icon

Nástup 7,5 ročného do školy

daniellie
14. nov 2017

Ahojte, absolvovali sme test skolskej zrelosti a vysiel nam nie moc dobry vysledok s odporucenim odkladu skoly o rok. Moc ma to trapi, lebo januari 2017 bude mat dcera 6rokov, takze podla odporucania by mala ist do skoly az ako 7,5rocna. Teda od najmladsieho spoluziaka bude o 1,5r starsia, ved to je na hlavu...
Podotykam, ze nie su s nou ziadne problemy, je velmi vnimava, snazi sa, ale podla pedagogicky je pomala, neista a nekresli pekne.

Viete o podobnom pripade, ked bol odklad taky, ze dieta islo do skoly v starsom veku?

Strana
z4
bibistec
2. dec 2017

@hroma v pohode ja si uas myslim opak vidim naokolo deti co sa trapia v skole vracaju ich do skolky alebo opakuju rocnik a nie ze jeden dvaja ale.mam pocit ze totalne tu nieco zlyhava v tomto systeme
Inac my sme na strednej skole.mali spoluziakov co nepresli talentovkami na prvy krat a dostali sa na druhy ci treti pokus cize starsi od nas, na vyske detto
Nikto toto nikdy neriesil. Nechapem tento dovod, to je nezmysel. Chapem ze su deti a deti a kym niektore sa v 15 este hraju s hrackami ako som bola.ja tak ine uz pozeraju po chlapcoch
Moja patri.medzi najmensie a je stale hrava. Ja sa o nu nebojim a praveze pozeram do buducna aby sa netrapila ze nieco v skole.nezvlada pre nezrelost

noname26
2. dec 2017

@6mia6 moja je marcova.pamat skvela jedine trpezlivost chyba. A ochota plnit zadanie (mami ja viem, ale chcem to mat inou farbou). Je lavacka, tak viem, ze i to trochu potrapi. Stale ju to taha k zrkadlovemu vnimaniu. Ale nad odkladom neuvazujem. Vyhladava starsie deti po chapanim, rozumovo je o rok dopredu. Skor emocionalne je primerane veku az kusok menej este. Ale odklad by jej podla mna isto neprospel. Odklad je podla mna je skutocne len par deti a tie viditelne trcia z kolektivu. Nie deti, ktore od druhych nerozoznate ale niekto povedal, ze jeho postavicka nema 4 prsty ci v adrese splietol 2 cisla..

noname26
2. dec 2017

Inak, popravde, niekedy mam pocit, ze rodicia chcu odklad, lebo sa boja ze ich dieta bude priemerne a nastupom o rok neskor chcu dosiahnut, aby dieta uz bolo "vyzrete", sikovne a medzi najlepsimi ak nie najlepsie. Aby ucenie slo bez namahy. Neviem, ci chcu usetrit snahu dietatu ci sebe. Ani jedno mi ale nepride najstastnejsie. Alebo uz je nemoderne ze bez prace nie su kolace.. volba lahsej cesty a mensieho odporu. Aby uz krajsie kreslilo, a teda pisalo, aby uz sustredenejsie citalo, .. potom su prvakmi deti so zrelostou druhaka.. neplati pre vsetkych, az sa tu na mna nezosypu vycitky vsetkych, ale ked sa divam kolo seba a na rozhodnutia rodicov z okolia, ako pedagog vidim ich deti, ten pocit mam a silny.

6mia6
2. dec 2017

@noname26 presne takto to vnímam aj ja a nie som pedagóg len sa pohybujem medzi rodičmi ktorí to riešia. niektorí to povedia na plnú hubu, iní sa schovávajú za testy, pripadne predĺžené detstvo. 😉

noname26
2. dec 2017

@6mia6 ja som tieto argumenty pocula aj v rodine a nozik sa mi otvara. Este sa mi nechce s nim sediet nad ulohami, nech si predlzi detstvo. Teraz staviame nemam nan tolko casu. Ked budem na materskej viac sa jej povenujem atd. Atd. Ved ked pojde o rok neskor o nic nepride..hmm a ten neferovy a neprirodzeny rozdiel voci inym detom..sak co, aspon mu to pojde lajsie, co mna po inych detoch. Tak veru.

jvlo
2. dec 2017

@noname26 vidis a ja som smutná z toho, že baby sú jesenné a musia nastúpiť o rok neskor. Hlavne starsia dcéra je novembrová, od roka je v jasliach, už 2 roky v škôlke, podľa systému ju ešte 3 čakajú. Co v tej skolke bude robiť? Ked to takto pojde dalej tak pri nastupe do skoly bude hovoriť plynule anglicky, citat, pisat.... ona chce už teraz vsetko vediet. Testy predcasnej zrelosti sú z mojho pohladu katastrofa a pochybujem o tom, kolko už 6 ročných prvákov by ich zvládlo...

xxxkatka
2. dec 2017

@jvlo šup s ňou potom do nultaku

iwesska
2. dec 2017

@daniellie Nieco ti poviem k tej postave...Mne tiez psychologicka po tomto testovani povedala: "Moze ist do skoly, ale nevie si zapamatat viac prikazov naraz + popracujte na tej postave, lebo viete, podla toho sa posudzuje zrelost"...a on kreslil ako 3r. A co na tom, ze vedel scitovat/odcitovat do 20 bez problemov, vedel pisat, ale alfa omega je kreslenie! 🙈 No hold, nezdedil umelecky talent. Do skoly isiel ako 6,5r. a momentalne je podla slov ucitelky jeden z najsikovnejsich...pise bezchybne pisomky z matiky, pisanie tiez zvlada v pohode, nosi same jednotky a teraz rozuzlenie...napriek tomu, ze kreslil nerad, vdaka trenovaniu tych kadejakych vlnoviek, ciar, co su ako nacvik pisania a ktore sme robili spolu uz od skolky vie konecne kreslit postavy, co maju vsetky casti tela 😀 Darmo vie dieta do detailov nakreslit postavu, ked zas nechape ine ucivo. Kazdy je dobry predsa v niecom inom a nechapem ako postava moze byt meritkom intelektu.

jvlo
2. dec 2017

@xxxkatka v sukromnej skole by ju vzali,to financne neutiahneme, v statnych su 0 rocniky len pre deti s problemami. Uplne zly system

noname26
2. dec 2017

@jvlo suhlas. Nechapem preco je nulty rocnik viazany na socialne pomery. Podla mna idealna prilezitost na vyrovnanie medzistupna medzi skolkou a skolou

xxxkatka
2. dec 2017

@jvlo
@noname26 nultý ročník len pre sociálne slabších? To počujem prvý krát..Je to v nejakej vyhláške?

xxxkatka
2. dec 2017

@noname26
@jvlo aha teraz pozerám,že je rozdiel v pojmoch nultý a prípravný.

stvura
Odpoveď bola odstránená
xxxkatka
3. dec 2017

@stvura ja som nikde nenapísala,že je pre stocky. Ale pozrela som zákon a je to delené,že nultý je pre sociálne znevýhodnených a prípravný pre zdravotne znevýhodnených. Na škole kde som bola bol nultý pre kohokoľvek, ale bola to súkromia. Každopádne to nebolo dobre, nakoľko v triede 10 deti, jedno nadpriemerne inteligentné a zvyšných 9 s rôznymi poruchami od mentálnej retardacie až po NKS. Učiteľka mladá baba bez skúseností a bez špeci vzdelania (špeciálna pedagogika, psychológia...) Očakávala od detí štandardné zaškolenie. Každopádne ročník bol nazvaný nultý a nie prípravný (ako uvádza vyhláška) a rozhodne do neho nechodili sociálne slabší, keďže to bola finančne náročná škola. Takže ako vidíš všetko sa dá obísť....

bibistec
3. dec 2017

@iwesska ono je to inak je to stupen zrelosti s tou postavou. Najprv su hlavonozce a neskor ako zreje dieta tak pridava detaily, presny pocet prstov atd
Vtip je v tom ze toto je subor veci, nie len kresleny prejav cize ak iba kresba zaostava a ostatne veci su ok tak dobra psychologicka by to mala vediet odlisit ze proste dieta ma slabu grafomotoriku a da cvicenia len na to a vidi ze intwlektovo.je dieta ok
Ale toto je chba psychologa. Avsak ak aj v inych oblastiach dieta zaostavava tak ta kresba je uz len doplnok k utvoreniu schopnosti dietata

denisamarek
3. dec 2017

@daniellie ale veď do zápisu je ešte kopec času. U nás v škôlke keď niekomu ešte tie "testy" nie moc išli, tak dostali rodičia cvičenia na domov, odporúčania a dieťa potom robilo test za mesiac - dva znova.

stvura
Odpoveď bola odstránená
xxxkatka
3. dec 2017

@stvura sociálne znevýhodnených nemusí byť len róm prepana...pozri vyhlášku je to rozdelené, ale podľa mňa je v tom aj tak bordel. Navyše dieťa s poruchou reči potrebuje úplne inú edukáciu ako dieťa s poruchou správania or soc. znevýhodnené. Ale v jednom s tebou súhlasím, ani ja nie som za odklady SD pre banálne či vymyslené dovody,lebo mamička s ockom sú leniví sa decku venovať. A za dôvod predĺžiť detstvo by som...juj už mi tlak stupa 😁Ja som aj proti delenie "zle vychádzajúcich rokov" a skôr by som zaviedla povinné testy školskej zrelosti pre všetky deti narodené v danom roku,lebo aj decembrové dieťa môže by zrelé na školu a rok v škôlke keď má dobrú grafomotoriku, je zrelé sociálne aj fyzicky je preň zbytočne stratený čas.Moj otec je nar. koncom novembra, do školy šiel 5 ročný, ľavák preucany na praváka a škola mu šla excelentne.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4