icon

Moje dieťa nebude pripravené do škôlky

25. aug 2025

Už teraz vidím že sa nenaučí to všetko čo má vedieť ,to naozaj všetky 3 ročné deti vedia všetko ? Potom mám výčitky že moje dieťa je pomalé :(

sova7
28. aug 2025
@anonym_autor

@galganka ale ona mi nerozumie ...nerozumie jednoduchym pokynom proste Matka cíti že dieťa nieje pripravené veď chodí len pár mesiacov

@anonym_autor pred nástupom do školky s ňou chod k psychológovi. Môže ti poradit ako na nu. Vyluci poruchy a diagnózy. Možno je fakt iba pomala ale aj pomalé deti je možné naučiť co potrebujú a nájsť si na ne metódy. Ty nemáš dieťa na súťaženie s inými mamičkami prestaň sa porovnávať a nájdi spôsob ako porozumieť svojmu dieťaťu. Každé je iné inak sa vyvíja a nikto na to nemá návod. A hlavne nestresuj dieťa nie je projekt ale niekto kto sa všetko uči a spoznáva ty si tu na to aby si mu pomohla výkony zvyšku sveta ťa nemusia trápiť. Ak je ihrisko ďaleko to nie je dôvod na sedenie doma. Dieťa potrebuje vidieť a zažiť v obývačke toho veľa nie je

penelope2066
28. aug 2025

Dieťaťu sa treba naplno venovať aj na úkor svojej pohodlnosti/respektíve unavy. Nik iny ho nové veci nenaučí,len rodič, ktorý je s ním doma.A taktiež ho treba socializovat medzi ostatnými deťmi/ludmi.A nie to obhajovať argumentom,že ihrisko je ďaleko a preto dieťa nieje medzi deťmi...

3petka
28. aug 2025
@hederamonstera

Dievca, ja uz tomuto neverim. Bud ju extremne zanedbavas ty a pediater alebo sa tu nevies jasne vyjadrit. Ako vyzera vas den? Kde ho travite? Co preboha robite?

@hederamonstera Tiež mi to príde divné. Lebo ak by chodila od 19 meisacov už dávno mali byť pri neurológovi.

lanah
28. aug 2025

Treba ísť psychológovi. Ten vydá stanovisko. Bude to asi nejlepšie riešenie, ako hľadať odpovede tu na modrom koníkovi. Vždy keď je dieťa opozdené, treba ísť k doktorovi, ten to potvrdí alebo vyvráti. Ak vyvráti, tak je chyba v rodičovstve a nie v dieťati.

barbie2023
28. aug 2025
@anonym_011bbc

@anonym_autor Jezis, zeny, vy ste vsetky dokonale. 😂🤦‍♀️
Autorka, neber k srdcu tieto komentare. Su to zeny, ktore ta ani neoznaju. 😀 Uz len to, ze si vsimas, ze tvoje dietatko sa inak sprava, atd vykazuje o tom, ze si super mamina. ❤️

Ak sa bojis, skus si stiahnut appku ASDetect, a vyplnit ten test. Este dnes. Uvidis, ako vyjde. Predsalen ty poznas svoje dietatko najlepsie. ❤️

@anonym_011bbc nie , nie sme dokonale. Ale takéto názory,ze je to ok a všetko má svoj čas sú dvojsecne. Ak matka robí pre dieťa zodpovedne čo sa dá ,aby sa vyvíjalo ako má tak potom je problém inde resp to chce ozaj len čas ,ale ak nerobí čo treba a necháva to tak resp za ňu všetko tak škodí dieťaťu. A keď to robí 8 z 10 matiek podobne, tak aj spoločnosti. Potom tu máme z roka na rok deti,ktoré si nevedia v prvom ročníku ZŠ ani ruky poriadne umyť. Prešlo mi veľa detí pod rukami aj v ms aj zs a ozaj rešpektujem aj rôzne rodičovské metódy či výchovy a tiež ,že každi sme ini, ale vo veľkej väčšine je to len lenivosť či doslova neschopnosť a z roka na rok je to s deťmi ťažšie robiť nejaké aktivity keď nevedia najzákladnejšie úkony ,ktoré by ich mali naučiť rodičia. A to teraz nemierim len na tento príspevok,ale všeobecne lebo nemám už rada tento laxný názor.

ailiba
28. aug 2025

@anonym_autor este nema 3 roky, ako pises... Mozno este nie je pripravena. Niekedy deti za par mesiacov velmi poskocia. Na druhu stranu zacat chodi v 19 mesiacoch nie je uplne v poriadku. Pomala moze byt aj z nejakeho dovodu. Nerozumiem tvojej pediatricke, ktora ti radi dat 2,5 rocne dietatko, ktore nerozprava, nerozumie a nie je odplienkovane do skolky....budes na nervy ty, dieta aj ucitelka. Skor skus nejake ihriska, kruzky. A mozno by bolo dobre aj nejake specialne vysetrenie. To, ze nechodite medzi deti toto vsetko nevysvetluje.

anonym_2721e4
28. aug 2025
@kvietocek203

Každé dieťa je iné ,netreba porovnávať, ale predsa len každé dieťa skôr či neskôr sa rozkecá a taktiež aj naučí chodiť na záchod 🙂 netreba zufat bude dobre .)

@kvietocek203 to je taká kravina, niekedy treba aj porovnávať s rovesníkmi, či nezaostáva vo vývoji

mizoko
28. aug 2025
@anonym_autor

@galganka tak moja dcéra to nevie no ide jej všetko pomalšie a to nemá ani diagnózu ..preto sa pýtam že ako to je mozne ..ja ju vychováva bez bitiek a skoro bez kriku proste dbam na jej pohodlie

@anonym_autor dbas skôr na svoje pohodlie a nie na jej. Troj ročné dieťa pokiaľ nemá nejakú diagnózu by už nemali mať plienku. Nehoda sa môže stať stále ale také dieťa vie už naložiť riadne a z toho potom môže mať aj zdravotné problémy. Ja fakt nerozumiem ako môže mať decko v troch rokoch plienku. A že vôbec nerozpráva a nerozumie? To vážne?
Prepáč ale chyba je v tebe. Chces aby sa cítila pohodlné a preto za ňu robis všetko že áno? Ona nemusí nič povedať,stačí ak ukáže alebo zahmka a mama hneď skáče. Na nočník nechodí lebo tebe je pohodlné keď ma plienku. Aj keď podľa mňa je to už naozaj cez čiaru. Také dieťa už má vedieť komunikovať. Nevravím že má recitovať básničky ale zložiť jednoduchú vetu alebo aspoň slovo povedať a chápať významu toho slova tak to určite. Deti sú rôzne vyspelé a niektoré sú pomalšie a to je v poriadku. Ty si ale úplne zanedbala výchovu vlastného dieťaťa a to ho máš len jedno. Asi tu za to dostanem riadny hejt ale zamyslite sa všetky ktoré má tu budete kamenovat že dieťa v 3 rokoch ktoré kadi do plienky,absolútne nerozpráva a dokonca ani nerozumie nie je v poriadku!

mizoko
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
28. aug 2025

to ze ma v 2 rokoch plienku je ok, to ze fnukas a rozpravas co nevie, nie je v poriadku. Tak dieta uc. A nemaj pocit. Treba dieta nosit hrat sa s detmi, na ihrisko, ine podnety.. a nie len s nou doma byt atd. A chodi len par mesiacov, predpokladam, ze ju nejdes davat teraz do skolky, za rok sa toho nauci az az, tak ako to aj byva, v tomto veku to ide vsetko rychlo.. aj rozumiet, aj lepsie chodit, behat... citaj jej, hrajte sa, rozpravajte.

mizoko
28. aug 2025
@hederamonstera

Dievca, ja uz tomuto neverim. Bud ju extremne zanedbavas ty a pediater alebo sa tu nevies jasne vyjadrit. Ako vyzera vas den? Kde ho travite? Co preboha robite?

@hederamonstera jasné že ju zanedbáva! Všetko za ňu robí a decko ju má na salame! To ju radšej psi mohli vychovať a lepšie by to dopadlo

mizoko
28. aug 2025
@simca06022011

to ze ma v 2 rokoch plienku je ok, to ze fnukas a rozpravas co nevie, nie je v poriadku. Tak dieta uc. A nemaj pocit. Treba dieta nosit hrat sa s detmi, na ihrisko, ine podnety.. a nie len s nou doma byt atd. A chodi len par mesiacov, predpokladam, ze ju nejdes davat teraz do skolky, za rok sa toho nauci az az, tak ako to aj byva, v tomto veku to ide vsetko rychlo.. aj rozumiet, aj lepsie chodit, behat... citaj jej, hrajte sa, rozpravajte.

@simca06022011 má 3 roky a tam už fakt plienka nie je v poriadku. Nehoda sa samozrejme štát môže ale plienku už nepotrebuje

simca06022011
28. aug 2025

A ak si nevies dat rady, odporucam dobre sukromne jaslicky! treba sa detom venovat a nie "nechodime na ihrisko, mame to daleko"...

simca06022011
28. aug 2025
@mizoko

@simca06022011 má 3 roky a tam už fakt plienka nie je v poriadku. Nehoda sa samozrejme štát môže ale plienku už nepotrebuje

@mizoko pisala na prvej strane, ze ma dva

mizoko
28. aug 2025
@simca06022011

@mizoko pisala na prvej strane, ze ma dva

@simca06022011 nečítala som všetko. Tak načo už rieši škôlku? V dvoch rokoch ešte plienka je ako tak ok. Ale že nerozumie a ignoruje ju je fakt! A na Tom by mala popracovať. Chodiť s ňou von medzi deti. Socializovat ju

senta_sofia
28. aug 2025

@anonym_autor z tvojej spravy sa neda posudit, ci je dieta zaostale alebo ako sa vyvija. Moje trojrocne deti vedeli rozpravat, plienky nemali vyse roka, vedeli sa obliect, najest, kratko po tretich narodeninach sami plavat a bicyklovat. Vsetci traja, takze si nemyslim, ze zrovna vsetci su mimoriadne nadani.

simca06022011
28. aug 2025
@mizoko

@simca06022011 nečítala som všetko. Tak načo už rieši škôlku? V dvoch rokoch ešte plienka je ako tak ok. Ale že nerozumie a ignoruje ju je fakt! A na Tom by mala popracovať. Chodiť s ňou von medzi deti. Socializovat ju

@mizoko neviem na co ju riesi, podla mna panikari. Dieta jej pride zaostalejsie ako "rovesnici" ale pritom porovnava skolkarov... atd... za rok pri takomto dietati sa vsetko dokaze zmenit. Ja si pamatam ako som sa bala a hladala znaky roznych chorob na dietati, kazdy pohyb, tik... som analyzovla a sama seba stresovala... tak toto bude nieco podobne asi 🙂
A ako pises, velmi dolezita je socializacia, chodenie s dietatom kade tade, ucenie sa, rozpravanie, skusanie kadecoho.. moja mala normalne "amoky"ako 2r, ked videla serbela pritom uz chodila do jasiel od 1,5r a potom zrazu 2,5r ju v jasliach naucila cikat ucitelka aj s ostatnymi detmi, kedze opakovali po sebe tak sa proste nejak osmelila... tak vsetky zaradom odplienkovala. A rovnako je to aj s vela inymi vecami. Deti skusaju. Ale ak doma nic nevidi, len leharo a nema nove podnety, nema sa od koho ucit.

mizoko
28. aug 2025
@simca06022011

@mizoko neviem na co ju riesi, podla mna panikari. Dieta jej pride zaostalejsie ako "rovesnici" ale pritom porovnava skolkarov... atd... za rok pri takomto dietati sa vsetko dokaze zmenit. Ja si pamatam ako som sa bala a hladala znaky roznych chorob na dietati, kazdy pohyb, tik... som analyzovla a sama seba stresovala... tak toto bude nieco podobne asi 🙂
A ako pises, velmi dolezita je socializacia, chodenie s dietatom kade tade, ucenie sa, rozpravanie, skusanie kadecoho.. moja mala normalne "amoky"ako 2r, ked videla serbela pritom uz chodila do jasiel od 1,5r a potom zrazu 2,5r ju v jasliach naucila cikat ucitelka aj s ostatnymi detmi, kedze opakovali po sebe tak sa proste nejak osmelila... tak vsetky zaradom odplienkovala. A rovnako je to aj s vela inymi vecami. Deti skusaju. Ale ak doma nic nevidi, len leharo a nema nove podnety, nema sa od koho ucit.

@simca06022011 presne ako píšeš. Ja som z tej správy čo tu písala pochopila že jej dieťa má ísť do škôlky a keďže riešila trón ročné deti tak som z toho chápala že jej dieťa má tri roky. A ono má dva roky a ešte minimálne rok pred sebou doma. Úplne od veci napísaný príspevok. Že má v dvoch rokoch plienku je ešte ako tak ok aj keď moja dcéra už v dvoch rokoch nemala plienku ale ona nemala rada plienku všeobecné a mala látkové tak možno preto. Ale ešte v dvoch rokoch sa to dá. Ale že nerozpráva a vraj jej nerozumie je taká somarina. Úplne ju to decko ignoruje. A isto sa mamička hádže zakaždým keď decko len na niečo pozrie a už mu to dáva takže decko nemá dôvod komunikovať. Veď na čo? Nechodí s ňou medzi deti,nemá iné vzory medzi deťmi. Nie je tam tá prirodzená súťaž medzi deťmi. No celé zle.

angelheart
28. aug 2025
@mizoko

@simca06022011 presne ako píšeš. Ja som z tej správy čo tu písala pochopila že jej dieťa má ísť do škôlky a keďže riešila trón ročné deti tak som z toho chápala že jej dieťa má tri roky. A ono má dva roky a ešte minimálne rok pred sebou doma. Úplne od veci napísaný príspevok. Že má v dvoch rokoch plienku je ešte ako tak ok aj keď moja dcéra už v dvoch rokoch nemala plienku ale ona nemala rada plienku všeobecné a mala látkové tak možno preto. Ale ešte v dvoch rokoch sa to dá. Ale že nerozpráva a vraj jej nerozumie je taká somarina. Úplne ju to decko ignoruje. A isto sa mamička hádže zakaždým keď decko len na niečo pozrie a už mu to dáva takže decko nemá dôvod komunikovať. Veď na čo? Nechodí s ňou medzi deti,nemá iné vzory medzi deťmi. Nie je tam tá prirodzená súťaž medzi deťmi. No celé zle.

@mizoko ale zas no, nemusi byt somarina, ze nerozumie. Tú malú by mal vyšetriť minimalne neurológ a klinický logopéd.
@anonym_autor netreba len vyčkávať, ale niečo aj robiť. Ja som s dcerou začala chodiť na logo, keď mala 2 roky a 2 mesiace. A chodíme tam, žiaľ, doteraz, a to už bude mať v októbri 7. Pohni zadkom a začni zisťovať a objednaj ju. Tie čakačky sú niekde také, ze sa na rad dostane, keď bude mať 3.. zbytočne stracas čas. Niektoré deti sa rozrozprávajú a niektorým treba pomôcť. Nie si odborník, aby si vedela, do ktorej kategórie patrí dcéra.

sasesoe
29. aug 2025

Mila autorka, odpprucam knihu O detskej reci, najdes ju volne dostupnu v pdf na internete alebo aj v knizniciach byva. Ked uz mala 2r, tak leto je super prilezitost na odplienkovanie, zvaz. Pises, ze nema diagnozu, ale bola niekde na diagnostike? Myslim Centrum vcasnej intervencie, psychologicka, logopedicka,... Nie na vsetkych detoch je dg "hned vidno". No s vedenim a trenovanim vedia vela veci sa naucit, robit pokroky. Ano, nie je to fer, ze niektore deti sa naucia "same" a rodicia "ani nevedia ako" a potom su ini, ktori sa trapia s ucenim beznych cinnosti, no pri nich len cakat nestaci, aj ked cas (dozrievanie CNS) zohrava tiez svoju rolu.

mizoko
29. aug 2025
@angelheart

@mizoko ale zas no, nemusi byt somarina, ze nerozumie. Tú malú by mal vyšetriť minimalne neurológ a klinický logopéd.
@anonym_autor netreba len vyčkávať, ale niečo aj robiť. Ja som s dcerou začala chodiť na logo, keď mala 2 roky a 2 mesiace. A chodíme tam, žiaľ, doteraz, a to už bude mať v októbri 7. Pohni zadkom a začni zisťovať a objednaj ju. Tie čakačky sú niekde také, ze sa na rad dostane, keď bude mať 3.. zbytočne stracas čas. Niektoré deti sa rozrozprávajú a niektorým treba pomôcť. Nie si odborník, aby si vedela, do ktorej kategórie patrí dcéra.

@angelheart matka tvrdí že dieťa nemá diagnózu a ja teda vychádzam z jej tvrdení že teda diagnózu nemá. To netvrdím ja ale matka

sova7
29. aug 2025
@mizoko

@angelheart matka tvrdí že dieťa nemá diagnózu a ja teda vychádzam z jej tvrdení že teda diagnózu nemá. To netvrdím ja ale matka

@mizoko bola iba u pediatra a uspokojila sa s jeho záverom že mala je pomalsia

mizoko
29. aug 2025
@sova7

@mizoko bola iba u pediatra a uspokojila sa s jeho záverom že mala je pomalsia

@sova7 ale stále je to o tom že matka vraví že dieťa je ok. Ja nemám z čoho iného vychádzať 😉

mia667
29. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_8894ce lebo mi nerozumie ? :D proste nerozprava a nechápe čo od nej chcem behá hore dolu po byte pije mliečko z fľašky nechce pomaly jesť len zopár jedál...ako ju to mám učiť keď proste tomu nerozumie ? Rozumie len nono a papa

@anonym_autor viem ako sa cítiš.. zažívala som niečo také. Len postupom času začali lekári a diagnózy.
Skús cpppap. Lebo 2 ročné už by malo rozumieť aj čo to povedať.
Držím palce

evkatk
29. aug 2025

Trojročné dieťa je už úplne samostatné. Už 2 - ročné má byť odplienkované, samostatne jesť a to nielen lyžičkou, ale vidličkou a učiť sa používať nožík z detského príboru, samostatne piť z pohára, každé slovo už dokáže zopakovať a všetkému rozumie. Niektoré zaostalejšie majú do 3 rokov problém s rozprávaním, ale na 3 roky zdravé dieťa rozpráva plynule. Ak je však dieťa výchovne zanedbané, rozmaznávané a rodičia voči nemu nie sú dostatočne nároční, potom sa u neho prejaví zaostalosť, ktorá sa ťažko odstraňuje. Tie deti aj odmietajú, čo od nich dospelý požaduje, trucujú, sú vzdorovité. Prejavom takejto zaostalosti, prípadne nástupu autizmu je hádzanie sa dieťaťa do zeme, ak sa mu neurobí po vôli. To žiaľ rodičia dieťa zničili často ospravedlňovaním, že to nemusí, je ešte malé,... Ani si neuvedomili, ako veľmi tým, dieťaťu uškodili. Ono také zostane. a problémovým bude aj v dospelosti.

petrooshka
29. aug 2025
@evkatk

Trojročné dieťa je už úplne samostatné. Už 2 - ročné má byť odplienkované, samostatne jesť a to nielen lyžičkou, ale vidličkou a učiť sa používať nožík z detského príboru, samostatne piť z pohára, každé slovo už dokáže zopakovať a všetkému rozumie. Niektoré zaostalejšie majú do 3 rokov problém s rozprávaním, ale na 3 roky zdravé dieťa rozpráva plynule. Ak je však dieťa výchovne zanedbané, rozmaznávané a rodičia voči nemu nie sú dostatočne nároční, potom sa u neho prejaví zaostalosť, ktorá sa ťažko odstraňuje. Tie deti aj odmietajú, čo od nich dospelý požaduje, trucujú, sú vzdorovité. Prejavom takejto zaostalosti, prípadne nástupu autizmu je hádzanie sa dieťaťa do zeme, ak sa mu neurobí po vôli. To žiaľ rodičia dieťa zničili často ospravedlňovaním, že to nemusí, je ešte malé,... Ani si neuvedomili, ako veľmi tým, dieťaťu uškodili. Ono také zostane. a problémovým bude aj v dospelosti.

@evkatk vysoke naroky..kazdopadne...moja splna vase poziadavky,je zdrava, nema ziadne dg.ale o zem sa hadze/hádzala jedna radost,ked nie je po jej...je to normalny vyvoj,niektore dieta vzdoruje takto,ine "jemnejsie"...a nie,nie je vadna,je povahovo ina ako prva,napriklad...

zuzana76
29. aug 2025
@mizoko

@mizoko taketo dietako este nemusi mat diagnozu, ale neskor tam mozno nejaka porucha bude, to ani lekari nevedia velakrat tak skoro povedat.

autorka, urcite ide o neskore dozrievanie CNS. Mali sme nieco podobne s mladsim synom. Plienka do 4 rokov, ako dvojrcony este nic nevedel povedat. Uz som sa bala, isla som ku psychologicke, tak vraj ok, tak potom k logopedicke. Ona mi poradila, ze nemam na neho rozpravat v celych vetach. So starsim synom, ktory rozpraval uz ako 10-mesacny, sme sa bavili na velmi vysokej urovni v tom case a mladsi sa asi nevedel zorientovat a tak sa na neho nic nelepilo. Logopedicka mi poradila zacat jednoslovnymi vetami: Vodicku? Pit? Spinkat? Aha, vtáčik. a pod. potom prejst na dvojslovne: Chces pit? Chces spat? potom trojslovne .... Do mesiaca po prvej navsteve vedel syn 30 slov, musela som ich zapisovat do zosita. Medzi prvymi slovami mal slovo -had. Do polroka rozpraval normalne. Odplienkovanie sa podarilo az v 4. rokoch. Syn je sikovny, ale ma poruchy ucenia a pozornosti. Takze nieco sa tam mozno neskor vyskytne. Urcite navstiv logopedikcu a psychologicku.

mizoko
29. aug 2025
@evkatk

@evkatk to zase preháňas. Moja dcéra sa hádzala o zem od zlosti až mostík robila ale žiadne poruchy ani zaostalosť nemá. Zase netrep. Je to normálne obdobie vzdoru na štýl - kto z koho! Ty zaostalosť!

evkatk
29. aug 2025

Dieťa sa nemôže iba tak od zlosti hádzať o zem. Ako môže mať dieťa v útlom veku takú zlosť, že sa až hádže o zem? Čo podmieňuje nezvládanie nervovej sústavy malého dieťaťa na prejavy zlosti? Ak to nie je duševná porucha, potom je to totálne zanedbaná výchova a dieťa nepozná mantinely, v ktorých sa môže pohybovať. Všetko sa mu od malička povoľuje a ak niečo sa mu nevyhovie, nervy to nezvládnu. Čo je to obdobie vzdoru? Také obdobie medicínsky popísané nie je, ako diagnóza neexistuje, je to len výhovorka rodičov, čo zanedbali výchovu a keď si dieťa začne uvedomovať, že môže aj hysterickým výstupom niečo dosiahnuť, tak to robí a rodič to znova toleruje. Nervové prejavy zlosti sú buď psychická porucha alebo hysterické správanie na dosiahnutie toho, čo si zaumienilo. Mne ani jedno dieťa také prejavy nemalo a nemali ich ani vnúčatá ani nikto v blízkej rodine. Hádzanie sa o zem, nekontrolované vrieskanie, kopanie a podobne je v prípade zdravého dieťaťa hysterické správanie tolerované blízkymi. V neskoršom veku sa to bude prejavovať v inej forme ako odvrávanie, odmietanie poslušnosti, ignorácia rodičov, búchanie dverami alebo odchod z domu bez povolenia,... Nie je to žiadne normálne obdobie. Neviem, čo myslíš pod "Ty zaostalosť", ale ja mám niekoľko ukončených VŠ a tri doktoráty. Keďže som roky pracovala aj s deťmi, mnoho z tejto oblasti som naštudovala. Ak si myslíš, že tvoja poznámka je na mieste, znamená to, že máš ukončených viac VŠ ako ja a máš viac doktorátov, alebo si totálne blbá.

danielahamar
29. aug 2025
@evkatk

Dieťa sa nemôže iba tak od zlosti hádzať o zem. Ako môže mať dieťa v útlom veku takú zlosť, že sa až hádže o zem? Čo podmieňuje nezvládanie nervovej sústavy malého dieťaťa na prejavy zlosti? Ak to nie je duševná porucha, potom je to totálne zanedbaná výchova a dieťa nepozná mantinely, v ktorých sa môže pohybovať. Všetko sa mu od malička povoľuje a ak niečo sa mu nevyhovie, nervy to nezvládnu. Čo je to obdobie vzdoru? Také obdobie medicínsky popísané nie je, ako diagnóza neexistuje, je to len výhovorka rodičov, čo zanedbali výchovu a keď si dieťa začne uvedomovať, že môže aj hysterickým výstupom niečo dosiahnuť, tak to robí a rodič to znova toleruje. Nervové prejavy zlosti sú buď psychická porucha alebo hysterické správanie na dosiahnutie toho, čo si zaumienilo. Mne ani jedno dieťa také prejavy nemalo a nemali ich ani vnúčatá ani nikto v blízkej rodine. Hádzanie sa o zem, nekontrolované vrieskanie, kopanie a podobne je v prípade zdravého dieťaťa hysterické správanie tolerované blízkymi. V neskoršom veku sa to bude prejavovať v inej forme ako odvrávanie, odmietanie poslušnosti, ignorácia rodičov, búchanie dverami alebo odchod z domu bez povolenia,... Nie je to žiadne normálne obdobie. Neviem, čo myslíš pod "Ty zaostalosť", ale ja mám niekoľko ukončených VŠ a tri doktoráty. Keďže som roky pracovala aj s deťmi, mnoho z tejto oblasti som naštudovala. Ak si myslíš, že tvoja poznámka je na mieste, znamená to, že máš ukončených viac VŠ ako ja a máš viac doktorátov, alebo si totálne blbá.

@evkatk už som sa naplasila, že si obyčajná mama, alebo stará mama. Odlahlo mi, si iba vysoko vzdelaná a máš proste iné zmýšľanie.