Môže škôlka nútiť dieťa na popoludňajší spánok?
Riesil niekto nutenie skolkou do poobedneho spanku? Existuje nejaka opora v zakone, podla ktorej by skolka mala ponuknut alternativny oddychovy program?
@mondolina kuchárka je v kuchyni a upratovačka nie je na triede...aj tak neviem o čom točíš, nikdy si nerobila učiteľku v MŠ,inak by si vedela ako systém funguje...mne upratovačka nechodí ani pomáhať s deťmi, mám predškolákov, keby som si vonku zlomila ruku, počas cúvania, lebo som sama s 22 deťmi.... môžem dúfať v nejakého okoloidúceho...tam tiež nie je ani kuchárka ani upratovačka 🙈
Podla mna by si si mala isť vyskusať robiť učitelku hoci aj na týžden. 20 deti bude ležať/spať a male chudatko, napríklad tvoje sa pôjde hrať.
A ostatní povedia, že ani oni nebudú spať a chcu sa hrať tiež. Naozaj obdiv u učiteliek, ktoré sú pol dna s 20-25 detmi a znášajú vrtochy rodicov.
Pred spánkom ho vezmi domov a možeš mu robiť program ty 🙂
@mondolina aha, takže vlastne si už vyštudovaná učiteľka,lebo tvoje dieťa chodilo do škôlky 😂😂, ešte čo všetko vieš? Podľa mňa by si aj kuchárku v tej kuchyni mohla robiť, čo tam po výučnom liste.. veď každý deň varíš obed 👍 alebo si psychologička keď už hodnotíš aj moje vyjadrovanie?
Všetky, ktoré sa ohanate tým, že nespokojné matky môžu dať deti do súkromnej škôlky si uvedomte, že tá štátna sa platí z daní všetkých a preto ju môžete mať skoro bezplatne. Takže v momente, keď nebudú tie nespokojné matky musieť platiť dane, aby mohli tie bezplatné škôlky fungovať, tak určite veľmi rady pôjdu do škôlky súkromnej. Tieto "zadarmenko" služby, ktoré štát poskytuje, sa platia z peňazí všetkých a preto je absolútne v poriadku, aby rodičia mohli do toho hovoriť. Dokonca tieto služby sú vnucovane povinnosťou. Väčšina požiadaviek rodičov je absolútne v poriadku, vyťahujete zbytočné extrémy. Skostnatele je myslenie veľkej časti škôlok, nie myslenie rodičov. A veci sa naozaj dajú robiť aj inak a lepšie. Zosmiešňovať matky, ktoré chcú lepšiu stravu, lepší program, lepší individuálny prístup, je fakt úbohé.
@akvi a akú máš predstavu? ako by si teda riešila tuto mamičku? Prijala by si jednu pani učitelku do každej triedy na 2h denne, k tým čo nespia?
Neviem, preco tu zas vsetky pisu, ze chces pre dieta iny program akoby tvoje dieta sa malo jedine hrat a ostatne nan museli smutne pozerat a lezat. Malo by byt normalne, ze deti, co do nejakeho casu nezaspia, ucitelka potichu vyvedie zo spalnicky a dovoli im si kreslit alebo listovat v knizke. Bohuzial, na Slovensku sa nemas na co odvolat, tu o tom rozhoduju ucitelky, vacsina chce mat pokoj co najdlhsie. Staci pozriet napr. do Ciech, kde to mas v oficialnych odporucaniach, ze nemozu nutit dieta oddychovat viac ako 30 minut a tusim ani lezat, ked nechce. Ak to v CR skolka nedodrzuje, mozes sa obratit na skolsku inspekciu a skolka musi zmenit pristup. My sme to riesili, pretoze u nas nutili deti (4-5 rokov) lezat 2 a pol hodiny v tichu a bez pohnutia, nesmeli mat ani hracku, ani svoj vankusik, nic. Zmenili sme skolku. To nie je nijaky vymysel modernych matiek, su deti, ktore proste nespia a tak dlhy cas lezat bez pohybu a zvuku je pre nich trapenie.
@bellaa3007 opisala som v predchádzajúcom komentári, ako to fungovalo v jednej škôlke.
@kuggis škoda, že si domýšľaš vlastné závery a nič o mne nevieš. Také typické učiteľské vztahovacne správanie tu ukazujes.
@akvi napríklad , že niektoré učiteľky sa musia len prispôsobiť, nemôžu meniť proti vôli ostatných školský vzdelávací program a školský poriadok.. napríklad v jednej škôlke by sa našlo 5 báb ktoré, chcú zmenu a 4 ktoré nechcú ( jedna z nich riaditeľka)? Za to je vhodné sa o nich vyjadrovať ako o lenivých? Že im vyhovuje, že deti ležia na posteliach a majú pokoj a sú pohodlné? Celkovo nevidíš z jednej návštevy škôlky do problematiky...ale súdiš
@kuggis nikoho nesudim, nevkladaj mi do úst niečo, čo nie je pravda a len si to domýšľaš. Ak 4 učiteľky si myslia jedno a riaditeľka niečo iné, tak stále sa dá spraviť veľa, existuje zriaďovateľ, predpokladám, že aj nejaká rodičovská rada a v normálnej spoločnosti sa o veciach diskutuje. Zase mi nehovor, že len držíte ústa a ticho trpíte niečo, čo by ste chceli robiť inak. Ak sa nedokážete ozvať, tak to je váš problém a nemá to nič spoločné s tým, o čom je táto debata.
Ale jaka burka zas ohladom skolkarskeho spánku 🤭 typicky konik, nezaprie sa. Ved autorka temy chcela vediet, ci to ma oporu v zakone, lebo jej dietatu proste spanok nevyhovuje, nechcela prvoplanovo podkopat cely rezim skolky, obvinit ucitelky z lenivosti a vybojovat pre dieta nejake extra zachadzanie. Nasich predskolakov nutili lezat 2 hodiny, nenutili spat, ale proste lezat, prislo mi to pridlho, po dcerku som chodila o 12.00 a bola som jedina. Pani ucitelky tam boli mlade, aj take pokrokove, no nepomohli si ani ony... Vraj deti co su tam od 7 do 17, ten spanok potrebuju... to verim... a takisto ze ked dovolili dakomu nespat a kreslit si, tak ostatne deti to rusilo a poculi aj tah ceruzky po papieri a nevedeli zaspat. Takze je to urcite pre ucitelky narocne to zladit.
@akvi konecne to tu niekto napisal. Skolka nie je zadarmo, je platena z nasich dani. Je preto uplne ok chciet lepsi program, jedlo a pod. Napr. ja som za to, aby tam boli stale 2 ucitelky resp. nejaka asistentka. Mohli by sa detom venovat individualnejsie. Rodicia by mali tlacit na vedenie/stat, aby skolky fungovali lepsie. Preco sa napr. nenavysia dotacie na dalsiu ucitelku? Aha, to by sa potom tolko nemohlo kradnut... Ale ked rodicia o lepsie podmienky pre svoje deti ani sami nestoja a toho, kto chce nieco lepsie pre svoje dieta, maju na smiech, tak co potom chceme. Rovnako to ma fungovat v zdravotnictve a inych oblastiach. Nechajme si lietat holuby po inkubatoroch, ved co by sme este nechceli, ved tam predsa neprsi
@akvi učiteľky počas odpočinku nemajú žiadny kľud s vyloženými nohami a kávičkou v ruke ako si to tu poniektoré predstavujú. Ale to ten, čo tam nikdy nebol celý deň, nemôže ani tušiť a potom má úplne skreslené predstavy o fungovaní učiteliek v škôlke. Učiteľka robí počas oddychu detí agendu, kopec administratívy, ktoré musí vyplniť v niektorých prípadoch aj dvojito. Chystá materiál na poobednú činnosť a pritom neustále napomína deti, ktoré rušia spiace deti. Nesmie sa vzďaľovať do inej miestnosti a odtiaľ pozorovať deti, triedy tak ani často nie sú stavané. Takú miestnosť pre učiteľky s priezorom som zažila naposledy ešte keď som ja chodila do škôlky, teraz v renovovanej tej istej škôlke som už takú miestnosť nevidela. Učiteľka, hlavne tá na rannej má stále čo robiť, nezastaví sa, nemá ísť kedy ani poriadne na záchod, navyše ak je v triede sama. Učiteľky, ktoré majú v triede asistentku, môžu ísť aspoň normálne na záchod. Moja mama sa kvôli tomu v práci ani nemohla v kľude naobedovať. lebo však učiteľka obeduje s deťmi, okolo ktorých musí behať, kŕmiť ich a napomínať.
@autorka škôlka nemôže a ani nenúti deti spať, neviem odkiaľ si to vzala. Dieťa má ležať a nerušiť pri spánku deti, ktoré spia. Zákon takéto ,,hlúposti" samozrejme nerieši. Na to existujú štátny a školský vzdelávací program a školský poriadok danej MŠ. Všetko máš dostupné na internete, nech sa páči, môžeš študovať.
@nafka0483 no a práve preto sa máš právo vyjadrovať k tomu. A chcieť, aby to fungovalo lepšie. Áno, aj cirkev je platená z našich daní a nepáči sa mi to. Ale tam ťa aspoň nik nenúti chodiť. Do škôlky áno. Takže je úplne regulérna požiadavka, aby to tam fungovalo tak, ako je to pre deti najlepšie. A je proste fakt, že pre niektoré deti je utrpenie ležať bez pohnutia a bez slova každý deň dve hodiny. Toto si dovolím prirovnať k mučeniu. A môžeme sa oháňať pravidlami a vyťahovať argumenty, ako sa to nedá inak spraviť.
@lalala94 zdravá strava v MŠ čo to je?Aká je to predstava 🙈?Mali sme deti ktore doma jedli len zdrave veci,sladkosti mali dobreženie zakázané no div sa svete zeleninu si ku chlebu nevzali,sladke jedlo bolo zjedené hned kým zeleninová polievka bola jeden obložený tanier 🙈 Je ťažko vyhovieť hrstke rodicov čo sa doma stravujú zdravo kým ostatné deti sú zvyknuté na obyčajnú stravu.U nas sa vari veľmi dobre je málo jedál čo nezjem naozaj varia pestro a vyvázene.Kysnuté veci robia všetko kuchárky žiadny polotovar aj knedlu 🤤.Poobede na olovrant mávaju aj pečený koláč či robený pribinák (ktorý malo ktoré dieťa zje narozdiel od kupovanéh) Veľa to záleži od veducej jedálne lebo nam sa jedalniček zmenil zmenou veducej. A teda aj tak sa najdu mamičky ktore si najdu niečo na čo by pindali a boli nespokojne,ba by to urobili lepšie 😁
necitam celu debatu, mozno sa k nej este vratim. ja som nespavala ako dieta, ale ucitelky boli zlate a nechali ma (este s jednou babou) hrat sa vedla v miestnosti. museli sme byt potichu, ak sme neboli, tak sme si museli ist naspat lahnut. myslim, ze to bola len ich dobra vola.
moj syn od 2r nespava, celu skolku som ponho chodila na obed a sli sme domov, lebo som mala pocit, ze lezat 2h v posteli a nespat je prenho strateny cas. lenze ja som mala ten luxus, ze som mala cas ponho chodit.
autorka, pozri statny a skolsky vzdelavaci program, tam by som hladala nejaku oporu.
"Odpočinok sa zaraďuje po obede, pričom jeho trvanie závisí od potrieb detí. Ležadlá musia byť zdravotne nezávadné. Minimálne trvanie odpočinku je 30 minút. Odpočinok
v jednotriednej materskej škole, ako aj vo vekovo heterogénnych triedach, sa diferencuje podľa potrieb detí. Nesmie sa narúšať realizáciou krúžkovej činnosti." https://www.minedu.sk/data/att/96d/24534.b6f65c...
autorka, s takym postojom ako mas ty, sa necudujem, ze skolstvo je tam kde je. Produkujete nevychovane deti, ktore nemaju ziadnu mieru prisposobenia sa.
Bližšie informácie o adaptačnom a diagnostickom pobyte sú dostupné na:
Odpočinok (osobitne zdôrazňujeme, nie spánok, pretože odpočinok je širší pojem
a nestotožňuje sa automaticky s pojmom spánok) patrí v materskej škole k formám denných
činností, je ich neoddeliteľnou súčasťou.
V súlade so Štátnym vzdelávacím programom pre predprimárne vzdelávanie v materských
školách – záväzným kurikulárnym dokumentom pre všetky materské školy zaradené v sieti škôl
a školských zariadení ministerstva školstva (a to bez ohľadu na ich zriaďovateľa; teda aj
pre materské školy štátne8 aj súkromné aj cirkevné), sa realizuje po obede, v závislosti
od potrieb detí, s minimálnym trvaním 30 minút každý deň.
Zmyslom odpočinku je regenerácia psychických a fyzických síl detí. Odpočinok sa chápe ako
činnosť, pri ktorej si dieťa uvoľňuje napätie, cíti sa dobre, je spokojné. Uskutočňuje sa
na ležadlách, ktoré musia byť zdravotne nezávadné. Odpoludňajší odpočinok sa postupne
skracuje s pribúdajúcim vekom detí.
Najdlhšie odpočívajú, alebo spia v materskej škole 2 – 3-ročné deti (príp. aj 3 – 4- ročné deti).
U 5 – 6-ročných detí je potrebné citlivo a uvážene pristupovať k jeho uskutočňovaniu. U týchto
detí je vhodné odpočinok prispôsobovať individuálnym potrebám dieťaťa.
@akvi to čo si napísala je síce fajn riešenie no mňa by zaujímalo ako to majú pokryté.Či je to len na uvažení učiteľky alebo je to aj v školskom poriadku.Je to pekné na oko ako sa jedna učiteľka stará o všetkých no čo v prípade že sa niečo stane nejaku dietatu v čase jej neprítomnosti.Kto bude za to dieťa niesť zodpovednosť?Čo sa zapíše do zápisnice? Veľa krat tu nejde o to či učiteľka chce alebo nie ale ak ma na zodpovednosť všetky deti musi ich mať na očiach.Ver mi že ak by sa nieco stalo rodičia učiteľku poženú dobreženie do večerných správ.
spanok povinny nie je, ani si neviem predstavit, ako by ucitelka prinutila dieta spat, ale odpocinok na lezadlach ano, cize dieta lezi, vacsina deti asi aj zaspi, ak by nespali, mohli by pocuvat hudbu, ucitelka im moze citat rozpravku, co sa aj v skolkach deje na zaciatku odpocinku, potom niekotre deti zaspia, tie, ktore nie, mozu lezat, alebo sa nerusene hrat v posteli s nehlucnou hrackou

@lalala94 a z coho v dnesnej dobe to tí rodicia maju platit? A my mame kuchynu spolocnu pre skolku,skolu a DSS plus odtial rozvazaju dochodcom v obci. Cize o tomto nerozhoduju skolkarske mamicky