icon

Môže škôlka vylúčiť predškoláka za odmietnutie jedla?

adelka174
8. feb 2025

Ahojte zeny, moze mi riaditelka vylucit PREDSKOLAKA na skrateny pobyt v skolke skrz to, ze im tam nechce jest ? Pokial viem, nijako sa ho nesnazili motivovat len rovno mi ho nechali doma, kedze ja som na MD.
On sa doma naranajkuje, a potom az ked sa vrati. Jednoducho tam nechce jest. Viem, ze to nie je pre jeho vyvin dobre, ale v skolke neodpadava, hra sa, zapaja sa, vladze. Dokonca aj ked ideme domov zo skolky, beha ako splaseny po chodniku. V utorok idem zas na 'kobercek' a mna uz dnes z toho boli brucho :-/

ukulela
8. feb 2025

Ty si matka, ty musíš riešiť v prvom rade. Aj môj vymýšľa. Tak sa vždy dohodneme, 4 lyžičky polievky a keď nie zemiaky, aspoň mäsko...ucitelka nebude tvojmu dieťaťu robiť labutie jazero, aby jedol. Nemôže mu dávať ani odmenu ani nič.... Ty si čo urobila, aby si ho motivovala? A čo jedáva doma?

kvietok1233
8. feb 2025

@adelka174 moja dcérka chodí do škôlky druhý rok. Zo začiatku tiež nechcela skoro nič jesť. Prvý rok bol veľká bieda tiež som sa bala že ju kvoly tomu vylúčia. Druhý rok jej zmenili pani učiteľky a dieťa mi začalo všetko jesť. Ja som bola milo šokovaná. Doteraz je to neuveriteľné, lebo mne mala aj doma vymýšľa s jedením. Čiže áno závisí to aj od pani učiteliek. Keď som sa opýtala ako to dokázali (zo začiatku nechcela jesť) tak sa len smiali že majú svoje metódy. Pani učiteľky sú staršie, majú už asi dlhoročné skúsenosti s rôznymi deťmi. Mne sa celkovo osvedčili staršie pani učiteľky, proste z nich cítiť už tu prax. Dcérka mala aj mladé dievčatá tesne po škole podľa mňa, aj staršie pani učiteľky ja som spokojnejšia so staršími pani učiteľkami, tým nechcem nikoho uraziť, ale každý musí nejak získať prax. Ja som im veľmi vďačná, pretože naozaj naučili moje tvrdohlavé dieťa jesť.

nikaeli
8. feb 2025

MŠ je povinná zabezpečiť dieťaťu dostatočnú výživu, pretože ako vieme, pravidelná strava je dôležitá pre zdravý vývoj. Tvoje dieťa vytrvalo odmieta jesť (alebo je to iba občasná záležitosť? je iba vyberavý v jedle alebo nezje vôbec nič?). Pýtaš sa, či učiteľky urobili VŠETKO -> čo to podľa teba znamená? čo si predstavuješ pod pojmom 'všetko'? ako ty motivuješ svoje dieťa a čo robíš, keď niečo nechce zjesť, krúti sa na stoličke, neotvorí pusu alebo jedlo vypľúva a plače? zároveň sa sťažuješ, že ho nútili 🤷🏻‍♀️ Dieťa nemôže byť v škôlke celé dni hladné. Preto mu môžu z uvedeného dôvodu skrátiť celodenný pobyt na poldenný. Je to v záujme dieťaťa a ochrany jeho zdravia. Nie je to len o tom, či je/ nie je hladný. Jednoducho nemôže celý deň nejesť. Ak by si chodila do práce, musela by si to riešiť opatrovateľkou (alebo inak).Ty si ale doma a malo by byť prioritne v tvojom záujme, aby sa tvoje dieťa zdravo vyvíjalo. Zlé stravovacie návyky alebo vynechávanie jedla môžu mať vplyv na jeho zdravie a vývoj.

drianaa
8. feb 2025

Nie som za nejaké nútenie do jedla, niekedy to narobí len viacej škody ako osohu. Ale naozaj tam učiteľky nie sú na to, aby motivovali predškoláka jesť. Skúšala by som sa s ním dohodnúť, pokiaľ ti tvrdí, že vôbec nie je hladný, aspoň nech ochutná. Proste nech skúsi každý deň aspoň jednu/dve veci, napríklad desiatu kúsok chlebíka a pár lyžíc polievky, a potom ti doma vždy povie, čo mu ako chutilo, a čo by sa dalo podľa neho urobiť lepšie, nech ti popíše, prečo mu to nechutilo, chutilo, nech porovná s tvojim jedlom, a podobne. Skús ho motivovať aj ty, aj keď si myslíš, že v momente, ako ho dáš do škôlky, tak už to nie tvoja zodpovednosť, ale stále je to tvoje dieťa.

mamina7070
8. feb 2025

kludne ti mozu dat pre syna len poldennu dochadzku, mala si to davno navrhnut vzhladom na problem svojho syna

mogaa
8. feb 2025

@adelka174 ale oni ti ho nevylúčili len ho chcú nechať na pol dňa....nemôžeš nechať dieťa celý deň hladné......oni tam nie sú od toho aby tvoje dieťa motivovali aby jedlo.....od toho škôlka naozaj nie je

dagas
8. feb 2025

Že oni sú za neho zodpovedné 😏 super a čo majú pri 25 deťoch jemu robiť lietadielko alebo stáť na ušiach aby sa najedol? Samozrejme že keď nechce jesť tak tam nemôže byť celý deň.

letfenixa
8. feb 2025

@adelka174 o pár mesiacov budeš mať školáka a tam ho nebude už nikto motivovať k jedlu.

vandica
8. feb 2025

@adelka174 ja som mala toto isté so synom, kvôli tomu, mi ho mama chodila bravat na obed domov, rovno som ho odhlásila z celodenného pobytu. Kamoška učiteľka čo ho mala, na neho skúšala kadečo, napríklad mu povedala, že sa dohodli, že jej dal slovo chlapa, že každý deň apson niečo ochutna. No trvalo to len chvíľu to jeho slovo chlapa. Tak prvé dva roky sa tam ničoho nedotkol a keď už bol predskolak, občas zjedol desiatu.

evka_21
9. feb 2025

@adelka174 🫣 moje dieťa zase naopak v škôlke zje aj za dvoch a doma nič 😀
Ale k v veci... je predškolák a už by mal zvladať/vedieť jesť aj mimo domova, aku motivaciu si predstavuješ u 5-6ročneho dieťaťa, resp. Nie je len "vyberavý" čo sa týka jedla?
Chapem keď najmenšie detičky 2-3 ročné nechcú v škôlke jesť .. u nas je v škôlke je pravidlo, že jednu lyžicu MUSÍ ochutnať aby sa vedel skutočne vyjadriť či mu to chutí alebo nie (praktizujem to aj doma)
Ich nezaujíma keby bolo keby, skús aj ty zapracovať na tom a porozpravaj sa s dieťaťom prečo nechce jesť v škôlke...

evansova
9. feb 2025

Podla mna zalezi na tom, co detom podavaju. Nase najmladsie vnucky odmietali desiatu a olovrant, obed zjedli. Na desiatu chiieb s natierkou, olovrant dtto, ina nátierka. Doma ich jedli bez problemov a kedze sme ich dosť casto vyzdvihovali, zacala som sledovat vyveseny jedalny listok. Natierka rajcinova, karfiolova, brokolicova, kalerabova, paprikova a pod. Na moju otazku ako sa pripravuje napr. ta brolicova mi odpovedali, ze brokolica sa rozmixuje s Vetom. A takto ze sa robia vsetky, a aby bolo zdrave nesolia sa, ani inak neochucuju. No dakujem.
Prosila som ucitelky, aby im dali po kusku chleba bez nicoho. Odpoved: To by vsetci suchy chlieb, deti tie natierky nenávidia.
Tak som jednoducho vzdy mala olovrant so sebou a jedli ho v aute, lebo vydrzat domov by im bolo dlho.
Ktovie co a ako varia v skolke do ktorej chodi autorkin syn....

ciernysokol
9. feb 2025

@evansova aj tak to moze byt. Syn v skole neje nic, okrem rizota.Vravi, ze je to nedochutene, vadi mu husta konzistencia omacok atd. Ja som celkom dobra kucharka (sama nezjem, ked to nie je chutne), takze asi sme trochu zhyckani. Veto ani ochutene by som do ust nedala. Predsa len, v skole sa vari podla normy a rozpoctu, je to pochopitelne, ze doma je kvalita vyssia. Ale zase, poznam rodinu, kde doma nevaria alebo skor polotovary,sucha strava a ich detom v skole velmi chuti.

kaciato
9. feb 2025

@adelka174 povedzme realne co by si od nich cakala .....keby ho nutia a ma averxiu...zle by bolo ...keby tam odpadol od hladu...vsak su za neho "zodpovdne ucitelky"..zle by bolo 🤷 ja sama keby som doma navrhnem ze ho na obed pridem bravat nikto ti ho tam nebude krmit ani nutit ani nic ine ...ja mam v triede dievca ktore je predskolacka a nic nejedla mama bola na to upozornena ze ak to bude pokracovat ani jedna z nas si nevezme na zodpovednost aby sa jej nieco stalo a bude musiet nejak zabezpecit ze by ju na obed bravala a zrazu je ...kôrku z chleba poohryza vypije aspon mlieko nakolko ranajky jedava doma desiatu neriesime a zje aspon jeden chod bud polievku a vyje co jej chuti alebo aspoň prilohu ...zrazu to ide... Mama pritlacila....ninto ti ho nebude motivovat a nutit a neviem co je to predskolak preboha ...je v zaujme tvojho syna aby si si ho na obed vzala domov..ked odmieta cokolvek zjest ...keby si pracujuci rodic je to zlozitejsie ale ja by som bola v strese keby viem ze mi tam cely den dieta nic neje 🤷 neviem si to ani predstavit...

kaciato
9. feb 2025

@evka_21 moj doma nezjedol chlieb s nicim iba suchy...z desiat a olovrantov som mala stres ze to nebude a od prveho dna zje vsetky nátierky este aj duple pyta a uz jedava natierky aj doma ...kolektiv zabral velmi rychlo 🤷

ina2405
10. feb 2025

@adelka174 čo majú skúšať? Ty fakt chceš, aby bolo dieťa v strese, hladné a tlačené do jedenia zatiaľ čo ty si doma?! Joj, zahryznem si do jazyka radšej 😤

lenjaja84
10. feb 2025

@adelka174 chodi iba teraz do predskolskej,alebo chodil aj predtym? pokila dieta prijima aspon tekutiny, moze tam byt....

didi2102
10. feb 2025

@adelka174 vylúčiť ho nemôžu za žiadnych okolností , teoreticky by mohli zmeniť dochádzku z celodennej na poldennu , môj tiež nič nezje dokopy , doma je všetko len je pomaly , berie ho o 12

conquestor
10. feb 2025

@adelka174 nič si nerob s tých komentárov....moja nejedla okrem mlieka v škôlke nič....úplne nič...nie je alergik ani nemá gastro problém.vybavila som si odporučenie ze si môže nosiť svoj suchý rožok a to tam obedovala.bola tam na cely deň, cele 3 roky.teraz v škole ani na obedy nechodí....to nie je o tom ze je dieťa hladné.. ona normálne fungovala a hrala sa....co viem ,naša škôlka bola jediná co nemala problém si nechať take dieta cely den. Všade inde by ich dali iba doobeda.. .

lenjaja84
10. feb 2025

@conquestor kto Vam to odporucenie dal, ak sa mozem opytat a co konkretne tam napisali?za obedy ste normalne platili?

adelka174
autor
10. feb 2025

@conquestor nic si z nich nerobim 😁 pretoze to ake maju niektore zeny komentare, svedci o nich, nie o mne. Kebyze mam slabsiu povahu, tak asi idem dat vsetky 3 deti rovno do hniezda zachrany a sama sa udat na policiu, ze tyram deti. 😄 kazdopadne dakujem za tvoj koment, uz som si myslela, ze mam unikatne dieta, ale predsalen existuju aj ine deti, ktore v skolke proste nic nedaju do ust. 🤷‍♀️

zuzanapjat
10. feb 2025

@adelka174 no čo to vypovedá o ostatných ženách? Že by nezniesli pomyslenie, že ich dieťa väčšinu dňa nedá nič do úst? Absolútne nepredstaviteľné, aby sa normálna osoba mala zmieriť s tým, že rohlík a mlieko celý deň je pre jej decko zdravá strava dokonca celé 3 roky a že je to vlastne normálne. Evidentne majú v škôlkach viac rozumu, keď také niečo nechcú rešpektovať.

renatablazejova
10. feb 2025

Môj názor je že by ho nemali vylúčiť. Neviem či také niečo je v zákone že na základe stravy sa takto s dieťaťom zaobchádza .Sú deti ktoré odmietajú jedlo ale väčšinou je to pri prijatí do škôlky ale postupom času sa naučia papať s ostatnými deťmi,keď spoločne sedia pri stole.Stretla som sa s takým chlapčekom ktorý tiež odmietal jedlo ale mamina mu nosila z domu.Mozno aj to by bola cesta pokiaľ by to pani učiteľky akceptovali všetko sa dá je to o dohode .Vyskúšaj a uvidíš prajem veľa trpezlivosti nech je všetko ok 😊

dory11
11. feb 2025

@adelka174 1.ano je povinná ale Povina čas je iba do obedu .poobede je už nepovinné aby tam bolo dieťa .
2 .áno môžu chodat na pol dňa lebo keby sa mu niečo preto že neje stane tak môže mať škôlka problém .
3.a ked ste z ďalším doma tak kde je problém prísť po neho o 12:00

marguay
11. feb 2025

Ani moja nic v skolke nejedla. Iba ked bol sladky obed ten ano. Cely den hladna 4 roky. Ten den ked nebol sladky obed zjedla niekedy korku chleba. Bola to hroza. Ucitelky ma upozornovali aj ju nutili. Dostali mladu po skole co ju nutila az mala z toho stavy doma v noci sa budila a plakala ze nejde do skolky lebo ju zas budu nutit. NEODPORUCAM NECHAT NUTIT. Sama som to zazila za komunistov na sebe a doteraz mam z toho hrozu. Vtedy to bol pekny hardcore jedla som az do povracania kazdy den so mnou cvicili aj ma bili. Dakujem neprosim. Tu dcerinu ucitelku potom vyhodili za jej spravanie. Teraz je v skole a nadej svita. Vyskusa uz polievky a obcas aj zje. Prilohy a sladke obedy zje a obcas aj maso skusi. Takze pomaly ale ide to. Neodhlasim ju lebo inak sa nenauci. Ja som sa tiez naucila skoro na vsetko. Sama a vo svojom case. Podotykam dcera o mojom zazitku nevie. A tiez mam mladsieho syna, ktory v skolke keby mohol zje aj ucitelku. Takze mudre reci o stravovani doma su k nicomu. Je to o dietati a jeho psychike.

foxie95
11. feb 2025

Tiež mi dieťa v škôlke neje. Niekedy zje z obeda napríklad iba zemiakovú kašu. Proste sa aj dohodneme, že papať bude a keď pre neho prídem, povie že nejedol. On v škôlke proste papať nechce mi povie. Ďalšia vec je, že aj sa dohodneme, že zje aspoň chlebík a to čo je na ňom a nechutí mu, nech dá preč. Alebo že z polievočku aspoň zemiačiky a podobne a aj tak málokedy dodrží dohodu. Doma má utrum sladkostiam a všetkému podobnému samozrejme a aj tak tam proste neje... Ale teda ja som šla za učiteľkou a poprosila ju, aby mu vždy kázali aspoň okoštovať. Lenže moje dieťa bude mať teraz 3 roky a nie predškolák. Zatiaľ to neriešia. V septembri som bola názoru, že keď bude hladný, tak sa naje a že bude vidieť ostatné deti, tak začne. Ale bez výsledku. Jediná výhoda je, že doma začal konečne jesť. Kým nechodil do škôlky, tak nejedol ani doma. Uvidíme čo bude ďalej. Ja len že ťa chápem, že to nie je také jednoduché ako tu niektoré mamičky píšu, že máš svojmu dieťaťu dohovoriť a že tebe je jedno, že máš hladné dieťa.

luccija
11. feb 2025

@adelka174 môžu ..povedia, že sa neadaptoval a bude len pol deň.K psychológovi vás neposielali?
U nás po 3 m, keď deti nejedli hľadala sa príčina a boli aj vylúčené, ale to bolo mladšie tvojho nemôžu úplne vylúčiť, keď je predskolak.To on nejedol celý deň, keď tam bol?

zuzana76
11. feb 2025

@adelka174 ale existujú také deti, aj moje nič nejedlo, ale nesťažovala som sa na ucitelky. Vedela som, že som pochybila ja, alebo že mám teda taký exemplár. Nie že v škôlke su za jeho jedenie a nejedenie zodpovedne ucitelky. Ty si isla všetko hodiť na škôlku. Mne by srdce a rozum nedovolilo nechať dieťa bez obedu v škôlke do tretej - štvrtej. Brávali sme ho o dvanastej domov.

zuzana76
11. feb 2025

@renatablazejova ale oni ho nevylúčili, len mu skrátili pobyt, to sa bežne deje, keďže dieta nemôže byt 8 hodín o hlade.

viera111111
11. feb 2025

A chce byt vobec v tej skolke? Nerobi to preto aby mohol ist domov?

renatablazejova
11. feb 2025

@zuzana76 Zuzka pani napísala že ho vylúčili že je na materskej dovolenke a ostal doma preto som na to reagovala a myslím si že by sa mali dohodnúť s maminou predovšetkým na skrátenom úväzku alebo hľadať nejaké riešenia pomôcť tomu dieťatu predovšetkým .