Náš skoro 3-ročný syn nerozumie všetkému

semi663
20. jan 2023

Náš.2.9 ročný syn nerozumie všetkému keď chcem aby to spravil.

pribinak
20. jan 2023

@semi663 mizno rozumie len to nechce urobiť. Má vlastnú hlavu a vlastnú vôľu. Nie je robot

petruldo
20. jan 2023

@semi663 rozpráva?

amelia89
20. jan 2023

co znamena 2.9? comu nerozumie daj priklad. co vie vsetko povedat?

gabriela2952
20. jan 2023

@amelia89 predpokladám ze 2 roky a 9 mesiacov

liljana
20. jan 2023

no a? Ved je muz. 🙂 Typicka muzska vlastnost.

nikpa
20. jan 2023

@semi663 Tvoje dieťa sa má ešte veľa toho co učiť a je normálne, že všetko nechápe. Porozumenie má byť primerane veku, ak sa ti zdá, že nechápe základné, dokola omylane veci tak vtedy treba zbystriť a navštíviť minimálne logopeda. Ale nečakaj, že v 3 rokoch pochopi všetko čo ty chceš.

selest
20. jan 2023

Zakladne veci ako pod, stoj, vyzlec sa atd by uz myslim v tom veku podla mna mal rozumiet. To ci ozaj rozumie co hovoris zistis tak ze napr. ked idete von a polozis pred neho topankyna povies obuj sa neznamena to ze rozumie slovu. Prosto len mohol zo situacie vydedukovat ze sa ma obut. Ale napr treba skusit ked sedite v kuchyni, povedat mu "Jurko chod fo chodby a obuj sa". Jasne ze su situacue ze sa dieta hra a nechce sa mu posluchnut ale vacsinou sa dieta rado zapaja. Pochybnosti by som asi riesila s logopedom, mne este aj dr tvrdila ze dieta je normalne, pritom.bol uplne mimo a nerozumel takmer nic..

abbey1
20. jan 2023

Mám 48 a tiež niektorým veciam nerozumiem.

semi663
autor
20. jan 2023

@petruldo práve že malo rozpráva veľa toho vie po anglicky abecedu, počítať do 10 ,farby a všimla som si že aj zopár slov po slovensky iba málinko aj to len keď chcem aby to zopakoval.

simonettasimonova
20. jan 2023

@semi663 chlapci sú pozadu. Moja dcéra na rok bola na takej úrovni co syn keď mal cca4 roky s nimi treba trpezlivosť a viac času

semi663
autor
20. jan 2023

@amelia89 napríklad keď poviem daj do koša alebo daj dolu okuliare alebo ponožky,vypni alebo zasvieť svetlo tak to spraví.Ale keď mu poviem aby mi niečo podal napr škatuľu na kocky alebo daj mi ovládač tak nevie čo chcem pôjde k tomu ale nechápe že mi to má dať.

semi663
autor
20. jan 2023

@nikpa môj problém je že ho porovnávam so staršou dcérou a muž všetko zľahčuje.Ked poviem že sa mi to nepáči povie že on je ešte maličký.

semi663
autor
20. jan 2023

@selest šak to že sme boli teraz pri doktorke vravela som jej svoje pochybnosti a ona sa ho pitala aj na farby povedal jej ale po anglicky.Ked sa ho pitala na zvieratká ukázal jej.Tak mi povedala že musíme byť trpezlivý že chlapci sú oneskorený.

semi663
autor
20. jan 2023

@simonettasimonova keď to že ja sa snažím každý deň mu ukazujem obrázky hrám sa s nim vysvetľujem a nevidím žiadne pokroky.

selest
20. jan 2023

@semi663 moj v 2r poznal pismena, farby, cisla, tvary, znavky aut, obchodody, slovensky aj anglicky. Mal to namemorovane ale inak porozumenie bolo nula. Nasa dr aj cele okolie sa tvarilo ze ved je malicky. V 3r sme uz isli k logo a ta na mna pozerala ci mi nerajbe ze aky malicky, ze ma 3 roky. Nerozumel daj, pod, stoj atd. Nevravim ze niesu deti kt sa rozbehnu aj same ale z vlastnej skusenosti by som uz necakala kedze aj na logo termin u sa dlho caka.. Logo vas vie nasmerovat ako spravne s nim komunikovat aby pochopil a natrenovag porozumenie. Moj mladsi mal rok a uz chapal co je daj..

elementissa
20. jan 2023

Neviem čo majú všetci s tým, že chlapci sú pozadu. Houbys. Väčšina nadpriemerne inteligentných deti ktoré poznám, sú chlapci. A tiež nerozumiem tomu, že takmer 3r dieťa je maličké. 3r je už veľký škôlkar, žiadne bábätko nechápavé. To len rodičia sú haklivi na svoje deti a zatvárajú oči pred problémami. V Holandsku sa v 4r začína školská dochádzka (kolega Holandan mi hovoril, keď jeho dcéra šla do školy, neexistuje, aby tie deti nerozumeli životu okolo seba. To len u nás dieťa v troch rokoch vydáva pazvuky, na normálne požiadavky od rodičov pozerá ako teliatko na nové vrátka a rodičia sa uskrnaju, že nevadí, veď je to ešte maličké dieťa. No nie je. Buď je zanedbané alebo má zdravotný problém. Ak tvoje dieťa nechápe požiadavku "daj to do škatule, prines mi prosím ovládač" a podobne, autorka, tak s ním choď na psychologické vyšetrenie, aby sa diagnostikovala úroveň oneskorenia a dalo sa s tým pracovať. môj brat bol tiež taký ignorant.. mama si myslela, že je hluchý. Išla na vyšetrenie, nebol, doktorka jej povedala, že jemu sa len nechce. Nakoniec má iba ZŠ ukončenú (narodil sa ešte za socika), má rôzne "dys", ktoré sa absolútne neriešili, kým bol dieťa. Z trojročnej ucnovky ho vyrazili v prvom ročníku. Akože áno, je taký jednoduchý dobracik ľahko manipulovatelny, ale keby sa mu v detstve venovala pozornosť a jeho diagnózy sa podchytili, tak to mohol dotiahnuť ďalej, nemusel by robiť za almužnu ako otrok. Bohužiaľ na viac nemá. Všetci chceme aby naše deti boli šťastné a úspešné v živote a nijako im nepomôže, že budeme zatvárať oči pred ich problémami. Lepšie je ísť na vyšetrenia a mať potvrdené od odborníkov, že je iba oneskorený a začať to riešiť včas, ako sa nechať uchlacholit matkami z koňa, že chlapci sú leniví a pomalí (nie sú!!!) a že to netreba riešiť. Už len to, že sa na to pýtaš pramení z toho, že cítiš, že nie je úplne ok. Tak choď a rieš. Radšej skôr a "zbytočne", ako presvihnut to správne okno a potom si trieskať hlavu o stenu

amelia89
20. jan 2023

@semi663 ma o 3 mesiace 3 roky- zakladnym pokynom ako daj, pod, prines mi (aj napr uplne odveci ze prines mi modre auticko a daj ho do pracky) by rozumiet uz urcite mal. Ine su veci abstraktne typu: ako bolo v obchode atď,na to este asi cas ma.
Moj syn ma 2.5 rok je bilingvalny a reč este nie je plynula(nespaja este uplne vety) a premyslam nad logopedom lebo viem ze uz je pozadu,napriek tomu ze vsetci hovoria ze “je to chlapec” a “je bilingvalny” na tom vobec nezalezi,urcite milniky splnat musi. Ale prikazom rozumie, aj ked sa ho spytam co mu doniesol jezisko,co mu robila teta doktorka,akej farbe je nase auto a pod na toto odpovie aj ked len 2-3 slovami

aviska
20. jan 2023

@semi663 ak vie viac anglicky to znamena ze asi ela pozera televizor. Tam sa moc nenauci porozumeniu typu comu ty vravis. Vyoni telku ciac sa s nim rozpravaj aj rob bezne cinnosti ako pranie (podaj mi teicko, vloz do pracky) dieta potrebuje pocut rec z vezneho zivota nie z televizora.

semi663
autor
20. jan 2023

@elementissa Ďakujem.

semi663
autor
20. jan 2023

@selest môžem sa spýtať že vášmu staršiemu synovi logopedia pomohla?

selest
20. jan 2023

@semi663 logopedicka mi na prvom sedeni povedala ze syn ma dg ktoru neskor potvrdili testy a psychiatricka.. Urcite nam pomohli jej rady, hoci syn tam po 2 sedeniach nechcel chodit a dlho sme nevedeli najst inu ktora by ho vzala s jeho dg. Teraz mame novu, boli sme u nej 2x a uz vidim dalsie pokroky.. Len si predstav ze za chvilu ho budes chciet dat do skolky. My sme v tom veku tiez verili ze dozenie, a kym mal ist do skolky nic nedohnal a do skolky nesiel lebo nerozumel. Mozno keby sme s nim pracovali mohol by nastupit a isto by ho to posunulo vpred...

andreatytler
21. jan 2023

@semi663 Nikdy este nepochopil ked chces od neho aby ti nieco podal?

chlpana
21. jan 2023

@semi663 ak máš pocit ze niečo nie je v poriadku radsej to ries! Napríklad logopédiu, psychológa.. lebo ono progres sa tiež neukaze po jednom sedeni. My sme v 2,5 roku zacali na logopédiu chodit a za pol roka dcera rozpráva ako rovesníci a to mala o rok oneskorenu rec a vraj toto bolo extremne rýchly progres. Cize chce to cas takze zacni to riesit! Logoped spravi najprv diagnostiku, ci v tom nie je aj daco ine, odporucam Inštitút detskej reči, za nas top. A naozaj velke studie ukazali ze znama veta ze chlapci su oproti dievcatam oneskoreni, je mýtus... Takze sup sup nech nema v skolke a v zivote problémy. Drzim palce

zuzliq
21. jan 2023

@semi663 ja odporúčam menej ho učiť a viac zapájať do bežného života. Všetko s ním rob, veľa s ním hovor. Aj ostatní členovia domácnosti.

semi663
autor
21. jan 2023

@andreatytler pochopí ale nie všetko.Ovladacku mi poda sa veci do koša ale keď mu poviem daj mi kocky alebo prines veľké oranžové auto tak to nie a farby pozná.

andreatytler
21. jan 2023

@semi663 Skusila si sa ho opytat preco to neprinesie? Pytala si sa ho ci vie co su kocky?
Vies, tazko sudit. Deti v tom veku naschval neurobia ak ich o nieco poziadas, su naladove. Cize niekedy prinesu a niekedy nie. Ale to uz len ty vies ci je to vdor alebo skutocne nechape. Ja som za to aby sa vsetko odkontrolovalo. Nic tym nepokazis.

inana11
21. jan 2023

Toez má zarazilo že po anglicky plno odrapoce a nechápe… ste bilingválni alebo to má z telky? Keď z telky tak zjavne to venovanie sa televízory asi prevažuje nad venovanim sa bežným činnostiam a rozprávaním sa s nim

selest
21. jan 2023

Ako som pisala vyssie je tazko rozlisit ci ozaj rozumie. Napr ked dojete banan a das mu supku zahodit, nemusi rozumiet. Len z tej situacie ktora sa uz xkrat stala pochopil ze supka sa hadze do kosa. Ale napr ked sa hrate v izbe, skus mu len tak podat kocku a povedat nech ju ide zahodit. A co sa tyka telky a videi to je tiez take diskutabilne. Moj syn s dg zacal viac vnimat a rozumiet nasu rec ked sme stopli telku. Ale to nic nemeni na tom ze by problemy mal aj keby ziadne video nikdy nevidel. Dg ndma z pozerania videi. Zdravy mladsi normalne vedie rozhovor, 5-6 slovne vety, rozumie strasne vela a pritom tiez sleduje videa a rozpravky a tiez uz odtial pozna par cisel atd. Tym chcem povedat ze ak je dieta zdrave tak v rozumnej miere mu to az tak neublizi ale ak ma nejaky problem tak sledovanie videi ho moze posunut vzad, aj ket to tak nevyzera lebo ved sa vela veci odtial naucil.

semi663
autor
22. jan 2023

@selest ja som už z toho zmätená lebo keď sa hráme a položím mu 3 auticka povie mi že sú tri ale po anglicky keď mu k nim polozim ďalšie dve autíčka povie že sú 5.ked ideme do izby ukáže na vypínač a povie po anglicky svetlo.Po anglicky sa naučil z mobilu púšťali sme mu smejko a tanculienku alebo fíha tralala ale vždy po skončení mu už skákalo nejaké iné video.

aviska
23. jan 2023

@semi663 no lebo dieta potrebuje mobil do ruky. Ved ho zober so sebou prat, nech ti podava veci, zober ho varit a ukazuj a pomenuvaj mu veci. Je blbost povedat dam mu mobil len ked potrebujem nieco urobit. Vsetky domace prace sa daju robit s dietatom. A rozpravat sa s nim pri tom. Mobil ho toto moc nenauci ani smejko a fiha tralala dieta potrebuje pocut rec z bezbych cinnosti.