Musí dieťa chodiť povinne posledný rok do škôlky?
Musí dieťa chodiť povinne do škôlky posledný rok? Nedá sa dieťa odhlásiť a aby šlo v septembri do školy? V prípade že má s dieťaťom kto ostať
@evamarek77 ja silno suhlasim s povinnou predskolskou, no nezdielam uplne nazor, ze vsetky deti, ktore nechodia do skolky su " mimo " ..
nie som si ista, ci sa to da porovnat. napr ja som do skolky nechodila vobec . az v 6 rokoch som sla do predskolskej. mama bola na materskej s mladsimi, ale bola taka ina doba trochu pred 30 rokmi. na sidlisku v meste, doobeda sa vonku hralo snad 30 deti , starsie davali pozor na mladsie a tak .
nastupila som do prvej triedy, velmi soms a tesila, s autoritami som nikdy problem nemala, vzdy som ich uznavala a bola som k tomu aj vychovou vedena . do kolektivu som zapadla ihned . v triede som bola velmi oblubena a mala som vela priatelov. znamky tiez boli vynikajuce ( aspon teda prvy stupen 😀 )
jeden z mojich surodencov napr, do skolky chodil, a tam uz to v skole haprovalo aj s kolektivom, aj so znamkami, navykmi, lajdackostou , a hovorit o autorite ani nemalo vyznam, lebo na vsetko surodenec mykol plecom, a bolo mu jedno ...
takze ono je to vlelmi aj o povahe a vychove.
avsak v dnesnej dobe, kedy su rodicia maximalne vytazeni , a ked su doma , travia cas na pc ( ako ja teraz, kym sa mi maso dusi a decka su na dvore ) . tak mam za to, ze v dnesnej dobe je aj skolka uz nevyhnutnost . kludne by som znizila vekovu hranicu a dala ju "povinnu" od 4 rokov . vidim to na niektorych detoch z okolia ako su pozadu oproti mojmu, beruc do uvahy, ze kazde dieta sa vyvija individualne, su tam uz prilis velke rozdiely.
@evamarek77 Bože prepáč, ale to čo tu píšeš?
"Deti prichádzajú o plnohodnotné detstvo, príprava na školu je v domácom prostredí žiadna, nedokážu zvládať separaciu od rodiča, hygienické návyky, bežné situácie v detskom kolektíve, neberú učiteľa ako autoritu,o zdravotnej stránke ani nehovorím."
Plnohodnotne detstvo je nechat sa otlkat sídliskovými primitívmi a okrikovat nejakou zakomplexovanou ženskou. Doma si akože dieťa neumýva ruky, zuby? Nikdy nie sú bez rodiča, ani keď sú doma? Učiteľ nie je autorita? Pokiaľ je autorita rodič, bude i učiteľ... 100x prekonaný sopel, kašeľ a hnačka imunitu nebuduje...
Ani nášmu sa nechce veľmi do škôlky, je taky maminkovsky. No treba si zvyknúť. Inak je veľmi šikovný no verím ze mu ta škôlka niečo dá. Pred obedom chodím po neho
@evamarek77 na všetko majú čas...ja som robila s najmensimi strašne veľa ľudí si škôlku idealizuje.Ano, pred školou je dobré, keď tam dieťa ide tak či tak sa môže stať, že zrelé na školu nebude čo sa týka grafomotoriky a iného..a ostane v skolke ešte rok.Co si myslíš ako to funguje, keď je jedna učiteľka na cca 20 deti? Tie malé deti 2,5-3,5 r sa chcú hrať a nie ísť podľa nejakých kazdotyzdennych osnov kde už v stredu Ti dieťa doobeda ľahne na koberec a ziva, lebo vstáva o 06 a domov príde o 17 čo ho naučíš akú báseň?, Okrem toho drezúra stát v dvojrade a pokým sa s niekým nechytí a nejde ako vojacik, tak otočka a späť do triedy.Naucia sa akurát poslúchať ako cvičené opice povely.A jesť jednu lyžičku za mamu a jednu za otca a musíš ochutnať musíš...robila som dlhšie v škôlke a naposledy sa mi to už sprotivilo, aby som išla proti mojim morálnym zásadám.Nikdy by som nedovolila, aby sa niekto takto správal k môjmu dieťaťu.A všetky chcú len jedno mojkat sa, sedieť na kolenách, s niekým rozprávať, aby niekto pri nich sedel pri spánku.A to im škôlka nedá.Ja som zažila ako sa nacvičoval Vianočný program a deti plakali, keď to x ty krát skúšali.Ale máš pravdu na FB bolo krásne video a všetci šťastní.Vyskusala som 3 škôlky ďakujem možno som precitlivela...ale nie.Skolka má byť o inom.Male deti sa aj tak nehrajú spolu aká socializácia?hry a kamošov potrebujú tak 4,5 r.deti
Plnohodnotné detstvo vyzerá ináč ako, keď učiteľka posmešne povie, že to Ta mama ešte neucila farby?a detičky sú hlupucke všetci povedia, že ako je v škôlke dobre veď im vždy vštepovali rodičia, že tam bude dobre.A také deculo uverí všetkému veď idú prvý x od rodičov oni nevedia čo je norma čo si môže a nemôže učiteľka dovoliť povedať, spravit..Takto to má byť a všetci sme spokojní...
@slecnalemonova tak ja svoje dieťa nenechavam len 20 minút má preliezkach 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️ Na tuto stupiditu si ako prišla? Si myslis že dieťa ktoré nechodí do škôlky nemá inak kamarátov alebo kolektív? A asi nie som slepá a vidim ci dve deti rovnakého veku majú rovnaké zručnosti a vedia rovnaké veci. V dnešnej dobe si myslia niektoré matky, ze deti má všetko naučiť škôlka, ale inštitúcia nikdy nenahradí záujem rodiča. Bohužiaľ, ked rodič nevie naučiť dieťa ani umyť si ruky alebo jesť príborom, ťažko ho naučí básnicky, pesničky, alebo nakresliť rovnú čiaru. A každý dobre vie, ze povinnú škôlku dali práve kvôli takýmto deťom.
@ivanka0603 a keby aj? Nie je to hanba ;)
Tým, že sa stala povinnou zase sa bude brať menej 3 r deti do skolky
Ano je to povinne
@matkahelka veď uvidíme.. 🙂 ja o tom že to bude v poriadku vôbec nepochybujem, v zahraničí tak fungujú roky a žiadni martania sa tam nepohybuju, teda obavy naozaj nemám. Úprimne mala by som ich skôr v klasickej škole najmä čo sa vedomosti týka lebo keď občas aj tu vidím pani učiteľky a ich gramatiku vlasy sa mi dupkom jezia.. 😄
Ahoj. Áno je to povinné. Ale skús napísať list, že tvoje dieťa nemôže chodiť do škôlky lebo nechce.
Hmm.. . To je ako keby sa dieťa nechcelo okúpať, tak ho rodič neokúpe. Šak nechce 😂
A hlavne nedávaj ho ani do školy!! Vieš s kým sa dostane do kontaktu? Veľa detí, učitelia. Neriskovala by som. Vybav radšej domáce vzdelávanie 😊
Áno, nie je to hanba. To som tým nechcela povedať. Chcela som povedať, že dieťa sa v škôlke naučí veľa takých vecí, čo doma nie. Ani naša nechcela chodiť do škôlky. Ešte aj teraz mi veľakrát ráno povie, že chce byť so mnou doma. Ale keď po ňu poobede prídem domov, zase sa jej nechce ísť domov. Ide o to, se dieťa si nemôže samo určovať v takýchto veciach čo chce a co nechce. V našej škôlke boli napríklad dvaja chlapci, súrodenci. Do škôlky nechodili, lebo mamina bola doma. Vlastne chodili.... ale len keď bolo vianočné fotenie, veľkonočné fotenie, koncoročné fotenie. Nechápala som na čo, lebo spolužiakov aj tak nepoznali ...Asi pre to, aby mali fotku. Keď mal starší rozlúčku s predškolákmi (to tiež prišli len na to popoludnie) chudák chlapec sa bál ostatných detí a musela pri ňom stáť mama. Celé to preplakal. O rok, keď uz bol predškolák aj mladší, na rozlúčku už ani neprišiel. Neviem ako fungujú v škole, ale asi to nemajú ľahké.
A ešte jednu vec by som chcela. Neviem ako to funguje inde, ale u nás mi na úkor toho, že predškoláci musia povinne chodiť do MŠ (alebo byť zapísaný) nezobrali syna do škôlky a ja musím dať v práci výpoveď. Keďže aj v okolí je všade plný stav. A tiež máme v škôlke predškolákov, ktorým sa nechce chodiť do škôlky.
@slniecko66 Pane Bože škola a škôlka sú 2 odlišné veci ale to vy nepochopite keďže najradšej by ste decko dali do škôlky už hneď v pôrodnici
Od tohto roka je ZAKON že povinná školská dochádzka začína posledným rokom materskej ŠKOLY. My všetky tu chápeme že je rozdiel medzi základnou školou a materskou školou, ale snaž sa ty pochopiť že je taký zákon. To či sa ti zákon páči alebo nie je v tomto prípade nepodstatné. Buď to chces riešiť v medziach zákona a to dať dieťa do škôlky alebo mu zabezpečit domáce vzdelávanie oficiálnym zákonným spôsobom, alebo chod mimo zákon a nes následky.
Mam rada svoje deti a urcite by som ich nepchala do skolky uz v porodnici...ale viem, ze doma im dat nemozem to co najdu v skolke...kolektiv, deti v rovnakom veku, socializaciu,..co mam z toho ze mam doma 4,5 a 2 rocnu ked oni potrebuju svojich rovesnikov??
@luccija ja síce nerobím v škôlke tak je možné že si to idealizujem, ale moja dcéra je tam fakt šťastná (má štyri roky). Ona celkovo má silnú potrebu sa socializovat, vyhľadáva kamarátov, vonku na ihrisku má už "partiu" a mňa ignoruje. Okrem toho sa teší že pani učiteľky s nimi tvoria, kreslia, mne sa to nechce. Nevravím, dva a pol ročnú by som ju nikam nedala ale štvorročný je podľa mňa zrelý a hlavne taký extrovert ako je moja dcéra. Uznávam, nedá sa paušalizovať, ale zas ani na druhú stranu paušalizovať že dieťa nie je v škôlke rado tiež nie je ok.
@evamarek77
@ajka0207
Baby ani sa nenamahajte, ona to nepochopí. Veď nech potom nesie trestnú zodpovednosť, to je mamička roka. Hlavne že dieťatko bude spokojné keď povedalo že nechce ísť do škôlky tak neslo
Roky rokúce to fungovalo že škôlka bola nepovinna a zrazu je povinná. Ktovie prečo 🤔🤔🤔
prave preto, co som uviedla v uvode svojho prispevku- pedagogovia sa stazovali, ze deti neboli pripravene na kolektiv, pretoze obluciky a vrany doma dieta naucis, ale fungovat v kolektive nie.
No ktovie preco… mozno preto lebo ich chcu vsetky nakaziť covidom a inymi smrteľnými nákazami, ktore v skolke bezne existuju. 🤦🏻♀️🙈ach pane boze. Dôvod preco to uz vysvetlili. Ja to poviem ráznejšie. Pretoze deti su sprosté, nevedia držať pastelky, nevedia co robit s nožnicami a prve 2 mesiace v skole ich ucitelky najprv musia ucit držať ceruzku aby mohli urobit čiaru. Nepoznajú tvary, farby, zápisy do 1. roc. takmer nikde neboli. Ucitelky nevedia, co im pride za materiál. A ako ti uz bolo písané, je to POVINNÉ. Cize budes mat opletačky s úradmi. To je to iste ako ked nedas dieta do skoly. Predpokladam, ze spravis zo svojho dieťaťa invalida s x diagnózami aby nemuselo ist ked teda nechce a necháš ho doma. Ale to uz je tvoja vec.
Nehnevajte sa na mňa ale toto myslíte vážne? 😂😂😂 Neuveríte ale nie... S malou som bola doma, teraz nastúpila do šķôlky. Ja idem pracovať kedže mi končí rodičovská dovolenka a nemôžem byť doma s dieťatom kedže treba chodiť aj do práce.
Sama si uvedomujem, že ja jej nedám to čo deti, kolektív, iné prostredie. Aby som sa bála bacilov?? To by som ju musela dať do bubliny aby náhodou nedostala chrípku. Dieťa potrebuje aj niečo iné ako len maminkinu sukňu doma v obývačke. Ale zabudla som.. nechcela byť v škôlke 😂
Ja ju milujem najviac na svete ale viem, že je škôlka pre ňu dobrá. Myslím na dieťa, nie na seba...
A ako som písala. Napíšte kompetentným. Mamičky na modrom koňovi vám nepomôžu s tým. Máte svoj rozum aj názor..
Povinná je predškolská príprava.Ak dieťa umiestniť nechceš vybav si homeschooling.Zbytočná diskusia.Povinna znamená ze si povinná tam dieťa prihlásiť a dieťa je povinne ju navštevovať ak nenavštevuje potrebuješ potvrdenie od lekára.Ak si neprihlásila rieš si to z úradmi a nie na MK.Je začiatok šk.roka takže spamätala si sa dosť neskoro.Zbytočne založená diskusia.Od tohto šk.roku je povinná predškolská príprava ak to odmietaš rieš si to inde ako na tomto portáli tu to nevyriešiš.
@lenka6309 ja som ju prihlásila keďže je povinná a myslela som su že tam bude chcieť chodiť ale nudí sa tam. Nudia ju tie aktivity kt robia kt ona už vie.
A opakujem malá má rovesníkov, kamarátov atď
Takže po troch dňoch sa dieťa nudí a v škôlke nič nerobia. Predpokladaný program: ranný kruh, rozcvička (kreslenie, spievanie, niečo inéé podľa počasia), hygiena, nástup a odchod na desiatu. Ide sa von v peknom počasí (prezliekanie), voľné hry na dvore (behanie, naháňačky, skrývačky, piesok a pod, podľa toho čo chce dieťa s KAMARÁTRMI robiť). V škaredom počasí hranie sa s hračkami, spievanie, kreslenie, tancovanie, vystrihovanie, písanie, nácvik programu k nejakej príležitosti (Vianoce, deň matiek apod.). Návrat do vnútra, hygiena, obed - napr. odnesenie si špinavých tanierov na miesto, prezliekanie, oddych (u predškolákov krátky). Mnohé učiteľky púšťajú alebo čítajú rozprávky. Po obede prezlečenie, hygiena, olovrant, ide sa von alebo hranie sa vnútri (voľný program pre deti. Učiteľky musia mať plány a tie zapisujú čo budú s deťmi robiť. Takže naozaj v škôlke NIČ nerobia.
Je možné, že ju nebaví napr. ranný kruh (nebaví ju počúvať iných) a nudí sa. Nepozná deti na dvore - NUDÍ sa. Chce kresliť a majú spievať - NUDÍ sa (neviem si predstaviť, že pozná VŠETKY pesničky čo si spievajú v škôlke). Učiteľka počúva iné dieťa kým Tvoja ak chce niečo povedať musí počkať - NUDÍ sa. Musí sa prispôsobiť - nudí sa, nechce sa prispôsobiť.
Problém je v matke a jej prístupe, dieťa cíti matkino nastavenie a tak sa aj správa. Jednoducho sa má matka nastaviť tak, že dieťaťu tam bude dobre, a dieťaťu tam bude dobre. Nediskutujem či ide do škôlky alebo nie, IDE, tak ako nediskutujem či ide k lekárovi, zubárovi, do školy. Nediskutujem či sa u lekára vyzlečie, ak treba, nediskutujem či otvorí ústa u zubára, nediskutujem o tom či má sedieť v reštaurácii za stolom...
Po pár dňoch nemôžeš súdiť.Ked sa nudí nech pomáha tým, ktoré to nevedia.Co, ak sa bude nudiť aj v škole?🙂niektoré deti potrebujú podnetnejsiu škôlku a iný typ.Mozno je nadrpriemerne inteligentná, alebo oveľa dopredu...

@evamarek77 ale nepreháňaj deti chodia aj na krúžky...a do iných kolektívov. A ako učiteľka som videla deti, ktoré boli v škôlke od 2r a autoritu neuznavali, lebo doma pomaly nikto o nich nezakopol, alebo mali takú divokú povahu.