icon

Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013

pepita52
9. feb 2013

Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉

zuzanockamt
5. okt 2013

@hemetre ano, davam, ma pancuchy, sustiakove gate podsite flisom alebo teplejsou latkou, v skolke vyzleciem a dam teplaky a ponozky ... do skolky idem rano o 6.30 na bus a potom este chvilu peso ... rano uz bolo tento tyzden pod nulou a ja sa teda klepem na zastavke vzdy, ked mam iba nohavice, byva mi zima, takze krpcovi musi byt tiez a on mi aj sam povie, ze mu je chladno, takze ja obliekam

hemetre
5. okt 2013

@zuzana315 ved to , ja este vydrzim v aute, malemu som dala zatial pod zadok aspon deku, lebo este nikto nenosi pancusky, ale v pondelok uz dam, a len take tensie teplaky, nejako sa rychlo zoblecieme, lebo uz v chodbe maju take teplo co tam kuria, tak sa nejako zabehneme 😉

hemetre
5. okt 2013

@zuzanockamt zacnem uz aj ja, len tie klasicke bavlnene, teplaky na to, doteraz bolo este ok, aj uciteliek som sa pytala, ze oni im potom zacnu uz obliekat pancusky ked pojdu na dvor, a uz aj tie hracky co maju po dvore ze schovaju, aby decka na ne nesadali. Tak ked idete busom a kusok peso tak sa reba naobliekat, a fajn, ze si sam povie ze mu je zima, mojmu kebyze nepoviem co si ma obliect by aj v tricku behal.... 🙂 Len ked sa uz trolinku obleje , ked pije alebo si cisti zuby, to uz krici ze ma mokre, take nechce 😉

hemetre
5. okt 2013

@sorciera24 ked bude minus 15 mi nenastartuje auto a zostavame doma 🙂 To este len bude - odhazovat sneh, aby som sa k branke dostala, odhrabat auto, potom budem davat termo pradlo a zateplene gate,alebo oteplovacky.

sorciera24
5. okt 2013

hmmm...ze termopradlo, ci termopancusky......aka moderna doba......co nam len ti rodicia davali? 😀 neviem, ja pri minus 15 davam normalne pancusky, zaidne termo v satniku nemame 😎 (a zasadne chodime peso, aj ked nam auto vtedy startuje 😀 )

zuzanockamt
5. okt 2013

@sorciera24 ja keby som mala ist s krpcom peso do skolky, tak idem pol dna 😀

sorciera24
5. okt 2013

@zuzanockamt jasne...ja len, ze ja chodim peso vsade (ked je moznost) 😉

zuzanockamt
5. okt 2013

@sorciera24 to aj ja ... a krpec pokial vladze tiez, ked nevladze, tak na rukach alebo beriem kocik, kedze do nosica mi uz velmi nechce a na rukach nevladzem

zuzana315
5. okt 2013

@sorciera24...tak ak si dobre pamatam,tak mne davali pancuchy + strikovane kamasle(teda neviem, ci si to pamatate este) + oteplovaky...nasi rodicia nam prihrievali jedlo na sporaku a nie v mikrovlnke...nasi rodicia nam strikovali svetriky a nezaoberali sa, ci je to Next alebo Zara...robili domace desiaty a nekupili desiatu v najblizsom obchode pri ceste do skoly...kazdu sobotu upiekli pravy nefalsovany domaci kolacik...ako vreckove som dostavala 5 korun, nie 5 eur denne.... a aj napriek tomu vsetkemu som rada, ze mame uz aj termopancusky🙂))))))))))))))

sorciera24
5. okt 2013

@zuzana315 tak ja som nosila bud len pancuchy+oteplovaky alebo kamasle +oteplovaky.....(resp. tie kamase si ani moc nepamatam....) a oteplovaky nam sila starka 😀 ...a. rpesne tak fungovali sme a ja tak fungujem tiez, co sa da..... cize zatial zijem bez termopancusiek 😀 a bez inych vymozenosti (ale to som ja)..... ja len, ze dieta otuzujem a neobliekam naviac, ked sa da....(aj ked teraz rano, ked niekto ide dlhsie, tak pancusky chapem)......pre mna su skor extremy davat pancuchy, ekd je vonku 15stupnov, ci v skolke pod pyzamo na spanie (ako niektore deti v maleho skolke maju).....

zuzanockamt
5. okt 2013

@zuzana315 kamase ma aj moj krpec ustrikovane 😀 🙂 ... a veru pamätam si, sme sa ich cosi nanosili 🙂

zuzana315
5. okt 2013

@sorciera24 ja nebrojim za termopancusky, ani nepredavam termopradlo🙂 len moj drobec ako malicky mal zapal mocovych ciest, tak odvtedy som taka mozno niekedy az velmi opatrnejsia. Ja sa snazim tiez drobca nie velmi naobliekavat, lebo sa dost poti a potom je to este horsie. Mne sa velmi pozdava otuzovanie ale kedze ja len pri pomysleni na osprchovanie sa v studenej vode mam pomaly zastavu srdca🙂

zuzka1008
6. okt 2013

ahojte maminy, ako často, a či vobec boli už vaše detičky chore? mam na mysli od začiatku školky. my sme niak važne chorí nebyvali, ani niesme, ale už ma začinat hnevať,pomaly sa stava u nas pravidlom, že po týždni v školke, v piatok nadcha, vodnata, cez vikend sa liečime, mna to chyti v nedelu, v pondelok je mala ok... ja k.o. ☹ a to musim do roboty, takto sa nam to opakuje cely mesiac, čo vy na to? čo robiť ??? som zufala 😖

mata1001
7. okt 2013

@zuzka1008 ahoj tak nas Adamko bol od zaciatku skolky chory.presnejsie.prve tri dni chodil ,potom vynechal stvrtok-piatok a cely tyzden-angina,dalsi tyzden chodil a predminuly a minuly zase chybal-to sme uz lezali v nemocke.a vyhlasila som ho na cely oktober.takze tak...skus tvojmu davat nejake vitaminy na imunitu.ja som kupila Imunoglukan sirup...vela zdravia prajem...

kristiii
7. okt 2013

@zuzka1008 môj malý bol chorý po prvých 4 dnoch v škôlke, skončili sme na tri dni v nemocnici a potom bol týždeň doma. Pediatrička mi poradila tiež imunoglukan a hlavne striekať každé ráno každý večer do nosa sprej Alliamare, je to nejaký roztok s morskou vodou a s hyaluronátom sodným a musím povedať že odvtedy sa drží, klop klop 😀 No sú to ešte len 3 týždne, keby vydržal ešte aspoň ďalšie 3 tak si zagratulujem.

lubiku
8. okt 2013

Ahojte mamicky, tak ako bojuju vase deticky v skolke? My chodime uspesne zatial bez prestavky, sem tam zakasle, zrana sa potrebuje vysmrkat, no to je vsetko. Preventivne mu striekam Mar plus do nosa rano a vecer.
Dnes maju poobede na dvore" jesenne tvorenie" tak ideme vyrezavat tekvicu a opekat 🙂

alenabartova
8. okt 2013

Milé maminky neviem či mi bude vedieť niektorá poradiť ale uvítam všetky postrehy. My sme už v škôlke ale máme taký ošemetný problém.Staník sa mi pýta pekne cikať aj v škôlke ale neviem ho dostať na záchod kakať, skoro každý deň sa v škôlke pokaká,lebo kaká po stojačky nechce si sadnúť.Už som skúšala po dobrom , po zlom aj podplácanie nič nezaberá neviete poradiť? Ďakujem.

skybaby
8. okt 2013

Ahojte, ja som zatiaľ neprispela, kedže naše začiatky boli úplne v pohode, ale teraz sa chcem spýtať. Deti majú v jedalnicku 2x týždenne čierny čaj!!! Stretli ste sa s tým v niektorej škôlke? A ešte jedna ved ma trápi. Vôbec netuším co cely dni robia, lebo na nastenke visí že vychovno vzdelávací proces, ani žiadna konkrétny téma, ani ich vytvorí nikde nie sú. Dcéra nosí domov akurát 20 vykresov za týždeň. Chcela by som aby bolo na nastenke pekne na každý den aspoň jednou vetou rozpisane co robia, aby som následne s dcérou na danú tému debatovala a rozvijala to. Ako je to vo vašich školkach?
Ďakujem pekne za odpovede.

adka31
8. okt 2013

@skybaby Nemajte strach, zeby vase dieta cely den len kreslilo. Kazda MS ma vypracovany svoj skolsky vzdelavaci program, ktory je viazany statnym vzdelavacim programom ISCED 0 pre materske skoly. Ucitelka vie ako rozvijat dieta po psychomotorickej, socialno emocionalnej i kognitivnej oblasti. na kazdy den ma pripravene edukacne aktivity, po starom zamestnanie. Lahsie sa to vysvetluje asi takto: aktivity sa viazu na danu tyzdnovu temu, napr. Jesenne plody. den sa zvycajne zacina rannymi hrami kym sa zidu vsetky deti, rannym cvicenim, desiatou, hlavnou edukacnou aktivitou, volnou hrou, pobytom vonku, obedom, odpocinkom a popoludnajsou cinnostou. Je na tvorivosti a sikovnosti ucitelky, ako danu temu zakomponuje do tyzdenneho planu. Napr. jeden den sa v hlavnej edukacnej aktivite venuje rozijaniu jazykovych schopnosti, iny den matematickych schopnosti, literarnych, vytvarnych,hudobnych, pohybovych, grafomotorickych... a samozrejme sebaobsluznych, socialnych - vztah k ostatnym detom, k dospelym.... je toho vela. To hovorim len o hlavnej cinnosti, okrem toho sa snazi temu rozvijat pocas celeho dna.. A to, ci si konkretna MS vyvesi na nastenku svoje aktivity, cinnosti, basnicky ci pesnicky je ozaj vec kazdej skolky, myslim si , ze ucitelka ma toho dost na to, aby este vypracovavala dalsie veci. Nazov temy, k tomu basen, ci piesen by som este napisala, ale ak ma rodic zaujem vediet viac, na to sme tu, aby sa pytali.

pe
8. okt 2013

@alenabartova ja mam s dcerkou tiez tento problem, ze nechce ist na ten zachod, ked jej treba rano, este ide, lebo vie ze musi, ale uz ked vie, ze za chvilu pridem - lebo ju beravam na obed zatial, tak drzi, kym nepridem, lenze to casto neodhadne a proste to nevydrzi a najdem ju bud zacikanu, alebo ma cvrknute, hroza, kakat tam vobec nechce, radsej drzi a vykaka sa doma, co ma tiez trapi, lebo to nie je bohvieco furt drzat... ucitelky mi povedali, ze to proste nenariesim, ze to chce cas, aby si zvykla na skolku a vsetko, takze jej to sice nenapadne podsuvam, ze su to zlate mile zachodiky, ale aj tak cakam, ci to pride nejako samo

salo
8. okt 2013

@zuzka1008 tak nas je od zaciatku sept.sustavne chory, bud ma teplotu alebo sopliky alebo je zachripnuty. A mynuly tyz. Mal teplotu a od vcera ma zase☹ A to mi nikdy nebyval chory , sem tam soplik a teploty nemaval vobec. Ja mudavam ryby olej, mi poradila dr.ale rozmyslam aj nad tym imunoglukanom. Je mi to luto lebo maly chodi strasne rad do skolky a takto je viac doma ako v skolke☹

alenabartova
8. okt 2013

@pe no len on má tento problém aj doma ale iba s kakaním , vycikať sa vyciká aj v škôlke ale kakať ani za svet.tak si myslíte že časom by mal na to prísť aj sám?Dochádzajú mi nápady, niekedy keď zbadám že už ide tlačiť tak ho šupnem na záchod ale niekedy sa s ním nedá pohnúť , nechce sedieť.

skybaby
8. okt 2013

@adka31 ja viem že robia kopec iných veci okrem kreslenia a tiež mi je jasne že učiteľky majú toho viac než dosť a nechcem im silou mocou pridávať prácu. Pani učiteľka mi potom aj ukazovala tie ich podrobne plány, ale tie vraj nemôže dať na nastenku (tomu celkom dobre nerozumiem že prečo). Ale dobre mne by stačilo jednou, dvomi vetami téma ktorou sa zaoberajú aby som potom tu tému rozvijala aj doma. A možno ta basnicka alebo pesnička. Ale ani k tomuto nie je ochota a to sa mi nepáči. Vraj rodičia aj tak necitaju nastenky. No ja tu nastenku čítam. Proste z rozhovoru s pani ucitelkou som mala pocit, že sa proste snaží tomu všemozne vyhnúť. Ja si ale myslím že mám právo vedieť co sa dieťa v škôlke učí. A vôbec nie je to celé o spolupráci rodič a skolka? Snažím sa vymyslieť nejaku slusnu formu a skúsim ísť ešte za pani riaditeľkou. Ja to fakt nemyslím zle, ale takto ako to je sa mi to nepáči. 😒

adka31
8. okt 2013

To ste jeden z mala rodicov ktori maju zaujem aj o ine veci ako o to, ci dieta jedlo, kolko zjedlo a ci spalo, naozaj. Pisem to z vlastnej skusenosti, pravidelne sa nam stava, ze rodic necita ani to, co s prepacenim vycapim rovno na dvere pisane obrovskym pismom. Potom sa pytaju, o nicom nevedia, nic nepoculi, atd. Takze mate moje uznanie. Podrobne plany ani my nedavame k dispozicii - to vam neda ziadna skola, aj u nas ich pytala jedna pani a bola to tiez ucitelka z MS. Co myslite, naco by jej boli? Lahko domysliet, vlasten veci, ktore sme krvopotne tvorili v nasom volnom case si nedame. 🙂

pe
8. okt 2013

@alenabartova urcite ze casom to pride, ja sa na to tiez spolieham, ze oni su mudre hlavicky, len je to na nich teraz vela a sok, ze su od mamy supnuti do nejakej skolky, inak niekde sa tu na fore daju najst take celkom dobre tipy, ze ako motivovat dieta kakat, ale nemusi to vzdy zabrat, to je jasne... napriklad u nas zaberalo, ze ideme poslat hovienko dolu do susedov, je to trochu divne, ale mojej dcere sa to pacilo, ze im ho akoze posle, ked splachne... alebo su tam take rady, ze podme spravit clup do zachoda a take rozne vesele veci okolo toho, aby z toho mali srandu a nie traumu, nech sa tesia do zachodu, moja kamoska dava maleho s 2 autickami na zachod a on sa tam s nimi hra a popri tom sa vykaka, daco vymyslite aj vy 🙂

jamelia
9. okt 2013

@skybaby Ahoj, cierny caj som si vsimla aj v nasej skolke. Nastastie som si vydobila, aby si tam dcera mohla brat vlastnu flasu s cistou vodou, pretoze mi tam nechcela jest ani pit a bola potom velmi nervozna. Nastastie uz trosku zacala papat. Ale tento tyzden sme doma, je chora. Davam ju iba doobeda, kedze som doma na materskej so synom a aj preto, ze nic nepapala.

zuzanockamt
9. okt 2013

@skybaby a dieta ti doma nepovie, co robia? ... ja sa vzdy dozviem, ci kreslili, co kreslili, spievali, ucili sa basnicku, cvicili a pod. ... pytam sa syna a aj on sam si zacne rozpravat basnicku alebo spievat ... Tematicke plany ti dat nikto nemusi, tie su vyslovene len pre ucitelku, vsak si ich aj sama vytvara

alenabartova
9. okt 2013

@pe no pokúsim sa, veď ja ho aj pochválim keď sa mu sem tam podarí vykakať do záchodu aj sa teší a potom na to asi zabudne že spravil dobrú vec.

epelino
10. okt 2013

Ahojte, aj my sme chori tento tyzden, maly ma herpanginu, ziadna sranda. snad od pondelka uz pojde, ale budu asi zase place po tyzdni..

lubiku
10. okt 2013

@epelino to mi je luto, to co je za choroba, ten nazov pocujem prvy krat. aftitida?