zvažovala som nad tým, že by som ju dala do škôlky iba na pol dňa. Neviem si predstaviť, že by som ju celý deň nemala doma... teraz sa začína tak pekne hrať aj s mladšou dcérkou. Ak by začala chodiť do škôlky, nebolo by ich vzájomné odlúčenie pre ne zlé? Mladšia by bola doma sama, nemal by sa s ňou kto hrať... A tiež aj tie choroby zo škôlky... Pozitívom by bolo, že by som mala aj ja viac času, mala by som doma iba jednu, stihla by som si viac porobiť, možno by som si konečne aj trochu oddýchla. Fakt neviem, čo mám robiť. Poraďte mi, máte podobnú skúsenosť?
Ahoj necitala som vsetky prispevky skoncilo som niekde tam kde ti niekto radi nedavat co mna osobne zarazilo. Ja osobne si myslim ze je ovela lepsie dieta od malicka socializovat, byt s rovesnikmi, mat kamaratov, prve lasky atd. V skolke sa toho vela nauci. Myslim si ze dieta sa nauci viacej v skolke ako doma. Pokial teda nic ine nerobis, nevaris, neperies, neupratujes a len a len sa venujes detom. Moj maly ide do jasliciek od 8 mesiacov. A aj ked mam trosku obavy co a ako nikdy som nepremyslala nad tym ho tam nedat. Jednoducho od narodenia je spolocensky typ, neznasa ticho, byt sam, alebo v klude. Miluje okolo seba deti a vela ludi, tak preco mu nedat to co cche. Viem ze deti v skolkach aspon na sk nachytaju sopliky, nadchy, kasle atd. Ale to je nezodpovednost inych matiek a nie skolky.
jasne, ze ju daj, potrebuje decka, kolektiv... ak mas moznost, daj jej moznost hrat sa a spoznavat
Dat do skolky, preco? Potrebuje rovesnikov, naucit sa byt nielen s mladsou sestrickou, je to dobre pre jej ako psychicky tak aj fyzicky vyvoj... Viem, ze jej doma mozes dat vela, ale kolektiv je iny. Ako pise Cawes predomnou, pre dietatko je velmi dolezite, aby sa naucilo hrat a delit s rovesnikmi cim skor. V 4 rokoch je niekedy uz neskoro, tazsia adaptacia, nevedia sa hrat s inymi detmi, branit, ak im niekto vezme hracku... Co sa tyka poldenneho pobytu, z vlastnej skusenosti, rano sa chvilku pohraju, tak maju vychovnovzdelavacie aktivity, desiata, pobyt vonku alebo trosku hra, poobednajsi odpocinok, spanok a potom!!! je volna hra, prave poobede sa najviac vytvaraju kamaratstva medzi detickami... A dalsia vec je rezim, ktory ma dietatko v skolke pravidelny, nevravim, ze ho nemoze mat aj doma, ale tam je to ine. Co sa tyka chorobnosti, je to individualne, su deti, ktore su casto chorlave, ine len obcas, 4x do roka je priemer... Moja chodila od 2-5 do sukromnej a bola chora 3-4x do roka, niekedy to nemalo ani suvis so skolkou, a v 5r nastupila k predskolakom do statnej a od septembra tam bola dokopy mozno 2m. Ale viem, ze musi nabrat imunitu, lebo ked nastupi do 1.rocnika a zacne vynechavat hodiny, bude to horsie. Ked sa narodila druha, ani som neuvazovala, ze starsiu necham doma, nudila by sa.
ja som starsiu dala az od 4 1/2 roka a vobec to nelutujem... nic jej neuslo, a do skolky chodi rada 🙂 odkedy chodi do skolky tak mladsia je vkuse soplava 😠
kamoška dala malého do škôlky teda jasiel keď mal rok aj niečo a malý keď vie že ide ráno tam už čaká pri dverách a teší sa tam strašne 🙂 a zase keď ide domov by tam najradšej ostal 🙂 ... a tiež je doma na RD ale dala ho tam preto ako píšeš kvôli kolektívu a hraniu sa lebo doma je sám keďže je jedináčik a tam sa pekne hrajú 🙂 ... ja by som tiež dala určite 🙂
Ahoj ... Ja by som dala do skolky, potebuje rovesnikov. Sama som mamma 3 - rocnej girl a od septembra je v skolke...velmi sa jej paci , nechce ist niekedy ani domov ;) alebo musim vyckat ja na lavicka pokial sa dohra;))) Napr. vcera ;) skolka, podla mna len pomoze vo vsetko , v sebe ponimani, sebe prezentacii, v rozvoji reci, v samostatnosti ......
Som ucitelka a sama vidim, ze deti potrebuju rovesnikov na hranie, neboj na surodenca nezabudne ....bude sa tesit, ked ju vyzdvihnete..bude ju bozkavat , ked budete rano odchadzat ..vidim to sama na detoch . Zijem v Nemecku , pracovala som do utorka ( MD ) v pripravke...a zazila som to na vlastnej kozi... Ako sa tesia potom surodenci ;)
ahojjja riesim taklu istu dilemu,len ja som rozhodnuta ze ju do skolky dam,ak ju zoberu,starsia dcera ma v oktobri 3 roky a mladsi sym ma 1 rok.tiez ked sme na prechadzke,tiez ked vidi detičky ,chce ist za nimi,tak neviem preco,by som ju nemala dat do skolky.tiez ma odhovaraju....ved ze ked som doma,naco ...ale kolektiv je iny.a zasa nikde nie je pisane že ked ,,nahodou "nebude chcet chodit do skolky,ze ju nemozem odhlasit.takze ja som určite za 🙂 🙂 😉
ahoj ja som bola taka ista nerozhodna ako ty, maleho som do skolky nechcela dat ale teraz som rada. je medzi detmi s ktorými sa hra a od ktorých sa vela nauci. vidno na nom že sa zlepsil aj v rozpravani sa mu pusa nezastavi 😀 a aj sa ucia predsa v tej skolke riekanky a pesnicky a vsetko ostatne. takže mu to prospelo
A co sa týka tých chorob aj nas bol stale soplavý - po prvom týždni v skolke chytil anginu tak bol doma a od vtedy bol potom len chorý ale len sopliky ale aj tak som ho nechala nech chodi, dieta si buduje imunitu medzi tými detmi. A este sme mu kupili Arko Defenses kids je to 5davok raz do mesiaca a aspon za tri mesiace to treba pit- stoji to okolo 10 eur a možem povedat že po prvom mesiaci je vsetko ok a niebol este chorý zatial. Takže sa nemas coho bat aj ona bude kus viac samostatnejsia aj ty si kus viac porobis oddychnes. moj nazor je už len na tebe ako sa rozhodnes
Pokiaľ máš miesto v škôlke pre dcérku a ona sama do škôlky chce chodiť a pokiaľ ju ráno bude vodiť muž, asi by som ju dala. Vždy ju môžeš nechať v chrípkovom zimnom období doma. Alebo ak by začala príliš veľa bacilov nosiť domov. Lebo ja vždy hovorím, že radšej dve zdravé deti doma (mám ich veľmi skoro po sebe, tak to bolo dosť náročné) ako dve choré 🙂
Ja som mala tu istu dilemu,nakoniec som dala syna do skolky,az ked mal 4 roky.Na jednej strane je asi lespie,dat dieta v troch rokoch,aby sa na kolektiv formovalo od zaciatku,po prve,cim mensie,tym lepsie dieta spolupracuje,prisposobuje sa a po druhe,nevbehne do zabehnuteho kolektivu,ako sa stalo nam a ten kolektiv nie je dobry a odvtedy sa vlecu problemy. Dalsia vec je ta chorobnost,toho sa boj opravnene,vsetko ziskas dvojmo,najskor jedna,potom druha.Zas na druhej strane,tak ci tak si dieta tymi chorobami prejst musi a je lepsie,kym si doma a nie v praci (ale zas my sme tak chytili kiahne,ze mladsi mal rok a to ti teda neprajem-lizli sme infekcne,tyzden 40tky horucky,kiahne vsade-v ockach,uskach,cele malunke telicko,no des!). A ze sa bojis odlucenia tojich deticiek od seba,neboj sa toho,ved ty mozes davat starsiu len do obeda,napriklad.A zas ked starsia pride,budu si vzacne 😉 Este pises,ako sa starsia tesi,ked vidi skolkarov.No moja skusenost s mladsim bola taka,ze sa strasne tesil do skolky,lebo videl,ako chodi starsi,cele leto sa denno denne pytal,kedy aj on pojde.Nastal september a on odvtedy reval 4 mesiace.A to som mala stastie,ze som ho mohla zaucat po 2 hodinach a postupne sme pridavali.Takze vsetko zistis,az ked skusis,popripade neskusis🙂
Vsetko ma svoje plus a minus-urcite dietatu socializacia prospeje,zvykne si na inych ludi,autoritu,rezim,zahra sa so seberovnymi,naopak zase urcite treba ratat s tym,ze domov bude nosit nove bacily,virusy,choroby,co pre mladsie tiez nie je vyhra,takze bud alebo,ale ja by som dala 😉
Urcite ju daj do skolky. Bude sice prvy rok chorlava (mozno nie,ale obycajne je to pravidlo) a bude ti to chytat aj mala doma pravdepodobne. Ale 3r. dieta uz potrebuje aj skolku, urcite pravidla, hry urcene pre jej vek, osamostatnit sa a vychytat si tie choroby,ktore ju tam cakaju. Ono je to na nieco aj dobre,ze tie deti tam tak chorlaveju. Potom uz v skole su fit. Ty budes mat viac casu na malinku. Mozno skus napr. len doobeda a potom uvidis ako sa jej bude pacit. Zmeni ju to, bude mat svoje kamaratky. Jej 1.rocna sestra je sestrou,ale nie rovnocennou kamaratkou. Ja som doma a maly chodi do skolky. Tu je skolka iba doobeda,ale chodi tam,lebo je to pre neho dolezite. Je to jeho miesto, vsetci sme do skolky chodili. Takze ja by som na tvojom mieste neriesila,ze si doma, ale ze mala bude mat 3 roky a tak sa ide do skolky.
Ahoj,ja mam už sice velke deti, ale mame este jednu malinku. Ja som svoje všetky staršie deti davala od 2.5 roka do skolky, okrem stredneho , ten išiel az na 5 rokov. Dodnes to lutujem, nemal zaujem o písanie, ani kreslenie. Nevypísal si ručku v školke, tak škrabe teraz jak kocur. Ostatne maju krasne písmo, nebol s nimi nikdy problem so zaradením do kolektívu. A mladšej sa budeš moc ty viac venovať. Moje ked sa potom večer stretli spolu, tak som mala od nich na 2 hod. klud, tak sa na seba tešili. Neboj sa puto sa nepretrhne. Co sa týka chorob, zaleži od dieťata. Moj najstarši chorlavel často, ale dcerka malokedy. Ale v skole už bol potom klud. A ty si doma, tak marodky sa bať nemusíš. Školka deťom nikdy neuškodi, len pomože, hlavne v dnešnej dobe, je ovela naročnejšia ako pred 20 rokmi. A vela sa nauči. A nakoniec može byť aj to, že po prvom mesiaci ju to prejde a nebude chcieť chodiť, tak si to aspon odskušate. Držim palce.
Ja do škôlky dávam a na celý deň. Kolektív jej doma nespravím,ani na nebaví furt rozvlekať farby,papieriky ,trhať,lepiť,skákať na spievankovo ako opica , pri predstave ,že ma to s druhým čaká ešte raz ,tak jej to rada zaplatím .....učiteľky v škôlke už vedia presne rozdeliť si čo ,kedy a ako ich zabaviť - ja doma od kedy je zima len vymýšľam ,ako ich zabaviť ,ako sa hrať , a čo sa týka chorôb .....skôr či neskôr aj tak to bude musieť v kolektíve prežiť a radčšej teraz rok starostí a nabrať trošku imunitu ako potom ked budem v práci....alebo nebodaj v škole
záleží aj na tom kde máte škôlku a v akej ste finančnej situácii. Ja osobne keď vidím ráno o siedmej mamičky, ako vedú staršie dieťa do škôlky a tlačia pri tom kočík- hlavne v tejto zime, tak ma až zmrazí, že ako to ráno stíhajú, obriadiť dve deti... A ide aj o choroby, a to žiaľ zistíš až keď ju tam dáš. Mám kamarátku, ktorá má chlapčeka 5- mesačného a dcéru 3- ročnú v škôlke a tá dcéra každý druhý týždeň chorá... Možno by si mohla pouvažovať, že ju tam budeš dávať napr. každý druhý týždeň... aby bola v kolektíve, a aby to na teba nebol taký zaberák...No, aj ja to budem riešiť za pár mesiacov. V júni mám termín a malá je zatiaľ v škôlke, ale keďže chodí do škôlky až 9 km od bydliska a vozíme ju autom, bude to hlavne otázka peňazí a navyše muž robí na tri smeny...Moja dcéra tiež miluje kolektív a doma sa vyslovene sama nudí, ale zariadim sa podľa okolností ako prijme bábätko, ako to ja budem zvládať a tak, zatiaľ máme plán, že do škôlky bude chodiť každý tretí týždeň (keď vbude mať muž nočnú a môže ju odviezť aj vyzdvihnúť). Riaditeľka je ústretová, tak sa hádam dohodneme...
Ja som učiteľka v materskej škôlke. Teraz som na rodičovskej dovolenke. My sme mali veľa detí v škôlke, ktorých maminy sú na rodičovskej dovolenke. Niektoré deti (je ich však málo) chodievajú radi do škôlky aj, ked majú doma mladšieho súrodenca. Väčšina z nich sa cítia byť odstrčené. Ťažko berú, že ich mama je doma s mladším súrodencom. Môj názor je taký, že ja by som staršie dieťa do škôlky nedala. Nech si doma rozvíja súrodenecké vzťahy s mladším súrodencom. Riešila by som to rôznymi materskými centrami, detskými ihriskami, kamarátkami, ktoré majú dieťa v rovnakom veku....Tam by mala veľa kamarátov. Ale ak sa bude Tvoja malá stále dožadovať škôlky, tak by som to vyskúšala, zapísala by som ju a do septembra by som odsledovala, či nezmenila názor.
ja by som rozhodne nedala, mala som rodiel tri roky medzi detmi a sli do skolky az ked mal mladsi tri roky, teda starsia dcera iba na rok, o nic neprisla, nepoznali sme choroby a medzi detmi je super vztah..ked ti bude dieta zo skolky nosit choroby a rocne to bude mat tiez.. ale je to pravdaze na tebe..a pravdaze dieta nevie, co je to chodit do skolky, lez do nej nechodi, takze tam moze byt stastna, ale aj celkom nadsena nakoniec byt nemusi... kolektiv pre dieta je super vec, ale tie choroby, co dnesne skolky prinasaju, podla mna, za to rozhodne nestoja, zvlast, ked to ma byt trvalo prenasane na rocne dieta..
Tiež som tak dala staršie dieťa do škôlky a neľutujem. Veľa sa naučí, získa nových kamarátov a koniec koncov - otuží sa. Prvý rok býva najhorší (čo sa týka chorôb) a potom je to lepšie. Teda tak to bolo u nás. Ja som sa prinútila byť na čerstvom vzduchu (pri zavážaní a vyzdvihovaní) a mladšiemu to neublížilo. Dokonca bol u neho nástup do škôlky bezproblémový, nakoľko to prostredie i učiteľky už poznal. 🙂

Ak mas moznost a nie je to problem miesta tak urcite ano, u nas v okoli je totizto problem s miestami. Kazdy sa stahuje z BA do prilahlych dedin ale na tych dedinach sa skolky nerozsiruju. Je take nepisane pravidlo ze prednost maju deti pracujucich rodicov, a ked je nejake 3rocne-4rocne a matka je na RD s mladsim tak do skolky nezoberu. Samozrejme ze rok pred skolou tj. 5rocne musia zobrat aj ked je matka na RD s mladsim. JA som zvedava ako to bude s nami. Sice mame cas este 2 roky ale u nas v dedine je skolka ale tu by som volila ako poslednu moznost, je totiz mala a jednotriedova, vsetky deti 3-6 su spolu. sme malicka dedina a mozno preto ze je maly zaujem tak nie su triedy podla veku. Vela pristahovalcov nosi deti hlavne do BA a to skor sukromnych MS.