Nástup 7,5 ročného do školy
Ahojte, absolvovali sme test skolskej zrelosti a vysiel nam nie moc dobry vysledok s odporucenim odkladu skoly o rok. Moc ma to trapi, lebo januari 2017 bude mat dcera 6rokov, takze podla odporucania by mala ist do skoly az ako 7,5rocna. Teda od najmladsieho spoluziaka bude o 1,5r starsia, ved to je na hlavu...
Podotykam, ze nie su s nou ziadne problemy, je velmi vnimava, snazi sa, ale podla pedagogicky je pomala, neista a nekresli pekne.
Viete o podobnom pripade, ked bol odklad taky, ze dieta islo do skoly v starsom veku?
súhlasím s niektorými mamičkami - treba podporiť, v čom mala nedostatky, vyberať také typy hier, aby sa vedela sústrediť, rozvíjať motoriku (ak nie je hrubá OK, tak jemnú "nevycibríte") a všetko robiť formou, ktorá dieťaťu vyhovuje. napr. sa môžete skúsiť aj hrať na školu. tabuľa z LIDLa, kriedy alebo magnetická tabuľa..pridať sa môže ocko, babka..
@hroma ako prepac,ale toto nesuhlasim,aj na ihrisku sa hraju deti spolu a majubrozny vek,nie je to tak,ze tie ktore maju 5r.sa hraju len s 5r. A tie co maju 6r.len so 6r.!
V skole je to rovnake..
Ja som sice ucila len rok a v deviatke som mala dvoch prepadlikov jeden bol o rok,druhy o 2r.starsi a so spoluziakmi nemali ziaden problem.
Rovnako nemala problem ani sesterka mojich deti (februarova),co sla do skoly tiez az ako 7,5r!
V praci sme.tiez pomixovani,mame kolegov vyse 50r.,ale aj mladasov a bavime sa podla toho ako komu vyhovuje,nie podla veku. Ja mam vyse 40 a a moja naj kamoska z prace ma 26 a naj kolega mal kusok cez 20..
Deti vek neriesia..a ja napt.som si lepsie vzdy rozumela s mladsimi,niekto si zas so starsimi.. Je to uplen jedno..
ale ze vyvojovo je rok u deti velmi vela. Mozu sa navzajom tahat aj brzdit. Ked je v 1.triede privela starsich deti maju ine tempo prace, mensi im nemusua stihat rychlostou prace ci chapania a zas starsi sa tempu 6rocnych nemusia chciet prisposobut budu sa nudit vyrusovat..pravdaze je to zovseobecnenie. Tam kde to ma vyznam (dieta je na svoj vek zrelsie/malo zrele) je ok rocnik preskocit/nastupit o rok neskor.bude mat akurat spravne tempo pre zvysok triedy. Ale ked je pol triedy uz rozumovo, emocionalne, schopnostami o rok popredu, narusi to rovnovahu triedy a poskodi tych mensich/vacsich, zalezi tempu ktorej skupiny sa ucitelka prisposobi. Ako 2 roky medzi dospelymi a 2 roky medzi detmi je sakra rozdiel.. dospeli uz maju svoj vyvoj k zrelosti ukonceny preto tato umela nerovnovaha v schopnostiach deti (svojvolne neopodstatnene odsuvanie nastupu do skoly zo strany rodicov ci vedenia skoly ) je v konecnom dosledku na skodu.ak uz aj nie priamo danemu dietatu tak mozno jeho spoluziakovi.
@noname26 skratilo mi odpoved.chcela som povedat ze proem nie je v tom, ze by si deti s rozdielom roka dvoch nerozumeli, nevedeli si najst spolocne a vychadzat spolu, ale ze je rozdiel v ich tempe a spracovavani. V rozumovom, citovom, socialnom, motorickom, recovom vyvoji a pod.
Ja osobne som radsej za odklad. Ale aj tak zopakujte testy neskor.
V skolstve nie je mozny individualny pristup a dcera by tym mohla trpiet, kedze sa jej nedostane o nic viac pozornosti ako spolužiakom. Bide potom integrovaná a bude sa to s nou vliect az kym neskonci zakladnu skolu, pripadne strednu. A videla som uz aj take, kedy po nastupe do prveho rocnika bolo dieta preradene naspat do skolky. Neviem vsak, ci je take este nieco mozne. Ja by som robila tak, aby moje dieta malo co najmensiu traumu a zazivalo v skole aj uspech. Nielen hlasky o tom, ze je pomale, zaostava a podobne. Chodte na tie testy znova v aprili a uvidite.
Odklad je zvasca problémom pre rodicov, nie pre deti ;)
My sme takto test absolvovali 2x,pri druhom uz zrelost bola omnoho lepsia,aj nam odporucali odklad,syn je februarovy a do skolky uz nechcel chodit,kvoli sikane,pre to ani nechodil uz cez prazdniny do skolky a nakolko sa velmi/prevelmi tesil do skoly,tak som aj napriek vete od psychologicky,ze on nevie o com je skola,vsadila na doveru voci synovi a chodi do skoly. Tiez nekreslil najkrajsie,dokonca tlaci viac ako je bezne,kvoli tej prezitej sikane,akze sa trosku trapime pri pisani,ale chytil super pani ucitelku,ktora sa mu snazi pomoct,pisanie sa uz ovela zlepsilo a ostatne mu ide uplne perfektne,je velmi nadseny,som presvedcena,ze odklad by mu ublizil 😊
@stanulka27 ahoj, ja som to vedela od 5 mesiacov, ze sa nieco deje (inac bolo to po 1.ockovani, ale kazdy mi to vyhovara)
@sandey čo všetko mu testovali ak môžem vedieť,škole mal problémy ?aj nás bol iný už ako malý ,ale všetci že vyrastie.
@daniellie V prípade tvojej dcéry je ešte more času, do roka urobí určite pokrok.. Aj od zápisu do septembra je ešte 5 mesiacov predsa ... a v čom jej vyšiel akože "problém" ?
@noname26 ale to je aj v triedach,kde su deti rovnakeho veku.. Ked my sme.boli deti,tiez niektori stihali,ini nie a to vtedy nebolo tolko odkladov. To by museli presne podla toho vytvarat triedy,ale ucitelia predsa robia podla osnov a kto nestiha,hold!
Este v skolke sa to ako tak da,tam kde maly chodil posledneho roka,som sz dozvedela,ze to bola triedz vyspelcyh deti ktore pozadovali viac,preto k nim inak pristupovali,pre ucitelky to bola vyzva. Ale opat,nie vsetky deti boli take aj tam mali zopar "beznych" skolkarov,no oni sa prisposobili vacsine (mohli,co v skole nejde).
V skole asi len tym vyspelejsim dat ulohy navyse,aby sa nenudili.. No ak nestiha dieta bezne skolske tempo,to je zle a mozno take dieta odklad radsej mat malo..
Alebo su prosto zle osnovy,je to cele zle nastavene..
@siska53 s tymi osnovami mate pravdu,uz aj ucitelia upozornuju na to,ze sa zhutnuju a nic sa nevypusta...hold,tak to konci,ked o tychto veciach rozhoduju ti,ktori v zivote neboli za katedrou
...a ucitelia su zli lebo strajkuju,ze to nie je len kvoli platom,to uz prehliadne kazdy...😕
@sandey my sme boli u psychologicky, tam bol syn 2 hodiny a u specialnej pedagogicky tiez 2 hodiny, bol tam sam, ale co mi hovorila, tak v podstate vsetko testuju... zistila, ze ma nezrelu nervovu sustavu, vsetky disfunkcie, poruchu sluchoveho aj zrakoveho vnimania, zistila aj to, ze mal byt lavak, takze aj z toho ma problemy... uplne dopodrobna ho tam testovali...
@bocianka123 v grafomotorike. Cize nenakreslila postavu ako mala, chybali jej nohy, lebo nestihla. Ostatne kresby mala zvladnute, ale s komentarom spec.pedagogicky, ze nema ich "pekne"...
Matematicke a logicke ulohy mala dobre.
@daniellie tak neni o čom a aj ti dala tipy ako grafomotoriku trénovať? nie iba len tak z voleja, že "odklad" . mala aj poradiť ako to trénovať. podľa mňa to bude pre ňu trápenie ked zostane v škôlke. O pol roka na zápise to bude ešte lepšie. uvidíš 🙂 .
@bocianka123 vraj mame popracovat na hrubej motorike, lebo od tej zavisi kvalita jemnej motoriky. Cize mame ist na cvicenie pre skolkarov. Zacala skusat na mna, ci kresli dcerka doma a pod., lenze fakt kreslime od malicka, mali sme skoro vsetky nastroje od voskoviek, roznych ceruziek, stetcov a pod. Len doteraz sme viac vyfarbovali ako kreslili tvary, ale to dobehneme podla mna, do jari je casu dost.
@daniellie ahoj, neviem čo písali baby predo mnou. Ale k veci, mám známu, ktorá má syna s mojou (presnejšie február 2009) moja šla do školy tak ako mala a dosť sme sa trápili a aj sa trápime (dôvod - zanedbaná predškolská príprava, dcérka chodila do škôlky kde boli malé deti s predškolákmi v jednej triede a nerobí to dobrotu☹) Syn tej známej mal odklad čiže šiel do školy ako 7,5 ročný. Ale či to bolo na niečo dobre, tak o neviem. A aj s mojou chodil do triedy chlapec čo mal 2-krat odklad pretože testy školskej zrelosti neurobil najlepšie.
Ak ti môžem poradiť vôbec sa tým nestresuj, to že testy nenapisala najlepšie neznamená, že je sprostá (sorry za výraz). Ten rok navyše v škôlke neublíži😉 len j sú predĺžiš detstvo
@daniellie boze,ze nemala.ich pekne? Tak to ako kebyze vidi moje kresby,tak mi da tiez odklad? 🙂)
Cele to testovanie je podla mna blbost najma co sa tyka kreslenia. Ostatne ok,ale malo by sa robit len ako odporucanie,na com.este popracovat,cize ziadne navrhy na odklad a testovat najskor v marci az maji..
Moja isla do skoly skoro 8 rocna. Teda koncom novembra mala 8
Odporucam ide jej to velmi dobre, doma travime tak max 5 minut ulohami. V triede su vseobecne starsie deti malo ktore ma 6 rokov. Ak mas poxhybnosti a vahas daj odklad. Ono ak je nejaky problem nabali sa a bude sa s dietatom tahat roky. To nie je lem prvy rocnik ale kazdy dalsi kedy by ste nieco dobiehali. A takisto odporuc dat urobit posudok aj u sukromnej psychologicky
U nas napr tie statne o nicom.dokopy.nic netestovali a sukromne tam by si sa.divila.co vswtko ma.dieta vediet pred nasrupom do skoly. Mame dietatko co bolo najsikovnejsie v skolke a teraz riesia ci vratit do.skolky alebo.opakovat rocnik totalne nezrela
@katharinka1 ja mám doteraz problém rozoznať ľavú a pravú stranu 🙂 a to som stará korčula - žiaľ, celoživotný problém niektorých ľavákov, takže vďaka, že v tom čase ma nedávali testovať, lebo doteraz by ma nepustili do prvého ročníka
dcéra mala v júni 6, v septembri išla bez diskusie do školy, už je tretiačka a je druhá najlepšia z triedy
ja si pamätám svoj zápis do prvého ročníka: učiteľka vytiahla farbičky a opýtala sa ma, ktorá je červená, a ktorá modrá, potom ako sa volám a kde bývam. HOTOVO. zapísaná. a to som vôbec nepoznala svoju adresu.
ak viem, kde má moje dieťa medzery, treba sa mu v tomto smere náležite venovať a nečakať, že škôlka to vyrieši. ja som bola učiteľkou upozornená, že moja trojročná má chybné držanie ceruzky - trénovali sme to doma, nešlo jej strihanie? hravou formou sme nacvičovali ...a pod. Mamičky si musia uvedomiť, že učiteľka v škôlke má na starosti cca 20 až 25 detí, jedna aktivita sa pohybuje okolo 45 - 60 minút. Je nereálne, aby sa každému venovala individuálne. Na strane druhej má mamička jedno dieťa a nie je schopná mu denne venovať 15 minút na trénovanie motoriky.
Toto mi konkrétne pripomína jednu moju známu, odporúčali jej, aby si s dieťaťom doma plastelínovali ... čožéééé??? veď je z toho špina!!!
@bibistec keby aj, z 8 len na 5rocny gympel.. ale mna nezaujima co je dobre pre dieta teraz... Ale co to urobi s nim potom... Ja strasne dopredu pozeram a hlavne na psychiku osobnosti... Myslim si, cisto moja konspiracia,ze v 18tich sa bude hanbit, ze je druhacka na strednej... Kedzto normalne maturanti koncia ako 18/19r.. vies co to s takym pubertakom/adolescentom spravi?? 🙈🙈🙈... Bude mat ine hodnoty, bude chciet vhpadnut zo skoly co najskor.... Ale to je moj nazor.. je mi jasne, ze s nim suhlasit nebudes... 🤗..to je v poriadku ❤️
@noname26 mam ten istý názor 👍
Som proti odkladom lebo ako hovoríš 2 roky medzi deťmi je veľa. A jasne ze už aj životom a praxou vie "lepšie" reagovať na rôzne situácie. 8 ročne dieťa je úplne inde ako 6 ročne. Preto mi príde úplne normálne ze zvláda tu školu lepšie ale je to nefer voči tým 6 ročným ktorí sú ešte trochu mimo. Môj 5 ročný vie počítať, scítať, niečo napísať a to nie je vôbec výnimočný a keby išiel do školy až za dva roky tak neviem co by tam robil. Je februárový pôjde v septembri.
Ja sama som augustova ešte aj ľavácka. Odklad mali len ti co im nevychádzali roky. Z 34 asi 5 ľudí na strednej asi 3.
Odklad jedine s vážnym problémom.

Poznam viac deti ktore este vo februari neboli (podla psychologov) pripravene, a v aprili-juni boli uz tip-top. A potom v skole tiez bez problemov. U tychto malych deticiek aj mesiac je dlha doba, vela sa zmeni.
Inak aj u nas v skolke robili vo februari orientacne vysetrenie a moj syn bol v niektorych oblastiach na tom horsie a psychologicka sama hned povedala ze treba v aprili zopakovat, ze to moze byt uplne ine. Ale neriesili sme to, je septembrovy, takze pojde o rok neskor (tak ako mal). (Inak prave zacal citat, uz vie scitat/odcitat do 20...)
Mozno este skuste aj nejake sukromne centrum kde robia podrobne vysetrenie (niekde robia aj dvojdnove testy)- ale najskor v tom februari, marci.
Co sa tyka vekoveho rozdielu- vobec to nebude take vypukle, strasne vela deti ma odklad. Skor ked nastupi tak ako ma, bude medzi najmladsimi.
A to kreslenie- to fakt treba aj prihliadnut na genetiku. Moj syn ak "talent" zdedi po mne, tak ho do skoly nevezmu ani v desiatich 😀 A este sa treba dietata spytat co kresli- moj minule nakreslil ale ze hroznu postavu s tromi prstami- tak som tak jemne posobila ze vsak preco nie 5 prstov a tak, a syn na to, mami to je robot-transformer, on ma 3 prsty. A "normalnu" postavu nenakresli ani za svet.