icon

Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013

pepita52
9. feb 2013

Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉

hemetre
29. sep 2013

@zuzi_33 ved to kazdy donesie co ho napadne, lebo uz si maly doniesol dve lizatka, a nejaky keksik, to mali meninky deti, tak co ine vymysliet, a ucitelky im to dali az ked isli domov, cize to nezjedli v skolke, ale pekne az po olovrante na odchod domov to dostali.

siska53
29. sep 2013

@mariala a nechcu tam dosadit dieta niekoho ineho??? Vies, niekto tam ma znamych, ktorym sa dieta do skolky nedostalo..
Ked ty zmenu nevidis, mi napadol uz len taky dovod..
My sa totiz tiez stale pytame, ci niekde nie je volne..a takych telefonatov maju urcite vela... Kopec deti ako je moj(3,5roka), nevzali a dost ludi moze dakoho poznat i medzi skolkarskymi ucitelkami..

lalinko2010
30. sep 2013

zase prispievam, mali sme katastrofálny piatok! a pritom malý ani v škôlke nebol, lebo učiteľka v štvrtok povedala, že je nejaký chorý, má soplíky, kašle, a je smutný a podobne a asi má aj horúčku, jasné ako som zavrela bráničku na škôlke, malému nič nebolo! no ale v piatok to bolo príšerné, nebol v škôlke, ulietaná som bola, lebo ja doobede v robote, s malým po obede k lekárke, aby mu dačo dala, nejaké lieky, a tak sme potom šli do mesta a cestou domov sme sa mali zastaviť v škôlke, tak poviem vám to bola katastrofa, nárek, ručanie, vrieskanie : nejdeme do škôlky, mama pre teba príde, mama príde zachvíľu! proste nič nepomáhala, akoby bol zablokovaný, nevnímal čo som mu hovorila, maly týždeň hračiek, tak so doniesol auto, že ideme poč, ani o tom počuť! proste prišli sme pri škôlku, detičky za ním chodili, utekali, vátali ho a on preste nič, len to svoje omielal! najviac ma prekvapila reakcia niektorých mamičiek ale aj učiteľky, že sa smiali na ňom! proste ja nechápem čo je na to smiešne, že dieťa plače pred škôlkou, neviem či niektoré mamičky zabudli ako ich dieťa šlo do škôlky, či s plačom alebo bez plaču! do škôlky som ho ledva dostala, ale nakoniec šiel, uteka po autíčko, proste pobehoval po triede, darmo som mu hovorila dones si autíčko a nehľadaj ho v postieľke, proste ma nevnímal, nakoniec autíčko zobral ale so slovami " mama ostaň tu, nechoď preč" a pritom od učiteliek viem že malý je ok v škôlke, len proste to ranné lúčenie, potom už neplače, papá, spinká. Neviem ako naňho, ako ho prehovoriť aby do tej škôlky šiel, sľubovala som čokoľvek, preste nepomáha.
Od dnes je doma, na týždeň, kvôli chorobe, neviem čo bude budúci týždeň!

mariala
30. sep 2013

@siska53 ahooj nebyvame v meste tak v skolke je miesta dost prave preto sme ho tam aj dali tak skoro, lebo nam povedala riaditelka ze ak ho nedame teraz tak az o rok....fuuu dnes mi v školke povedala že jeho nezrelost vidi v tom že je velmi naviazany na osobu ktorej ho rano dam a tu stale kontroluje či je na blizku, a inu ani nechce teda učitelku....myslim že ale to sa časom podda a neni to dovod aby som ho uplne nechala doma ked sa tam teši, tak som zvolila kompromis a davam ho tam len na dve hodinky, aj to je lepsie ako nic medzi detmi je rad....len ma to mrziii že su take netrpezlive na tie deticky :(( predsa je to obrovska zmena

mariala
30. sep 2013

@lalinko2010 reakcia mamičiek a hlavne učiteliek niekdy fakt prekvapi je to aj naš pripad tak viem ako sa citiš....ako nejaky exemplar ako keby ine deti nemali problem sa odtrhnuť....učitelka by mala byť v takychto pripadoch oporou a nie že si pre nich zabavna....oporu teda neitim ani ja z ich strany:(( nemate asi štastie na tie prave UČITELKY ktore vedia deti motivovať a dokažu im že v školke je fajn ................. kolko ma maly rokov??naš ma 2,4 a do školky chodi s radostou len problem nastava v momente ked sa treba rozlucit, to je hchvilka plaču a opora od učitelky???žiadna ešte sa ma aj na drzo spyta či mi to netrha srdce.............:(((

lalinko2010
1. okt 2013

@mariala vieš ostala som prekvapená, ale tak to sa chová len jedna učiteľka a preto ju malý nemusí mov, malý mal 3 roky v júli a mám pocit že on sa nudí v tej škôlke, proste jeho nebaví tam nič, knižky nie, hračky nie, skladačky nie a prečo? pretože on to má odžité doma počas troch rokov, on vie abecedu, počítať, hrať s deťmi ho nebaví, proste sa nevie nejako zaradiť a kecy typu - je jedináčik ma rozčuľujú! ale druhú učiteľku má rád, lebo ho mojká a on preto aj tak ručí, lebo pre tej druhej ani nie, ale chváli ho že je zlatý, dobrý, neni s ním problém, ale od do tej škôlky nejde a hotovo. aj ho motivujem - niečo mu kúpim, pôjdeme tam a tam, ale proste akoby mal blok a dovidenia.
my keď už konečne prídeme do škôlky, tak ja ho musím sotiť do triedy, učiteľky nepríde a nezoberie ho za rúčku, on nebeží do triedy. tak neviem. my sa nelúčime, lebo sa neodtrhne, ale učiteľka dnes povedala, že treba ho nechať, že si zvykne, netlačia mi ho domov, že nedávajte ho sem, nechajte ho doma, toto nie, len povedia . doneste a bežte! že on prestane! len tá reakcia v piatok ma zarazila! a aj detičky ho majú radi, lebo furt naňho volajú aby sa šiel hrať, včera sme šli po sesternicinu malú a detičky hneď - poď k nám, prišiel si a podobne!

ematko29
1. okt 2013

@lalinko2010 Vieš takto sa správala aj moja minulého roku.Kedže som bola doma tak som ju zo škôlky vyhlásila.Mala som z nej pocit,že je nezrelá ešte na škôlku.Ale doma nemá režim,nespí poobede a prešvihla som ten čas ked už na škôlku zrelá bola,mala som asi len vydržať.Tento rok zase začala v septembri ao 3dni to isté ,zas som zmäkla anechala som ju 2týždne doma,ale ona ma už využíva,vidím to na nej,už je rozumnejšia ,uvedomuje si to,že somnou môže ttočiť.Ja to snou už mám doma ťažké.Ale už som povedala dosť.Od dnes je opäť v školke,rozhodný ton v hlôase ,avysvetlenie,že nieje bábätko,doma sa nič nenaučí astaršia tiež chodí do školy a musí si nájsť kamarátky svoje .Myslím,že to zavážilo.Už som neoblomna.lebo vidím,že už je iná ako mynulého roku,vtedy si vela vecí neuvedomovala.Treba vydržať,zase nie za každú cenu,všímať si na dieťaťi čo je prenho najlepšie ,ale niekedy je to ťažké ,viem

lalinko2010
1. okt 2013

@ematko29 teraz je malý doma, lebo je chorý, ale od pondelka ide späť. on prestane plakať, on sa naučil aj režim, všetko, v pohode, len ho tam dostať, je to únavné, lebo musím bežať do roboty. nikdy sa nestalo že by prišiel niekto druhý rpeňho, furt chodím ja, lebo stále opakuje - mama pre teba príde. neviem, len mi je ho ľúto ako plače, nemyslím že nedozrel, lebo aj lekárka vravela minulý rok, dajte ho do škôlky, ale nedala som ho, bol malý ešte. ale verím že zvládneme. neni jediný čo plače.

mariala
1. okt 2013

@lalinko2010 tak myslim že je to stale ten lepši pripad aj ked pre teba nie, niektore deti maju problem sa zahrat s inymi detmi su nekolektivne a preto im školka nesedi ale ked ma rad detičky dokonca vraviš že sa snimi nudi, myslim že treba len vydržat a on sa počase nejako zohra...aj s tou druhou učitelkou....mate tam aj inu triedu so staršimi detmi žeby si ho tam skusila dať ak ho nebavia tie detske hry tlieskanie, tancovanie a tak.......ale počitanie a riešenie nejakych uloh, neviem....myslim si že časom ho to prejde 🙂 keby si tak možme vyberať učitelky 🙂) ach jaaaaaaj to by bolo o polovicu menej problemov 🙂)

mariala
1. okt 2013

@jenny ahoj a neskusala si ju nechať na kratšie??ak nechodiš do prace, či by jej to nepomohlo??

epelino
1. okt 2013

Ahojte, ako ste na tom ostatne s detickami v skolke? ja som dnes musela nechat maleho doma, lebo mal zvysenu teplotu vecer a v noci, ale ak bude vsetko ok, tak zajtra uz pojde do skolky, len sa bojim, co bude, ked bol den doma...

lubiku
2. okt 2013

@epelino ahoj, nech ste rychlo fit. Ako si to myslela, ze co bude? ze ci nezacne zasa vyvadzat a plakat? Nemyslim, ved jeden den je nic, to ani nevnimaju ze bol dlhsie doma ako mal byt 🙂
My sme ok, chodime 😵 Maly papa na jednotku, ako keby som mu doma nedavala 😨 😀 a zapaja sa do aktivit tak na 80% , stale ma trocha problem splynut s detmi a zoznamit sa s nimi, casom to snad bude lepsie. 😒 😉

epelino
2. okt 2013

@lubiku No u nas je take pofnukavanie rano, ale kamoska isla 5 min za mnou s malou a uz neplakal. tak dufam, ze to bude ok. My s tym papanim mame stale problem, doma mu musim dat rano chlebik, lebo desiatu odmieta uplne, z obedu len trochupolievky, aj to nasilu a olovrant mi vacsinou podaju do ruky, ak maju nejake pecivo, ovocie, lebo tam nechce 😒

lubiku
2. okt 2013

@epelino tak to je super ze uz ste isli a ta teplotka nic nebolo 🙂
S tym jedlom verim ze to je tazke, ak vies ze dieta pomaly nic nezje za cely den, myslim ze sa to casom trocha zlepsi a maly zacne poznavat tie jedla, ktore sa casom budu opakovat a najde si tie ktore mu budu chutit viac a aspon tie bude ako tak jest, no mala mojej kamosky jedla v skolke velmi zle cele tri roky ☹
Uvidis, ako to casom bude 😒 A doma ako je?

epelino
2. okt 2013

@lubiku Do dvocho rokov zjedol vsetko a velke porcie..az sa mu niektori smiali, ze je ako drevorubac 😉 ale potom asi v maji ked mal 2 aj stvrt tak prestal postupne jedavat niektore veci, nove ani ochutnat, aj doma ho musime niekedy nutit. ale zase ked v skolke nepapa, doma by zjedol aj chladnicku 😒 moj muz hovori, ze ked vie, ze sa doma naje, tak preto v skolke nechce, ale zase nemozem mu doma nedat najest.. 😖 zatial nechodim doprace, ale ked budem, neviem ako to budeme zvladat rano, lebo ma to dost zdrzuje, ked mu davam este chlebik, to je u nas tak 15-20 min 😕

lubiku
2. okt 2013

@epelino to u nas su ranajky 5 minutovou zalezitostou pri 4 detoch 🙂 ( aj ked je pravda ze druha dcera je nejedacka a ta mi vzdy len zahryzne a povie ze nechce, aj desiate mi nosi kompletne domov zo skoly 😒
Mozno tvoj maly ak by doma neranajkoval( ja niekedy davam rano deckam vypit len odstavene pomarance), tak o to lepsie by potom" zmastil" chlebik v skolke 😖 🙂 Treba to vyskusat 😉
A co praca, crta sa nieco?

epelino
2. okt 2013

@lubiku Ja som ho prve dva tyzdne nechavala tak, ze som mu rano dala len mliecko, az potom som sa dozvedela, ze toho chlebika na desiatu sa ani nechytil. a byval nervozny a unaveny. preto som mu zacala davat doma. je to trosku lepsie, ved do polievky opat vyhladne a ani tu nechce, len par lyziciek. dnes maju buchty, tie lubi, tak som zvedava co mi povedia.
no a praca.. hladam, ale sklbit to so skolkou, aby som ho nemusela skoro rano vodit, je velmi tazke. momentalne sa chystam na dohodu ucit v jednej jazykovke, aj deticky v skolke 😉 to bude ale len na par hod, ale lepsie ako nic.
a ty ako?teraz sa mi to uz myli, ci ty uz pracujes ci nie 😕

epelino
2. okt 2013

@lubiku teraz citam, ze hladas pracu tiez.. uz sa nieco zadarilo? a maleho uz mas na cely den ci stale na 4 hodiny?

lubiku
2. okt 2013

@epelino maly je stale len na 4 hodiny, lebo ja mam nanho predlz.mat. zo zdrav. dovodov, tak on moze byt v skolke len na 4 hodiny. Chcela som si ho vyskusat, ako bude zdravotne drzat a ked to bude ok( zatial sa drzi) tak by som ju po novom roku zrusila a dala ho na cely den a ja isla do prace( ale zatial nic nemam 😒 )
Tak to je super ta jazykovka a v skolke tiez 😉 A sukromne ucit decka jazyk by sa ti nedalo, ked si jazykovo zdatna? 😕 🙂

eva1604
3. okt 2013

Ja neviem teda, ci sa to sem hodi, ale ja mam zasa takyto problem: maly s ucitelkami nekomunikuje, deti ho maju radi, hraje sa s nimi, komunikuje s nimi, ale s ucitelkami vobec... povie im len, ze sa mu chce curat, to je vsetko... zo zaciatku bol aj dobry jedak, ale teraz tam uz ani neje... nechce sa tam obliekat, vyzliekat, ucitelky mu musia polopate hovorit, co ma robit, priklad: ked idu spinkat, on sedi v satach na stolicke a caka. tak mu musi ucitelka povedat, aby si vyzliekol tricko, on si vyzlecie tricko a sedi, potom mu ucitelka povie, vyzlec si teplaky, tak on si vyzlecie teplaky a takto s nim komunikuje... alebo maju desiatu a on si uz neprosi, ale nepovie ucitelke, ze si neprosi, sedi za stolom (niekedy si vylozi aj nohu na stol 🙂 ) a rozmysla, az za nim pride ucitelka opyta sa jej ci si neprosi, az potom povie,ze nie...
maly ma 4 roky a druhym rokom je v skolke, takze absolutne som bezradna... dohovor nanho neplati... ☹
dakujem

lubiku
3. okt 2013

@eva1604 ahoj Evka,
no dost zvlastne. A to sa taktochoval aj cely minuly rok? Ako sa sprava k detom? Komunikuje s nimi, hra sa, zapaja do cinnosti? co ti povie o skolke, detoch a ucitelkach doma? paci sa mu, chodi tam rad? ked sa ho spytas, preco nehovori na ucitelky co ti povie? zo zaciatku sa s nimi normalne rozpraval? nestalo sa potom daco?
Rozmyslam ci sa nejedna o elektivny mutizmus( kukni google)
Doma sa ako sprava? Uplne standartne zdrave dieta?

katkavv
3. okt 2013

baby prosim o radu, stretli ste sa s tymto? :

kajko uz vecer reve, ze nejde do skolky, stale dookola opakuje, ze nejde, ze nepojde rano, my mu pekne vsetko vysvetlujeme, tiez dookola... potom ako tak zaspi (tazko -stale sa mrvi) a rano detto, on nejde do skolky, dnes rano mal doma strasny amok, reval ako tur este doma az ho na vracanie napinalo :( neukludnil sa a to mm s nami chodi do skolky, ked sme boli pred skolkou tak zas reval a utekal prec, dnes to bol extrem, inak cely tyzden to robi ....ako nahle ho dam do triedy je klud, je z neho poslusny chlapcek, co sa pekne hra,neplace .... papa a spi ...

poobede ked som pre neho prisla tak sa ma opytal, ci pojde zajtra do skolky, som mu povedala ako vzdy, ze je piatok este pojde lebo rodicia musia ist do prace...a v tom zacal druhy amok, zacal revat, bil ma a kopal, zacal sa hadzat o zem, ukludnovanie nepomohlo, ani objatie a este ma riadne kusol do prsta az do krvi :( som z too nestastna, nikdy mi to neurobil, ani sa tak nespraval ... co s tym baby, stretli ste sa s niecim takym?

lucysha
3. okt 2013

@katkavv Môj malý toto robil. Najskôr sa do škôlky tešil, neplakal a potom nastal zlom a revy aj ráno aj večer. Stále sa nás s mužom pýtal, či so po neho prídeme a či bude v noci spať v škôlke. Minulý týždeň som malého dala do škôlky, odovzdala v zbernej triede a chcela odísť do práce. Zastavila ma však jeho triedna učiteľka, pretože chcela prefotiť kartičku poistenca, tak som čakala a počula ako iná učiteľka hovorí synovi, že ak neprestane revať tatinko si pre neho nepríde a bude sám spať v noci v škôlke. Oznámila so to vedeniu škôlky, pretože sa mi to nepáčilo a bolo to vrcholne nepedagogické. Do rannej zbernej triedy už nechodí, ideme z domu trošku neskôr a odovzdám ho rovno jeho učiteľkám. Zrazu je po probléme a malý sa do škôlky teší. Neplače , nereve, nerobí scény, nevypytuje sa a cestou do škôlky a zo škôlky si spieva.

katkavv
4. okt 2013

@lucysha dakujem za odpoved, oni nemaju zbernu triedu, ide hned do svojej k pani ucitelke .... ked sa ho pytam na skolku tak mi pekne povie co robili, ako sa hrali, tak nechapem ... a ano neviem ako by som zistila, ze sa tam nieco deje :( aj dnes rano robil sceny, z domu reval celu cestu, ze nechce ist do skolky, ze ho tam nemam davat, kopal nohami rukami... ucitelky ho museli vyzliekat ako sa metal ... a bol klud, prezliekli ho a on si isiel kreslit...
neviem alo mu pomoct ....

eva1604
4. okt 2013

@lubiku ahoj,praveze deti ho tam maju radi,s detmi sa hra,rozprava,do skolky sa celkom tesi!takto nekomunikuje v podstate od zaciatku,co chodi doskolky!videme zo skolky a pusina sa mu nezastavi,doma tiez!a ked sa ho spytam,preco snimi nekomunikuje,povie,ze nevie!fakt uz som zufala,uz som skusila aj psychologa,tam vsetko ok,s p.doktorkov sa hral,rozpraval!stale mu dohovaram,nechsa s p.ucitelkami rozprava,no nic-bezvysledne,ked ponho pridem do skolky a chce sa mu priklad curat,tak hovorim,bez za ucitelkov a povedz ze sa ides este vycurat,tak zacne trucovat,zeja jej to mam povedat,ako keby sa hanbil!

lubiku
4. okt 2013

@eva1604 na to aby sa hanbil je uz dost neskoro, ked tam chodi uz druhy rok 😒 Tomu psychologovi sa to nejavi ako ten elektivny mutizmus? Mne to nanho vcelku ukazuje 😕 😖

hemetre
5. okt 2013

Baby obliekate uz pancusky detickam do skolky?My rano chodime autom, tieto dve rana som uz poctivo skrabala okna, tak od pondelka uz dam poncusky, v skolke vyzlecieme, ked s nimi chodia doobeda na prechadzky je este slniecko, ale uz nie take teplo len na taplaky... 😒

zuzana315
5. okt 2013

@hemetre dilemu s pancuskami som riesila minuly tyzden🙂 rana su uz velmi studene, aj nas tatino berie drobca autom do skolky, ale ked som si predstavila, ze si ma sadnut do takeho studeneho auta(aj ked len na kratky cas), tak som hned povytahovala puncosky zo skrine🙂 v skolke som odkukala, ze chlapcom na pancusky daju kratasky a tak behaju po skolke, ked idu von kratasky dole a na pancusky teplacky alebo gatusky, v ktorych prisli. takto to budeme praktizovat aj my🙂

sorciera24
5. okt 2013

@hemetre nie, nedavam......ked bude minus 15 potom co? dam dvoje?.....davam zateplene flisove gate.....a chodime do skolky peso (cca. 5minut)

zuzana315
5. okt 2013

@sorciera24 ked bude - 15 °C potom dam drobcovi termopancusky a zateplene gatuse alebo oteplovaky...teraz davam len obycajne pancusky a nezateplene gatuse alebo teplaciky....