Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013
Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉
Aj my chodime uz uspesne bez placu, no u. nas rano este dake 2-3 deti v satni pofnukavali.
Nas maly zo seba cez vikend vysypal 5 basniciek a 2 pesnicky. Klobuk dolu pred ucitelkami 🙂
maminky ja sa chcem opytat na vas nazor, radu: my chodime este do jasiel, maly bude mat 2,5 roka. niekolko mesiacov tam chodil uplne s radostou kazde rano..no a teraz sa zmenil a kazde rano plac, nechce tam ist, vesia sa na mna ako mala opicka a nechce ma pustit. ucitelka mi povedala, ze jednoducho ho musim vo dverach odovzdat a ist, lebo to bude horsie a musi si uz zacat zvykat aj na system skolky, ze mama sa tam nechodi hrat. problem je, ze ma teraz nejake mamickovske obdobie, on by aj isiel do jasiel, ale len ked tam budem aj ja..co s tym?
este chcem podotknut, ze som si ista, ze nic zle sa mu tam nestalo, ucitelky su fantasticke atd...proste ta averzia a zmena spravania spociva v nom
Ahojte kočky,
som rada, že sa to u vašich detičiek zlepšilo 🙂
Ja som to asi min. týždeň zakríkla, dnes klasika, nechcem ísť do škôlky - no opäť mi grckala 😢 ach jaj...a pritom včera strašné sľubovačky ako pôjde bez plaču, bolo mi jasné, že to tak nebude, ale aj tak...tak veľmi som dúfala, že sa to zlepší...mám ale pocit, že počula, ako sa rozprávame, že už negrcká a už je lepšie a či si to nejak zas neprivolala, keď pochopila, že prvýkrát jej to "pomohlo" a chodí iba doobeda...
@pami2 moja malá to isté, začalo to asi pred cca 1-2 mesiacmi, stále iba maminka maminka, nalepí sa na mňa, ona sa rada ešte mojká s prskami 😅 a je na mne kedy len môže..neviem si predstaviť, čo bude robiť, keď sa narodí baby a bude sa musieť "deliť" ...asi musíme len vydržať ..a tiež by šla do škôlky v poho, len keby som tam bola aj ja...
ahojte, prispejem aj ja novoty. Tuším presne pred týždňom som písala, ako malá nechcela ísť do škôlky ani za svet, plač, po krôčkoch sme sa posúvali a stáli a nie a nie, v utorok už som ju len na rukách odniesla po tom, čo zobudila celý panelák, učiteľka mi ju vzala z rúk neprezutú, v stredu ešte horšie, to som si už aj ja doma poplakala. Vo štvrtok som ju do škôlky nedala, ale nie preto, že nechcela, ale preto, že mi ochorel malý, ja tiež, manžel nemohol ísť s ňou, vonku pršalo a ja som teda nemala fyzické sily odniesť ju tam. To som ale rátala už dopredu, že sa to nebude dať zladiť, preto som ju ráno ani nebudila, ani nič, aby nevedela o tom, že sa do škôlky malo ísť, ale nešlo. Večer som sa ale dohodla s kámoškou, ktorá má synčeka, čo tiež chodí do tej istej škôlky, len do inej triedy a chodí rád, že mi ju vezme. Tak som jej povedala, že ráno príde pre ňu teta s Paťkom a pekne za rúčky pôjdu spolu do škôlky, lebo ja aj braček sme chorí a teda nemôžem ísť s ňou a že ocko pre ňu potom príde. Súhlasila, dokonca sa potešila. Ešte mi ale pripomenula, že spinkať tam nechce, na čo som jej nechcela klamať, tak som len povedala, že ocko sa bude ponáhľať, ale ak by nestihol, tak že tam má pyžamko. Výsledok? Ráno sa pekne poobliekala, plač žiaden, dala ruku Paťkovi, mne zakývala a o 10 minút mi kámoška volala: odovzdané, bez plaču, bez všetkého. Popoludní, keď pre ňu manžel prišiel, vraj si pekne kreslila, neplakala, iba jej vraj prišlo smutno, keď išli spať. Dnes sme mali v pláne takto opäť spraviť, ale že pôjdem aj ja, no Paťko ochorel, tak sme išli ozaj iba my a prebehlo to tiež fajn. Ak to tak ostane, budem sa veľmi tešiť.
Tak možno niekomu pomôže aj takáto skúsenosť - ísť ráno s kamarátom/kamarátkou.
@domeli fajn skúsenosť, len škoda, že ja dieťa musím nosiť do škôlky už na 7mu, aby som prišla včas do roboty.
dnes sme to mali strašné, pobudil celý panelák, musela som ho na chodbe obliekať a celý čas reval, a kričal : mama pre teba príde! mama prečo ideš do roboty, mama zostaň so mnou!
minulý týždeň bolo ok, ako tak, ale dnes, obávam sa zajtrajška a keď ešte od učiteliek počujem, že celé doobeda plače, narieka, a potom s aukľudní.
aj som sa ho pýtala, prečo nechce chodiť do škôlky - nepáči sa mu tam, deti kričia a učiteľky kričia. a pritom má super učiteľky, čo fakt nekričia, ale proste on to nejako nedokáže stráviť, že nie je stredobodom pozornosti, že len jemu sa treba venovať.....
@lalinko2010 tak to teda máš čo robiť... My máme do škôlky 100 m a na 8.00 h. to stíham s dvoma deťmi s odretými ušami
@epelino nas maly uz ma 3,5 takze je v skolke parti medzi najstarsie deti, ale on je taky typ na to, ze nanho sa pesnicky a basnicky lepia od malicka. Uz ako 2 rocny "recitoval" prve 😵
Pockaj aj z tvojho maleho casom uz nieco vypadne 🙂 Hlavne, ze ked sa ich spytame co robili, tak NIC 😕 😀
ahojte, tak my sme boli po chorobe v skolke. uz to bolo v poho. place len cez den ale tam je rad. a zas sme doma. zas soplik a kasel, ale nie je to tak hrozne ako minule. teraz neviem ci ho mam dat do skolky, alebo nie. sa bojim, ze si takto nikdy nezvykne. tyzden v skolke a zas doma. nema ani teploty. poradte? dali by ste dieta do skolky, keby trochu kaslalo a soplikovalo.
@vierki prepáč ale podla mňa ak ty si doma /predpokladám že si s menšou dcérkou/ tak by som ho do školky určite nedávala. Viem že je to ťažké aj môj už bol z troch týždeň chorý ale ostatné deti za to nemôžu, a nebolo by fér aby kvôli nemu zostalo doma ďalších 5 detí lebo tam na ne bude chrmlať.. a ich maminy možno musia chodiť do práce.. toš môj názor
@lubiku @kristiii no ved to aj moj nazor. tiez si myslim, z elepsie doma uz len peto, ze tam mu nikto neda lieky, ved aj tak toho maju dost. dufam, ze ho to prejde rychlejsie ako ta choroba predtym. zajtra idem kupit vitaminovy sirup a nejake probiotika, nech mu po chorobe zlepsim imunitu. teraz ma take cmulacie vitaminy, ale sa mi nezdaju bovie ake. uvidime.
Ahojte, tak som si myslela, ze moja dcera nebude v skolke plakavat - 3 tyzdne ju to drzalo a zrazu bum - maminka ja nechcem ist do skolky a mrni celou cestou k nej - aj v skolke ju to vcera drzalo asi dve hodiny a dnes znova to iste. Este stale tam nezacala jest, asi uz ani nebude, zrejme to vyriesim obedarom (davam ju len na pol dna - papa doma). Len som si myslela, ze casom skusi aj tam, ale asi to tak nebude. Tiez po prvom tyzdni ako bola v skolke doniesla sopliky. Trosku jej to cez vikend ustupilo a potom zasa - ma ich stale, bola aj doma, nepreslo. Netecie jej soplik, nekasle, nema teplotu, len pocujem, ze ked dycha - ma plny nostek. Napriek tomu som ju dala do skolky. Myslim si, ze je to aj z tohto pocasia. Davam jej maximalne vitamin C rano do cajika a probiotika. Ved uvidim. Ale ked som ju nechala doma, znasala horsie to, ze ma ist znova do skolky, ako ked tam chodila stale.
@epelino myslim si to kvoli tomu, ze ona nechce papat ani ked sme u nasich a hra sa so sestrinymi detmi. Musim ju nutit. V skolke sama este nezacala, krmit sa nechce dat, takze asi tak 🙂 no pockam este do konca tyzdna a ked nic, zacnem davat aspon obedar - mozno doma to skusi a zachuti jej aj tam 🙂
Ahojte maminky, ako ste na tom s hladanim prace, tie , ktore ste najskor chceli pockat, ako sa deticky adaptuju v skolke? ja hladam, ale zatial nic. vodim maleho na 8 h, aj to ho musim budit, neviem si predstavit, ked budem chodit do prace ako to bude, ale pracovat treba 😉 Mohla som nastupit do jednej firmy, ale to bolo este v auguste a velmi som sa bala, ako to bude ked maly zacne chodit, ved prve tyzdne aj boli velmi zle, asi by som sa v tej praci nevedela ani sustredit...
@epelino ahoj, ja som hladanie práce momentálne vzdala, nakolko odkedy začal malý chodiť do škôlky sme už strávili 3 dni v nemocnici, týždeň doma a teraz chodíme min. raz za týždeň na vyšetrenia takže je mi jasné že aj keby som prácu mala tak by ma určite už stihli vyraziť 😒 Ono asi veľmi záleží v akej oblasti hladáš prácu, ja mám nejaké ponuky ale všetko je to na smeny čo sa mi nedá, nakolko som odkázaná len na otváraciu dobu škôlky.
Maminky detí co chodia do skolky,mate skusenost s prepisanim dietata do druhej,inej skolky,nebolo tom moc traumatizujuce pre dieta?chodíme len druhy tyzden a este som sa ani neinformovala ci by ho do tej druhej prijali,iba sa takto zaujimam,ako to vplyva na dieta..
@denisa87 ak by si ho preradila teraz, po par tyzdnoch, mesiaci tak by to bolo v pohode, ale uz neskor po polkroku, roku, tak to uz by bolo asi tazsie pre dieta. Moja dcera zacala ako 2,5 rocna chodit do jednej skolky, potom ked dovrsila. 3 roky, tak mi ju zobrali do skolky ku starsej dcerke, takze menila skolku aj ucitelky, zvladla to uplne v pohode, ale potom po dvoch rokoch ju na posledny rok preradili do inej triedy( ku predskolakom) , takze skolku nemenila ale triedu s ucitlkami ano a to uz znasala horsie. chybali jej kamaratky, tazsie si zvykala na nove ucky, trvalo to mozno aj 3 mesiace, nez sa tam udomacnila( a to ona je velmi splachovaci typ dietata, velmi rychlo sa vie prisposobit a sama som bola prekvapena, ako ju ta zmena dostala) 😒
Ked chces zmenit, tak cim skor 🙂
Ahojte baby,
tak my sme to vzdali ☹ zdalo sa mi, že ak bude chodiť iba doobeda, tak sa to zlepší a asi aj trochu áno, ale od pondelka zas horšie, v utorok som mala nachystané dogrcané komplet oblečko + plachtu z postieľky, počúvala som len ako zle, ako stále plače a ako tým ruší ostatné deti, od všetkých sa separuje, streda to isté...volala si ma aj riaditeľka, rozprávala som sa aj s učiteľkami, žiaľ, musím skonštatovať, že som nepocítila podporu a skôr mi naznačovali nechať ju doma...a keď som povedala, že by možno pomohlo sa jej trochu viac povenovať, keďže už s ostatnými deťmi sú viacmenej v pohode, tak na jednej strane sa každému venujú individuálne, na druhej strane sa našej nemôžu venovať viac 🙄
tak sme to sekli, napriek všetkému som ale stále presvedčená, že malej by škôlka prospela, len potrebuje trochu osobnejší a zaangažovanejší prístup...dostalo sa mi do uší, že naše p.učiteľky sú akurát tie najprísnejšie, nedovolia ani kuchárkam trošku tým deťom čo nechcú papať, pomôcť, dcérka by sa s nimi aj rozprávala, ale oni to zatrhli, lebo že potom nepočúvala učiteľky..no ale myslím si, že malá si len hľadala oporu, niekoho blízkeho a možno necítila toto u p. učiteliek...každopádne im ale musím nechať, že aj napriek tomu, že mi hovorili ako sa nezapája, tak doma si spieva, povie riekanku čo sa naučila...
Nechám teda malú teraz trochu vydýchnuť, chcem sa ale opýtať tiež na prestup (navrhla mi to aj naša pediatrička), máme tu blizučko ešte jednu škôlku, no neviem, či sa nájde voľné miesto - asi ťažko, ale vyskúšam to...
a načas bude chodiť zatiaľ chodiť aspoň na 1 deň v týždni do súkromnej (bohužiaľ stále si ju dovoliť nemôžme a je aj dosť ďaleko), tam sme už pár krát boli v lete a predtým sme tam chodili na krúžky, sama malá sa tam pýta, som veľmi zvedavá, či ju poznamanala táto naša skúsenosť, no tam sa teší...
@adrianai Mam pocit, ze tie ucitelky mali naozaj zvlastny pristup. U nas praveze aj jedno dievcatko plakalo skoro nonstop prve tri tyzdne, aj ta mamina zvazovala, ze ju necha uz doma, ale povedali jej, aby vydrzala a uz sa to zlepsuje, place len rano. takze strasne zalezi na ucitelkach.
Nasmu malemu dnes bolo do placu a prislo jedno dievcatko a zacalo ho tam stiskat, objimat... no zlate to bolo 😉
@adrianai je mi luto, ze ste to " museli" vzdat ☹
Tazko povedat, kde sa stala chyba, no je dno je iste, kde je vola tam je i cesta a zda sa ze ta asi u ucitelik chybala 😖 ☹ 😠
U nas v triede jeden chlapec plakal este do tohto tyzdna, cely mesiac, v puse dudel, hneval sa na koberci, ani obraz ani zvuk 😨 a dnes rano v satni sme ho stretli a posun vpred, bez placu, s pozdravom, len dudel mal a ucky hned aky krasny chlapcek ku nam ide, niekedy to chce ozaj cas a indiv.pristup 😒
Skus zmenu skolky ak sa da 🙂
@lubiku @epelino ďakujem baby, dnes som bola za riaditeľkou a dohodli sme sa na prestávke s tým, že dám ešte vedieť či a kedy nastúpi opäť...teraz som už rozhodnutá, že tento rok sem určite nie ...ako som spomínala, počula som, že učky sú prísnejšie - povedali to vlastne ľudia zo škôlky (aj personál), no dnes som náhodou volala s dobrou kamarátkou a hovorila som jej o našom trápení a ona hneď vedela o kom hovorím a to som meno nepovedala...jednu z p. učiteliek pozná osobne a povedala mi, že teda dieťa by u nej určite mať nechcela...ja som teda max. nekonfliktný človek, nechcela som vyrývať a možno tým zhoršovať situáciu, ale asi sa naozaj opýtam aj učiteliek, či si nemyslia, že toto všetko mohlo min. naštartovať dať hneď 2.deň v škôlke dieťa do kúta len za to, že nesedelo s prekríženými nohami, ale s rovnými a druhá "hláškou"na ďalší deň, že pôjde do inej škôlky...a to by som mohla ďalej pokračovať...ja bohužiaľ vidím prvotnú príčinu tu, lebo naozaj nikto nikto nikto nemal s malou problém taký ako nastal tu ☹ a to že sa od všetkých separuje a s nikým nechce byť - to mi vrcholne nešlo do hlavy, lebo malá od malička neznášala samotu, vždy musel byť niekto pri nej...
ach baby, ja si len strašne teraz vyčítam, že som to nechala zájsť takto ďaleko, vynervovala som malú aj seba 🙄
ahojte maminky našla som to tu až teraz, moj syn ma 2,4 roka do školky sme ho dali koly tomu lebo nam povedali bud od septembra alebo az o rok, ma tam starsiu sesternicu ktoru ma velmi rad, je uz ale predškolačka. Prvy tyžden boli spolu v triede tak som to mala super len mi zamaval a už utekal do triedy, v školke je len doobeda, samozrejme že na druhy tyžden ich začali už oddelovať, že predsa len predšklačka sa nemože len hrať ale ma svoje povinnosti, par dni si rano poplakal pri rozlúčke, ale ked sa zavreli za mnou dvere už bolo po plači. P. učitelky som sa pytala každy den ako čo robil aky bol....Velmi vnimavy, rad sa hra zapaja sa proste super. Treti tyždeň, sem tam plač ale len pri rozlučke, opet nič ine som od učitelky nepočuvala len aky je dobry že cez den ani neplače, pekne sa pyta aj kakať aj cikať papať mu velmi chuti...........tak som myslal že super už len nejako ranne lučenie vydržať a bude to perfiš, štvrty tyždeń, po odsuhlaseni prispevkov a hlavne odsuhlaseni nivej učitelky nič ine ako vaš syn je na školku nezrely nepočujem, už som si aj vypočula že či mi srdce netrha ked im ho davam a on plače/nie je to plač,že by sa pogrckal alebo tak, len sa natiahne a tak mrnčavo povie mama/ a naposledy mi učitelka povedala že školka je pre neho trapenie............toto bol najtakši tyžden asi čo som mala nespala som len som rozmyšlala že kde je pravda, pretože maly nema žiadnu zmenu spravania/praveže robi pokroky rečove aj v tom že je smelši/, nesthava sa v noci poobede spava dve hodiny, papať mu chuti ako predtym, detiii sa nestrani praveže za nimi chodi čo pedtym nikdy nerobil, nepocikava sa mi v noci, rad sa o školke rozprava, vždy mi povie že sa teši, na deti na učitelku, rano sa rad oblieka do školky uplne bez plačov, v šatni bez plačov len teda pri lučeni ma drži a tažšie sa mu luči ale ako nahle sa zavru dvere je po plači, vela mamiciek co sli do triedy po nas povedali že sa už hra pekne...............skutočne neviem..................kto mi teda klame.................či ide učitelkam o večši klud alebo čo, som už na nervy, zufala vobec sa tam rano netešim neviem....................ako to vidite???
Oslavovali uz vase deticky v skolke meniny ci narodeniny?Co ste kupovali pre ostatne deticky a pre p. ucitelky?Dajte tipy, nas to caka cca za dva tyzdne. 😉
@hemetre My sme oslavovali narodeniny, tiez som nevedela co kupit, akurat nam hovorili, ze nemame nosit tvrde cukriky, takze ja som kupila kinder cokoladky, nejeke keksiky a gumove cukricky. Ani neviem ci im to vsetko dali... Nechala som im fotak, tak mame pekne fotecky 🙂 Sama ucitelka vravela, ze kazdy nosi nieco ine, netreba to nejak prehanat.... tak ci tak su este maly, tak to este velmi nevnimaju.....

ahojte, tak moja mala bola minuly tyzden 4 dni doma so soplikom, cakala som ze to dnes bude tazke, od kedy otvorila oci poplackavala ze do skolky nejde, asi tak 100x som ju musela uistit ze na obed pridem. no pri luceni sa pozbierala a krasne rozlucila s tatikom aj so mnou (tato bol dnes prvy raz s nami, lebo zajtra ju musi odniest on sam). bolo vidiet ako kvoli nam prekonava plac, aby nam dokazala ze neplace. joj, taka je statocna, este keby sa v skolke dokazala uvolnit a pekne pohrat, to by som sa velmi tesila.