icon

Musí dieťa chodiť povinne posledný rok do škôlky?

6. sep 2021

Musí dieťa chodiť povinne do škôlky posledný rok? Nedá sa dieťa odhlásiť a aby šlo v septembri do školy? V prípade že má s dieťaťom kto ostať

klip0
6. sep 2021

Ale veď kľudne to nerieš, nechaj si ju doma. A potom vysvetľuj úradom, lebo škôlka je POVINNA ťa nahlásiť

taga
6. sep 2021

A myslis, ze doma nemas bacily?

A ked povie po 2 dnoch v skole, ze ram nechce chodit, potom co? Na co sa vyhovoris potom? Kto bude tomu na chybe? Komu pojdes vynadat?

lucia147852
6. sep 2021

Tak požiadaj o domáce vzdelávanie, podľa mna tiež škôlka neni nevyhnutná. Ja som tam nechodila, moja dcéra tiež nie. Keď sa stretáva s rovesníkmi vie viac ako oni čo chodia do škôlky 🤷🏽‍♀️

zafir01
6. sep 2021

Áno musí chodiť. Je to už ako povinná školská dochádzka. Viac tam nie je priestor na diskusiu.
Myslím, že by dieťa mohlo ostať doma, ak by si ho učila dona aj oficialne, ako keď niektoré matky učia prvostupniarov doma. No tam sú zrejme aj nejaké kontroly a nároky. Možno ešte to je cesta " home school" . Ale oficialnou cestou.

Prvá vec, ktorá sa stane, ak ti dieťa nenastúpi do povinnej predškolskej dochádzky bude, že škôlka ta nahlási na Upsvar, a tí o dôveru rodinné prídavky a následne ta začnú riešiť, ako keby dieťa nedáva do školy "zanedbanie predškolskej dochádzky". Okrem toho odňatia prídavkov, neviem ešte ako to postihujú, asi len napominanim 🤔 a kontrolami

ikissedagirl
6. sep 2021

u vas dieta rozhoduje o tom, co bude? 🙂
ked po 2 dnoch v skole povie, ze nechce chodit, tak tiez nebude? 🙂

danieladeley
6. sep 2021

tak ako to je? padas na hubu, ci si supermama, ktora s prehladom zvlada pracu a aj plnohodnotne pripravit dieta na skolu?

vanda323
6. sep 2021

Teraz som to riešila v práci, dokonca vraj za to budú aj sankcie....

tianna
6. sep 2021

Ved si vybav homeschooling, dá sa aj v škôlke 🙂

tianna
6. sep 2021

@klip0 môže si vybaviť domáce vzdelávanie. Žiaden problém 🙂

matkahelka
6. sep 2021

ja by som ti radila opytat sa tych uciteliek prvakov, ktore mali v triede deti, ktore do skolky vobec nechodili. pretoze s tymi detmi je tazko. to, ze chodis s dietatom na ihrisko, ci do tabora, dieta nenauci rezimu pripravy na ZS. ked dcera nastupila do 1.roc. mali 3 deti v triede, ktore do skolky nechodili a prve dve rodicka na to ucitelka nonstop upozornovala, ze z tych deti az krici, ako nie su zvyknute na system, maju pocit, ze su doma a proste v strede hodiny sa dvihli, ze idu domov. 2 z tych 3 deti v novembri poslali do skolky, pretoze rusili celu triedu a nedalo sa s nimi pracovat. ja len aby si bola pripravena aj na tuto alternativu. pretoze ak ti teraz nechce byt v skolke, co je logicke, pretoze na taky kolektiv zvyknuta nie je, bude mat sakra problem aj v skole. a zbytocne si ty nahovaras, ze v skole to bude ine. nebude, bude to pre vas obe horsie a budete mat o to vacsi stres. plus nech ti detske choroby vychyta teraz, nie ze nastupi do skoly a kazdy druhy tyzden ju budes mat doma, pretoze kazdy sopel a kazda nadcha sa na nu nalepi. a dalsia vec, skrz zmenu zakona, ze je predskolska povinna, zisti si, ci nebude problem s prijatim do skoly buduci rok, ak predskolsku neabsolvuje.

tianna
6. sep 2021

@matkahelka ja som do škôlky nechodila a absolútne žiaden problém so mnou nebol. Najlepšia žiačka triedy prvé 4 ročníky, všetko som robila ako skolkari. Ide o to ako dieťa rodič na školu pripraví. Nie o to či trčí celý deň v škôlke alebo nie 🙂

klip0
6. sep 2021

@tianna áno to som písala vo viacerých komentároch. Ale nemôže dieťa len tak nepriniest do materskej školy bez ničoho. Domáce vzdelávanie vybaviť môže ale nie nechať ju doma len tak

tianna
6. sep 2021

@klip0 jasné, to áno. Zapísať musí a následne vybaviť domáce vzdelávanie.

bea4023
6. sep 2021

ak ti mozem poradit, nenechaj sa zneistit nazormi inych, hlad na svoje dieta, najlepsie si ho poznas. Moja starsia chodila do skolky s nevolou, nestazovala sa, neplakala, ale nikdy ju nespomenula, co robili, s kym, absolutne bez komentara a to uz ma 8🙂 v skole nebol ziaden problem. Mladsia do skolky nemoze a isla by aspon na pol dna rada, je iny typ. Hlad na svoje dieta, jeho povahu. Nie je pravda, ze kazde dieta potrebuje skolku, nie nadarmo deti nastupuju do skoly ako 6 az 7 rocne, mentalne su vtedy pripravene.

tianna
6. sep 2021

@bea4023 úplne súhlasím 🙂

tehotna40
6. sep 2021

@luccija tento rok je to tak po novom, mame to aj v školskom poriadku, ze keď chyba viac ako 3 dni musíme doniesť nove potvrdenie o bezpriznakovosti a ak viac ako 5 dni potvrdenie od lekára. Ale tak ak je dieťa choré a ideme k lekárovi, nieje problém vypítat jeden papier a lekárka s tým tiež problém nemá, dokonca majú nato aj predtlacene tlačivo. Takže s tým nemám nejaký problém beriem to, skolka tiež nieje holubik.

klip0
6. sep 2021

@tehotna40 toto je ale kvôli korone. Predškoláci musia nosiť ospravedlnenky tak ako žiaci ZŠ v žiackej knižke, tak oni tiež musia mať písomne ospravedlnenky za každú neprítomnosť a aj meškanie

matkahelka
6. sep 2021

@tianna a ty si chodila do skoly kedy? za marie terezie? pretoze ani moj muz do skolky nechodil a problemy nemal, avsak tie naroky na deti su dnes diametralne odlisne ako pred 30 rokmi. to po prve. a po druhe, ziadna matka neda dietatu to, co mu da skola. ziadna! a o opaku ma nik nepresvedci. skola nie je len vzdelanie, skola je ucenie sa sebakontrole, ucenie sa prisposobeniu, ucenie sa stretavat ludi, ktori su ini fyzicky/dusevne. ja mam VS vzdelanie, doktorat, moj muz detto a dceru by som si nedovolila doma nechat. a tiez je od 1.roc. najlepsia ziacka v triede, reprezentuje skolu na vedomostnych sutaziach. doma sa neucila ani neuci, staci jej, co pocuje v skole. nemala by som problem ucit ju doma. ale doma by som ju nenaucila fungovat v kolektive s 25 dalsimi ludmi, doma by som ju nenaucila, ze okolo nas existuju ludia, ktori maju rozne diagnozy a aj napriek tomu su to rovnocenni ludia, atd.

dzina007
6. sep 2021

ono keby si nenapisala ze sa bojis bacilov ale pravdu ze proste nevidis zeby skolka nieco dietatu dala tak by tu poniektore neutocili.
Pravda je ze ak nema vybudovanu imunitu zo skolky moze sa stat ze to bude schytavat takto v skole a bude viac doma ako tam lebo teraz staci sopel a prave kvoli korone dieta musi ostat doma aj s nadchou.

ale inak myslim ze do skolky chodit nemusi ak sa vybavi domace vzdelavanie. ak je umoznene domace vzdelavanie skolakom malo by byt aj skolkarom.

https://www.domacaskola.sk/ako-zacat-s-domacim-...

bory195
6. sep 2021

Sa tu môžete odhadovať donekonečna, pravdu máte všetky. Či už doma alebo v škôlke, čo je najlepšie pre dieťa je vysoko individuálne. Nikdy si nebudeš istá, či ta ktorá skúsenosť, či už vysporiadať sa s nechuťou chodiť do škôlky, nie je pre dieťa kľúčovo potrebná, aby ju zvládla a poučila sa, aby v budúcnosti bola
pripravená. Treba preveriť systém, najlepšie u príslušnej autority, nech máte zaručené informácie. A použite svoj rozum, svoje srdce, či chodiť bude alebo nebude, možnosti, ako to riešiť existujú. Rozhodnite sa, následne bude mať každé rozhodnutie následok. Žiadne univerzálne ideálne riešenie pre všetky deti neexistuje.

tianna
6. sep 2021

@matkahelka ako každý uzná za vhodne.. 🙂 mne je toto niekdy až smiešne.. Škola ako absolútny top pritom decka poväčšine tupé ako tágo, len nech sa naučia fungovať v kolektíve a hlavne že mamka s ockom celé dni doma bez kolektívu frcia na homeoffice.. 🤣🙈

ivanka0603
6. sep 2021

Na jar budú mať predškoláci test zrelosti, či sú schopní ísť do prvého ročníka. Aby ste potom neplakala, keď vám odporučia odklad.

matkahelka
6. sep 2021

@tianna ale mamka s ockom 30 rokov pred covidom fungovali v kolektive, takze neviem, co ti je smiesne. decko, ktore budes ty doma ucit stretne na ihrisku postihnute dieta a nebude vediet reagovat, pretoze take dieta uvidi prvykrat v zivote? ci bude aspergera povazovat za nieco, pred cim treba utekat? pre mna ako matku je okrem vzdelavania aj toto skola pre moje dieta- ze kazde dieta je ine, ze sa tam stretne 25 ludi s inymi povahami, ze sa musia naucit spolu fungovat a riesit sami za seba. toto ako dieta doma naucis? no nijako! teraz je uplne bezne, ze sa v triedach stretne diabetik, asperger, dieta s epi zachvatmi, ci fyzicky postihnute dieta. a tie decka sa v kolektive tak vzajomne vycvicia a su si tak napomocne, ze to je uzasna skola zivota. a toto ani ty ani ja nik doma dieta nenauci. uzasnym prikladom je kopec dospelakov, ktori sa ludi s diagnozami "boja" a odtahuju sa od nich. moja dcera to robit urcite nebude, pretoze s takymi detmi 5 rokov v kolektive funguje.

simca06022011
6. sep 2021

Tak urcite je to na mame, ako to citi a ako si to zariadi/vybavi. Je to pravda, ze nase skoly (pisem skoly, nie skolky, tie mame podla mna super) su precenovane, ale kolektiv ma vyhody pre dieta, urcite teda viac ako byt doma s mamou, priapdne stretnu 5 dalsich deti, babky, dedkov, sesternice.. je to ine ako byt pod dohladom mamy cely den. Plus ine je skolkar, ktory sa chce ucit niektore veci aj sam od seba, zaujima ho vela veci, ine je potom uz znechuteny skolak. V tejto dobe su skolaci vychovavani tak, ze nemusia sa ucit,radsej okresali ucivo, naroky na deti ako sa dohadovat s deitatom, ze je lenive a nechce sa to naucit:D pridali kopec diagnoz na vsetko, pomaly aj na to, ze niekto nevie pisat y/i.

Ak by sme mali rozsireny homeschooling, k tomu komunitne centra pre ludi aby sa socializovali a nie len deti, ale rodicia s nimi a vnimali, ze su rozni ludia a rozne situacie, aby deti sa ucili a zaujimali o nieco samostatne bez diktatury - a ci mi niekto bude verit, ci nie.. dokazu sa naucit viac ako deti v skole, nepovedala by som ani n.
ALe to u nas nie je, prvaci letia rychlostou blesku, nik nebude s dietatom trenovat ucit ho drzat ceruzku, riesit ci obsedi 15minut a pod. Cize ta predskolska trieda im pomoze, ak by som chcela byt doma, necham tam dceru aspon doobeda, fakt je ten, ze moja ani nechcela chodit od deti domov... :D tiez sme zacinali sposobom ides do jasiel, ked sa ti chce, ked musim surne ist niekam, a potom pol den a nakoniec cely aj to, ked bol volnejsi tyzdne isli sme radsej niekam inam. Ale to dieta si ten kolektiv vyzadovalo nakoniec same a 4,5-6r veruze fakt domov nechcela ist a kedze nasa skolka fotila, vesala aktivity atd, robili take mnozstvo veci, ze to jedna mama doma nemoze obsiahnut + vylety s detmi. Ja napr. by som radsej dieta ucila aj celu ZS doma :D ale ten kolektiv a skolku vobec nelutujem.

tianna
6. sep 2021

@matkahelka neboj sa, moje reagovať vedieť bude, mám doma aj postihnuté. A XY ľudi robí z domu aj mimo corony, máme takých susedov a nie jedných..

matkahelka
6. sep 2021

@tianna vobec o tom nepochybujem, ze tvoje dieta sa doma dostava do kontaktu s podnetmi, so situaciami, konfliktami, problemami, s diagnozami, s ktorymi sa deti bezne dostavaju do kontaktu v kolektive a rovnako ako ich riesia deti v skole, tak to urcite riesi aj tvoje dieta doma. zarucene tomu ani sama neveris. a fungovat so surodencami a fungovat s x cudzimi detmi roznych povah je diametralne odlisne. ale to si vsetky matky na HS hovoria, ze daju dietatu to iste, co skola. ucitelia aj psychologovia by ti o tom povedali svoje. ale uprimne ti drzim palce, aby si svoje rozhodnutie raz, ked tvoje dieta bude prefackane realitou, neolutovala.

slecnalemonova
6. sep 2021

@lucia147852 uz len toto porovnanie ze “vie viac” je mimo. V akej oblasti viac? Ty vies porovnať a adekvátne zhodnotit schopnosti detí po 20 minútach na preliezkach?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
luccija
6. sep 2021

@tehotna40 áno tak to je kvôli korone

luccija
6. sep 2021

@ivanka0603 tak da odklad príde o niečo?to, že dieťa bude vedieť farby, tvary ju to sa nauči aj doma