icon

Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013

pepita52
9. feb 2013

Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉

janka0007
1. aug 2013

@lenadka No ja si budem musiet poradit sama,moj muz bude robit najblizsi rok tyzdnovky uplne inde a mamu mam v meste vzdialenom asi 15 km.Budem chodit autom a vyzdvihnut ich uz budem stihat,lebo budem robit do tretej a skolka je do stvrtej,takze pohoda.Skolku by mali zvladnut,nakolko som uz isty cas pracovala pocas MD a muz ich vozil k opatrovatelke.Tak dufajme ze to dobre dopadne..Tvoja to doobeda urcite zvladne,urcite si rychlo zvykne a bude tam moct ostat cely den 🙂

hemetre
1. aug 2013

@janka0007 ved to s tym vstavanim a vozenim, vsetko vyskusat a zosuladit, ved sa uvidi co na to nasi drobci..zalezi na nich, my ich mozeme len popohnat, tak ale prve dni budu zaberak 😒 A teda ako to zvdladnu cely den bez mamy, s ostatnymi detmi, noooooo sama som zvedavaaaaaa 🙂

lenadka
2. aug 2013

@janka0007 od včera ma vozí do práce kamoška od nás s dediny, tak môžem ísť neskôr, čisto teoreticky by som takto stihla malú do škôlky dať keby ju otvoria o 5 minút skôr a vyzdvihnúť v pohode, doma som bola o 15,20 😵 . Mne sa samej autom absolútne neoplatí ísť je to potom príliš drahé cestovanie, ale takto sa vezieme 3 a prispievame na pohonne hnoty sumou čo by sme dali lístok za bus + niečo naviac prihodím a aj tak sa nám to všetkým viac oplatí. Tak som rada, dúfam že to takto ostane 🙂

hemetre
2. aug 2013

A jedia vase deturence vsetko?Nas mlieko vobec, tak take kakao v skolke neviem ci bude pit, mozno ked uvidi druhe deti pit, on je len cajikovy 🙂 Inak zje (ochutna ) vsetko 😉

zuzi_33
2. aug 2013

@hemetre no moj neje takmer nic, ani sa tu nebudem rozpisovat co vsetko neje, lebo by som musela veelmi dlho pisat, ono ja uz som z neho na prasky :( Ja len dufam, ze sa mi v skolke trocha rozje, alebo budem platit stravu nadarmo.... 😒

hemetre
2. aug 2013

@zuzi_33 Aj kamoskin syn malo papal, a v skolke jedok vsetko do radu, ta sa len potesila, a aj take veci co nechcel.

zuzi_33
2. aug 2013

@hemetre tak dufam, ze aj moj taky bude, lebo inac ostane o hlade a smade... ☹

hemetre
3. aug 2013

@zuzi_33 ved ucitelky si budu vsimat ci papa ci nie, ale hladny nebude.. 🙂

zuzi_33
3. aug 2013

@hemetre no ano asi si budu vsimat, ale donutit ho nedonutia.... ☹ Ked on zje asi len 2 druhy polievky, maso max obalene ako rezen - samozrejme bez prilohy, uz ani cestoviny nezje, ani zemiaky, ani ryzu. Chlebik alebo pecivo jedine suche. O ovoci a zelenine ani nehovorim.... proste nic. Uz som z neho hotova. On sa pozrie do taniera a bud sa hodi o zem, alebo s revom odide prec. Nepomaha ani vyhladovanie, ani forma odmeny ak nieco zje. Takze ja len fakt dufam, ze sa nauci jest, lebo uz fakt neviem ako dalej..... ☹

hemetre
4. aug 2013

@zuzi_33 tak to moc nepapa, aj segranka ked bola malicka asi takto nejako papala, ovocie ziadne,a zostalo jej to doteraz, zje tak banan, ine nic, a s jedlom tiez nic moc.

anjelik2509
5. aug 2013

@hemetre Ahoj,všimla som si že si písala že maš doma okrem buduceho škôlkara aj 8mesačne dieťa,nerobili ti v škôlke kvôli tomu problemy že ti ho nevezmu? U nás je problém dostať dieťa do škôlky ked som znova na materskej.. alebo to v škôlke netreba hovoriť?chystáme sa buduci rok na zápis,tak či sa mám na to pripraviť že mi to vyhodia na oči že malu nevezmu kvôli mojej dalšej materskej,alebo mám hladať aj škôlky mimo našho bydliska...

janula.k
5. aug 2013

ahojte 🙂 tak aj my budeme mat od septembra skolkara 😎 v sept. bude mat 3 roky a 8 mesiacov a velmi sa tam tesi 🙂 ale este nevie, co ho caka 😝 ja sama som velmi zvedava, ako tam bude zvladat tie svoje vzdory..
Inak je velmi spolocensky a deti ma velmi rad, stale hovori o kamaratoch v skolke, atd, no v mnohych veciach je dost nesamostatny, tak dufam, ze pre nas bude skolka prinosom. Inak mame doma este 14 mesacne dieta 😉

svetlanka101
9. aug 2013

ahojte. Nechcem sa dotknut ziadnej mamicky - ja sama este nemam dieta, mozno by som to brala uplne inak, preto si to naozaj neberte k srdcu. Ja som mala starsich surodencov. Nasa mamka ani nerozmyslala ich dat do skolky, ked bola so mnou na materskej - ani by jej nevzali. V tej dobe bolo normalne, ze do skolky chodili len deti pracujucich rodicov. Moja mamka uci v skolke, a nemoze pochopit, preco mamicky na materskych davaju svoje starsie deti do skolky ( okrem predskolskeho veku) . Trha jej srdce ked vidi tie male 2-3 rocne deti plakat ako vidia odchadzat svoju mamu s mladsim surodencom. Tvrdi, ze je to na nezaplatenie travit rovnaky cas so vsetkymi detmi, nedokazala by mojich starsich surodencov supnut do skolky a so mnou byt doma. Naozaj sa nechcem dotknut- mozno ja o par rokov tiez dam starsie do skolky od 2 rokov 🙂)) len trochu nechapem, preco sa mamicky rozculuju ze im nevzali dieta do skolky kvoli tomu, ze s druhym su na materskej. Podla mna je to uplne logicke ze uprednostnuju pracujuce zeny. Na svoje detstvo do 6 rokov pamatam ako jedno z najkrajsich obdobi, pamatam ako sa mi mamka venovala a do ZS som nastupila ako jedna z najsikovnejsich ziakov - vedela som citat, pisat napriek tomu ze som neabsolvovala predskolsku dochadzku. S mamkou mame vsetci surodenci neuveritelny vztah, vsetci sme navzajom prepojeny silnym putom - psychologovia tvrdia ze v tom veku sa najviac buduje vztah. Tak preco si nevazit tu moznost ostat s oboma detmi doma? Preco si nevychutnat obe deticky naplno, ak mam taku moznost??? Nebude vam tazko nechavat vo dverach triedy vase uplakane dieta - ktore tiez raz bolo v perinke, ktore vas strasne naozaj potrebuje a vie ze sa vraciate domov s malym surodencom. Pochopi to? Preco ono je tam a vy doma s malym? Neviem, Opakujem - je to len moj nazor a rada si vypocujem nazor z druhej strany.

skybaby
9. aug 2013

@svetlanka101 ahoj vniecom máš možno pravdu, mne minuly rok nezobrali staršiu do škôlky lebo mala mat tri roky až v novembri. Dala som ju ale na dva dni v týždni do súkromnej škôlky. Ani raz tam neplakala, vždy sa veľmi tešila. Teraz ide od septembra do štátnej a už sa nevie dočkať. Teší sa že bude s rovesnikmi. S mladsou majú síce pekný vzťah, ale mala jej často veci zbura, berie, zničí a vadia sa. Jeden deň v týždni si ju budem nechavat doma a budeme podnikať všetky tri spolu niečo. Mám pocit že kedy som ju do tej škôlky nedala, že by som jej urobila zle. Ja chápem tvoj názor, ale myslím si že v mojom konkrétnom prípade je blbosť nedat ju do škôlky.

svetlanka101
9. aug 2013

@skybaby bura preto lebo ziarli, mozno. Ale myslim ze si to vcelku vymyslela velmi dobre. Hlavne tie dva dni v tyzdni su podla mna pre adaptaciu super napad. Len nie kazdy ma taku moznost to takto poriesit. Tak to som rada ze sa jej tam paci 🙂

bacsi
9. aug 2013

ahojte mám zaujmavy problém a neviem jako ho mam riešit. Mám syna ktorý mal v january tohoto roka 3 roky čiže už by mal chodit do skolky, lenže nám ho nezobrali tak som išla druhy krát s ním na zapis akože tento rok a povedali nam že od septembra može syn nastupit ak si najdem zamestnanie a prinesiem potvrdenie od zamestnavatela.... lenze jako si mam najst zamestnanie kde nemám kam dat malého syna??a nemá nam ho ani kto postražit lebo sme z inej republiky a nemám tu rodičov. Musia zobrat triaj pol rocne dieta do skolky alebo nemusia??zalezi to od toho ci pracujem alebo nezaleži?? vie niekto radu?? dakujem vám pekne 🙂

mirkakab
9. aug 2013

@bacsi ahoj, zo zákona sú uprednostnené deti, ktoré dovršili 5 rokov a deti pracujúcich rodičov, niečo podobné bolo aj u nás. mne tak nechali dceru doma, lebo som bola na materskej, je málo volných miest, preto sa to snažia riešiť takto. snažila by som sa do septembra nájsť prácu a ked nie, povedala by som, že máš niečo rozbehnuté a čakáš na vyjadrenie z viacerých firiem, prípadne by som sa opýtala, keby si si našla prácu napr. v novembri, či ti ho zoberú.

bacsi
9. aug 2013

no práveže oni chcu odo mna na papiery potvrdenie od zamestnavatela nic ine ich nezaujma :( lenze to je tažké když ho nemam kam dat nastoupit do práce a sukromnu skolku bohuzial nemáme :( tak uvidíme hlavu vzhuru 🙂 podala som ziadosti do práce ale bojim sa ze kde nastupim tak si zase volaco vymyslí ta riaditelka ze není miesto zas alebo tak ...no...

weverka11
11. aug 2013

Ahojte maminky 🙂 aj ja mam doma od septembra škôlkara 🙂 moj už sa nevie dočkať, každý deň básní o škôlke už asi od januára :D... Hrozne sa teší, miluje detičky a akčnosť :D... Ja sa tiež teším, že sa tam troška unaví a zmení prostredie, lebo stale len babičky my, babičky, my.... Tak dufam že mu to nadšenie vydrží...

lukaskam
11. aug 2013

Ahoj dievčatá tiež máme od septembra doma škôlkara teda dúfam pretože tam drobec nechce ísť ani za svet mal tri roky v októbri minulí rok ho nezobrali pre nedostatok miesta a to by aj šiel no teraz ho to nejak prešlo a každý deň mi doma spriada plány ako odtiaľ ujde 😕 bývame na dedine a škôlka no niekedy tie učiteľky škoda rečí keď som tam raz bola bránička otvorená deti vonku a pani učiteľka vyliezla asi po 5 minútach tak už teraz mám s toho trošku strach. No dúfam že sa to zmení a keď tam bude tak ho to troška nadchne a nebude doma skôr ako ja 😀

lukaskam
11. aug 2013

@bacsi ahoj kamarátka mala rovnaký problém povedz že prácu máš od polky septembra alebo od októbra skoč za učiteľkou povedz že je to súkromnik a pýtať potvrdenie nemôžeš lebo by ťa ani nezobral (zamestnávateľ nieje povinný vydávať také potvrdenie) alebo napíš do kolonky hoc akého zamestnávateľa ak máš nejakého známeho čo podniká akože máš sľúbené. 😝 Ja viem že klamať sa nemá ale čo narobíme keď je ten systém nastavený tak ako je. Z vlastných skúsenosti viem že zohnať škôlku cez rok je takmer nemožné

bacsi
11. aug 2013

😉

janula.k
11. aug 2013

@svetlanka101 och z duše mi hovoris,..ja som tiez s mladsim na materskej no a starsi ide od sept. do skolky..a mne je to hrozne luto, najradsej by som ho mala doma, je to moja prvorodena laska, srdcova zalezitost 😵 uz teraz lutujem moju buducu nevestu 😀 ale, ked on tak velmi potrebuje spolocnost deti, hrat sa s rovesnikmi..je velmi spolocensky, ukecany..ked sa rano zobudime, tak uz vymysla, ako sa hrat, kam ist...Vymyslela som to tak, ze ho tam budem davat len do 12tej, cize poobede bude s nami. A ak budem vidiet, ze sa mu tam nepaci, alebo ze tam nechce ist, tak ho tam nedam a hotovo. A je mi luto aj mladsieho syna, ze bude sam ☹ no neviem, nie som s tym celkom stotoznena, ale neviem ako inak. Ja uz starsiemu synovi ako kamaratka na hranie nestacim 😔

janula.k
11. aug 2013

@weverka11 no mame asi podobnych drobcov 🙂 a tiez to mame take, ze vacsinou je len s dospelakmi a ked vidi deti, tak je cely stastny..

janinah
11. aug 2013

@janula.k len poznámku,je možné,že príde čas,že bude nutné,aby bol syn v školke celý deň,že tam bude musieť ísť,aj keď sa mu nebude chcieť,potom mu dosť ťažko budeš vysvetľovať,že sa to musí,ak teraz povolíš "voľný režim"

weverka11
11. aug 2013

@janula.k ako moj maly je často s deťmi 🙂 s tatinkom chodia na taký plácek kde je vela detičiek, chodíme s ním do klubov, na navštevy... ale to hlavne teraz v lete... zima je moooouoc ťažka... Ale teraz sa sťahujeme do domčeka, tak to bude snad lepšie 🙂

janula.k
11. aug 2013

@janinah ja dufam, ze take situacie nebudu, ze by som nezvladala obe deti a syn by tam musel byt proti svojej voli..Ano chcem, aby mal volny rezim a nie pocit, ze tam musi byt. 😉

janula.k
11. aug 2013

@weverka11 ano leto je fajn, parky, kupaliska tam je kopec deti 😉 ale v rodine nemame okrem nasich dvoch ziadne dalsie deti ani z mojej strany ani z muzovej 😒

carrie4
12. aug 2013

@svetlanka101 nemôžem súhlasiť s tvojim názorom, pretože vždy je treba zohľadniť potreby dieťaťa a kedže každé je individualita nezovšeobecňovala by som, že matky čo sú doma robia zlo ak dieťa pošlú do škôlky.
jedno dieťa je viac introvert a potrebuje sa držať mamininej sukne aj do nástupu do školy, len za pomoci rodičov, ktorých berie ako jedinú istotu sa dokáže pripraviť na škôlku a školu...
ale sú aj deti, ktoré sú viac extrovertné, potrebujú hry v kolektívne, interakciu s inými deťmi a dospelákmi mimo rodiny.. .v kolektíve sú viac motivovaní k učeniu, posilňuje to ich sebavedobie, ktoré sa buduje, psychickú odolnosť... netvrdím, že dieťa, ktoré nechodí do škôlky nemá sebavedomie, ale je ochudobnené o nové situácie, ktoré zažije mimo domova...
každá matka najlepšie pozná svoje deti a len ona musí vedieť aké má jej dieťa potreby a akou formou ich dokáže uspokojiť doma alebo za pomoci škôlky... dieťa je vždy na prvom mieste

svetlanka101
13. aug 2013

@carrie4 To je asi diskutabilne. Ochudobnene o situacie mimo domova ale zaroven ochudobnene o situacie ktore by zazilo doma. Na jednej strane dieta potrebuje kolektiv, ale do kolektivu prichadza aj na pieskovisku pred bytovkou, v materskych centrach, na rodinnych oslavach. Skor tie 5-6 rocne deti sa uz radi hraju v skupinkach, tie male ani nie. Asi to napisem drzo, opakujem sa ze nemam vlastne deti, preto mozno teraz tak uvazujem, ale nie je to trosicku svojim sposobom pohodlnost ? Starsie dam do skolky a tomu malemu sa mozem naplno venovat? Zas na druhej strane je to vyhoda, lebo dieta pri nastupe do skolky zvykne naberat imunitu a byva casto chore a tak mamicka ktora je na materskej nema problem s nim ostat doma na marodke. Ved v podstate kazde dieta, aj 2 rocne si na skolku zvykne. Nenecha to v nom do zivota ziadne nasledky ani nic podobne. Ja som hlavne napisala preto, ze sa mamicky na materskych rozculuju ze im nevzali dieta. Tak som napisala svoj nazor. a musim napisat este to, ze ja som do skolky nechodila a na svoje predskolske obdobie mam nadherne spomienky, ako sme chodili s mamkou na prechadzky, spievali sme si, pomahali sme mamke pri vareni - prosto kopa nadhernych spomienok na najkrajsie detstvo! a ked sa opytam kohokolvek ako si spomina na skolku, max. odpovie - ako ma nutili jest spenatovy privarok - alebo- ako sme museli spat. Nic ine. Asi nemam k tomu co dodat. To snad vystihuje co sa tym snazim napisat. Skolka nikdy nevynahradi rodinu, nech tam je kolektiv aky chce. Mama, sestra brat, susedove deti, bratranci, - to je pre mna nenahraditelny kolektiv.