icon

Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013

pepita52
9. feb 2013

Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉

pepita52
autor
12. sep 2013

AHOJTE maminky aj ja potrebujem vas nazor mala chodi do skoly uplne super sice ju musim rano nahanat prideme vecne posledne ale ide super da mi pusku a je tam papa zapaja sa len problem je v tom ked ideme vecer spat mala spraví na mna smutne oči a hovori že maminka ja chcem chodit do skolky ale nechcem tam spinkat vybav mi to aj rano mi to hovori aby sme isli za veducov nemam teraz pracu tak by som ju najradsej dala len do dvanastej len co potom ked si najdem hmmm aj ucitelky sim sa pitala a povedala že aby som ju nebrala že ona zaspi hned po zozpravke a druha mi povedala že ona je rozumna že ako chcem vobec neviem taka som bola rada že su neni s nou žiadne problemi a to asi musi byť 🙂 co by ste v robili vy

pepita52
autor
12. sep 2013

a nieco na pobavenie pridem pre malu do skolky dala mi kvietky a hovorim že to mas s kade a ona že nejaky matlak mi dal 😀 ja milujem detske hlody inak baby moje dieta jedlo len polievky a niekedy ani to nie a teraz posledne dni ju ucitelka chvali že zje uplne všetko tak toho by som sa nebala

zuzi_33
12. sep 2013

@epelino
@jananinka
@zuzub ach baby som "rada", ze nie som v tom sama..... ☹ Ja som uz z toho jeho nejedenia hotova.... Pritom ked bol mensi, tak jedol uplne v pohode, samozrejme mal obdobia trucu, ze urcite veci nezjedol, ale teraz je to katastrofa..... On mi proste z mesiaca na mesiac odmieta stale viac druhov jedal, ktore predtym jedol. Stale rozmyslam, co sa stalo..... Myslim, ze to vsetko zacalo ako sa narodil druhy syn, ako keby zacal trucovat a vynucovat na seba pozornost.... Napr. zeleninovu polievku mal velmi rad, teraz ju do neho nedostanem ani za svet, ani v kuracej nemoze byt zelenina, proste nic. Ved ked si to tak "spocitam" tak on mi zje iba: kuraciu polievku /bez zeleniny samozrejme/, rezen, pripadne fasirku, alebo vyprazany karfiol, rybie prsty - teda vsetko co je obalene.... samozrejme bez prilohy, no a potom uz len kusocek lekvarovych pirohov, alebo lekvarove buchty, no a to suche pecivo. To je vsetko. Je to normalne?! Neviem ako ho donutit aby aspon vyskusal nieco ine. On sa proste pozrie a jednoducho sa mu to nepaci a do ust to nevezme. Ak na neho tlacim, alebo ho prehovaram, tak spusti hysakovy plac. Ked ja sa z toho nezblaznim, tak uz asi nikto 😒

epelino
12. sep 2013

@zuzi_33 My to mame takisto. tiez ako som pisala, len niektore jedla, ostatne ani neochutna. okrem toho ani nechce papat sam. Predtym tiez jedol vsetko, lubil spenat, kelovy privarok.. rozne veci. teraz vobec. ani za svet , ani pusu neotvori. ja som dufala, ze sa to zmeni v skolke a este stale dufam, aj ked velmi tomu neverim ☹ Skus ked budete jest vsetci spolu pri stole, nam to parkrat tak zabralo, jedli sme vsetci, jedlo sme vychvalili a po chvili krical Aj ja, aj ja 😉

zuzi_33
12. sep 2013

@epelino jaaaj, no to som skusala a nezabralo, vsetci sme si posadali, ale on nie, pozrel do taniera, nepacilo sa mu a uz ho nebolo ☹ Strasne ma to trapi, neviem ci som niekde urobila chybu, alebo preco je to tak.... Ja tiez dufam tajne, ze sa to v skolke zmeni, ze ho nakoniec presvedcia a dostanu ho k stolu.....

epelino
12. sep 2013

@zuzi_33 Ja viem, ze my sme chybu urobili v tom, ze ked nechcel sediet pri stole, stale chcel niekde behat, hrat sa s hrackami a tak, tak som ho krmila aj na zemi a on papal a vsetci boli spokojni. a tiez je teraz problem aby obsedel. lenze v skolke ho nikto nahanat nebude.

jamelia
12. sep 2013

@adrianai moja dcera dnes opat nic nejedla a pre istotu ani necikala, poctivo drzala v sebe. Neviem, co sa jej na tych skolkarskych zachodikoch nepaci. Mozno, ze po nej kukaju vsetky deti, alebo sa tam boji sama. Netusim. Je tam len druhy tyzden, tak dufam, ze do konca mesiaca sa trosku viac otuka a bude to uz len lepsie 🙂 Doma sa na skolku nestazuje, nehovori, ze by tam nechcela ist, paci sa jej tam.
Ja s nou zasa chodievam k sestre - ma dve dcery priblizne v jej veku, tak sa spolu hravaju, ale tam tiez nechce jest. Musim ju nutit. Asi je to tym prostredim. A cikat ju musim dat bez toho, ze sa pyta, lebo je zaujata hrou. Tak netusim, co sa jej vlastne odohrava v hlavicke.
Dnes sa doma nemohla dojest, taka bola vyhladovana. Tiez mi rano moc nechce papat - prinutim ju aspon par hltov a vypije caj - lebo tam nielenze neje, ale ani nepije. Tak uvidim, ci sa to utrasie. Ked nie, budem sa musiet asi s riaditelkou dohodnut a pridem pre nu este pred obedom, nech za to zbytocne neplatime.
Ale musim sa priznat, ze ja ako dieta - pokial si pamatam - som tiez doobeda skoro nic nejedla, mama ma tiez nutila rano, desiatu zo skoly som nosila celu domov. Ale to len do urciteho veku. Teraz si neviem predstavit, ze by som odisla z domu bez ranajok 🙂

jamelia
12. sep 2013

@zuzi_33 moja dcera je tiez dost vyberava v jedle - vsetko suche chce - suchu ryzu, suchu cestovinu - to ked papa sama, ked ju trosku krmim, tak zle aj omacku, polievky len rozmixovane, najradsej ma spenatovu, v slepacej tiez nezje zeleninu - predtym ju jedla. Surovu zeleninu tiez malokedy spapa - len mrkvu, papriku, uhorku, ale papa ju coraz menej. Ovocie nevidela uz asi rok a pol. Ked jej nieco ponuknem, odmietne, ked jej nanutim, da do ust a napne ju. Ani v jogurte nezje ovocie, tiez ju napina. Chute sa vraj detickam menia, tak dufam, ze casom bude papat viac ovocia a zeleniny. Tiez dost zavisi od nalady. Myslim, ze takto jedia viacere deticky 🙂

adrianai
12. sep 2013

@epelino @jamelia @zuzi_33 no baby, ja som si ráno myslela, že dnes bude lepšie a figu borovú ☹
ráno malú napínalo, trochu grcla, poplakala, dúfala som, že ju to prejde, ale keď som pre ňu prišla, tak mi učiteľka hovorila, že preplakala skoro celý deň, grcala aj cez obed, nič nechcela zjesť, že jej nemáme všetko na drobno krájať, lebo že v polievke mali väčšie kúsky zemiakov a ona to nechcela...ale doma nemá taký problém, nehovorín, jedlo jej nakrájam, ale je ho normálne...teda tak ako u @epelino, tiež malá neobsedí a často potom pri jedle pobehuje, ale nechávam ju samú, sem tam jej muž dáva, ale to nieje často...ja som ale povedala, že jedlo budem riešiť neskôr, aj keď si myslím, že ani nebudem už musieť, teraz všetko robí psychika, keď si zvykne na škôlku, aj s jedlom to bude určite lepšie..je ale pravda, že aj naša začala byť vyberavá, ja som ale v tomto nekompromisná, povedala som jej rovno , že u nás sa ovocie a zelenina jesť bude a hotovo, inak nebudú žiadne mňamky...moja neterka bola presne taká, že ako malá spapala všetko, teraz keď vidí zeleninu, tak ju napína - ona má normálne nejaký blok...

ejuska79
12. sep 2013

@vejula no vies, to nejde o to ze zduchnut, ide o to , ze som sa tri krat s nou rozlucila a tri krat od dveri utiekla, na 4krat ju uz vzala ucitelka za ruku, trepala sa, sklbala a vtedy som na pokyn ucitelky odisla-zduchla... a to nevravim kolko sme v satni, kolko tam place, sama si myslim ze to natahujem a nie je to dobre..len mi jej je luto.. ale dnes uz lepsie, chvalabohu, plakala rano, aj v satni, ale do triedy uz vosla...aj sa vraj nahanala s detmi na ihrisku, pobehovala..som rada

lvka
12. sep 2013

no, tak nas maly je po dvoch hodinach stravenych v skolke sam uplne chory :( okrem toho nechce o skolke (do ktorej sa veeeelmi tesil) ani pocut. Vraj sa boji... ked sa spytam coho sa boji, nevie povedat, ale hned zacne mrncat, ze nie, ze on sa boji....
takze neviem si predstavit ako pondelok bude vyzerat :(

vierki
12. sep 2013

ahojte, no my sme este doma chory. uz nie len Patko ale vsetci okrem muza. minuly tyzden mi bolo velmii luto, ze je v skolke hned o pol tretej som stepovala pred skolkou, co som sa ho nemohla dockat, ale po tomto tyzdni sa tesim na pondelok, ze opat pojde. bol tam len tyzde, ale jeho spravanie sa strasme zmenilo. hadze hracky, vobec nedava pozor na Karinku, sace ju, hadze sa na nu. predtym stacilo, ked som mu dva krat max tri krat nieco povedala (zakazala, poprosila o nieco) tak to spravil, ale teraz len na mna zazrie a pokracuje v robeni zla. a to najhorsi vzdor sme uz prekonali. fakt neviem co tym spraanim chce povedat, ale dufam ze ho to prejde, lebo uz mamuplne vytecene nervy. 😝

ejuska79
12. sep 2013

@adrianai tak presne ako u nas, vcera sme boli na tanecnej a tam bola ako vzdy, tancovala o dusu celu hodinu, s detickami sa tam zapajala do hier, este sme isli na wc a kricala ja este pridem...ale presne, bola som tam ja aj s malym..my dnes o nieco lepsie, rano plakala, aj v satni a potom uz trosku lepsie, uz nerobila sceny, len fnukala..ale vraj na skolskom dvore sa hrala, nahanala... mna trapi ze ked pridem po nu, vlastne do vecera nic ine nerozprava len ze ona tam nechce ist a vymysla si kadeco, ani spat nechce ist, lebo vie ze rano tam pojde...som z toho smutna, necakala som to, ked bola taka hrr brr medzi detmi..len furt som mnou, a to mi nedoslo... srdce ma boli.. a tak sa tesila..na druhej strane velmi robi malemu zle, tak som aj myslela a dufam ze prestane..

c15211b8
13. sep 2013

ahojte dievcence. Musim Vam napisat nase trapenie, Vy ma pochopite. Maly nam nastupil minuly tyzden do skolky, prvy tyzden chodili deticky iba na doobeda, ale nas tam prekvilil cele doobeda, tento tyzden uz tam aj spinkal, to bolo v pohode medzi prvymi zaspal, nieco popapa, ale rano tie place . Deti sa uz pomaly ukludnuju a mi uz z domu ideme s revom , ktory pred skolkou prechadza do amoku. Vsetci uz v skolke na nas pozeraju, mne trha srdce, ako ho tam vidim. Najhorsie, ked pridem ponho poobede, tak sa tam pekne hra. Bude mat 3 az v decembri, takze je v triede najmladsi. Ucitelka mi uz naznacovala, ze je este babetkovsky, ze ci ho nechem este nechat doma chvilku a potom opat vyskusat, ze za 3-4 mesiace viacej dozreje. Mne sa to zda skoro takto urobit zaver, som z toho na nervy. Cele dni som z toho nervozna, cely den som ako na ihlach, az ked ho poobede mam doma, tak sa ukludnim. Jeden den uz isiel pekne bez placu, az v triede sa rozplakal, tak som si myslela ze sa uz trosku zlomil, ale to bola vynimka. Nic nanho neplati, skusam ho podplacat, ked nebude plakat ze pojdeme tam....... ze mu nieco kupime.... ale nanho to vobec neplati. Rano ked vstava, este nema ani otvorene oci a krici ze do skolky nepojde. Tak neviem, co je najlepsie. Som uz v koncoch. Manzel sa na mne smeje, ze to tak nemam prezivat, ale to nejde. Velmi ma to trapi.

epelino
13. sep 2013

@c15211b8 Ahoj, ani ja sa nemozem o tomto rozpravat s muzom, lebo hned povie, ze to prezivam a ze si maly musi zvyknut. Podla mna dolezite je, ci sa ukludni hned ako odides, ak sa potom uz cely den pekne hra az dokedy neprides, tak mi to pride len ako protest rano, ktory je asi sucastou adaptacie. Ja to mam naopak, ale myslim, ze horsie. maly rano neplace, ani po ceste , az tam a place tam aj cez den. Takze ja si myslim, ze ak tam je spokojny a dokaze sa zapojit do hier, tak nemas dovod ho nechavat doma. my mame v triede aj mensie deticky, nas je tiez az januarovy a niektore mensie nemaju problemy, to je individualne. drzte sa.

c15211b8
13. sep 2013

@epelino ahoj, dikky za povzbudenie. Pytala som sa ucitelky, ako sa sprava cez den, povedala ze on ma take chvilky, ze si spomenie tak vzlyka a raz ma pocul ako vravim ucitelke keby nieco volajte, tak uz rano ako ho davam do skolky, krici ucitelke volaj mame... Tak musime este pockat a uvidime, ci sa ukludni. pa

ejuska79
13. sep 2013

@c15211b8 ahoj, my mame podobne trapenie, uz som pisala, tak ta chapem..nasa mala 3 v auguste a je este taka malicka oproti ostatnym detom...ale je velmi spolocenska a sikovna, deti ma rada..avsak skolka, uplny des, aspon rano a vecer, lebo ako mi hovorila ucitelka cez den sa hrala, vraj sama sa hra, co mi trha srdce, lebo ona za detmi doslova vzdy utekala, hned sa pytala ako sa volas, a tam sama..a ked po nu pridem, len co ma zbada, usta skriví a plače... potom o.k a večer dokola ja tam nejdem, nechcem tam chodit a podobne a nechce uz ist ani spat, lebo vie ze rano tam pojde, chuda moje...a zhodou okolnosti tam ziadne dieta neplace a nerobi sceny, len nasa ninka (dnes to bolo lepsie) dokonca sa dva krat dovracala od placu..ja tiez len cakam, kedxy budu tri, keby nemam maleho a nerobim popri tom este, tak ju hned beriem odtial 😢 ale viem, ze uz sa doma nudila, tesila sa tam...

nina233
13. sep 2013

Moj drobec je este stale chory, ale v pondelok uz ideme do skolky (dufam). Bol len 4 dni v skolke, v piatok uz bol chory. Cely tyzden je doma. V skolke sa mu pacilo, bolo to bez placu, ale o jedeni ani pocut. Doma tiez velmi nepapa, ale v skolke vobec. Ked som prisla pre neho, tak posobil aj unavene, kruhy pod ocami, no hroza, doma by vsak vyjedol aj spajzu 😉 Som zvedava, ako sa v pondelok opat nastartujeme a ci si opat zvykne. Skoda, ze to bolo kvoli chorobe prerusene, takze zaciname odznovu (vela deticiek je chorych). A ja som aj celkom rada, ze ide do skolky, lebo doma uz nevie, co so sebou. Vkuse vymysla 😉

nefertiti7
13. sep 2013

@nina233 to je presne ako u nás nastupil bol tam 4 dni a od piatku sme doma na liekoch....ale nepáči sa mu tam spanie, takže ho dám len na pol dňa....tiež sa zmenil, chce byť stále so mnou, v noci plače, strháva sa zo spánku, cez deň je ufňukaný a necche tam ísť, ale povedala som, že bude sa tam len chvíľku hrať a potom po neho prídem.
Viem, že tam nič nezje, hrá sa sám....doma sa pýta,čo budeme papať....som nešťastná asi ako on...

nina233
13. sep 2013

@nefertiti7 ja som ho nechala prvy den len na pol dna, ale potom tam bol uz na cely den a pekne aj spinkal...len ta blba choroba, teda sopliky, kasel. Len to papanie, jedol by tam najradsej len suchy chlieb 😉 . Snad sa nam deticky pomaly rozpapaju, zrejme potrebuju len cas. Tiez som z toho nestastna, lebo ten pohlad, ked pridem prenho domov, az mi to trha srdce (unavene ocka, kruhy pod ockami) ☹

kristiii
13. sep 2013

@nefertiti7
@nina233 presne ako moj-4 dni v školke, potom sme vo štvrtok v noci skončili v nemocnici /pravdepodobne začínajúca choroba a stres zo školky mu spôsobili v noci záchvat/, do nedele sme boli v nemocnici a celý týždeň doma, ale už bol v pohode tak som ho dnes dala do školky ale len na pol dňa na doporučenie pediatričky..musím povedať že zatial mi to príde ako dobrý krok, aj ked ja som práve z tých čo nie sú za takéto predčasné vyberanie zo škôlok ale zas našej doktorke dôverujem. Malý bol ten prvý týždeň hrozne zlý /myslím poobede keď bol už so mnou/ akoby mi chcel vracať to že som ho odložila do škôlky /vie že teraz nechodím do roboty/ a dnes sa cítil výnimočný pretože išiel ako jediný zo škôlky skôr a celé poobedie sa so mnou mojkal čo bol zato taký vďačný /aspoň ja mám z toho taký pocit/. Uvidíme ako zvládneme za týždeň - dva prechod opäť na celodenný pobyt, najradšej by som si našla čo najrýchlejšie prácu aby som mala preňho výhovorku a aj sama pre seba ospravedlnenie 😒

salo
13. sep 2013

Ahojte maminky, ako ste zvladli prve 2 tyz? Myslim po zdravotnej stranke. Nas drobec je uz riadne chory☹ A z 20 deti chodilo tento tyz len asi 8... Snad nebudeme teraz stale chory☹

epelino
14. sep 2013

@salo U nas z 12 deti chodilo 5-6 min. tyzden, u kamosky z 10 deti chodil jej syn jediny ☹ Deti este nie su zvyknute na kolektiv, chytia vsetko.

jamelia
15. sep 2013

@nefertiti7 moja dcera robi to iste - velmi sa nezapaja - len pozoruje, nechce nic jest, ani neskusi a dokonca nechce chodit ani cikat - s placom, ked uz musi. Doma mi povedala, ze tie zachodiky v skolke su skarede, nepacia sa jej 🙂 tak tiez len dufam, ze tento tyzden uz hadam zacne papat. Je len na pol dna, inak by mi umrela od hladu asi. Lebo rano tiez moc nechce papat, len nasilu.

jamelia
15. sep 2013

Chcem sa vas este vsetkych spytat, ci mate v skolke dovolene nechavat detom v satni vodu, jedlo, pripadne, ci si mozu nosit svoje hracky z domu. U nas je to zakazane. Ale kedze dcera nechce jest ani pit, povolili mi priniest aspon vodu v jej flasy, tak dufam, ze zajtra sa uz aspon napije. 🙂

sempro
15. sep 2013

baby chcem sa vás opýtať, ako teraz obliekate detičky do škôlky? dávate im už aj tielko pod tričko? a čo nosia dievčatká tepláčiky alebo legíny? moja nosí legíny ale keď idú von tak ich neprezliekajú a mne sa to zdá že už je dosť chladno...

pe
15. sep 2013

@sempro ved to, ze teraz je take obdobie, ze uz je dost chaldno a este sa nekuri, rano sa mi zda v tej triede dost chladno a deti sa hraju vacsinou na koberci no nie, tak davam dcerke take trosku oteplene teplacky z c&a a davam jej tricko s dlhym rukavom, ale tielko zatial nedavam, ale tiez uz nad tym uvazujem...

sempro
15. sep 2013

@pe no presne aj v našej škôlke to je tak, tiež je tam ráno chladnejšie a hrajú sa na zemi na koberci. Zatiaľ jej dávam také oteplené legíny to je hádam v pohode ale skôr sa bojím toho keď idú von, tak viem že ich neprezliekajú a to sa mi zdá vonku dosť zima, tak uvidíme.

sharmana
15. sep 2013

@sempro ahoj, ja už veru tielko dávam, do škôlky som si tiež všimla, že ich von neprezliekajú a moja malá zbožnuje legíny, lenže to už je chladno vonku, tak som ju nútila do tepláčkov, ktoré neznáša, bohužial, pritom má kopec nových... tak som kupovala legíny také hrubé (respektíve možno sú to také priliehavé nohavice a vyzerajú ako legíny), na kolienkach majú akoby menžestrovú nášivku,mali ich v Tescu na Zlatých a tie sú super 😉

epelino
16. sep 2013

@sempro Ahoj, ja mam sice chlapca, ale uz tielko pod tricko davam. kym sa nezacne kurit, byva tam dost chladno...