icon

Moje dieťa nebude pripravené do škôlky

25. aug 2025

Už teraz vidím že sa nenaučí to všetko čo má vedieť ,to naozaj všetky 3 ročné deti vedia všetko ? Potom mám výčitky že moje dieťa je pomalé :(

Strana
z7
anonym_e7d73c
29. aug 2025
@evkatk

Dieťa sa nemôže iba tak od zlosti hádzať o zem. Ako môže mať dieťa v útlom veku takú zlosť, že sa až hádže o zem? Čo podmieňuje nezvládanie nervovej sústavy malého dieťaťa na prejavy zlosti? Ak to nie je duševná porucha, potom je to totálne zanedbaná výchova a dieťa nepozná mantinely, v ktorých sa môže pohybovať. Všetko sa mu od malička povoľuje a ak niečo sa mu nevyhovie, nervy to nezvládnu. Čo je to obdobie vzdoru? Také obdobie medicínsky popísané nie je, ako diagnóza neexistuje, je to len výhovorka rodičov, čo zanedbali výchovu a keď si dieťa začne uvedomovať, že môže aj hysterickým výstupom niečo dosiahnuť, tak to robí a rodič to znova toleruje. Nervové prejavy zlosti sú buď psychická porucha alebo hysterické správanie na dosiahnutie toho, čo si zaumienilo. Mne ani jedno dieťa také prejavy nemalo a nemali ich ani vnúčatá ani nikto v blízkej rodine. Hádzanie sa o zem, nekontrolované vrieskanie, kopanie a podobne je v prípade zdravého dieťaťa hysterické správanie tolerované blízkymi. V neskoršom veku sa to bude prejavovať v inej forme ako odvrávanie, odmietanie poslušnosti, ignorácia rodičov, búchanie dverami alebo odchod z domu bez povolenia,... Nie je to žiadne normálne obdobie. Neviem, čo myslíš pod "Ty zaostalosť", ale ja mám niekoľko ukončených VŠ a tri doktoráty. Keďže som roky pracovala aj s deťmi, mnoho z tejto oblasti som naštudovala. Ak si myslíš, že tvoja poznámka je na mieste, znamená to, že máš ukončených viac VŠ ako ja a máš viac doktorátov, alebo si totálne blbá.

@evkatk Aby bezne 2-rocne dieta vedelo jest s vidlickou a nozikom.... si ma pobavila. To urcite nie je standard a to ani u 3-rocnych. Rovnako obdobie vzdoru. Moje dieta sa teda o zem nehadze ale nielen ze som o tom pocula ale je to vedecky fakt. Skus pozriet hociaku knihu o psychologii dietata. Priznavam, ze ma trochu desi, ze si robila a detmi. Aj deti su ludia a zasluzia si trochu pochopenia.

jana_eyre_2
30. aug 2025
@evkatk

Dieťa sa nemôže iba tak od zlosti hádzať o zem. Ako môže mať dieťa v útlom veku takú zlosť, že sa až hádže o zem? Čo podmieňuje nezvládanie nervovej sústavy malého dieťaťa na prejavy zlosti? Ak to nie je duševná porucha, potom je to totálne zanedbaná výchova a dieťa nepozná mantinely, v ktorých sa môže pohybovať. Všetko sa mu od malička povoľuje a ak niečo sa mu nevyhovie, nervy to nezvládnu. Čo je to obdobie vzdoru? Také obdobie medicínsky popísané nie je, ako diagnóza neexistuje, je to len výhovorka rodičov, čo zanedbali výchovu a keď si dieťa začne uvedomovať, že môže aj hysterickým výstupom niečo dosiahnuť, tak to robí a rodič to znova toleruje. Nervové prejavy zlosti sú buď psychická porucha alebo hysterické správanie na dosiahnutie toho, čo si zaumienilo. Mne ani jedno dieťa také prejavy nemalo a nemali ich ani vnúčatá ani nikto v blízkej rodine. Hádzanie sa o zem, nekontrolované vrieskanie, kopanie a podobne je v prípade zdravého dieťaťa hysterické správanie tolerované blízkymi. V neskoršom veku sa to bude prejavovať v inej forme ako odvrávanie, odmietanie poslušnosti, ignorácia rodičov, búchanie dverami alebo odchod z domu bez povolenia,... Nie je to žiadne normálne obdobie. Neviem, čo myslíš pod "Ty zaostalosť", ale ja mám niekoľko ukončených VŠ a tri doktoráty. Keďže som roky pracovala aj s deťmi, mnoho z tejto oblasti som naštudovala. Ak si myslíš, že tvoja poznámka je na mieste, znamená to, že máš ukončených viac VŠ ako ja a máš viac doktorátov, alebo si totálne blbá.

@evkatk zaujímavé, že máš niekoľko ukončených VS, tri doktoráty, pracovala si s deťmi a nevieš že obdobie vzdoru je normálna vyvinova fáza, popísaná aj v medicine..

jana_eyre_2
30. aug 2025
@evkatk

@evkatk https://eduworld.sk/cd/zanet-kollarova/2887/eri...

Ak by si chcela rozporovat, že chatgpt, tak tu máš iny link.. môžem dodat aj kto bol Erik erikson 😉

evkatk
30. aug 2025

Nazvať obdobie vzdoru hysterický záchvat zlosti malého dieťaťa, pri ktorom prejavuje zlosť až tak, že nielen sa hádže o zem, ale až prehýba telom (mostík) nie je obdobie vzdoru, ktoré je bežne ovládateľné a dieťa stačí presvedčiť, ale prejav ťažkej hystérie. Ak má dieťa v poriadku nervovú sústavu, ako sa môže zlostiť tak, že sa až prehýba?

nikaeli
30. aug 2025

@evkatk v mnohom s tebou súhlasím, ale v tomto nie: "Niektoré zaostalejšie majú do 3 rokov problém s rozprávaním, ale na 3 roky zdravé dieťa rozpráva plynule". Môj syn sa rozrozprával až po troch rokoch.
Ako špeciálny pedagóg som to denne intenzívne riešila. Nesúhlasím s výrazom 'zaostalejšie'. Minulý rok šiel do prvého ročníka ako dieťa, ktoré plynulo číta, píše tlačeným písmom, bez zaváhania sčíta a odčíta a začína už násobiť a tvorí základné vety v angličtine. Takže nie každé dieťa s OVR je zaostalé, či nebodaj autistické...

Ja mám síce iba jednu VŠ bez doktorátov, za to celkom slušnú prax s deťmi so zdravotným znevýhodnením, prioritne s MP, s NKS a s PAS. Za mňa jednoznačne nemôžeme diagnostikovať dieťa v nejakej internetovej diskusii bez toho, aby sme ho videli a už vôbec nie na základne zmätočných informácií, ako je to aj v tomto prípade.

evkatk
31. aug 2025

Vidlička a nožík je minimum, čo je možné dieťa učiť. Rodič musí byť na svoje dieťa veľmi náročný od útleho veku. Rodič, ktorý ho osprevedlňuje, že je na to alebo ono ešte malé, ten na dieťa kašle a nezáleží mu na tom aby dosiahlo maximum v jeho veku a vždy vo všetkom vynikalo. To sa dá iba maximálnou starostlivosťou a veľkými nárokmi so snahou dosiahnuť ich.

anonym_e7d73c
31. aug 2025
@evkatk

Vidlička a nožík je minimum, čo je možné dieťa učiť. Rodič musí byť na svoje dieťa veľmi náročný od útleho veku. Rodič, ktorý ho osprevedlňuje, že je na to alebo ono ešte malé, ten na dieťa kašle a nezáleží mu na tom aby dosiahlo maximum v jeho veku a vždy vo všetkom vynikalo. To sa dá iba maximálnou starostlivosťou a veľkými nárokmi so snahou dosiahnuť ich.

@evkatk za mna je skor dolezite vychovat z dietata psych. vyrovnaneho cloveka s kritickym myslenim a zdravym sebavedomim. Ci vie/nevie jest v 2 rokoch s nozikom a vidlickou nevidim ako smerodajne pre uspesny/neuspesny zivot, rovnako ako to, ci ho budem v detstve drezurovat, aby vynikal nad rovesnikmi v obliekani ponoziek (tym nehovorim, ze sa to dieta nema ucit a motivovat to robit). Dolezitejsie je vytvorit dietatu podnetne prostredie, venovat sa mu, travit s nim kvalitne cas. Ak ma vynikat, bude a to aj bez drezury a nakoniec mozno aj s vacsou spokojnostou v zivote.

evkatk
31. aug 2025

Vidlička a nôž nie je to podstatné v 2 rokoch. Ale je to jedno z toho, čo ho už treba učiť. A drezúra je cesta, ako dieťa zničiť a zabiť v ňom všetky schopnosti. Naopak, vynikanie nie je možné dosiahnuť žiadnou drezúrou, ňou je možné iba vypestovať totálneho tupca. Dieťa sa musí viesť k tomu, aby samo chcelo to, čo je pre jeho napredovanie potrebné. Ani ja, ani moje deti nikto nenútil k tomu, aby boli úspešní. Oni to sami chceli, lebo tak boli vedení a boli toho schopní. Len tupé deti je potrebné nútiť do niečoho, čo by v danom veku mali vedieť, alebo zanedbané, ktorých rodičom na nich nezáleží. U nás sa dôraz kládol predovšetkým na formovanie osobnosti, na váženie si seba samého a konanie tak, aby sa nemusel za to hanbiť. Drobné dovednosti v danom veku sú k napredovaniu dieťaťa a pre formovanie jeho zručnosti potrebné. Nie preto, aby vynikalo pred rovesníkmi. Také robia iba primitívi. Ono musí získať zručnosti. Je mi veľmi ľúto všetkých, ktorí spomínajú drezúru, ktorá je pre zvieratá a nie ľudí. No v mnohých rodinách sa iným spôsobom nedá niečo dosiahnuť a také deti v dospelosti hneď napadne, že ak dieťa niečo dosiahlo, tak určite bolo drezúrované. Nie, moje deti sa sami naučili v 4 rokoch čítať i keď iba slabikovať, plynule skladať slová začali až v 5. roku a to nikto ich nenútil, mali radosť z každého zloženého slova. No nešetrili sme na množstve kvalitných pomôcok, ktoré ich hnali naučiť sa čo najviac. V našej rodine niekoľko generácii boli iba jednotkári a deti si to uvedomovali, nechceli zaostať.

anonym_2ba5be
1. sep 2025

Ja mam sice "len" jednu vš a "len" dva doktoraty, pracujem s detmi.., a nikdy by som si ich nedovolila nazvat ako ty " tupe deti ". Nikdy by som nelimitovala to,co sa maju naucit, lebo kazde dieta je ine, ma svoj cas, v niecom ide popredu, v niecom ide pozadu, a je to v poriadku. Tlacit na dieta ? Ked vyrastie, bude mat enormny problem prijat sameho seba, lebo nie sme len dokonalost, budu na seba mat prehnane naroky, pojdu cez svoje hranice, sebakritickost atd atd... To, ze ty si mala tie deti ukazkove neznamena, ze tie "tupe" nemozu byt neskor dokonca sikovnejsimi ludmi nez tie tvoje dokonale... Nejako ta ego prerastlo zienka... Si moc tvrda, tvrdohlava..
A co sa tyka temy - problemom vychovy dnesnej doby su TV, a mobily a tablety v rukach deti v kočiari, teenegerov...A aj rodičov...

Strana
z7