icon

Moje dieťa sa začalo v škôlke pocikávať

demartka
11. sep 2013

Drobec má tri roky,prvý týždeň v škôlke spal-zaspal cca o 14 00,čiže spal asi 20-30 minút,nepocikal sa.Tento týždeň už ráno neplakal,v pondelok som ho brala naobed k lekárovi na prehliadku a od včera to začalo.Považovala som to za náhodu.Doma nespáva,plienku nemá od 18 mesiacov ani cez deň,ani v noci.Na wc chodí bez pýtania,sám.Keď som sa ho pýtala,prečo sa pocikal,smial sa-bude bábätko,dajú mu plienku...musíš sa vypýtať-idem cikať,vieš,pani učiteľka povedala,že nepôjdem zas...z toho som usúdila,že nevedel zaspať a bol cikať a keď sa pýtal znova,tak ho nepustili.Dnes som ich slušne poprosila,že ak bude v posteli a povie,že potrebuje ísť,nech ho pustia.Vraj si dieťa vymýšĺa,chodia cikať aj z lehátka...Dnes mi p.uč.podala plachtu na chodbe plnej rodičov s poznámkou-bol cikať 3krát,prines mu plienku..A to ja odmietam-mám ho po vyše roku znova naučiť,že sa ciká do plienky?Zaráža ma tiež,že dieťa,ktoré nezaspí,musí ležať 2 a pol hodiny-do pol tretej.Prečo nemôže povedzme po hodine vstať a ticho sa hrať vedĺa-v herni oddelenej zasúvacími dverami? Ak sa to nezlepší a jemu sa to fakt páči,že mu povedali,že dostane plienku,som rozhodnutá brať ho naobed domov,aj keď to bude problematické.Máte nejaké skúsenosti?Ďakujem

stanka02
12. sep 2013

@sasiolik paci sa mi tvoj nazor. Ja s pani ucitelkami suhlasim, ze deticky treba viest, dat ich spinkat atd. Som rada, ze mame skolku a , ze sa aj o mojho drobca staraju. Vsak keby pani ucitelka chodila v triede s 25 detickami s kazdym inokedy cikat, tak by sa jej ostatnych 10 pocikalo, ono to takto funguje na zaciatku pokial sa deticky neosmelia a nenaucia sa sami co a ako. Moj drobec ma uz 1 rok skolky za sebou a dost sa mi nepaci nazor tu v diskusii, ze ucitelky deticky vyhodia na ihrisko a maju pokoj. Tie ucitelky tam stale na nich davaju pozor a stale maju za ne zodpovednost, ani raz sa mi nestalo, ze by som nasla deticky na ihrisku bez zaujmu uciteliek.
Mamicky trosku si vstupte do svedomia. Snad nechcete mat zo svojich deticiek rozmaznanych sopliakov, ktory si budu robit doma a vsade kde pridu co budu chciet. Ja mam svojho maleho velmi rada, no poriadok musi byt. Len pre zaujimavost, este stale ho kojim.

ginger_fox
12. sep 2013

@sasiolik snazim sa Tvoj text citat z 13:33 citat s nadhladom, ale teda vobec mi to nejde. Aspon mam to stastie, ze moje poobede nespave dieta ma vo vyjadrovani a v spravani kultivovanejsiu pani ucitelku

sasiolik
12. sep 2013

to nie je o mojom sposobe vyjadrovania, to je o tom, ze 80% mamiciek pichne deti do skolky na cely bozi den... a medzitym si pisu na konikovi, ake su ucitelky kravy, neschopacky, co vsetko robia zle... ale deti im zveria v pohodicke bez mihnutia oka... a rozculuje ma to o to viac, ze moja mamka je ucitelka, ma 2-3 rocne deti, rozhodne nepije kavicku, pretoze v jednom kuse nosi nejake zhruba 10-15 kilove dieta, ktore place za mamou... vacsina malinkych deti sa sama nenapije,nenaje, kazdmu treba utriet ritku, prezliect, obliect, vyzliect... je ich tam 24... huci asi 18... cely den odpovedas na otazku kde je mama, tato, brat, sestra a uistujes tie malinke deti, ako uz idu... a bbude to trvat tak do aprila... potom si zvyknu... alebo aj nie...
@aliza

aliza
12. sep 2013

@katfan ale preco nerespektovat potreby dietata? ked dieta nechce spat, tak co s nim? donutit ho nasilim je podla teba spravne a vychovne? moje dieta by si proste nedonutila...ani jedno. Syn chodil na par hodin do skolky uz od 15.m., bol tam cez obed, ked ostatne deti spali a on ani raz za pol roka! uspavali deticky na rukach, ziadne nasilie....aj dudlik mal a aj tak nezaspal. Dcera detto...a matka som teda dost prisna, mame pravidla, ktore sa dodrzuju, mame hranice....ale tu sa ich donutit nedalo a uprimne, ani nevidim dovod robit taky cirkus okolo obednajsieho spanku.... 😖

katfan
12. sep 2013

stanka@sasiolik absolútny súhlas

juliana77
12. sep 2013

@aliza Ani náhodou by som neporovnávala zahraničie, a ak chceš tak to by sme museli začať od myslenia a nie od škôlok. Dvadsať rokov dozadu sa nepamätám, že by niekedy mamičky nosiace deti do škôlok preberali takúto fakt volovinu, sú deti, ktoré skôlku milujú a sú deti, ktoré neznesú škôlku a ani školu. A skutočne nie je nič lepšie, ako stavať vlastné dieťa do úlohy predátora a nebodaj konfrontovať učiteľku, prečo nepustila jeho dieťa cikať.

Zrejme väčšina mamičiek čo tu píše určite patrila k deťom, ktoré svojich rodičov rešpektovali, no pri takomto prístupe k vlastným deťom zabudnite, že sa toho dočkáte pri vlastných deťoch.

@katrinka8 Ak vieš nájsť kompromis s desiatimi deťmi a dvadsiatimi rodičmi, typu, Môje dieťa si praje v školke toto...., tak potom si niečo viac ako smrteľník.

Ja už len čakám, kto tu začne diskusie, v ktorej prebereme nezmyselnosť chodenia detí na ôsmu do školy, na dlžku prestávok, a pod. No toto k tomu speje.

Chcete niekoho presvedčiť o tom, že vaše trojročné deti sú iné ako tie pred xx rokmi, a že vaše deti nemusia, lebo vy si to želáte? Riešenie Operka, ako to tu bolo spomínané.

sasiolik
12. sep 2013

@aliza tazko povedat... v skolke mojej mami sa proste tie deti nemaju kde hrat... budili by ostatne deticky, nech by robili cokolvek... je to proste vec nazoru a ja ako dcera ucitelky si ich urcite zastanem, bo viem, ako to tam vyzera, ked odidu a kym pridu rodicia...

aliza
12. sep 2013

@stanka02 a co ked ho kojis? to som trosku nepochopila, nic v zlom...preco si myslis, ze ak dieta nebude v skolke spat, tak bude nevychovane a rozmaznane? to tu uz necitam prvykrat...a zasnem, ake predstavy o vychove a vychovanom dietati to tu mate....dieta, ktore na povel naobed spi, je dobre a vychovane a dieta, ktore nespi, je rozmaznany, nevychovany sopliak? toto si vazne myslite? 😨 smutne...moje deti si doma nerobia co chcu a preto to nerobia ani v skolke, jednoduche. Obednajsi spanok nema nic s dobrou vychovou! trosku si to pletiete s absolutnou autoritou....ked dospelak vymysli nieco, co deti bez rozdielu musia urobit, bez ohladu na to, ci je to pre to dieta naozaj potrebne a nevyhnutne. Obednajsi spanok nevyhnutny nie je....zalezi na kazdom dietati.

juliana77
12. sep 2013

@sonagolisova Mne celé toto rozhorčenie sa nad cikaním a necikaním pripadá, že niekto už asi nemá ani problémy.

ako písala @kucerka72 , takto nejak funguje režim detí, v dva a pol hodinovom spaní je zarátané šuchmavé obliekanie a vyzliekanie detí. A to že deti nemajú problém skúšať trpezlivosť dospelých nie je predsa nič nové a aj pani učiteľka má len jedny nervy a musí ukázať deťom kde sú hranice. Ja tu nevidím problém v deťoch a v cikaní, ale problém tu majú niektoré mamičky.

juliana77
12. sep 2013

@aliza ty chceš zmeniť niečo , čo funguje možno už viac ako 50 rokov. Navrhni tie zmeny Vášmu riaditeľovi-lke v škôlke, ale budú musieť zobrať ešte jednu silu navyše, ktorá sa bude venovať deťom, rodičia ktorých si neželajú aby ich dieťa nebolo traumatizované a v škôlke nespalo, a môžeš tou silou byť ty. 😉

stanka02
12. sep 2013

Teraz nechcu Vase deti spat a ziadate od uciteliek, aby im urobili specialny program, preto, ze ste ich doma nevideli k tomu aby spali. Ked pojdu do ZS a nebudu chciet sediet v lavici, tak zase bude zla ucitelka, ze im nedovoli behat. Ozaj by bolo dobre pre taketo mamicky vratit sa na matersku, alebo si zaplatit opatrovatelku, ktora by skakala, ako bude mamicka a deticky piskat.

katfan
12. sep 2013

aliza@nevravím,že sa majú donútit spať,len musia pochopiť,že tú hodinku musia proste ležať,aby nerušili deti,ktoré spať chcú a potrebujú.to nie je nerešpektovanie potrieb dieťaťa.a neviem si predstavit,že v školke s 25 detmi by učitelka uspávala deti na rukách.a vacsina 3 ročných detí obednajší odpočinok,nevravím spánok,rozhodne potrebuje.a už vobec tu nepropagujem žiadne násilie,ja pracujem s deťmi a dokážem ich presvedčiť,aby si do postieľok ľahli aj bez použitia nejakého "násilia".

aliza
12. sep 2013

@juliana77 jasne, najlepsie je zautocit, ze? ak to nerobite ako my, tak vase deti si vas nebudu vazit, bodka! 😒 velmi nezrely nazor, prepac. Akoze ak deti nebudu spavat a cikat podla nasich predstav, tak nebudu mat respekt? to si chcela napisat? a vies o tom, ze respektu sa deti ucia od rodicov? ako sa my spravame jeden k druhemu, k sebe samym, tak sa budu spravat aj nase deti. Darmo cakat, ze ak sa doma rodicia vkuse hadaju a urazaju, ak su neustale problemy so svokrami, ktore nevesty castuju tymi najuzasnejsimi nadavkami....ked matky nazyvaju druhe matky sebrankou, cize bez akehokolvek respektu, ked zeny nemaju k sebe ziaden respekt a nechaju svojich muzov s nimi zametat a ich ponizovat....tazko cakat, ze sa takto dieta nauci respektu len na zaklade povinneho posluchania v skolke 😕 ....to je proste hlupost. Vies, je velky rozdiel, ci dieta vie respektovat na zaklade prirodzeneho prikladu zo svojho okolia alebo ci dieta poslucha len na zaklade strachu z autority, z trestu a pod.

kaja73
12. sep 2013

@stanka02 lezat sa da nanutit ,ale spat nie. 😉
v skole sedi 6 rocne dieta max 45 minut a potom moze behat, v skolke musi lezat 3 rocne dieta vyse 2 h v kuse.
Moj starsi nespaval cez den od 18m a v skolke musel lezat 4 roky vyse 2 hodin denne a cumiet na plafon.
Zvladol to,ale naco to bolo dobre? Mohol si radsej pozerat knizky,ci stavat puzzle.
Mladsi prestal spavat v 3,2 roku a uz sa tesim na jeho cumaky na plafon-zatial mu to nehrozi-chodi len 3 krat do tydzna na doobedie-cely rok tak bude chodit.
Pevne dufam ze nebude musiet cumiet na plafon-ale asi bude musiet. 🙄
Ozaj v tom nevidim vyznam. To sa neda porovnvata so sedenim v lavice 45 minut u 6 a viac rocnych deti.

stanka02
12. sep 2013

@aliza vies pokial chces svoje dieta zaclenit do spolocnosti, tak by malo tu spolocnost akceptovat, malokedy sa stava, ze spolocnost bude akceptovat jeho ako jednotlivca. To by si musela byt velmi bohata, alebo tvoje dita velmi specialne. A co som myslela tym, ze ho koji? Zlatko len to, ze mam svoje dieta velmi rada a mam s nim velmi dobry rodicovsky vztah. No dokazem si aj priznat, ked moje dieta neposlucha a nerobi veci spravne. Ked ta tvoje dieta doma poslucha neznamena to, ze poslucha aj ostatnych, ked tam nie si a snad nechces, aby jeho posluchali ucitelky, to je trosku skoro nie?

aliza
12. sep 2013

@juliana77 ja nemam co menit, nastastie sa to mojich deti netyka .. ja som sa len snazila podat iny nazor....ze su aj deti, ktore neobed v 3.rokoch nespia, ze je normalne, ak novacik v skolke sa casto pyta na zachod alebo aj pocika a ze sa to inde vo svete da v pohode riesit bez toho, aby sa dieta ponizovalo alebo nutilo do niecoho za kazdu cenu.....

ginger_fox
12. sep 2013

@stanka02 hyperbolizujes. Nikto od uciteliek nechce aby nespavym detom vytvarali specialny program. Asi si si nevsimla, ze ludske bytosti maju roznu potrebu spanku, riesia to mamicky tu na MK prakticky od narodenia dietata a predstav si, ze tato potreba spanku nie je standardne rovnaka ani u skolkarov. Sama mam dvoch bratov, ktorých potreba spanku od narodenia bola rozdielna o 4 hodiny denne a trvalo to az do puberty. Este za sociku si namiesto poobedneho spanku kresieval v triede. Jedna vec je naucit deti akceptovat pravidla a respektovat prirodzenu autoritu pedagoga a druha potlacat jeho fyziologicke potreby, ktore ma geneticky dane.

aliza
12. sep 2013

@stanka02 pokial chcem dieta zaclenit do spolocnosti? a co myslis, ze zijem na lazoch, ci co? 😕 dcera ma uz 8, uz 5 rokov sa zaclenuje do spolocnosti a ver, ze nebol s nou jeden jediny problem! ani raz. Prve naopak, len same chvaly....poslucha tak isto, ako aj doma. Asi preto, ze som ju nevychovavala autoritativne stylom, ze bud bude podla mna alebo hned leti ruka a tresty. Bola vychovavana s respektom, vie, co moze a co nemoze....vie, ze hranice sa neprekracuju....a uz ani neskusa. Syna vediem takisto, ale neodvazujem sa tvrdit, ci bude taky isty vysledok, je este maly a nechcem robit predcasne uzavery, i ked problemy s nim doteraz tiez neboli....A zlatko, chces povedat, ze ten, kto nedojci, nema svoje dieta rad a nema s nim dobry rodicovsky vztah? 😨 Pre teba je dojcenie zaruka dobrej vychovy, lasky a vztahu? hm, velmi odvazne....

stanka02
12. sep 2013

@aliza ja som vyjadrila svoj nazor, ty mas tiez pravo na svoj. Vidim, ze ta moj nazor dost rozculil a dost penis. To, ze niekoho dieta respektuje neznamena, ze dieta dostava. Svoje dieta netlciem, no nemienim sa ho zastavat v pripade, ze to je neopodstatnene. Je to dieta, kazde sem tam skusa, no sme tu na to aby sme mu ukazali co je psravne. Podla mna by mali deti v skolke spat, ked nechcu spat, tak nech lezia. Co je na tom, ze lezia, vsak tam ide o oddych a oddychujes aj pocas kludneho lezania, nie iba ked spis. Nesuhlasim s tym aby sa deti, ktore nespia mohli hrat, vsak to co by tam bolo. Verim tomu, ze by sa k nim postupne pridali dalsie deti a nespal by tam nikto. Deticky by boli bvycerpane a podrazdene. Poznam kopu deticiek, pocnuc mojho, ktore du podrazdene, ked nespia poobede.

abbey1
12. sep 2013

Tu sa človek fakt zabaví. Ja neverím, že v dnešnej dobe sa nájdu mamičky, ktoré majú pocit, že začlenenie do spoločnosti súvisí so stádovitosťou a prispôsobovaní sa akýmkoľvek pravidlám len preto, že fungujú xy rokov. Fungujkú ako fungujú.
Celé je to o tom, či je škôlka a učiteľky ochotné urobiť trošku viac. Sú škôlky, kde to funguje, lebo je vôľa. Je tam možnosť popiludnajšiehi nespinkania, nosiť si stravu z domu a podobne. Lenže to je o ľuďoch.
Nečudujem sa však, že to ide zťažka, keďže mnoho mamín má pocit, že dieťa má byť malá cvičená opica.
Keď tak úžasne fungovali staré škôlky a školy, ako to, že je vôkol nás podľa vás toľko nevychovaným mladých ľudí?

Moja staršia nikdy nechodila do škôlky na viac ako 3-4 hod, menšia ešte nechodí. Našťastie mám prácu, kde nemusím byť 8hod denne a môžem sa naplno venovať svojim deťom. Nespávali obe ca od 2 rokov, prípadne podľa potreby. A ano, dokážu celý deň fungovať a nie, staršia pubertiačka nám po hlave nikdy neskákala a nemáme s ňou žiadne problémy my ani učitelia.

A osobne teda v práci nekávičkujem. Celý čas sa musím a chcem naplno venovať klientovi. Učiteľka má na prípravu využívať čas mimo práce s deťmi a nie počas ich spánku. Preto majú i iný pracovnú dobu delenú na prácu priamo s deťmi a prípravu a administratívu.
A aj v škole na prvom stupni má väčšina tried v triede koberec, kde dieťa, ktoré potrebuje odpočínok, či zmeniť aktivitu, môže chvíľku zrelaxovať.
Naozaj som prekvapená názormi na výchovu a režinmovanie všetkého a všade.

tatiana1985
12. sep 2013

AJ TAK SI MYSLIM ze ta ktora napisala aby som 3rocnemu dietatu dala cez obednajsi spanok knihu je mimo temy... a totalne nevie na co vlastne dieta ma v skolke lezat/spat .... ale to je tu vseobecne na konovi klasika... vy mudre zeny na materksej,kt.to uz prerasta doma cez hlavu a neviete sa ozvat v real.,skutocnom zivote...sa tu musite ako teliatka ozyyyyvat..a bucat..a o teme nic neviete 😝 😝 😝

katinam
12. sep 2013

@wadja predstav si, ze ano, ja som mala specialnu opateru v skolke. Kedze som v skolke nikdy nezaspala, sedela som s ucitelkami, kym ostatne deti spali, a samozrejme pocuvala vsetky klebety, tak moja mamina vedela o vsetkom, co sa v meste udialo 😀 A s mojou drahou ucitelkou zo skolky sa doteraz stretavam a spominame na krasne casy. Vsetko sa da, ked sa chce.

tinika
12. sep 2013

@aliza vyhodia na ihrisko? si ma pobavila? to aj ty vyhodis dieta na ihrisko? ved za takym treba behat, dozerat, aby si neublizilo, nebili sa a nahodou neuslo z ihriska

tinika
12. sep 2013

@sonagolisova moj bol 2 mesiace v jasliach sukromnych, raz taky spečeny zadok mal jak za cely zivot nie poriadne ani neutrety, bezne nemal na bodynku pozapinane vsetky cvočky on mal aspon plienku ale kamoskyna nie a ani gatky jej nedali tak sa jej to zaryvalo, bezne je ze deti idu von a nemaju poriadne vsetko oblečene a fuka na nich tkaze ani v sukrl. skolkach to nie je lepsie

tinika
12. sep 2013

@kaja73 v ktorej skole mozu deti behat cez prestavku? lebo na nas stale kričali aby sme po chodbe nebehali jedine poobede na dvore

vroni
12. sep 2013

@tatiana1985, no, hlavne ze ty vies. "Nase" ucitelky v skolke davali v pohode detom knihy (isteze obrazkove), kreslit a podobne. Nie NAMIESTO oddychu, ale v pripade, ze pocas "povinneho" oddychu (cca 20-30 minut) nezaspali. Asi to tiez boli blbe matere z konika, co nevedia otvorit hubu, len netusim, co potom robili v tej skolke a preco sa na pedagogicke metody a postupy nechodili pytat teba. Nie som na materskej, nema mi co prerastat cez hlavu a vela ludi by aj potesilo, keby som sa bala ozvat 😝 ,ale fascinuje ma, co za slovna zumpa je prave v prispevkoch od uciteliek. Ani jedna neucitelka nenapisala, ze vsetky ucitelky su blbe (ako ze ani nie su), len ucitelky sa zhodli, ze rodicia (alebo minimalne matky) su blbi. To nepotrebuje dalsi komentar.

tatiana1985
12. sep 2013

@vroni a kto mi vcera napisal ci som hnila ucitelka???!!!! "mudra"matka tu!!! a ze ucitelka pouzila slovo zumpa?to ako ucitelka nemoze povedat ani slovo HOVNO,lebo je ucka???to si kde nabrala, odkial mas tieto svoje mudrosti?

tatiana1985
12. sep 2013

a o spani/lezani deti pocas odpocinku v skolke sa budem bavit s UCITELKAMI... nie so zakomplexovanymi matkami,kt.nemaju sajnu..a to je polovica z vas tu v tejto diskusii

vroni
12. sep 2013

@tatiana1985, nauc sa poriadne citat, nebudes si musliet domyslat nieco, co nikde napisane nebolo. Hlupane sa najdu na oboch stranach barikady, ale kym budes chciet zostat s ucitelkou, asi budes nutena komunikovat aj s nizsimi formami zivota, ktore si hovoria rodicia a nie len s ucitelkami.

carodejnica
12. sep 2013

Už se perou? 😅 Bože baby sa upokojte trocha, fakt ako kurník.

@demartka mne sa tiež dcérka začala pocikávať po nástupe do škôlky, mala 2,5 rôčka..., bolo to určite stresom z odlúčenia, riešili sme to spolu s učiteľkou, bola veľmi milá... dohodli sme sa na plienke na určitý čas, aby nebola vystavená stresu, že sa zase pocikala... neboj sa späť už nepôjde, nepoznám zdravého dospelého s plienkou, a tak aj bolo.... prešlo to samé za pár týždňov, myslím že to boli cca 3 týždne... u nás v škôlke deti nemusia spať, ale aby odpočívali, je to zhruba od 12tej do pol druhej... 🙂