Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013
Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉
Ahojte mamicky buducich septembrovych skolkarov 🙂
Robili ste skolkarom nakupy do skolky? Ak ano, tak co?
My sme kupili pyzamka (dlhy rukav, kratky rukav), teplaky, tricka, umelohmotny pohar (detom na dvor), obrusky, vlhcene utierky.
Samozrejme, ze doma ma veci na oblecenie az az, ale predsa do skolky nech ma nove, na skolkarsky dvor mu pribalim starsie do skrinky.
Su vhodnejsie papucky alebo sandalky na prezuvanie?
Ak vas nieco este napadne, tak napiste 😉
Dakujem.
@nina233 my sme sice uz skolku skoncili, ale mozem ti poradit zo skusenosti
sandalky su lepsie pretoze nozka sa vetra, aspon synovi po celom dni v papuciach az smrdeli nohy, co sa mu tak potili
neviem, ci mas syna, ci dcerku...pri chlapcoch treba viac teplakov, nemusis kupovat hned vela..casom aj vyrastie z nich, ale hlavne su raz dva vysuchane kolena
neviem ako v inych skolkach, ale v nasej nechceli prezliekat deti ak sli von, takze chodili v tom, v com boli aj v triede...ved si predstav 23 deti na jednu ucitelku ak ich ma vsetky obliekat vyzliekat, takze do skrinky sme davali nahradne oblecenie pre pripad nehody
co sa tyka hygienickych potrieb, urcite ti povedia co treba priniest, my sme niesli aj toaletny papier, servitky, vreckovky, tekute mydlo, samozrejme uteracik maly, hreben a v pripravke zubnu kefku a pastu...vlhcene utierky netrebalo a este vesiak do skrinky
a este sme nosili vo flasticke vodu na pitie v teplom pocasi
v kazdej skolke je to inak, ale u nas sme nosili aj postelne pradlo, dokonca aj vankus a prikrivku, ale to uz by si mala vediet ci treba
@carrie4 nie, nie je to dovolene z hygienickeho hladiska a ani preto, ze jedno dieta by malo, druhe nie a potom moze vzniknut problem ze aj ini chcu
len v pripade ze sa ide na nejaky vylet, ta do ruksaku, ale to povedia, ci treba a co
tiez som sa bala, ci nebude hladny, ci mu tam bude chutit strava, lebo nebol velky jedak ale zvladol to, zvykol si po par dnoch...na zaciatku ked mu nechutila pomazanka, tak mu dali cistu korku aby aspon nieco zjedol..neboj maju uz skusenosti so vselijakymi detickami
ale je pravda ze im davaju miniporcie, takze jak prisiel domov, vyjedol pol chladnicky 😀
a este sa maminky pripravte na vydavky hlavne na zaciatku...neviem ci to tu bolo spomenute, necitala som celu diskusiu a isto je to v kazdej skolke individualne, ale platili sme za vytvarne pomocky, nejake pracovne zosity, triedny fond a kazdu chvilku k nim chodil ujo Lubo rozpravat rozpravky a hrat divadielka..aj za to sa platilo
@anexis dakujem, mam 3oj rocneho synceka, takze myslim, ze aj tych teplakov bude viac 😉 Uz mam nieco nakupene, postupne dokupujem a doladujem, v septembri uvidim, co este budeme potrebovat. Dakujem 😉
@carrie4 ahoj, my sme isli do skolky 1x minuly rok a hned prvy den nam dali zoznam, co treba doniest. Niesli sme uterak, postelne pradlo ako do postielky velkost, hreben, zubnu kefku, pohar, prezuvky. v zime mala dcera papucky a na jar sandale. na zaciatku sk.roka sme platili nieco ako ZRPS. 10€ za hyg.potreby (tym padom sme nemuseli kupovat zub.pastu, toaletny, atd...), a 20€ na nejake pomocky a potom z toho este kupovali darceky ked bol den matiek, den deti, vianoce, vystupenie.. atd. Oblecenie som znacila menom s fixou na textil, dostanes v papiernictve. A v skrinke mala nahradne oblecenie ak by sa obliala, alebo vonku zaspinila (ponozky, teplaky, tricko, gatky...) 🙂
a v nasej skolke je napr. zakazane nosit si vlastne hracky
@palomka @anexis dakujem babulky, maľujem na textil, takže s fixkou nie je problém 🙂 a díky moc za info... my budeme mať plnú skrinku náhradného oblečka, lebo malá sa vie aj zabazrať uplne hocičím 😀
a čo nosia detičky ked majú sviatok iným detičkám a učitelke? naša malá má meniny hned v oktobri...
kamarátka čo má škôlku na dedine, tak tam si navzájom maminy prali bielizen na postel aj uteráčiky ...
Ja som sa bola pytat co treba doniest, ze postelne pradlo a uteracik dostavaju u nas, postelne maju dvojmo, co sa nosi potom prat domov, a ze tak klasicky len papucky, pyzamko, nahradne veci do skrinky, lebo rodicko bude az nejaky ten druhy septembrovy tyzden, a skolka je teraz zavreta.Rolku toaletaku sa skladaju.
@carrie4 no plnu skrinku jej nebude treba 🙂 urcite zalezi aj od uciteliek ano, ale ja som sa viac krat rozculovala, ze na co tam to nahradne oblecenie ma..kolko krat som ponho prisla a tricko cele zadzabane od polievky...ze olial sa....ale prezliect nic, no 🙄 a su aj male tie skrinky, tak vela sa tam nezmesti
na sviatok nosia nejake keksiky, lizatka, kinder cokoladky..tie maxi, kazdemu po jednom napr. a ucitelkam dezerty alebo kavu
na dedine moze byt ze to tak riesia, je tam isto menej deti aj maju miesto kde to susit potom..ja v panelaku si to neviem predstavit pre 23 deti 😀 takze u nas kazdy svoje pral
inak o vsetko priebezne informuju...aj na dverach triedy oznamy sme zvykli mat
Ahojte
aj my sa k vam pridavame, kedze mala mi nastupuje teraz od septembra do skolky. Som rada, ze som nasla tuto temu, lebo prave aj my mame dilemu co vsetko treba priniest do skolky, nakolko sme tiez este nedostali ziadny zoznam. Dnes som bola v skolke, no bez uspechu, som tam nikoho nenasla, len majstrov co prerabaju v plnom prude, tak som sa nemohla nikoho spytat a pani riaditelka mala zamknutu kancelariu. Asi v kazdej skolke pozaduju nieco ine, lebo som sa pytala viac mamiciek tu v PK a z kazdej skolky mi povedali nieco ine.
Tiez by nebol zly napad keby aspon na skolky, ktore neposielaju zoznam ho vyvesili v auguste na dvere, aby sa mohli mamicky pripravit. Usetrili by nas stresov.
@kuriatko84 tak sa skus spytat na obecnom urade, tam ti coto povedia, a prinajhorsom dokupis co bude treba uz v septembri 🙂
Ahojte,
ocitám sa tu ani neviem ako - teda naša malá nebola prijatá do škôlky, už sme sa s tým aj zmierili, vymysleli sme, že aspoň na 1 deň v týždni (viac sa nám finančne nedá) ju budeme nosiť do súkromnej, nech má trochu kolektívu...A z čista jasna nám zavolala p. riaditeľka zo škôlky rovno pod oknami ,že nám ju môžu vziať..šťastná som ako blcha, no zrazu prišiel aj stres, čo všetko budeme potrebovať...v utorok ideme pre rozhodnutie, tak hádam budem múdrejšia 😅
@adrianai A do ktorej skolky? Pozeram, ze si tiez z TT, tak mozno zrovna do tej istej ako ide naasa mala a poradim. 🙂
@mimi21mimi na Murgašovu 😉 teda dúfam ,že sa nič nezmení 😅
@adrianai Tak nasa ide kusok dalej na Okruznu 🙂 takze v tomto neporadim.
@mimi21mimi Aj tam som sa bola pýtať zopár krát, ale neuvoľnilo sa nič a že keby aj, tak mi ju nemôžu dať k predškoláčikom, jedine, že by bolo viac takých detí - menších 😉 Vlastne som už so škôlkou ani nerátala ...
@adrianai Na tu Okruznu brali tento rok az 30 deti a som rada ze mi malu vzali. Ty si s malou bola normalne na zapise a dodatocne ju potom vzali na odvolanie?
@mimi21mimi áno, na zápise sme boli v oboch škôlkach+v jame, no neprijali nás, tu nám síce povedali, že sme náhradníci, ale tak vôbec som nepočítala, že by ju ešte mohli zobrať, keďže bralí máličko detí....a motyka vystrelila 😀
@mimi21mimi a inak vy si čo musíte pripraviť/nakúpiť do škôlky? veď to bude asi podobné...a pozerám, že tvoja malinká má asi alergiu, aj vám vyjdu v ústrety so stravou?
Ahojte mamicky.Mala by som otazku hlave k mamickam ktory su z bratislavy a ich deticky chodia do skolky do Devinskej Novej Vsi na Pavla Hora co potrebovali ked ich deticky nastupili prvi krat do skolky ....Za odpovede dakujem
@adrianai Ano, ja budem stravu nosit. Preto ju aj v prvy den nedam ani na cely den, iba asi do 11stej, lebo potom sa uz pripravuju na obed.
Ja som nejake teplaky a leginy kupovala, tricka s kratkym rukavom, ponozky a uterak. Este treba poharik umely na pitie.
Sandalky na prezutie ma, ruksak tiez aj ostatne veci tak cca. Pyzamo som tiez nekupovala, doma ma viacere. A to je asi vsetko. Ohladom toaletneho papiera a podobnych veci nam asi este len budu hovorit, lebo na prvom rodicku to nespominali.
Davas malu na cely den?
Ahojte maminy buducich septembrovych skolkarov 🙂
Ked vam prislo vyrozumenie o prijati dietata do skolky, mali ste aj vy uvedene, ze dieta prijimaju na predprimarne vzdelavanie s adaptacnym pobytom od 01.09. do 30.09.2013?
Dopocula som sa, ze drobcov mozu prijat prvy mesiac aj len na doobedie. Viem, ze zalezi na tom, ako sa adaptuje, ci bude plac a nejake sceny atd.
Ale ak by dieta nemalo ziadny problem s prisposobenim sa, mozu ho aj tak zobrat len na pol dna? Na zapise nic riaditelka take nespominala.

@svetlanka101 v prvom rade táto téma bola založená maminami, ktoré dávajú deti prvý krát do škôlky, aby sa podelili o svoje pocity, postrehy a obavy z toho čo ich a ich detičky čaká, preto mi príde scesné vnášať sem polemiky o tom, že sú zlé a pohodlné ak svoje deti dajú do škôlky ak ostávajú doma s mladšími súrodencami. ale beriem to, predsa len z teba hovorí vlastná skúsenosť a ako sama píšeš nemáš vlastné deti, tak len veľmi zťažka môžeš pochopiť matky. škoda, možno si predsa len mala v detstve okúsiť predškolské zariadenie, a na celú vec by si sa dívala dnes inak. Pre dieťa je najdôležitejšia rodina, a vžiadnom prípade ju nikto nemôže nahradiť a určite ani mateské škôlky nie. Oni majú doplňujúcu funkciu. Ako som už písala, každá matka si pozná svoje dieťa najlepšie, preto si musí sama zvážiť či je jej dieťa zrelé na škôlku, ak samozrejme nechodí do práce. Ja sa svojim deťom plne venujem, v tomto smere je moje svedomie absolutne čisté, stretávame sa s rovesníkmi, chodíme do centier, ale staršia dcéra je už samostatná osobnosť. Kým jej rovesníci ešte nevyhladávali hru s inými deťmi, ona lietala za staršími deťmi, aby sa s ňou hrali. Na ulici sa prihovára takmer komukoľvek deťom aj dospelým, je veľmi zvedavá a má bohatú fantáziu, jednoducho stále niečo vymýšla, neobsedí. Na ihrisku sú väčšinou deti tak max. 2,5 ročné a ona má potrebu s deťmi tráviť viac času a spoznať aj iné formy hry a mať iné podnety ako je rodina a blízky. Som presvedčená, že nemôžem pre ňu urobiť nič lepšie ako jej dať možnosť vyskúšať si chodiť do škôlky, pretože ak by sa jej predsa len nepáčilo, môžem ju nechať doma, lebo mám tu možnosť... A to, že dám dieťa na 3-4 hodky do škôlky, predsa zo mňa nerobí zlú matku. Tie činnosti čo si ty robila so svojou matkou robíme aj my doma, a budeme robiť aj ked príde zo škôlky, ved život ide dalej... Len ma iritujú tie tvoje poznámky, že ide o pohodlnosť. Z tohoto je zjavné, že nemáš deti, lebo by si vedela, že ak máš dieťa alebo viac detí, už nie si pánom svojho času a mať fungujúcu rodinu si vyžaduje veľa a veľa plánovania a koncepčnosti a najmä to chce dobrý systém... a ak je jedno dieťa doma a druhé v škôlke tak je to oveľa náročnejšie... No a ešte sa musím vyjadriť k tým spomienkam na škôlku... netuším kam chodili "všetci" tvoji známi a priatelia do škôlky, ale okrem toho, že aj mne vytvorila škôlka trvalý odpor k špenátu, som si tam našla veľa kamarátov a mala som skvelú pani učitelku a mám krásne spomienky na škôlku.