Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013
Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉
@epelino Viem že sa to ťažko radí, sama mám doma ranného plačka, a zo škôlky sa mi tiež nie vždy odchádza s ľahkým srdcom, ale jedno hysterické ráno nič neznamená. Napr. u nás dnes ráno hysterčilo dievčatko čo som tam snáď ešte inak než usmiate ani nevidela, a môj dnes naopak na plač výnimočne zabudol. Skôr by som sa sústredila na to či je tam spokojný cez deň, či sa pekne hrá, spolupracuje a tak. Pre nás sú 3 mesiace dlhá doba ale tí naši drobci čo boli s nami niekoľko rokov celé dni to asi vidia inak.
@epelino to je milé že Ti tá učiteľka zavolala a ukľudnila Ťa. My keď sme mali takýto hisák, tak som bola celý deň nervózna. Tri mesiace je dlhá doba, to je pravda, ale už to nemôže trvať dlho ;) Držím palce. My máme iba tretí týždeň a už večer sa rozplače že ráno nechce ísť. Ale nakoniec ide našťastie dobrovoľne, len so slzami v očiach.
@epelino tvoj synček z teba cíti tvoje obavy, viem, je to ťažké zmieriť sa s tým, že jednoducho v tej škôlke byť musí. Ideš do práce, iné východisko nie je. To, že tvoj syn mal včera ráno hisák po takmer troch mesiaccoh, čo chodí do škôlky nie je ničím výnimočným, nebuď z toho nešťastná. Keď sa po tvojom odchode hrá, zapája sa, napapá sa, nebude to také zlé. Myslím, že včera len skúšal zvýšiť intenzitu, či to nezaberie. Vždy ho uisti, že ho ľúbiš a že pre neho prídeš, nepredlžuj lúčenie, skôr naopak, snaž sa čo najskôr odísť. Neboj, zvykne si, niektoré dieťatko skôr, iné neskôr. Najdlhšie si zvykajú detičky mamičiek, ktoré by najradšej boli ešte s nimi doma, ale musia sa vrátiť do práce. Nie sú stotožnené s tým, že tie detičky v škôlke nechajú a tí drobci to cítia.Naozaj by bolo fajn, keby ho mohol vodiť niekto iný. Drž sa, o nejaký čas budeš len s úsmevom spomínať.
@mamavera Asi mas pravdu. Ja este nepracujem na plny uvazok, len na dohodu na par hodin a tym tazsie sa mi zmieruje s tym, ze ho do tej skolky davam, aj ked by som este mohla s nim niektore dni byt doma. Ale snazim sa od zaciatku rozpravat o skolke pozitivne, byt v klude, ked ho tam davam.. tak neviem, preco to vyvrcholilo az teraz po troch mesiacoch.
@lliillii
@mamavera Vcera povedala ucitelka, ze za cely den nic nezjedol. Dnes sme ho isli zaviest aj s muzom. Robil to iste co vcera, trhal sa, uchodil, nechcel sa vyzliect. Muz ho nasilu vyzliekol z bundy, vyzul topanky, maly sa strasne trhal a potom ho zobrala ucitelka. Ked ho chytila na ruky, pytal sa jej, ci pojdu von, lebo ze tam ma bundu. uistila ho, ze za chvilku pojdu von a potom sme uz isli prec, tak snad sa ukludnil. Este mi potom druha ucitelka hovorila, ta, co mi vcera volala, ze vcera rano sa rychlo ukludnil a cez den sa pekne hral, ze je velmi sikovny chlapcek. No ja dufam, ze to casom prejde, lebo tieto ranne hisaky su hrozne pre nas vsetkych. A bohuzial, nema ho kto iny vodit rano, preto som ja este nenastupila do prace na plny uvazok , aby som ho mohla vodit az na 8 h a nesposobovala mu dalsie stresy este aj z ranneho nahanania sa a budenia.
A vy ako , kocky, vsetky uz pracujete? kedy vodite deticky do skolky?
@epelino dobré by ale bolo keby ho vodil manžel bez teba, teda ak je to možné, je bežné, že to deti skúšajú len na jedného rodiča. Len sa mi nepáči, že včera nič nejedol, keď si písala, že doteraz jedával dobre. Môže to byť samozrejme forma protestu, ale môže to byť aj niečo iné. Veď uvidíš, čo bude dnes. Snaž sa doma škôlku vôbec nespomínať, ak on na ňu zavedie reč, len odpovedz, usmej sa a odkloň rozhovor iným smerom. Niektoré deti sú skrátka na rodičov naviazané viac, iné menej. On ťa má rád, predpokladám, že vie, že ideš do práce, ak by bolo možné zober ho tam, ale cíti z teba neistotu a preto je sám neistý, cíti, že ty máš strach, on má preto ešte väčší. Snaž sa ukľudniť, viem, je to ťažké,ale neboj sa bude lepšie.
Dievčatá koľko je normálna chorobnosť v školke? Lebo moja dcerka je max 2 az 4 dni z mesiaca v skolke a zvysok su choroby. Neviem ci nema slabsiu imunitu ked je tolko chora alebo ci to aj ine deti tolko maroduju. Dakujem za vsetky rady.
@epelino Zo škôlky chodí zatiaľ s úsmevom a nemá problém o nej rozprávať. Niekedy začne aj sama. Učiteľky hovoria že je úplne bez problémov. Všetko zje a dokonca aj spí. Doma nespávala na obed už rok. Poobede vždy utešuje spolužiakov a hovorí im aby neplakali, však maminka príde. Takže ja viem že to musím brať že je to normálne a ako si písala, že tri týždne sú málo. Však z toho ani nerobím vedu, ale napriek tomu je to nepríjemné. Ale to tu všetky viete. Tak nadaľej držím palce ;)
@majenkajulka no to by zaujimalo aj mna .. nasa bola chora uz dvakrat .. teraz sme zase doma .. prvy novembrovy tyzden bola v skolke a teraz uz berieme druhe antibiotika.. do skolky asi pojde najskor az v decembri xi zaujimalo by ma ako je to u inych deti .?
@majenkajulka začiatky môžu byť fakt tažké, moja dcérka tým prešla v jasliach, prvé 3 dni a potom chorá, týždne v jasliach, zas chorá....trvalo to 3 mesiace, na 4. mesiac sa to upravilo, ale to bol už apríl, prišlo pekné počasie a choroby odišli.... teraz chodí do škôlky a už má tak vybudovaný imunitný systém, že vlastne chorá ani nie je... a práve tie deti, ktoré nechodili ešte do kolektívu sú choré od septembra dost casto.... takže je to len o vybudovaní imunity... treba hlavne stále tahat soplíky, vela tekutín, otužovat, nechat doma, ked sú kašle preliečit, prípadne íst k imunologicke urobit testy, či nemá z chorôb zníženú imunitu, sú na to potom sirupy..
@sharmana dakujem za radu 🙂
@majenkajulka My chodíme do škôlky iba štvrtý týždeň a chorí sme ešte neboli. Ale v našom okolí je úplne bežné že sú deti hneď choré. Kamoška má v škôlke od septembra dve dcéry. Týždeň boli v škôlke, dva týždne doma, potom tri dni v škôlke a tri týždne doma atď. Ďalšia má syna v škôlke každý týždeň tak tri dni. U nás v škôlke bolo minulý piatok prítomných desať detí z 21. Takže podľa mňa je to prvé mesiace asi normálne. Aj naša detská lekárka povedala že sa určite skoro uvidíme, keď nastúpi.
@lliillii Presne, aj my sme boli tak na zaciatku skolky, lez si trosku zvyknu na deti, kolektiv a choroby, tak boli to len sople a kasel, ale po tych troch mesiacoch uz ok, a dufam ze uz bude len lepsie, Imunita sa vyvija, treba si len zvyknut, ze deti chodia do skolky aj soplave a neviem co, bohuzial...
@majenkajulka je to v norme, a su deticky co si zvyknu lepsie, maju lepsiu imunitu, na ine sa vsetko hnedka chyti, ale to je cena ze su v kolektive, a lepsie byt chory teraz a vymeskat len skolku, ako by to malo potom byt v skole, ako prvacik, A plus je tu uz zimne pocasie, vykurovacie obdobie, na jar to uz bude lepsie aj s chorobami, dufam 😉
@mamavera ozyvam sa po dlhsom case 🙂 minule spominana prechadzka sa kvoli pocasiu nekonala, tak sme sa netrapili. Potom som ho nechala doma na tri dni- piatok, pondelok a utorok, aby sa preliecil z kasla a ked nastupil zase do skolky bolo vsetko perfektne, maly rano bez placu isiel pekne do triedy, pani ucitelku pozdravil a za mnou sa ani neobzrel 🙂 takto to bolo dalsie 4 dni v skolke, len sa vzdy rano ubezpecil, ci tam bude jeho oblubenejsia pani ucitelka, na co som mu vzdy povedala, ze uvidime, aby sa nespoliehal na to a nebol prekvapeny...az do dnesneho rana, kedy sa ucitelky vystriedali, starsiu pani ucitelku moj maly akosi nemoze vystat, proste ako otvorila, este sa pozdravil, a potom mu to dolahlo, ze to nie je "jeho" pani ucitelka a spustil plac, s ucitelkou sme sa dohodli, ze ked nanu takto reaguje, tak ho necha, nech sam pride do triedy, stala som tam s nim v tych dverach a prehovarala ho asi 5 minut, ale vobec to nepomahalo, sice sa ukludnil, ale nechcel ist ☹ uz som nevedela, co robit, ani za ruku ani ziadno som ho nemohla do tej triedy dostat, tak som mu potom povedala, ze uz musim ist, lebo naozaj sa to len natahovalo a zavrela som dvere, samozrejme, ze spustil plac a ked prisla ponho ucitelka spustil este viac.... ale uz sme dohodnute s tou ucitelkou, ze ked nanu takto reaguje skusame ho nechat...on asi nema rad, ked si ho chce nejako pritulit a pomojkat a pohladka ho, ze neboj sa...proste mu to nerobi dobre... ale ja uz neviem, ako mu mam ulahcit to rano, ked je tam tato pani ucitelka, najhorsie je, ze sa s nou aj osobne poznam, Jurko vie, ze je to dobra pani ucitelka, ale aj tak na nu rano takto reaguje ☹
ahojte, ako bojuju vase deticky? vsetko ok? nas maly uz neplakava, ale velakrat rano ma este stres a obcas zje vsetko v skolke obcas vobec nic.. ale celkovo si myslim, ,ze mu je tam dobre.
žienky mi nastupujeme od februára 2014 do školky..čo všetko budeme potrebovať k nástupu do škôlky? aké veci? kolko toho také dieťa škôlkar poničí? 😀 s čím máte a nemáte skúsenosti? prípadne čo by som mala vedieť pri nástupe do škôlky,také všeobecné..Ja už nejaké veci pokupované mám,ale aj tak sa pýtam,prípadne ak by som niečo zabudla,alebo ak ma niečo nenapadlo..dakujem 🙂
@kikina84 Ahoj, v kazdej skolke ti asi povedia, co konkretne budu deti potrebovat. nam teda pred nastupom nepovedali, po nastupe sme mali kupit nejake hygienicke a toaletne potreby do skolky. co sa tyka maleho, tak potrebujes klasika pyzamko, aj na prezlecenie, keby nahodou, papucky, veci na prezlecenie do skrinky. Treba mat viacej teplakov, keby sa zaspinil, pocikal alebo oblial, ja teraz v zime davam pod nohavice pancusky a v tych aj beha cely den v skolke, ked idu von,, zase mu len natiahnu na to nohavice, nemaju cas ich prezliekat vsetkych. No a nas maly si prve tyzdne nosil aj svoju flasu s vodou, potom postupne pil uz len to, co mu davali v skolke. Daj vediet ako si zvyka, prip. sa kludne pytaj, ak budem vediet, poradim 😉
@kikina84 ahoj, tak v skolke maju postelne pradlo dvojmo, raz do mesiaca sa dava prat postelna bielizen, a ked sa stane nehoda, tak daju ti to popisane oprat a navlecu to nahradne, mozes si doniest na postel tie modre podlozky alebo davaju aj taky igelitovy priesvitny obrus na matrac, aby sa neprecural matrac.
Ahojte, ako deticky po sviatkoch, tesili sa do skolky? nas maly plakaval skoro styri mesiace rano, ale teraz sa zdalo, ze sa tesi uz mu bolo dlho doma.. rano mu trosku krivilo pusu ale utekal sam do triedy, stastna som ako blcha. dnes som nastupila na plny uvazok do prace, tak dufam, ze to zvladneme.
@epelino To som si aj ja všimla, že keď sa lúči so mnou, je to horšie. Naša Nina však zakázala všetkým chodiť s ňou do škôlky, aj zo škôlky. Mohla by ísť domov aj skôr s babkou a dedom, ale keďže pre ňu môžem ísť iba ja, zmierila sa od začiatku s tým, že tam je až do štvrtej. Dnes poskakovala s úsmevom po šatni a keď som sa jej pýtala že čo sa chichoce, tak mi povedala že sa tak teší do škôlky 🙂
Ahojte. My by sme mali tiez nastupit v septembri. Len dufam ze mi ho vezmu. Ktore ste z Ba,do ktorych skolok sa hlasite?

Ahojte, tak my sme doteraz chodili vacsinou rano s placom, teda maly zacal plakat v skolke, ked som ho prezuvala, ale potom sa opytal ucitelky, ci maminka pride a uz bolo dobre, neplakal dlho.
No dnes neviem co sa porobilo....... prisli sme tam , spustil taky hisak, utekal mi von, otvaral dvere, nechcel sa dat vyzliect, ziadno sa s nim nedalo. Az musela prist ucitelka, ktora ho zobrala nasilu este obleceneho do triedy a mne povedala, aby som isla a netrapila sa. Vyhrkli mi slzy, bolo toho uz na mna vela, tak ma tam objala a hovorila, ze maminky chodia odtial s placom, ze je to normalne. Lenze mne to uz normalne nepripada. Uz tam chodi skoro 3 mesiace a teraz toto. Poprosila som ju, aby mi zavolala , keby sa neukludnil. Este som ani doma nebola, uz mi volala. Myslela som, ze je to fakt zle a mam ist prenho, ale ona ma chcela ukludnit, ze ho v triede vyzliekli, sam si zavesil veci do skrinky a uz sa pekne hra. Som z toho ale mimo dnes a bojim sa zajtrajsieho rana 😒