Môže škôlka nútiť dieťa na popoludňajší spánok?
Riesil niekto nutenie skolkou do poobedneho spanku? Existuje nejaka opora v zakone, podla ktorej by skolka mala ponuknut alternativny oddychovy program?
@hubka51 nerozumiem, čo má byť v školskom poriadku. Vyhláška upravuje to, ako má odpočinok vyzerať a jasne hovorí, že sa má prispôsobiť individuálnym potrebám. Takže škôlka, ktorá to robí tak, ako som opísala, len dodržuje to, čo jej nariaďuje zákon. Nerozumiem, prečo sa robí taká veľká veda z toho, že učiteľka sa dve hodiny nepozerá na spiace deti, ale dovolí si čítať rozprávky nespiacim, resp. sedieť v herni a dohliadať na to, aby nespiace deti nerušili spiace. Naozaj nemusí byť v spálni pri spiacich deťoch. Ono logicky je vlastne oveľa jednoduchšie mať nespiace deti v tej herni, pretože ostatné predsa spia a keď sa zobudia, tak vedia, že majú ísť do herne. A tým pádom sa vyhne učiteľka tomu, že v spálni má deti, ktoré spánok predstierajú, lebo sa boja aj pohnúť, alebo vyrušujú, lebo spať sa im nechce a teda, ležať dve hodiny je naozaj poriadna otrava.
@lucia147852 Ja som napr. velmi rada, ze si deti maju moznost v skolke poobede oddychnut a pospinkat. Aj predskolaci. Moj predskolak doma cez vikend uz nespi ( v podstate od 4.rockov), ale v skolke veru zaspinka. V skole uz veru taka moznost nebude ;)
Ja by som este rada k tomu argumentu, ze treba byt radi, ze stat nam zabezpecuje vzdelavanie deti a je to zadarmo... tak okrem toho, ze sa to teda plati z nasich dani, v Bratislave su take poplatky, ze k tomu "zadarmo" sme si este doplatili za jeden skolsky rok dokopy okolo tisic eur, so stravou cca 1500. V statnej skolke, samozrejme.
@silvike myslím, že nikto neodmieta to, že deti majú oddych/spánok. Ale nie je v poriadku nútiť dve hodiny ležať deti, ktoré spať nepotrebujú. Predstav si to obrátene, že by skolka neumožňovala spánok deťom, ktoré ho potrebujú. To už znie úplne absurdne, že. Lenže opačne je to tiež absurdné. Každému, kto tomu nerozumie odporúčam skúsiť si ľahnúť na dve hodiny a ležať bez pohnutia, bez slova a takto každý jeden deň.
@akvi deti aj plačú.Ja neviem hovorim fakt priklad dieťa plače ideš do spalne dieťa utíšiť.Kym si tam (a nieje to 5min) nieco sa stane dieťatu vedľa ktore je bez dozoru.Čo potom? Môj príspevok bol k tvojmu o MŠ kde si robila seminarnu pracu.Mali taketo rozloženie ukotvene v šk.poriadku?alebo v šk.programe? Ako píšem pokiaľ všetko funguje podľa predstav je to ok no jediny problem a vlačia učiteľku po celom meste či dedine.
@akvi Tak nezijeme v idealnom svete. Ja mam doma tri deti, myslis ze im kazdy kazducky den vyhoviem vsetkym trom co sa tyka napr. jedla ? A kdeze su este ine cinnosti ( TV, vybeh von a pod.) Urcite nie. Si neviem predstavit uplne uplne kazdemu dietatku z 20ks v triede vyhoviet podla jeho individualnych potrieb. Nonsense. Proste naozaj drviva vacsina skolkarov skratka ten oddych este potrebuje, preto je to tak nastavene, tak ti ktori oddych nepotrebuju sa musia prisposobit. Resp. ak je moznost a ochota, personal, peniaze, nech sa paci, nech si to skolka s neoddychujucimi zariadi. Ale ked na to raz nema kapacity aby sa prisposobovala cela trieda 5tim detom co nespia, tak sa musia tí 5ti prisposobit ostatnym co oddychovat chcu. A neviem, ja si tiez pamatam zo skolky ako sme lezali, a ked nebola ucka v triede tak sme skakali po postielkach, ked prisla, sup pod paplon alebo sme sa hrali ( ocami, ruckami) so susednym spoluziakom....proste bola to zabava, mozno aj nuda, ale aj zabava...v kazdom pripade ziadna trauma. Ale tak, to su moje spomienky. Mozno niekto ma z toho "spania" v skolke vyslovene traumu. Ale asi najviac zalezi od ucitelky, ako tym detom vie ten oddych sprostredkovat. Ked je dobra, empaticka a vynaliezava, kreativna, tak verim ze to nejako zariadi aby ten oddychovy cas bol aspon pre 99% detí fakt oddych, regeneracia a pohoda, skludnenie, co urcite nie je na skodu.
@akvi ano chodia ale poväčinou chodia spolu alebo tam stale niekto je.Ja nehovorim že stať nemože. Stojim si za svojim že na papieri veľa vecí vyzerá super no realita je veľakrát iná.Ja budem radšej za tu hnusnu,lenivú učiteľku ktorá nechce Jankovi dať"robotu" lebo nechce spať kym všetky deti spia akoby som mala mat výčitky že si Janko zlomil ruku lebo....
Nikto ich spat nenuti. Vola sa to odpocinok. Lezi v postielke a samozrekme potichu, aby nebudil ostatnych. Ak si nezelate, aby vase dieta muselo lezat, ked nechce, mozte si ho brat domov o 12tej. Taky je skolsky poriadok a predpokladam, ze ste ho v septembri podpisovali
Zo zákona musia tie deti oddychovať
V súlade so Štátnym vzdelávacím programom pre predprimárne vzdelávanie v materských školách – záväzným kurikulárnym dokumentom pre všetky materské školy zaradené v sieti škôl a školských zariadení ministerstva školstva (a to bez ohľadu na ich zriaďovateľa; teda aj pre materské školy štátne9 aj súkromné aj cirkevné), sa realizuje po obede, v závislosti od potrieb detí, s minimálnym trvaním 30 minút každý deň. Zmyslom odpočinku je regenerácia psychických a fyzických síl detí. Odpočinok sa chápe ako činnosť, pri ktorej si dieťa uvoľňuje napätie, cíti sa dobre, je spokojné. Uskutočňuje sa na ležadlách, ktoré musia byť zdravotne nezávadné. Odpoludňajší odpočinok sa postupne skracuje s pribúdajúcim vekom detí. Najdlhšie odpočívajú, alebo spia v materskej škole 2 – 3-ročné deti (príp. aj 3 – 4- ročné deti).
U 5 – 6-ročných detí je potrebné citlivo a uvážene pristupovať k jeho uskutočňovaniu. U týchto detí je vhodné odpočinok prispôsobovať individuálnym potrebám dieťaťa. Postupne je možné odpočinok zaraďovať v menšom časovom rozsahu, hlavne netrvať na tom, aby každé dieťa zaspalo. Zvyšnú časť odpočinku možno venovať pokojnejším hrám a výchovno-vzdelávacím činnostiam, napr. čítaniu rozprávok, grafomotorickým cvičeniam atď. Ak to priestory materskej školy dovoľujú, môže sa uskutočňovať aj ako odpočinok v relaxačnom kútiku, alebo na primeranej podložke. Závisí to od vzájomnej dohody medzi učiteľkami, rodičmi a deťmi, samozrejme aj od podmienok materskej školy. S mladšími deťmi, vzhľadom na ich zvýšenú potrebu spánku je možné odpočinok uskutočňovať ako spánok na lôžku. Odpočinok vo vekovo heterogénnych triedach sa diferencuje podľa potrieb detí vzhľadom na ich vekové osobitosti a individuálne rozvojové možnosti. Prostredníctvom zaujímavých a príťažlivých hier a hrových činností, ktoré sa realizujú počas odpočinku a po odpočinku, sa deti motivujú k radostnému očakávaniu ďalších aktivít v nasledujúci deň v materskej škole, prípadne si dokončujú aktivity a vlastné produkty z dopoludňajších činností, alebo z predchádzajúcich dní.“ Realizáciu odpočinku detí v materskej škole si upravuje každá materská škola s rešpektovaním vlastných priestorových aj personálnych podmienok. Vo všeobecnosti platí, že žiadne dieťa nemožno nútiť spať, ale každé dieťa, ktoré je do materskej školy prijaté na celodennú výchovu a vzdelávanie, absolvuje aj odpočinok, ako jednu z foriem denných činností. 9Štátnou materskou školou je podľa § 3 písm. a) školského zákona materská škola zriadená orgánom miestnej štátnej správy v školstve (regionálnym úradom školskej správy) alebo orgánom územnej samosprávy (obcou/mestom alebo vyšším územným celkom)
Z tohto mi vyplýva, že nútiť na spánok určite nie.
Aj v rakúsku to je tak. Do 4 rokov musia žiaľ ležať
Mam dieťa v špeciálnej škôlke nakoľko ma svoje diagnozi ..... a tu sú deti co spia deti co idú hneď domov a moja ktorá nespi 🤣 ja som za aby spala ale teda ona sa uspieť stilom že si sadnes na sedačku a ľahne si na teba ... to v škôlke neprichádza v úvahu
Párkrát skúšali moje dieťa uspať no a trosku im tam urobila scénu ako s hororu a skončili s takým niečím.
Dajú ju do herne a tam sa mala hra alebo kuka vláčik tomáš dokým neprídem po ňu
Nečítala som príspevky,ani nebudem,no ak ma Tvoje dieťa problém vydržať ležať v posteli(neverim,ze musi spat,stačí ležať ticho),treba začať pracovať s dieťaťom,nie je to v poriadku. Alebo dat dieťa do škôlky,kde poobede nespia.
Ak by prišlo k tomu, že urobia výnimku a zoberú dve deti vedľa, na druhý deň to nebudú dve deti, ale 10 detí.. Možno v súkromnej im je to jedno, ale príde do školy, kde budú od neho chcieť, aby sedelo 45 minút a pracovalo a tiež sa mu to možno nebude páčiť, čo potom?
A kto by rozhodoval, či dieťa ide spať či nie? Rodič alebo samotné dieťa?
Ako presne ich nútia?
Zatvárajú im oči?
@chrobak7 neviem ako to bolo 30 rokov späť ale teraz sme na spálni 2 na 30-40 detí. Stále ide niekto cikat, smrkat... S najmenšími musí vždy jedna ísť na WC, druhá zostáva sama v spálni s ostatnými. Nehovoriac o tom, koľko malých detí plače a musíme ich hladkať a ukludnovat. Proste neexistuje aby jedna z nás zobrala nespiace deti a išla s nimi vedľa do miestnosti aby mali náhradný program.
Takže autorka toto je realita v štátnych škôlkach. Ak chceš niečo viac, treba si nájsť súkromnú škôlku a priplatiť si samozrejme.
mne syn nespaval od 2 rokov, teda som bola na 1000% presvedcena ze ani v skolke nebude. a prekvapivo pre mna - spal. zakazdym ked v skolke spal a bolo to aj dobre. lebo v skolke bolo tolko aktivit a taky bohaty program, aky som mu ja doma nikdy samozrejme nevymyslela - a teda ked v skolke spal, bol zvysok dna pokojnejsi, oddychnuty a nie, nezaspaval o 23:00.
naopak ak sa stalo, ze v skolke nespal - tak bol preunaveny, prepodnetovany a poobede a vecer boli ovela horsie doma, ako ked v skolke spal.
rezim v skolke a fungovanie je ine, ako doma. takze aj poobedny stav dietata je iny v skolke ako ked je doma
a nenutia ich spat, vola sa to odpocinok, ak nespat, tak lezat (ale vraj vacsina deti zaspi aj tak a medzi prvymi prave tie, o ktorych su mamy presvedcene, ze v skolke isto spat nebudu)
@autorka je tu o tom milon tém, kde sa ženy hádajú, potrebuješ ďalšiu?
Dieta spať nemusi, ale má oddychovať. To je uplne normalne. Pokial je jedna učiteľka, tak sa jednoducho nerozdvoji, aby bola aj s tvojim deckom, aj s ostatnými, ktoré spať ci oddychovať chcú. A tých je teda predpokladám väčšina. Pokial sa ti školka nepáči, nech sa paci, mas možnosť si nájsť takú, ktorá ti bude vyhovovať.
@stanulienkat najlepší komentár a pravdivý a pokorny
A to myslíš ako vážne toto.Ako sorry keď sa ti nepáči tak nechávaj dieťa doma a tam si honechaj hore 24/7. Dieťa v škôlke nikto spať nenúti ale určite mu tiež dobre padne keď si laška a oddýchne si.
@pininka1 tak aké to nieje mozno o tom aby mala matka večer o 7 pokoj, moja dcera keď spi cez deň, je jedno koľko ci 20 minút alebo hodinu. Zaspí potom až okolo 23 - 24 a môžem sa aj na hlavu postaviť.
Moj syn spaval poobede do nastupu do 1.triedy.
Keby to bolo na nom,nespal by vobec. Vraj nechce,nepotrebuje.......ale teda cez vikend to bolo u nas jasne - po obede oddych na lozku. Nemusel spat,len si troska polezkat. A co bolo? Zaspal vzdy!!! A ak by aj nezaspal,aspon sa trocha skludnil. Myslim ze to dietatu vzdy prospeje. V skolke respektujem oddych na lozku. Neviem co je na tom take tyrajuce,ak si ma oddychnut. Ine je to ak je dietatko s diagnozou , ze fakt je problem byt v klude - ale to teda urcite nie je v statnej skolke na cely den.
Budme troska rešpektujúci aj k pravidlam.
@pininka1 na prvej strane pises:
A učiteľkam to vyhovuje asi tak ako matkám ktoré nedajú dieťa na obed spať len aby večer spalo už o 7mej a mali svaty pokoj. Cest vynimkam
Prosim treba si tu zopar veci uvedomit, napr. Ak moj syn poobed spal len 30 min.tak pred 23.00 nezaspal, ked nespal tak spal o 20.00
Dries v praci ako kon, 8,5 hodin, rano vstavas o 6.30 pripravis seba do prace potom dieta, zoberies ho do skolky, bezis do prace a tam aktivne pracujes 8,5 hodin, velakrat cely den ani nejes len, aby sa vsetko stihlo. Potom o 16.30 bezis do skolky, kam na teba ucitelka uz nahnevane kuka, ze tvoje dieta je posledne, kym ona isla do prace na 12.00 deti spali do 14.30-15.00 a 1,5 hodiny sa im musela venovat. Pracovala 4,5 hodiny z toho 3 hodiny odpocivala, je a vycerpana. Predpokladam, ze pred pracou este stihla nejake domace prace, nakup...
V súkromnej skolke sme to mali tak ze vsetci si lahli starsi respektovali mensich a boli ticho..ked mali zaspali starsi isli vedla nieco si potichu robit vyfarbovat a pod..
V statnej na to nie je moznost priestor ani ochota..ucitelka nema kde dat tie deti co nespia aby ostatnych nerusili a hlavne ani nechce..moj syn tym trpel nespal a nemohol sa ani pohnut.male zvykol si vela sme sa bavili aby to chapal ake su moznosti ze su kamosi co musia spat a starsie triedy uz lezali len naozaj chvilu..ale je to trapenie tych deti to je fakt.. ale casom som ich chapala ze nemaju moznosti proste..
@ibrunova nie. Ja som len na to myslela, co pisala pipinka1, ze matka vyhovuje ak dieta nespi v skolke a vecer skoro ide spat, lebo maju pokoj.
Myslim, si ze ucitelka pred obedem ma s detmi vela prace, ale ta, co ide naobed to ma ovela jednoduchsie, lebo 2,5 hodiny deti spia, potom sa zobudia oblecu napapaju a uz rodicia idu pred ne.

A co je prosim ta vlastne zle na poobednajsom oddychu u takychto deti ? Preco ho tak odmietas ?